Σάββατο 30 Απριλίου 2011

"Έφυγε" ο ήρωας της αντίστασης



 Έφυγε  ο ήρωας της αντίστασης
Ο Λάκης Σάντας, μια από τις πιο ηρωικές μορφές της αντίστασης, ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν την σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον Μάιο του 1941, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Ο Απόστολος Σάντας ήταν από τις σπουδαίες, σεμνές και ανιδιοτελείς μορφές της αντίστασης. Δεν κυνηγούσε τη δημοσιότητα και χαρακτηριστικά έλεγε: "Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια".

Για τη δράση του και την συμμετοχή του στο ΕΑΜ και στα πέτρινα χρόνια του εμφύλιου σπαραγμού εξορίστηκε στην Ικαρία και την Μακρόνησο. Πρόσφατα εξεδόθη το βιβλίο του "Μια νύχτα στην Ακρόπολη... μνήμες από μια σπουδαία εποχή".

"Στο πρόσωπό του ο Ελληνισμός αναγνωρίζει τον πιο αγνό πατριωτισμό" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αντώνης Σαμαράς.

Την θλίψη του για το θάνατο του αγωνιστή που συμμετείχε στο κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη, εκφράζει το ΚΚΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι ο Λάκης Σάντας έγινε σύμβολο με την γενναιότητα του και την σεμνότητά του και σημείο αναφοράς και διαρκούς έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Σύμβολο της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής και του φασισμού, χαρακτηρίζει τον Λάκη Σάντα η Δημοκρατική Αριστερά.

madata.gr

Γινόμαστε πλέον δούλοι και... με νόμο που φέρανε στη βουλή νύχτα!


Απίστευτο, απίστευτο, απίστευτο. Επίσημα και με νόμο γινόμαστε υπόδουλοι. Θυμάστε τι μας έλεγε ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ότι θα κάνει...

αμέσως νόμο και θα το βάλει και στο Σύνταγμα ότι απαγορεύεται να πωληθεί η δημόσια περιουσία;;; Άπιστοι Θωμάδες, που δεν....
πιστεύατε τον πρωθυπουργό!!! Ε, ναι λοιπόν. Το είπε και το έκανε ο άνθρωπος.

Χθες βράδυ, ημέρα Παρασκευή και εν μέσω συλλήψεων για την MARFIN και εν μέσω αλληλοσπαραγμού της Νέας Δημοκρατίας και εν μέσω βασιλικών γάμων,  η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία νόμου για να υλοποιήσει την υπόσχεση του πρωθυπουργού.
Όμως η τροπολογία που κατατέθηκε λέει τα ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που είχε υποσχεθεί ο κ. Παπανδρέου. Όχι μόνο θα πωληθεί η δημόσια περιουσία, αλλά δια νόμου πλέον το τίμημα που θα εισπράττεται κάθε φορά, δεν θα πηγαίνει στα ταμεία του κράτους, αλλά απευθείας στις τσέπες των τοκογλύφων. Ναι καλά διαβάσατε. Με νόμο πλέον (να δούμε και ποιοι θα τον ψηφίσουν) το ελληνικό κράτος αυτοακυρώνεται και εκχωρεί απευθείας το τίμημα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στους τοκογλύφους για την εξόφληση των χρεών. Δηλαδή ακόμα και αν υπάρχει θανάσιμη ανάγκη εθνικής άμυνας ή διατροφής τμημάτων του λαού, όλα αυτά θα εγκαταλειφθούν, προκειμένου να πάρουν πρώτοι τα χρήματά τους οι ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι.

Ποια Εθνική Κυριαρχία κ.λ.π;;;. Εδώ φίλοι μας γινόμαστε πλέον και επίσημα με νόμο δούλοι εμείς και τα παιδιά μας.
Τι να πούμε. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτή την κυβέρνηση.
Ένα μόνο θα πούμε. Ότι ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε τέτοια ρύθμιση, ούτε στους δούλους της φωτογραφίας.
Είναι πλέον γεγονός ότι κάπου μας πάνε και πρέπει να το σταματήσουμε τώρα.

Πιστεύει άραγε κανείς αφελής ακόμα ότι αυτό το καθεστώς θα μας βγάλει από την κρίση;;;

Νέο φάρμακο-όπλο κατά του καρκίνου


Ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου φιλοδοξεί να προσθέσει στη φαρέτρα των επιστημόνων ο Κύπριος καθηγητής Ογκολογίας του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Τζον Νεοπτόλεμος με τη δημιουργία του εμβολίου...


Telo Vac, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται πειραματικά σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος. Μιλώντας στο «Εθνος» ο καθηγητής Νεοπτόλεμος εξηγεί ότι το εμβόλιο που δημιούργησε ουσιαστικά «ξυπνά» το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως λέει, τα κύτταρα επικοινωνούν στέλνοντας χημικά σήματα.   Η ιδιαιτερότητα των καρκινικών κυττάρων είναι ότι «καμουφλάρονται» με τέτοιον τρόπο, ώστε τα σήματα που εκπέμπουν να μην αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. «Το εμβόλιο ουσιαστικά κάνει τα κύτταρα να ''ξυπνούν'' και να αναγνωρίζουν ότι υπάρχει καρκίνος».Σε ό,τι αφορά την επιλογή του να επικεντρωθεί στον καρκίνο του παγκρέατος ο καθηγητής Νεοπτόλεμος λέει: «Μιλάμε για την πιο δύσκολη μορφή καρκίνου που υπάρχει. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια θεραπεία που λειτουργεί αποτελεσματικά. Ακόμα και η χημειοθεραπεία δεν έχει πολύ καλά αποτελέσματα».Η χορήγηση του εμβολίου αρχίζει δοκιμαστικά αυτές τις μέρες σε 1.100 ασθενείς που, όπως λέει ο καθηγητής, βλέπουν με θετικό μάτι την προσπάθεια.«Το εμβόλιο αρέσει στους ασθενείς και στους θεράποντες γιατρούς γιατί, εκτός των άλλων, έχει και τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες».Η ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τη χορήγηση του εμβολίου θα αρχίσει το καλοκαίρι και, στην περίπτωση που αυτά κριθούν ικανοποιητικά, το Telo Vac θα πάει προς έγκριση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.«Αν λάβουμε την έγκριση και από εκεί, αισιοδοξούμε ότι στο τέλος του 2012 θα μπορεί να αρχίσει η ευρεία χορήγησή του».
 πηγή:ethnos.gr

Χάλκινο μετάλλιο για την Ελλάδα στην 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών


5280349A8B96AA462A0CE443338F4D76
Με χάλκινο μετάλλιο διακρίθηκε η ομάδα του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών στην 9η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία από τις 10 έως τις 16 Απριλίου.
Η ελληνική συμμετοχή σημείωσε την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη σε διαγωνισμό που αφορούσε γνώσεις σε μαθήματα φυσικών επιστημών, όπως φυσική χημεία και μαθηματικά αποσκοπώντας αφενός στην προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των εν λόγω επιστημών κι αφετέρου στην ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία.
Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 40 ομάδες από 20 χώρες και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία. Το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών ανανεώθηκε για το 2012 όπου τη διοργάνωση θα φιλοξενήσει η Λιθουανία. Στη χώρα μας η αντίστοιχη διοργάνωση θα φιλοξενηθεί το 2014.
όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Αθηνών
P1010767-bΕπιστρέψαμε στην Ελλάδα με πολύ καλή διάθεση και το χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές μας. Την Πέμπτη, 15 Απριλίου, τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά και επέτυχαν στη Φυσική μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στην Ευρώπη.
Οι μαθητές της ομάδας του σχολείου μας θα ήθελα να σημειώσω ότι εκτός από τις πολύ καλές επιδόσεις τους στις δοκιμασίες, επέδειξαν εξαιρετικό ήθος και συνεργατικότητα σε όλο το ταξίδι μας, από τον τοπικό διαγωνισμό στην Α Αθήνας, τον Πανελλήνιο διαγωνισμό και την πρόκριση, το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα και την ανάδειξη σε καλύτερη Ελληνική ομάδα.
Για αυτό θα θέλαμε να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία στις σπουδές τους αλλά και στη ζωή τους. Το ραντεβού των ευρωπαϊκών χωρών ανανεώθηκε για το 2012 όπου τη διοργάνωση θα φιλοξενήσει η Λιθουανία.
Στη φωτογραφία φαίνεται όλη η ελληνική αλλά και η κυπριακή αποστολή.

kala-nea.gr

Πώς η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεπουλά την Ελλάδα στο Ισραήλ


«Μπαράζ» σκοτεινών υποθέσεων, με κοινό παρονομαστή τη –με συνοπτικές διαδικασίες- παραχώρηση «φιλέτων» της ελληνικής οικονομίας σε συγκεκριμένα ισραηλινά ιδιωτικά συμφέροντα αποκαλύπτει σήμερα το newsbomb. Υποθέσεις, με τουλάχιστον «περίεργες» και στα όρια της νομιμότητας μεθόδους, που θα προκαλέσουν σάλο. Και ρωτάμε ευθέως: αληθεύει ότι επιχειρείται να περάσουν σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που εδρεύουν στο Ισραήλ:
1.το μονοπώλιο ουσιαστικά των φαρμακείων στην Ελλάδα;
2.ο έλεγχος ουσιαστικά του ΟΠΑΠ, της πλέον «χρυσοφόρας» εταιρείας του ελληνικού Δημοσίου;
3.το μονοπώλιο ουσιαστικά της προμήθειας φαρμάκων στα ελληνικά νοσοκομεία;
4.έκταση φιλέτο, ιδιοκτησίας του ΕΟΤ σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά, όπου η γη αξίζει περισσότερο από χρυσάφι;
Αν επρόκειτο για μία ή δύο περιπτώσεις μπορεί και να δεχόμασταν, καλόπιστα, ότι πρόκειται περί σύμπτωσης. Οι τέσσερις, όμως, δεν αφήνουν αμφιβολία ότι εντάσσονται σε κάποιο «σκοτεινό» και συνολικό σχέδιο για την άλωση της ελληνικής οικονομίας από συγκεκριμένα ισραηλινά ιδιωτικά συμφέροντα. Και ένα τέτοιο project δε μπορεί παρά να έχει καθοδηγητή σε υψηλότατο επίπεδο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Κι ας μη μας πει κανείς ότι όλα αυτά εντάσσονται στην περίφημη στρατηγική προσέγγιση με το Ισραήλ. Για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων που εδρεύουν στο Ισραήλ πρόκειται…

με διευθετήσεις που κινούνται εκτός των περιθωρίων του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ προκαλούν εύλογα ερωτήματα κατά πόσον κινούνται ακόμη και εντός του νομικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούν άμεσες και σαφείς εξηγήσεις από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Αποκάλυψη νο 1: Πίσω από τις διακηρύξεις και τα μεγάλα λόγια για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, που προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις από τον κλάδο και πολυήμερες απεργίες στα φαρμακεία και φυσικά πολλές συζητήσεις, δεν κρύβεται μια συγκεκριμένη προτεραιότητα της τρόικας, ούτε φυσικά πλεονέκτημα για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά. Πολύ περισσότερο, το περίφημο «άνοιγμα» αυτό δεν λειτουργεί προς όφελος του ασθενή ή του συνταξιούχου, όπως επικοινωνιακά προβλήθηκε. Το αντίθετο. Υπάρχει μια συμφωνία, που δεν συσχετίζεται με την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά -σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πηγές- αποτελεί προϊόν ιδιωτικών διαβουλεύσεων από την περίοδο του 2009, ανάμεσα στον κύκλο Παπανδρέου και συγκεκριμένης εταιρείας, ισραηλινής προέλευσης, η οποία διεθνώς ειδικεύεται στις αλυσίδες φαρμακείων, που έχει στην ιδιοκτησία της. Ποιο ήταν το σχέδιο που υλοποιείται, μέσα από την τάχα απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού; Το απόλυτο μονοπώλιο στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, με την εξαγορά θέσεων και φαρμακείων σε ολόκληρη την επικράτεια, που θα περάσουν στη διάθεση της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως σήμερα υπάρχουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παράδειγμα. Οι πληροφορίες μιλούν για 290-300 φαρμακεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. To Newsbomb γνωρίζει το όνομα της συγκεκριμένης εταιρείας και θα το αποκαλύψει σύντομα.
Τι σημαίνει το μονοπώλιο αυτό στα φαρμακεία; Πρώτον, οι περισσότεροι φαρμακοποιοί στη χώρα μας θα μετατραπούν σε υπαλλήλους της συγκεκριμένης εταιρείας ή θα μείνουν στην ανεργία. Δεύτερον, οι τιμές των φαρμάκων, οι οποίες σημειωτέον στην Ελλάδα είναι σαφώς πιο χαμηλές από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, θα καθορίζονται από τη συγκεκριμένη εταιρεία, μονοπωλιακής θέσης. Τρίτον, τόσο οι πολίτες όσο και οι επερχόμενες κυβερνήσεις , αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες, θα τεθούν υπό την ομηρία των επιλογών και των οικονομικών συμφερόντων μιας και μόνον πολυεθνικής. Ούτε καν καρτέλ δεν θα υπάρχει. Τέταρτον, όπως πολλές φορές είχε καταγγελθεί και από τους συλλόγους των φαρμακοποιών, δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις για τις καλές υπηρεσίες ή για την εξυπηρέτηση των ασθενών, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο εμπιστοσύνης, όπως μέχρι σήμερα. Τέλος, η αγορά ολόκληρη θα «κλείσει» σε απόλυτο βαθμό και ο ανταγωνισμός θα καταστεί απολύτως ανύπαρκτος.
Αποκάλυψη νο 2: Αφορά στην πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Στρατηγικής και των αποκρατικοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί. Έχει ήδη αναγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών η πρόθεση για την εκποίηση πακέτου μετοχών της «χρυσοφόρας» εισηγμένης του δημοσίου, του ΟΠΑΠ. Αυτό που δεν έχει εξηγηθεί είναι τι έκανε στο τελευταίο του ταξίδι του στο Ισραήλ, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και ποιο το παρασκήνιο της απόφασης απευθείας πώλησης της στρατηγικής μειοψηφίας του ΟΠΑΠ, στη λογική μάλιστα της διακηρυγμένης επέκτασης των δραστηριοτήτων του στο διαδίκτυο, γεγονός που απεδέχθη και με τον πλέον επίσημο τρόπο ο κ. Γερουλάνος στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε: «Συναντηθήκαμε με απόλυτη διαφάνεια με δύο εταιρείες στο Ισραήλ, που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ώθηση στον ΟΠΑΠ σε δραστηριότητες που σήμερα δεν διαθέτει». Οι δύο εταιρείες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Γερουλάνος είναι απολύτως συγκεκριμένες: οι «888 Holdings PLC» και «Playtech», υψηλόβαθμα στελέχη των οποίων βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με την διοίκηση του ΟΠΑΠ, αφού το deal ουσιαστικά «κλείδωσε» με την επίσκεψη του διευθύνοντός συμβούλου του ΟΠΑΠ κ. Γ. Σπανουδάκη στο Ισραήλ και τις συνεννοήσεις που είχε εκεί με τις εταιρείες. Πάντως, και σε κάθε περίπτωση, προκύπτουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, απευθείας πώλησης της στρατηγικής μειοψηφίας του ΟΠΑΠ και εν πάση περιπτώσει βάσιμη υποψία για μυστικά deals μεταξύ κυβερνητικών – μεσαζόντων και πολυεθνικών εταιρειών. Αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τι κάνει η «αυλή των εμπίστων» του και, αν ναι, μπορεί να πει και στους Έλληνες ποιοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού ;
Αποκάλυψη νο 3: Συμπληρώνει το πρώτο και καταλήγουμε σε έναν ολοκληρωτικό έλεγχο της αγοράς φαρμάκου. Αφορά στις προμήθειες των νοσοκομείων και τους τελευταίους μειοδοτικούς διαγωνισμούς σε αυτά. Παρατηρείται ως φαινόμενο επαναλαμβανόμενο, ότι η ισραηλινών συμφερόντων και από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στον κόσμο , με την επωνυμία TEVA, η οποία ειδικεύεται σε αντιγραφές φαρμάκων, κερδίζει αρκετούς –έως περιέργως πολλούς- από τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία της χώρας.
Κάθε φορά -και αυτό πλέον αποτελεί εξαιρετικά περίεργη διαδικασία- εμφανίζεται με τιμή κατά τι χαμηλότερη από την πλέον χαμηλή τιμή προσφοράς που προτείνει ελληνική εταιρεία. Αποτέλεσμα; Παίρνει αυτή τους διαγωνισμούς. Ευλόγως, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η εταιρεία TEVA έχει εσωτερική πληροφόρηση. Μήπως, δηλαδή, κάποιοι της διοχετεύουν τη χαμηλότερη τιμή των ανταγωνιστών, για να «χτυπήσει» τον διαγωνισμό με τη χαμηλότερη προσφορά. Με δεδομένη την διασπορά των νοσοκομείων και των διαφορετικών διοικήσεων που προκηρύσσουν τους διαγωνισμός, μοιάζει παράλογο να έχει πρόσωπα με εσωτερική πληροφόρηση σε κάθε νοσοκομείο. Αντίθετα είναι εμφανές ότι η τυχόν εσωτερική της πληροφόρηση πρέπει να προέρχεται είτε από κυβερνητικό στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου, είτε από κρατικούς λειτουργούς στα ανώτατα στάδια της γραφειοκρατίας. Αν αποκαλυφθεί ότι έτσι έχουν τα πράγματα, μιλάμε για τεράστιο σκάνδαλο πολιτικοοικονομικής διαφθοράς και για εμφανή και προϋπολογισμένη προσπάθεια απαξίωσης των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών, προς όφελος μιας και μόνον πολυεθνικής, που αν συνεχίσει με τον τρόπο αυτό να αναλαμβάνει τις προμήθειες των νοσοκομείων στα φάρμακά, θα μείνει μόνη της στην αγορά, Προσοχή και εδώ, όπως και στο προηγούμενο ζήτημα. Ένας κλάδος, μία εταιρεία, ολόκληρη η ελληνική επικράτεια. Ποιος ή ποιοί θα είχαν τη δυνατότητα να «στήσουν» ένα τέτοιο έργο, κ. Παπανδρέου; Μήπως κάποιοι πολύ υψηλά ιστάμενοι έχουν μπει σε ένα νέο κύκλο από μίζες και «μαύρα ταμεία», την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας και ζητούνται συνεχώς θυσίες από τους εργαζόμενους; Αναλάβετε τις ευθύνες σας ως Πρωθυπουργός και απαντήστε μας.
Αποκάλυψη νο 4: Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά την τουριστική αγορά, αποκαλύπτουν στο newsbomb ότι προωθείται η πώληση τεράστιας έκτασης που σήμερα ανήκει στον ΕΟΤ και βρίσκεται σε ένα από τα ελληνικά νησιά που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Η συναλλαγή έχει στο μέρος του αγοραστή συγκεκριμένη ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία, παγκόσμιας εμβέλειας στον ξενοδοχειακό κλάδο. Προωθείται, δε, με απευθείας πώληση, χωρίς την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος είναι βέβαιον ότι θα προσέλκυε τεράστιο ενδιαφέρον και –νομοτελειακά- θα αύξανε το τίμημα και άρα το όφελος για το καταταλαιπωρημένο ελληνικό δημόσιο. Αν, μάλιστα, επιβεβαιωθεί η –πολύ αξιόπιστη- πληροφορία ότι η συγκεκριμένη έκταση (εκατοντάδες στρέμματα, σε ένα τοπίο απίστευτου φυσικού κάλους) θα πωληθεί αντί πινακίου φακής, τότε μιλάμε για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Στον Βόλο κατάργησαν το ευρώ!!

by UDemand
Σε γειτονιές της πόλης, κάτοικοι αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες πληρώνοντας µε ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα)
Ο Χρήστος Παπαϊωάννου παρακολουθεί τις συναλλαγές του µε ΤΕΜ στον φορητό του υπολογιστή. Είναι ένα από τα 200 µέλη του Δικτύου ανταλλαγής στη Μαγνησία που χρησιµοποιούν µια εναλλακτική µονάδα αντί του ευρώ.
Δεν αλλάζει χέρια. Δεν τυπώνεται σε χάρτινη µορφή ούτε κόβεται σε νόµισµα. Οι κάτοχοί της όµως τη χρησιµοποιούν ως µέσο για να αγοράσουν και να πουλήσουν. Από το περασµένο καλοκαίρι, στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά µε ευρώ. Η οικονοµική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας γέννησαν ένα δίκτυο ανταλλαγών και µια νέα µονάδα: την ΤΕΜ.
Ονοµάζεται Τοπική Εναλλακτική Μονάδα και, σύµφωνα µε τους δηµιουργούς της, έχει θεωρητικά ίση αξία µε το ευρώ, αλλά όχι την ίδια δύναµη κατανάλωσης έξω από το Δίκτυο. «Δεν είναι νόµισµα ούτε υπάρχει ανταγωνιστικά στο ευρώ. Είναι µια µονάδα που αντιπροσωπεύει την αξία των ανταλλαγών που κάνουµε µεταξύ µας», λέει ο κοινωνιολόγος Γιάννης Γρηγορίου, ένα από τα πρώτα µέλη του Δικτύου.
Η ΤΕΜ χρησιµοποιείται στη Μαγνησία, στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης που ξεκίνησε τον περασµένο Ιούνιο.
Από µια παρέα φίλων το Δίκτυο µεγάλωσε και έφτασε τα 50 µέλη µέσα σε έναν µήνα και σήµερα φτάνει τα …

200. Για να συµµετάσχει κάποιος, απαιτείται φωτοτυπία της αστυνοµικής ταυτότητας. Με την εγγραφή, το Δίκτυο του δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες µπορεί να ξοδέψει στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων. Στην ίδια ιστοσελίδα τα µέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται µε κουπόνια (εντολές πληρωµής).
Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, ένας καρδιολόγος, µια οµοιοπαθητικός και ένας ιδιοκτήτης καταστήµατος οπτικών. Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγορίου, τα καταστήµατα ή οι επιχειρηµατίες ζητούν από µέλη του Δικτύου ένα µέρος της τιµής σε ευρώ και το υπόλοιπο σε ΤΕΜ, καθώς έχουν να καλύψουν το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και την προµήθεια σε ευρώ. «Για παράδειγµα, στο µαγαζί µε τα οπτικά, για έναν σκελετό γυαλιών αξίας 100 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει από τον πελάτη 70 ευρώ και 30 ΤΕΜ. Σαν να του κάνει έκπτωση. Έπειτα θα κόψει απόδειξη για 70 ευρώ», λέει ο κ. Γρηγορίου.
Η ΤΕΜ µπορεί, σύµφωνα µε τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως λένε, εξοικονοµούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναµη σε ανέργους. Ο Θοδωρής Μαυρίδης είναι ένας από αυτούς. Πενήντα τριών ετών, ηλεκτρολόγος, χωρίς δουλειά εδώ και οκτώ µήνες. Έλαβε τις πρώτες του ΤΕΜ κάνοντας µια ηλεκτρολογική εργασία και σχεδιάζει να τις ξοδέψει στην αγορά αγροτικών προϊόντων. «Αισθάνομαι ελεύθερος. Δεν µε δεσμεύει το ευρώ», λέει.
Για τον βελονιστή Ευριπίδη Σιούρα η ΤΕΜ είναι µια µονάδα ανταλλαγής, «όχι µέσο δύναµης όπως τα κλασικά νοµίσµατα». Στόχος της Μαιρίτας Χούπη, µέλους του Δικτύου, είναι να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές µε ΤΕΜ. Με το µεγαλύτερο µέρος της σύνταξής της καλύπτει σήµερα παλιότερά της δάνεια. Συγκέντρωσε τις δικές της ΤΕΜ βοηθώντας µια γυναίκα µε αναπηρία. «Φτωχός δεν είναι όποιος δεν έχει χρήµατα, αλλά όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι. Αυτή είναι η φιλοσοφία µας», λέει.
Η ΤΕΜ χρησιµοποιείται µόνο στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Καλύπτει ανάγκες, όχι την επιβίωση
Ακόµα κι αν φτάνει σήµερα τα 200 µέλη, το Δίκτυο βρίσκεται σε εµβρυϊκό στάδιο. Μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες, αλλά όχι και να εξασφαλίσει την επιβίωση. Το ενοίκιο, οι λογαριασµοί, η τροφή και η βενζίνη αγοράζονται και πωλούνται σε ευρώ, όχι σε εναλλακτικές µονάδες. Κάποια µέλη του Δικτύου δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν ΤΕΜ, αφού τα δικά τους επαγγέλµατα δεν έχουν µεγάλη ζήτηση. ο κ. Γρηγορίου, ως κοινωνιολόγος, αντιµετωπίζει αυτό το πρόβληµα. Γι’ αυτό ενισχύει τον ηλεκτρονικό λογαριασµό του σε ΤΕΜ συµµετέχοντας σε χειρωνακτικές εργασίες, επισκευές ή βαψίµατα.
Εκδίδουν και τοπικά νοµίσµατα µε σταθερή ισοτιµία µε το ευρώ
Δίκτυα σαν κι αυτό λειτουργούν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στη Γερµανία έχουν προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα και εκδίδουν τοπικά νοµίσµατα. Ένα από τα πιο επιτυχηµένα εσωτερικά νοµίσµατα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία µε σταθερή ισοτιµία ένα προς ένα µε το ευρώ. Εµπνευστής του είναι ένας καθηγητής λυκείου, ο Κρίστιαν Γκέλερι. Το chiemgauer δηµιουργήθηκε το 2003 και σήµερα χρησιµοποιείται ως µέσο συναλλαγής µεταξύ 3.000 ατόµων και 600 επιχειρήσεων. Τυπώνεται σε νοµίσµατα των 2, 5, 10, 20 και 50. Φέρουν ταινία ασφαλείας, υδατογράφηµα και ιριδίζουσα λωρίδα για να µην είναι εύκολη η αντιγραφή τους. Μπορεί κανείς να τα ανταλλάξει µε ευρώ σε 50 διαφορετικά σηµεία, µε προµήθεια 3% που καταλήγει ως δωρεά σε κάποια µη κυβερνητική οργάνωση. Όπως µας λέει ο κ. Γκέλερι, οι πολίτες φορολογούνται για το εισόδηµά τους στο παράλληλο νόµισµα. Αν και µόνο η κεντρική τράπεζα έχει δικαίωµα να εκδίδει νόµισµα, ο γερµανός δάσκαλος λέει ότι οι αρχές της χώρας «ανέχονται το chiemgauer επειδή κυκλοφορεί σε µια περιορισµένη γεωγραφικά περιοχή και καλύπτει ένα µικρό µέρος των συναλλαγών. Θα το εκδίδαµε ακόµα κι αν δεν είχε µπει η χώρα µας στο ευρώ. Για εµάς είναι ένα εργαλείο στήριξης της τοπικής αγοράς. Είναι µέσο ανάπτυξης. Στόχος µας παραµένει το 50% των τοπικών συναλλαγών να γίνεται µε το δικό µας νόµισµα».
Οι υποστηρικτές του chiemgauer αναφέρουν ότι από την εµφάνισή του έχει ενισχυθεί η τοπική οικονοµία. Τα καταστήµατα προτιµούν πλέον παραγωγούς της περιοχής και ο κ. Γκέλερι εκτιµά ότι στο µέλλον θα πέσουν και οι τιµές τους σε σχέση µε τα εισαγόµενα αγαθά αφού θα αυξηθεί η ζήτησή τους.
Κοινωνίες σε απομόνωση
Ο Γκέρχαρντ Ρεσλ, καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο του Ρέγκενσµπουργκ, έχει µελετήσει τα δεκάδες τοπικά νοµίσµατα που κυκλοφορούν στη Γερµανία. Όπως γράφει σε µια ανάλυσή του, «συστήµατα σαν κι αυτά οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε αποµόνωση. Εµποδίζουν το εµπόριο µε άλλες περιοχές, που είναι βασικό κοµµάτι για την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας».
Από τα πιο επιτυχηµένα εσωτερικά νοµίσµατα είναι το chiemgauer στη Βαυαρία, το οποίο έχει ισοτιµία ένα προς ένα µε το ευρώ.
«Αγκάθι» η φορολογική νοµιµότητα των συναλλαγών
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία µονάδων ανταλλαγής ή νοµισµάτων που κυκλοφορούν παράλληλα µε το εθνικό εγείρουν συχνά ερωτήµατα για τη φορολογική τους νοµιµότητα. Στη Μαγνησία κόβονται αποδείξεις για τις συναλλαγές σε ευρώ, όχι για όσες γίνονται σε ΤΕΜ.
Οι φορολογικές αρχές της Αυστραλίας εξέτασαν αντίστοιχα δίκτυα στη χώρα τους το 1991 και έκριναν ότι για φιλικές συναλλαγές που δεν αφορούν επαγγελµατικές δραστηριότητες δεν τίθεται ζήτηµα φορολόγησης. Ωστόσο, όταν κάποιος προσφέρει υπηρεσίες ή προϊόντα µέσα από την επιχείρησή του, είναι ελεγχόµενος φορολογικά.
Σύµφωνα µε έναν από τους όρους συµµετοχής στο ∆ίκτυο της Μαγνησίας, «τα µέλη έχουν την αποκλειστική ευθύνη σχετικά µε τις πιθανές υποχρεώσεις τους προς την Εφορία που προκύπτουν από τις συναλλαγές που πραγµατοποιούν µε άλλα µέλη του δικτύου».
Και σε άλλες πόλεις. Ήδη πολίτες από την Αθήνα, την Κατερίνη και τη Λαµία έχουν προσεγγίσει το ∆ίκτυο στον Βόλο και σκέφτονται να ξεκινήσουν κάτι αντίστοιχο στα δικά τους µέρη.
«Μας ενδιαφέρει να δώσουµε πρακτικές λύσεις στην οικονοµική κρίση», λέει ο κ. Γρηγορίου. «∆εν θέλουµε ούτε να προκαλέσουµε ούτε να εντυπωσιάσουµε. Ακόµα είµαστε στην αρχή της προσπάθειας.
Η ιδέα µας βασίζεται στην ανταλλακτική οικονοµία όπως τη ζήσαµε στα χωριά. ∆εν είναι τίποτα περισσότερο».
Η ανταλλακτική οικονοµία φαίνεται πως κερδίζει φίλους και εκτός Μαγνησίας, καθώς το σκέφτονται και στην Αθήνα.

Οταν ένας παπάς συμπεριφέρεται σαν τσιφλικάς...


...Κάποιος να τον μαζέψει
Αγανάκτηση έχουν προκαλέσει στους περίοικους αλλά ελπίζουμε και στην δημοτική αρχή της πόλης του Ζωγράφου, οι κινήσεις του παπά-Βενέδικτου να καγκελώσει το πάρκο Ειρήνης (που περιβάλει τη Βίλα Ζωγράφου).

Ο ίδιος διεκδικεί έκταση του πάρκου από το δήμο αλλά το κυριότερο διεκδικεί ρόλο τροχονόμου στην κίνηση των τροχοφόρων του δήμου από και προς το δημοτικό κηποθέατρο αλλά και το φυτώριο του δήμου, τα οποία μόνο μέσα από το προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Πρόσβαση που όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες έχει απαγορεύσει στο πάρκο στους κατοίκους της περιοχής με τις σιδεριές που έχει ορθώσει. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε πως θα ήταν οι πλατείες του Αγ. Θεράποντα και του Αγ. Θωμά αν οι εκεί εφημέριοι είχαν την ίδια αντίληψη με τον παπά-Βενέδικτο.
Δεν ξέρουμε αν επιμένει στις απόψεις του, που διατυπώνει σε αυτό το πράγματι χιουμοριστικό απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής που παραθέτουμε. Ελπίζουμε να μην επιμένει στ’ αλήθεια ακόμη και σήμερα ο δήμος να κόψει τα πεύκα προκειμένου ν’ αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, για να μη χαλάσει τη ζαχαρένια του.

Απ’ ότι διαβάζουμε στις εφημερίδες, οι εποχές που εκκλησία διεκδικούσε ελεύθερους χώρους, πάρκα και δημόσιες εκτάσεις έχουν παρέλθει ελέω Βατοπεδίου, μονής Τοπλού κα. Ελπίζουμε ο μητροπολίτης και ο αρχιεπίσκοπος να τον μαζέψουν σύντομα.

Γιατί τα πάρκα ανήκουν στο λαό και όχι στο παπαδαριό.



http://zografoubloging.wordpress.com/

«Ναι» της αμερικανικής δικαιοσύνης στην έρευνα με εμβρυακά βλαστοκύτταρα


Δικαιώνοντας την απόφαση του Λευκού Οίκου, αμερικανικό εφετείο έκρινε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει ομοσπονδιακά κονδύλια για έρευνες με ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί πέρυσι ότι...
οι κατευθυντήριες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση παραβιάζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δεδομένου ότι οι έρευνες αυτές προϋποθέτουν την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων.

Η αρχική απόφαση να σταματήσουν οι επίμαχες έρευνες δεν εφαρμόστηκε μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο εφετείο.

Με δύο ψήφους υπέρ και έναν κατά, το εφετείο έκρινε τελικά ότι η αμερικανική νομοθεσία είναι «διφορούμενη» και «δεν απαγορεύει τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία χρησιμοποιούνται ESC [εμβρυακά βλαστοκύτταρα]».

Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση των ερευνών αυτών είχε απαγορευτεί το 2004 από τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο διάδοχός του όμως άλλαξε πολιτική.

 http://www.enimerwsi.com/

Διάβημα Αθήνας προς ΟΗΕ, λόγω «λάθους» στην ιστοσελίδα του Οργανισμού




http://www.ww2.gr/photos/articles/United_nations.jpgΕντονο διάβημα της Αθήνας προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη προκάλεσε χθες η αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού στον Αντόνιο Μιλόσοσκι ως «υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας». Ο κ. Μιλόσοσκι μετέβη στη Νέα Υόρκη για προγραμματισμένη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Στην ιστοσελίδα του οργανισμού και συγκεκριμένα στο ημερήσιο πρόγραμμα του γ.γ. αναρτήθηκε η επίμαχη αναφορά, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Χθες το πρωί, από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, η συγκεκριμένη αναγραφή έγινε αντικείμενο πανηγυρισμών, καθώς θεωρήθηκε ως επίσημη θέση του ΟΗΕ η χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ιδιότητα του κ. Μιλόσοσκι, με τις σχετικές αναφορές να κάνουν λόγο ακόμα και για έμμεση αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στην Αθήνα. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη, προκειμένου να γίνει διάβημα και να ζητηθεί αποκατάσταση της επίμαχης αναφοράς. Οι σχετικές ενέργειες έγιναν νωρίς χθες το πρωί. Από πλευράς ΟΗΕ, η αναφορά αποδόθηκε σε λάθος κάποιου υπαλλήλου και στο πρόγραμμα του κ. Μπαν η επίμαχη φράση αντικαταστάθηκε με τη φράση «υπουργός Εξωτερικών Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», διόρθωση που έγινε με κάποια καθυστέρηση, λόγω της διαφοράς ώρας και μέχρι να αρχίσει η λειτουργία των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Από ελληνικής πλευράς υποβλήθηκε, ακολούθως, έγγραφη διαμαρτυρία για το θέμα, ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για το ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.
Συνάντηση με ΜπανΑντικείμενο της συνάντησης του κ. Μπαν με τον κ. Μιλόσοσκι, χθες το απόγευμα, ήταν η υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2013-2016, η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας και η εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας επί της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στη Χάγη, για την οποία αναμένεται, πλέον, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
kathimerini.gr

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΛΟΙΑ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΠΑΧΥ ΠΑΓΟ


Στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ένα στρώμα πάγου εξακολουθεί να καλύπτει μέρος της βόρειας Βαλτικής την περασμένη εβδομάδα...

Τον περασμένο μήνα, περισσότερα από 100 πλοία -από τάνκερ μέχρι φεριμπότ με εκατοντάδες επιβάτες- παγιδεύτηκαν στο ασυνήθιστα παχύ και εκτεταμένο κάλυμμα πάγου, και απελευθερώθηκαν τελικά από παγοθραυστικά.
Δείτε την εικόνα σε υψηλή ανάλυση

H Βαλτική θάλασσα βρίσκεται λίγο νοτιότερα από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου η μέση θερμοκρασία αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη -τόσο γρήγορα που οι επιστήμονες προβλέπουν σε λίγα χρόνια η Αρκτική θα είναι μια απέραντη θάλασσα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η έκταση του στρώματος πάγου στη Βαλτική παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις και φέτος ήταν ασυνήθιστα μεγάλο και παχύ.

Στην εικόνα του δορυφόρου Envisat διακρίνεται o ο Κόλπος της Βοθνίας (πάνω), το βορειότερο σκέλος της Βαλτικής, ανάμεσα στη Σουηδία στα αριστερά και τη Φινλανδία στα δεξιά. Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δριμύς με θερμοκρασίες έως και -30 βαθμούς Κελσίου. Ο πάγος που διακρίνεται στη φινλανδική ακτή έχει πάχος 50 με 80 εκατοστά.

Στο δεξί τμήμα της εικόνας βρίσκεται ο Κόλπος της Φινλανδίας, με την Εσθονία στο νότιο τμήμα του και τη Ρωσία στο άκρο.

Λίγο πιο κάτω διακρίνεται ο Κόλπος της Ρίγας, με την Εσθονία στα βόρεια και τη Λετονία στα νότια και ανατολικά.

Τα σουηδικά νησιά Γκότλαντ και Έλαντ παραμένουν ελεύθερα από πάγους στο κάτω τμήμα.

Η εικόνα έχει ανάλυση 300 μέτρων. Ελήφθη στις 19 Απριλίου με το Φασματόμετρο Απεικόνισης Μέσης Ανάλυσης του δορυφόρου Envisat της ESA.


Πηγή: in.gr

ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΕΞΙ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ




Υπάρχει ένας καλός λόγος να σηκωθεί κανείς λίγο πριν από την ανατολή κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες: θα μπορέσει να θαυμάσει όλους τους πλανήτες εκτός από τον Κρόνο να παρατάσσονται σε μια ευθεία -την πορεία που ακολουθεί ο Ήλιος στη διάρκεια της ημέρας...

Όποιος μάλιστα ξυπνήσει νωρίς το επόμενο τετραήμερο, θα μπορέσει να δει και τη Σελήνη να παρακολουθεί την σπάνια κοσμική παρέλαση.

Όπως εξηγεί το Space.com, το τελευταίο δίμηνο σχεδόν όλοι οι πλανήτες παρέμεναν αθέατοι πίσω από τον Ήλιο. Τις επόμενες ημέρες επανέρχονται στην ίδια πλευρά με τη Γη και γίνονται ορατοί παραταγμένοι στο επίπεδο της εκλειπτικής, δηλαδή της φαινόμενης τροχιάς που ακολουθεί ο Ήλιος.

Η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας και ο Ερμής είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ενώ για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο.

Η Αφροδίτη θα είναι όπως πάντα η λαμπρότερη. Δεύτερος σε φωτεινότητα θα είναι το επόμενο διάστημα ο Δίας, ο οποίος θα βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον ανατέλλοντα Ήλιο.

Ο Άρης θα είναι ορατός σαν μικρό στίγμα πάνω από τον Δία, ενώ ο μικρός Ερμής ίσα που θα διακρίνεται με γυμνό μάτι ανάμεσα στον Δία και την Αφροδίτη. Ο Ουρανός θα βρίσκεται πάνω και δεξιά από την Αφροδίτη, ενώ ο Ποσειδώνας θα βρίσκεται 40 μοίρες δεξιότερα στον αστερισμό του Υδροχόου.

Οι μόνοι που δεν έχουν λόγο να χαίρονται με το θέαμα είναι οι αστρολόγοι, για τους οποίους οι πλανητικές ευθυγραμμίσεις φέρνουν κακά μαντάτα.

Έχει γραφτεί ευρέως, εξάλλου, ότι μια ευθυγράμμιση όλων των πλανητών στις 21 Δεκεμβρίου 2012 θα φέρει το τέλος του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, το 2012 δεν θα συμβεί καμία ευθυγράμμιση, εκτός αν οι πλανήτες αποφασίσουν ξαφνικά να αλλάξουν θέσεις.

Πηγή: in.gr

40 ευρώ από τους ανέργους για να βρουν δουλειά!






«Εισιτήριο» 40 ευρώ για να έχουν οι άνεργοι νέοι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και την ελπίδα του διορισμού θεσπίζεται με διάταξη που «συμπληρώθηκε» στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οδεύει ήδη για ψήφιση στη Βουλή.
Το παράβολο των 40 ευρώ θα είναι η προϋπόθεση για συμμετοχή στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ που μέχρι τώρα γινόταν δωρεάν για τους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 100.000 νέους που έψαχναν για μια θέση στον ήλιο του... ελληνικού δημοσίου.
Το τεστ δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και συγκέντρωσε τη συμμετοχή 100.000 άνεργων νέων διότι, αν και ήταν προαιρετικό, πρακτικά λειτούργησε ως μπόνους υπέρ των υποψηφίων αφού τα μόρια που συγκέντρωνε κανείς σε αυτόν τον διαγωνισμό προσετίθεντο στη συνολική του βαθμολογία. Η ισχύς της βαθμολογίας είναι τριετής.
Η ειδοποιός διαφορά βεβαίως είναι ότι για πρώτη φορά απαιτείται το ποσόν των 40 ευρώ για συμμετοχή στο τεστ, καθώς μέχρι τώρα οι υποψήφιοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνεργοι, είχαν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό δωρεάν αφού τα επιτυχή αποτελέσματα δεν σήμαιναν κατά κανέναν τρόπο «διορισμό», απλώς αποτελούσαν μια δεξαμενή μορίων την οποία ο υποψήφιος είχε την ευκαιρία να ανασύρει και να προσθέτει σε οποιαδήποτε προκήρυξη επιθυμούσε.
Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος συγκέντρωνε 1.000 μόρια από τα αντικειμενικά κριτήρια (βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου, γνώση ξένης γλώσσας, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και προϋπηρεσία) και είχε 200 μόρια από το γραπτό τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων, η συνολική βαθμολογία του διαμορφωνόταν στα 1.200 μόρια. Η συμμετοχή στο τεστ ήταν προαιρετική και η βαθμολογία δημιουργούσε μια «τράπεζα μορίων», την οποία αξιοποιούσαν κατά το δοκούν οι υποψήφιοι και ορισμένες φορές ήταν καθοριστική, καθώς μόλις λίγα μόρια έβγαζαν έξω από τους πίνακες επιτυχόντων πολλούς υποψηφιους.
Το τεστ δεξιοτήτων συμπεριελήφθη στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, όμως δεν εφαρμόστηκε το 2010 λόγω παγώματος των προσλήψεων.
Το γραπτό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων αφορά τους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ (μόρια). Βασίζεται σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους υποψηφίους με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών.
Οπως υποστηρίζει το ΑΣΕΠ, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς με αυτό μπορεί να γνωρίζει ο φορέας που κάνει ένα διαγωνισμό τη γενική κουλτούρα του υποψηφίου (γενική μόρφωση, βασικές γνώσεις οικονομίας, περιβάλλοντος, κοινωνικών θεμάτων, κ.ά). *

www.enet.gr

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...