Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η λύση στην κρίση χρέους: 1 ΔΡΧ = 1000 ευρώ

XRIMANEWS.GR…όπως Πούτιν;
Η “ελληνική κρίση” έχει πολλές κρυφές πτυχές τις οποίες εντέχνως όσοι, λιγοστοί, πολιτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν έχουν κρατήσει στη σκιά, εμποδίζοντας τη Βουλή και τον ελληνικό λαό να τις πληροφορηθεί. Κάποιες από αυτές αφορούν στη διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους ιδιώτες δανειστές της.
Στο πρώτο τμήμα της τρέχουσας σειράς άρθρων αποκάλυψης των μεγαλύτερων μυστικών της ελληνικής κρίσης αναφέρθηκα στο δίκαιο που διέπει τα ελληνικά ομόλογα, ένα θέμα το οποίο είχα αναδείξει με το άρθρο “Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της” από τον Ιούλιο του 2010 (βρίσκεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση, Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη), παρουσιάζοντας μία σειρά σχετικών με το θέμα εκθέσεων κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών.
Οι αποκαλύψεις στο συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσαν αίσθηση αλλά δεν ήταν παρά δεκαπέντε μήνες αργότερα που το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, όταν σε μία σειρά άρθρων και δημοσιεύσεων στο XrimaNews.gr παρουσιάστηκαν στοιχεία που υποδείκνυαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό, ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση του PSI+ που περιλαμβάνει κούρεμα τμήματος του ελληνικού χρέους κατά 50%.
Στην έκκληση μου για βοήθεια στην ενημέρωση της Βουλής για το τί θα σήμαινε μία τέτοια παραχώρηση προς τους δανειστές για την Ελλάδα, ανταποκρίθηκε, πρώτος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τον οποίο διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο), ο οποίος και κατέθεσε στη Βουλή στις 07 Νοεμβρίου την πρώτη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο (δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση). Ακολούθησαν δύο ακόμη σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις, η μία εξ αυτών στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο, από τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Τσίπρα ενώ στη συνέχεια στο θέμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας.
Στο τρέχον άρθρο, θα αναδειχθεί μία νέα διάσταση του θέματος η οποία έχει να κάνει με τη δυνατότητα της Ελλάδας, αν εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της και επιστρέψει στη δραχμή, να πληρώσει, τουλάχιστον, τα 206 δις ευρώ κρατικού χρέους που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών με 206 εκ. δραχμές ή ακόμη και τα 330 δις ευρώ ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο με 330 εκ δραχμές.
Ας δούμε πώς μπορεί νομικά να γίνει αυτό με τη βοήθεια διεθνών εκθέσεων και ενός ειδικού δικηγόρου από τη Βρετανία, συνεταίρου διεθνούς εταιρίας στην Ελβετία και δικηγόρου τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Παρίσι, ο οποίος έχει εκπονήσει μελέτες για την ευρωζώνη και το δίκαιο των ομολόγων των κρατών μελών της για περισσότερο από δέκα χρόνια, ενώ πρόσφατα ασχολείται εκτενώς με την περίπτωση της Ελλάδας.
Όταν η Ελλάδα εκδίδει ένα ομόλογο σε ευρώ διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο, το ομόλογο εκδίδεται στο νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δηλαδή, εφόσον το νόμιμο νόμισμα της Ελλάδας είναι το ευρώ, όσον αφορά στο ελληνικό δίκαιο αυτό θα είναι και το νόμισμα του ομολόγου (και το ομόλογο αυτό θα είναι πληρωτέο στην Αθήνα).
Αν, ωστόσο, η Ελλάδα για κάποιο λόγο αποχωρούσε από την ευρωζώνη και ξεκινούσε την έκδοση της δραχμής, τότε θα υποχρεούνταν να καθορίσει μέσω του Κοινοβουλίου, με νόμο, την ισοτιμία της νέας δραχμής με το ευρώ και αμέσως μετά για τα ελληνικά δικαστήρια το νόμισμα στο οποίο θα ήταν πληρωτέα τα ομόλογα κάτω από το ελληνικό δίκαιο θα ήταν η νέα αυτή δραχμή και όχι πλέον το ευρώ, αφού η νέα δραχμή θα ήταν το νόμιμο νόμισμα της χώρας. Η ισοτιμία που θα όριζε η ελληνική Βουλή θα ίσχυε τόσο για την αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα οποία είναι σήμερα ύψους 330 δις ευρώ, όσο και σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που θα συμπεριλάμβανε τη χρήση της δραχμής, εντός και εκτός Ελλάδας.
Έτσι, η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα με βάση το νόμο, να υιοθετήσει, αν το επιθυμεί, μία υποχρεωτική για όλους, πολίτες, δανειστές, Τρόικα, κλπ ισοτιμία, για παράδειγμα, 1 ΔΡΧ=1000 ΕΥΡΩ, κάνοντας δηλαδή ανατίμηση και όχι υποτίμηση του νομίσματος της. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να πληρώσει το σύνολο του χρέους που διέπεται από το ελληνικό δίκαιο σε νέες δραχμές, δηλαδή να καταβάλει 330 εκ δραχμές για να αποπληρώσει χρέος ύψους 330 δις ευρώ. Έτσι, θα έμεναν μόνο τα 35 δις ευρώ σε ομόλογα που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, τα οποία και θα αποτελούσαν χρέος λιγότερο από το 15% του ελληνικού ΑΕΠ.
Αυτό ακριβώς έπραξε η Γαλλία χωρίς νομικό πρόβλημα το 1960 με τη δημιουργία του νέου φράγκου με ισοτιμία 1 νέο φράγκο = 100 παλιά φράγκα. Το ίδιο έκαναν και η Γερμανία και η Αυστρία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος είναι να μειωθεί ένα χρέος το οποίο έχει γίνει επαχθές ώστε να μπορέσει η ζωή να συνεχιστεί και να προστατευτεί και όχι να απειληθεί ή να τελειώσει.
“Τα νέα νομίσματα έχουν εκδοθεί χωρίς μεγάλες νομικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ιστορίας” αναφέρει ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος στους Financial Times , προσθέτοντας ότι αν οι ομολογιούχοι ελληνικών ομολόγων που ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο (το 90% του χρέους, δηλαδή 330 δις ευρώ, υπάγεται σε αυτήν την κατηγορία παρά το Μνημόνιο καθώς αυτό δεν έχει περάσει απ’ τη Βουλή – Με τους πιο επιφυλακτικούς υπολογισμούς και αν δε συμπεριλάβουμε τα ομόλογα της Τρόικας και της ΕΚΤ, τουλάχιστον 206 δις ευρώ ομολόγων ρυθμίζονται από το ελληνικό δίκαιο) προσπαθήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι η ισοτιμία είναι άδικη, τα ελληνικά δικαστήρια δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να εφαρμόσουν το δίκαιο της Ελλάδας και να απορρίψουν το αίτημα των ομολογιούχων δικαιώνοντας τη χώρα.
Μα και αν ακόμη οι ομολογιούχοι επιχειρήσουν να καταθέσουν αγωγή εναντίον της Ελλάδας σε διεθνή δικαστήρια “πέρα από το θέμα της δικαιοδοσίας (το οποίο μάλλον δε θα ξεπεράσουν) θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ καλά τεκμηριωμένες νομολογίες για τα ομόλογα της Σερβίας και της Βραζιλίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” αναφέρει στους Financial Times ο ειδικός δικηγόρος.
Αφού η Ελλάδα πληρώσει τους δανειστές της και αποτάξει τα δεσμά του χρέους της, θα μπορούσε να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση της δραχμής έναντι των υπολοίπων νομισμάτων κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να πιστέψει ότι τα παραπάνω αποτελούν μία πρόχειρη προσέγγιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος. Υπάρχουν μελέτες κορυφαίων πανεπιστημίων και νομικών εταιριών που επιβεβαιώνουν την ισχύ όσον αναφέρονται εδώ και οι οποίες είναι στη διάθεση όποιου βουλευτή ή δημοσιογράφου θέλει να βοηθήσει στην ανάδειξη του θέματος. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να κάνει το λάθος να θεωρήσει πως όλα τα παραπάνω είναι εύκολα στην υλοποίηση τους και δε θα είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα.
Έτσι, αυτό που, πρωταρχικώς, πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της μία σειρά πλεονεκτημάτων και επιλογών εξαιτίας του γεγονότος πως το δίκαιο του 90% των κρατικών ομολόγων είναι το ελληνικό και όσο δεν παραχωρεί αυτό το νομικό της πλεονέκτημα και δεν αποδέχεται τη μετατροπή του δικαίου στο αγγλικό δε μπορεί κανείς, ούτε η Τρόικα ούτε οι δανειστές της να την εκβιάσουν ουσιαστικά, γιατί είναι η ίδια που είναι 100% νομικά καλυμμένη και οι υπόλοιποι που είναι απολύτως ακάλυπτοι.
Η νομική διάσταση της ελληνικής κρίσης φανερώνει πως οι Έλληνες αξιωματούχοι απέκρυψαν την αλήθεια από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό και ποτέ δεν τους γνωστοποίησαν τα πραγματικά νομικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το γεγονός πως στην πραγματικότητα δε μπορεί κανείς να την εκβιάσει για τίποτα, παρά μόνο να επιχειρήσει να συνεργαστεί μαζί της. Και όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, ό,τι ισχύει για την Ελλάδα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία κλπ δημιουργώντας ένα σκηνικό τρόμου τόσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν δανείσει περί τα 9 τρις στις χώρες της Ευρωζώνης όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες που έχουν ασφαλίσει αυτό το χρέος.
Αν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση παραχωρήσει το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στους τραπεζίτες για να πετύχει τη συμφωνία του PSI+ ή αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο επιτρέψει τη μετατροπή του δικαίου των ομολόγων από το ελληνικό στο αγγλικό, θα έχει στερήσει από την Ελλάδα το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί και το μοναδικό νομικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να τη σώσει στην περίπτωση που δει τους εταίρους της να την εγκαταλείπουν.
(Με πληροφορίες από τους Financial Times – Ο ειδικός στο θέμα δικηγόρος είναι ο: By Gilles Thieffry, Solicitor (England and Wales), Member of the New York bar, Avocat au Barreau de Paris, and Partner at GTLaw, Geneva)
 Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr, GSTA Ltd, WTAEC Ltd

από τον/την olympiada

Νέο δικαστικό «όχι» για το χαράτσι της ΔΕΗ-Δικαιώθηκε 55χρονη...


Μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερες προσφυγές εναντίον του χαρατσιού της ΔΕΗ δικαιώνονται από τα δικαστήρια.

Το δικαστικό «όχι» αυτή τη φορά ήρθε από δικαστήριο της Αθήνας και συγκεκριμένα από... το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, το οποίο απαγόρευσε με προσωρινή διαταγή στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε μια 55χρονη γυναίκα, η οποία προσέφυγε ενάντια στο χαράτσι.

Η 55χρονη, απέδειξε στο δικαστήριο πως δεν έχει τα χρήματα να το πληρώσει, καθώς όχι μόνο συντηρεί τον ανάπηρο σύζυγο και τον άνεργο φοιτητή γιο της, αλλά παράλληλα έχει υποστεί και δυο μειώσεις στο μισθό της!

Το δικαστήριο έκρινε δίκαια τα αιτήματα της και αποφάσισε έως τις 10 Ιανουαρίου του 2012 (οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων), να μην κοπεί το ρεύμα στο σπίτι της.
star.gr

Το «μνημονιακό» ΠΑΣΟΚ στρατολόγησε ΝΔ και ΛΑΟΣ...


Του Γιώργου Δελαστίκ
αστούκι» προς την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και το ΠΑΣΟΚ η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία και κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την αποθεωτική πλύση εγκεφάλου που επιχειρείται στη χώρα μας. «Η είσοδος της Ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ) στην ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σοκ για τους σοσιαλιστές», αναφέρει ευθύς εξαρχής, και συνεχίζει:....
«Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση Παπαδήμου· οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να το κάνουν. Ο κ. Καρατζαφέρης, ηγέτης του ΛΑΟΣ, πρώην επικεφαλής κινήματος νεολαίας που υποστήριζε τους Έλληνες συνταγματάρχες που εγκαθίδρυσαν τη δικτατορία σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί σε τίποτα να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση».

Ακόμη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα έχει, όμως, το συμπέρασμα της ανακοίνωσης των Γάλλων σοσιαλιστών: «Ιδού πού οδηγεί η Ευρώπη, όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, επιβάλλοντας κτηνώδη και τυφλή λιτότητα, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα και το χρόνο για την (οικονομική) ανόρθωση, κι όταν αναμειγνύεται στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών-μελών. Στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια πολιτική και δημοκρατική κρίση», υπογραμμίζεται.

Έχουν απόλυτο δίκιο, αλλά ο σύντροφός τους και, μάλιστα, πρόεδρος –ακόμη!– της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, δεν έχει καμιά ιδεολογική ή πολιτική αναστολή σε θέματα συνεργασίας με το ΛΑΟΣ, την «υπευθυνότητα» του οποίου εξήρε κατ’ επανάληψη ακόμη και από το βήμα της Βουλής...

Οι Γερμανοί πανηγυρίζουν

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στη Γερμανία. Ο ενθουσιασμός και οι πανηγυρισμοί για την επιβολή ως πρωθυπουργού του Λουκά Παπαδήμου είναι ασυγκράτητοι. Αυτό αντανακλάται και στο γερμανικό Τύπο.

Πρώτο θέμα την Παρασκευή στη δεξιά εφημερίδα Die Welt, συνοδευόμενο από μια φωτογραφία του νέου πρωθυπουργού ίση με το ένα τέταρτο μεγάλης σελίδας. «Η ελπίδα της ΕΕ βασίζεται τώρα στον Παπαδήμο», έγραφε ο κεντρικός τίτλος. Σχετικό και το πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας.

Κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα και στην επίσης συντηρητική Frankfurter Allgemeine. «Ο Παπαδήμος θα γίνει νέος πρωθυπουργός», ο τίτλος. «Αυτός που θα εμποδίσει τη χρεοκοπία», ο τίτλος και του πρωτοσέλιδου σχολίου της εφημερίδας. «Ο σωτήρας» ήταν δε ο τίτλος παρουσίασης του Λουκά Παπαδήμου σε ειδική στήλη ιδιαίτερης προβολής. Για «ηράκλειο άθλο» που καλείται να επιτελέσει έκανε λόγο η γερμανική εφημερίδα.

Όσο για την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της δήλωση μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργοποίησης του Λ. Παπαδήμου έσπευσε να τονίσει πως η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με «τσόντα» το ΛΑΟΣ είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για το Βερολίνο. «Πριν από οτιδήποτε άλλο, θέλουμε οι πολύ πολύ σκληρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για μια καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο σταθεροποιημένη Ελλάδα να στηρίζονται σε όσο το δυνατόν ευρύτερους πολιτικούς ώμους», διακήρυξε.

Άτακτη υποχώρηση Σαμαρά

Περί αυτού δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά την ολοκληρωτική παράδοση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στις πολιτικές επιθυμίες της. Τελικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο υπέκυψε στην καταστροφική για το πολιτικό του μέλλον απαίτηση για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει ούτε καν το... φύλλο συκής περί μη συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου πολιτικών εκπροσώπων της ΝΔ.

Όχι απλώς μπήκε με πολιτικά στελέχη στη συγκυβέρνηση η ΝΔ, αλλά μπήκε και στο... ανώτατο δυνατό επίπεδο εκπροσώπησης και συμβολισμού: Έγιναν υπουργοί και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, τόσο ο Σταύρος Δήμας όσο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος! Πιο πάνω επίπεδο εκπροσώπησης δεν υπάρχει! Εκτός πια κι αν αποφάσιζε να γίνει υπουργός μαζί με τον Βορίδη και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς...

Συνιστά, δε, πολιτικό διασυρμό της ΝΔ το να συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με τους δύο αντιπροέδρους της και, παράλληλα, να βάζει τον Αβραμόπουλο να παραιτείται από βουλευτής, για να μην χάσει η παράταξη τον απολύτως κάλπικο τίτλο της «αξιωματικής αντιπολίτευσης» προς την κυβέρνηση στην οποία... συμμετέχει!

Απίστευτα κοινοβουλευτικά καραγκιοζιλίκια προκειμένου να συγκαλυφθούν οι «πομπές» της ΝΔ, η οποία, από τη στιγμή που αποφάσισε να προσχωρήσει στη «μνημονιακή συγκυβέρνηση», είναι υποχρεωμένη να υποστεί όλες τις συνέπειες της πράξης της, μεταξύ αυτών και την εκχώρηση των δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΚΚΕ.

Διαπόμπευση Παπανδρέου

Η ατιμωτική αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία σηματοδότησε την έναρξη του διασυρμού του όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, πράγμα που συνιστά μοιραίο πλήγμα στις φιλοδοξίες του για διεθνή καριέρα σε κάποιο οργανισμό, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες που παρείχε, εξαθλιώνοντας τους Έλληνες, καταλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα ενός αιώνα και μετατρέποντας την Ελλάδα σε υποτελές προτεκτοράτο χωρίς εθνική κυριαρ­χία.

Στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές στελεχών –και δη υπουργών– που απαιτούν την έναρξη των διαδικασιών καθαίρεσής του από την προεδρία του κόμματος, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του στις εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– ως υποψήφιου... πρωθυπουργού εκ νέου!

Εκείνοι, όμως, που τον διαπομπεύουν ανελέητα διεθνώς είναι οι Γάλλοι, που αισθάνονται «ριγμένοι» από τη διακυβέρνησή του.

«Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας προδότης» (!) ήταν, για παράδειγμα, ο τίτλος κύριου άρθρου στο προσκείμενο στον Σαρκοζί γαλλικό περιοδικό Le Point. «Η προδοσία της Αθήνας – Πισώπλατο χτύπημα» τιτλοφορούσε το περιοδικό τη σχετική ανάλυσή του.

Βαθύτατα περιφρονητικά του φέρθηκε και η φιλοσοσιαλιστική γαλλική εφημερίδαLibération. «Παπανδρέου ο Γ’, επονομαζόμενος “ο Μικρός”» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος δισέλιδης ανάλυσής της.

Μέχρι και η γερμανική Süddeutsche Zeitung, η οποία πρόσκειται φίλα προς τη Σοσιαλδημοκρατία, είχε βάλει νωρίτερα ένα δηλητηριώδη σχετικό τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Αναξιοπρεπής στο προτεκτοράτο της Ευρώπης»...

Παραμύθια περί... πραξικοπήματος!

Πολύ πιο σοβαρή είναι, όμως, η προ δεκαημέρου αποκάλυψη της Libération, ότι ο Γ. Παπανδρέου, όταν κλήθηκε από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί στις Κάννες, φέρθηκε ως απερίγραπτος πολιτικός απατεώνας: Για να δικαιολογηθεί, τους είπε ότι προκήρυξε το δημοψήφισμα προκειμένου να αποτρέψει την εκδήλωση... στρατιωτικού πραξικοπήματος!

«Ούτε η Άνγκελα Μέρκελ ούτε ο Νικολά Σαρκοζί ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ ούτε οι άλλοι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι που ήταν παρόντες σε αυτό το δείπνο πίστεψαν τον Γ. Παπανδρέου έστω και για ένα δευτερόλεπτο. Μόνο εκνευρισμένοι αναστεναγμοί υποδέχτηκαν αυτά τα λόγια του», σημειώνει ο απεσταλμένος της γαλλικής εφημερίδας στις Κάννες.

Ρήξη λαού – κομμάτων

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα για το πολιτικό σύστημα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Σαμαρά περί απλής «μεταβατικής» κυβέρνησης. Πόσω μάλλον που η πολιτική «κωλοτούμπα» του συρρικνώνει δραματικά –αν δεν εκμηδενίζει ολοσχερώς– τη δυνατότητα της ΝΔ να αποσπάσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στο ορατό μέλλον.

Επειδή, όμως, η οικονομική καταβαράθρωση εκατομμυρίων Ελλήνων θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα επιτείνει τη ρήξη των πολιτών με το κομματικό κατεστημένο στο σύνολό του. Θα πρέπει, όμως, να περιμένουμε να δούμε αν αυτή η άβυσσος που χωρίζει πλέον την πολιτική των καθεστωτικών κομμάτων από τα συμφέροντα των ψηφοφόρων τους θα επιτρέψει στον κόσμο να συνεχίσει να διεκδικεί μαχητικά αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής ή αν οι πολίτες θα περιπέσουν σε κατάσταση απελπισίας και αδράνειας, αισθανόμενοι ανίκανοι να αντιδράσουν στην καταστροφική λαίλαπα της συγκυβέρνησης. Σύντομα θα έχουμε την απάντηση.

Από:  epikaira.gr

Πάγκαλος: είναι φασίστες, κομουνιστές και μαλ... οι αγανακτισμένοι

Κράμα απ' όλα τα παραπάνω είναι κατά τον αντιπρόεδρο οι Αγανακτισμένοι πολίτες. Η δήλωση του κ. Πάγκαλου έγινε εκτός συνόρων, αλλά ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών στη Γαλλία....

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος με το γνωστό του πληθωρικό και επιτηδευμένα προκλητικό ύφος μίλησε στο γαλλικό κανάλι 5 στην εκπομπή “Ο κόσμος εν κινήσει”.

Όταν έγινε αναφορά στους χιλιάδες πολίτες που μαζικά παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων ο κ. Πάγκαλος τους περιέγραψε ως “ένα μίγμα από φασίστες, κομουνιστές και μαλ...κες”


Αυτά μετά το “μαζί τα φάγαμε” τους “τεμπέλιδες Έλληνες”, τους “πιο διεφθαρμένους πολίτες από τους πολιτικούς” και άλλες γνώμες του Αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβέρνησης για τον Ελληνικό Λαό.

 

Η "Πρωτοβουλία πολιτών ΙΤΕΑΣ" ενημερώνει τους συμπολίτες μας για το "χαράτσι".

Χθές, ημέρα Τρίτη 29/11/2011 και ώρα  20.30μμ, η κίνηση πολιτών του δημοτικού διαμερίσματος Ιτέας του δήμου Δελφών, είχε συγκέντρωση στο κτίριο της δημαρχίας με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας όσον αφορά το θέμα της πληρωμής του "χαρατσιού" μέσο των λογαριασμών  της ΔΕΗ.
Εκεί υπήρξε η σχετική ενημέρωση για τα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.
Εγινε κουβέντα μεταξύ των κατοίκων που παρεβρέθησαν και  ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις για την συνέχιση των κινήσεων που πρέπει να γίνουν απο εδώ και στο εξής.
Πάρθηκε ομόφωνη  απόφαση, να βγεί ένα ψήφισμα, το οποίο θα παραδοθεί απο μια επιτροπή, στην αντιδήμαρχο του Δημ. Διαμ. Ιτέας κα Λα'ί'νη.
Ετσι και έγινε. 
Σήμερα λοιπόν 30/11/2011 μια πενταμελής επιτροπή κατοίκων της πόλης μας ζήτησε και είδε την κα αντιδήμαρχο, η οποία παρέλαβε το ψήφισμα και έδωσε και τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Μας γνωστοποίησε οτι η καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/11/2011 ωφείλεται καθαρά σε διαδικαστικά θέματα.
Απέρριψε την περίπτωση "κωλυσιεργείας" και αύριο η απόφαση θα δημοσιοποιηθεί επίσημα και θα αναρτηθεί στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ".
Μας διαβεβαίωσε οτι αύριο θα γίνει και η παρέμβαση απο μέρος του Δήμου Δελφών με εξουσιοδοτημένο δικηγόρο στο συμβούλιο της Επικρατείας.
 Και τέλος μας γνωστοποίησε οτι έχει προχωρήσει και σε πρακτικά μέτρα, που βοηθούν στη υλοποίηση των αποφάσεων του Δ. Συμβουλίου.
Ενα τέτοιο μέτρο ειναι η παραλαβή των αποδείξεων, απο τις υπηρεσίες του Δήμου,  πολιτών που πληρώνουν  τους λογαριασμούς της ΔΕΗ στα ΑΤΜ των τραπεζών χωρίς να πληρώνουν το "χαράτσι".
Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να γνωρίζουν οτι, (στα πλαίσια της απόφασης του Δ. Σ. του Δ. Δελφών),μπορούν στο κτίριο της Δημαρχίας μας, στην αίθουσα πρωτοκόλου όπου υπάρχει υπάλληλος ο οποίος θα παραλαμβάνει τα δικαιολογητικά τα οποία θα είναι:

*Μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται η αδυναμία του κατόχου της πληρωμής του "χαρατσιου".

*Μια φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ.

*Μια φωτοτυπία της απόδειξης πληρωμής.

Επίσης καλό θα ήταν να έχεται μαζί σας και την αστυνομική σας ταυτότητα.
Με την κίνηση αυτή ο Δήμος αναλαμβάνει την εξώδικη διαδικασία ενημέρωσης της ΔΕΗ για την πληρωμή των λογαριασμών της μέσω των τραπεζώνκαι τη μη διακοπή του ρεύματος των δημοτών.
Στη συνέχεια παραθέτω και το ψήφισμα που η επιτροπή των πολιτών παρέδωσε σήμερα στην  Αντιδήμαρχο κα Λα'ί'νη.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Την Τρίτη 29/11/2011 συγκεντρωθήκαμε στο Δημαρχείο Ιτέας όπου συζητήσαμε τις εξελίξεις σχετικάμε το Χαράτσι της ΔΕΗ και ειδικότερα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Δελφών.Διαπιστώσαμε οτι παρόλο που πέρασαν οκτώ ημέρες απο την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (έγινε Τρίτη 22/11):
1. Δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση στο "ΔΙΑΥΓΕΙΑ"
2. Δεν έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση του ΔΣ στους κατοίκους ενώ οι λογαριασμοί λήγουν.
3. Δεν έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι οτι μπορούν να πληρώνουν μονο την ΔΕΗ και να καλυφθούν νομικά απο τον Δήμο.
4. Δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση σχετικά με την παρέμβαση στο Συμβούλιο Επικρατείας ενω σε δύο μέρες γίνεται η εκδίκαση (Παρασκευή 2/12).
5. Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης της απόφασης σχετικά με το εξώδικο στη ΔΕΗ για τη μή διακοπή του ρεύματος στους δημότες.
6. Δεν έχουν ξεκινήσει καν διαδικασίες πρακτικής οργάνωσης ζητημάτων .
   Για να έχει και πρακτικό αποτέλεσμα η απόφαση του ΔΣ για την ανακούφιση των κατοίκων απο το εκβιαστικό χαράτσι και να μη δίνεται η εντύπωση της "κωλυσιεργείας", ζητάμε απο τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων πρακτικών μέτρων.
Αποφασίζουμε να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στους αρμοδίους.
 ΙΤΕΑ 29/11/2011.

Μείωση των επικουρικών συντάξεων 15% και ενοποίηση ταμείων

Στην ενοποίηση των πέντε μεγάλων επικουρικών ταμείων (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ), προκειμένου να διατηρήσουν την βιωσιμότητά τους, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, ενώ, εφόσον προχωρήσει η ενοποίηση, οι επικουρικές συντάξεις θα...
μειωθούν περαιτέρω, μεσοσταθμικά κατά 15%.
Συγκεκριμένα, μεσοσταθμικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 40% καθώς και ενοποίηση των επικουρικών σε ένα ταμείο, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επικουρική ασφάλιση, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ειδικότερα, οι μειώσεις θα προέλθουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα "πέσει" κάτω από το 20%.
Επίσης η όποια μείωση προκύψει σε κάθε ταμείο θα εφαρμοστεί άμεσα από την 1η Ιανουαρίου - εφάπαξ για όλους - και όχι τμηματικά, δηλαδή δεν θα ισχύσουν μεταβατικές διατάξεις

Παράλληλα, ενοποιούνται σε ένα (ενιαίο επικουρικό μισθωτών) τα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα).

Ωστόσο, εκτός από αυτά τα ταμεία, στο νέο ταμείο μπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή (μείωση) του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει και για τα άλλα ταμεία.

Σημειώνεται ότι η ένταξη στο νέο θα είναι εθελοντική, αν και επισημαίνεται ότι όποιο ταμείο δεν ενταχθεί θα αναλαμβάνει να καλύπτει με τις δικές του οικονομικές δυνάμεις τις παροχές και δεν θα μπορεί στο μέλλον - εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί - να ζητήσει εκ των υστέρων την ένταξή του σε αυτό.

Το νέος ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατ. εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατ. συνταξιούχους.

"Τώρα ωριμάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων" ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος ανακοινώνοντας τους βασικούς άξονες των μέτρων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2012, επισήμανε πως "το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό".

Τα επικουρικά ταμεία θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο, ενώ το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ατομικών λογαριασμών ασφάλισης από το 2001 και εντεύθεν, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να λαμβάνουν παροχές αντίστοιχες με τις εισφορές τους.

Το σύστημα θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και όχι - αυστηρά - κεφαλαιοποιητικό, καθώς στην περίπτωση αυτή οι μειώσεις των συντάξεων θα ήταν εξαιρετικά υψηλή. Αρκεί να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κεφαλαιοποιητικού συστήματος οι περισσότερες συντάξεις θα μειωνόταν στον ένα τρίτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης...
ΕΘΝΟΣ.-
nonews-NEWS

ΚΟΛΑΦΟΣ Η ΕΕ: Νέα γροθιά στην προδοσία του Μνημονίου από τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή! Η Κομισιόν δεν ζήτησε ΠΟΤΕ να μπουν τα χρέη των νοσοκομείων στο έλλειμμα του 2009 !!!

http://olympiada.files.wordpress.com/2011/11/48-5-thumb-large1.jpg?w=300&h=225Έχουν χάσει τον ύπνο τους με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή στο ΠΑΣΟΚ!
 Μετά το Ηλεκτροσόκ για το αν μπορεί η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι, που το θεωρεί αντισυνταγματικό, έρχεται και αποκαλύπτει ότι τα χρέη των νοσοκομείων που εντάχθηκαν στο δις φορές αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009, δεν ζητήθηκε ΠΟΤΕ από την Κομισιόν!
Άλλη μια ελληνική «πατέντα» αποκαλύφθηκε, ενώ αποτελεί μια ακόμα περίτρανη απόδειξη ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έκανε τα πάντα (μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ) να δημιουργήσει έλλειμμα – μαμούθ για την Ελλάδα, κάνοντας το έλλειμμά μας το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (15,4%) για να φέρουν την τρόικα, αφού τότε η Ιρλανδία διέσωσε τις τράπεζές της δημιουργώντας ένα παροδικό μεγάλο έλλειμμα!...
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, τόνιζε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στις 21 Οκτωβρίου 2009 κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής αναθεώρηση της εκτίμησης του δημόσιου ελλείμματος για το ίδιο έτος, που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009), αυξανόταν στο 12,75%. Ένας από τους λόγους αυτής της αναθεώρησης ήταν η εισαγωγή στους εθνικούς λογαριασμούς, μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού», και ρωτούσε την Κομισιόν: πρώτον, «με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009; Υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat;» και δεύτερον, «ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού; Ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία».
Η απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σεμέτα:
Σύμφωνα με τo EΣΛ 95 (παράγραφος 1.57) – που ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ – όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων. Οι κρατικές δαπάνες πρέπει, επομένως, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού.
Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος. Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής. Για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. βουλευτής παραπέμπεται στο σημείο 4.14 της έκθεσης του 2010 της Επιτροπής σχετικά με τις στατιστικές του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που έχει αναρτηθεί στον ιστοτόπο της Επιτροπής.
Η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να επιβεβαιώσει την έκταση και την πηγή των νοσοκομειακών υποχρεώσεων. Η ομάδα αυτή παρείχε πληροφορίες για τις πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική στατιστική υπηρεσία ΕΣΥ για την καταγραφή των σχετικών νοσοκομειακών δαπανών στα αντίστοιχα έτη δημιουργίας των υποχρεώσεων. Ο κ. βουλευτής παραπέμπεται για περαιτέρω πληροφορίες για το ζήτημα αυτό στο σημείο 3 της έκθεσης της Eurostat για τις μεθοδολογικές επισκέψεις της ΔΥΕ στην Ελλάδα το 2010.

Ο δολοφόνος επιστρέφει συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος


 Δεν γνωρίζω αν οι δανειστές της χώρας πρόλαβαν να διαβάσουν τις επιστολές του κ. Παπανδρέου – μία για την τρόικα και 26 για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ - πριν λάβουν την τρίτη κατά σειρά απόφαση να μας δώσουν την περίφημη έκτη δόση του δανείου, καθώς και μακροσκελέστατες ήσαν και έφτασαν την τελευταία στιγμή, μόλις την προηγουμένη της συνεδρίασης του Eurogroup.


Υποθέτω πως απλώς θα έριξαν μια ματιά, διότι σίγουρα είχαν μεγαλύτερες σκοτούρες για να στήσουν ευήκοον ους στα ίδια και τα ίδια φληναφήματα.


Υποθέτω επίσης πως δεν τους ενδιέφεραν πραγματικά αυτές οι επιστολές, καθώς γνωρίζουν, έχουν ενημερωθεί, πως η «δέσμευση» αυτή μπορεί να αποδειχθεί άχρηστη πολύ σύντομα, αφού στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει λυσσαλέα μάχη διαδοχής – πολύ περισσότερο που και στις 27 Οκτωβρίου είχε δεσμευτεί με την υπογραφή του ο κ. Παπανδρέου, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να προκαλέσει την «κρίση του δημοψηφίσματος».


Υποθέτω τέλος, πως οι εκτός ευρωζώνης χώρες ούτε που έριξαν μια ματιά στην δική τους επιστολή, διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ!


Ως γνωστόν, χρήματα μας δανείζουν μόνο οι 16 (πλην Ελλάδας δηλαδή) χώρες που ανήκουν στην ευρωζώνη. Με αυτές έχουμε υπογράψει το Μνημόνιο – αλλά προφανώς μέσα στη βιασύνη να αρπάξει το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου την πρώτη δόση… δεν το πρόσεξαν!


Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.


Στην επιστολή του προς την τρόικα αποκαλεί «αναπάντεχη και παράλογη» την άνοδο του κόστους δανεισμού – ενώ ο υπουργός του μιλούσε για Τιτανικούς και ο ίδιος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συκοφαντεί συστηματικά τη χώρα, προκαλώντας ουσιαστικά ο ίδιος τα «αναπάντεχα» και τα «παράλογα».


Και να ήταν μόνο αυτό. Την ώρα που οι ίδιοι οι δανειστές μας ομολογούν ότι το πρόγραμμα που σχεδίασαν για την Ελλάδα απέτυχε διότι ήταν στραβό από γεννησιμιού του, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε να επιμένει πως το πρόγραμμα πέτυχε την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ στο διάστημα της εφαρμογής του «επιτεύχθηκαν πολλοί στόχοι»!


Προφανώς, ούτε αυτό το έχει πληροφορηθεί. Δηλαδή ότι το πρόγραμμα μας οδήγησε στην χρεοκοπία, αύξησε χρέη και ελλείμματα, βύθισε την χώρα στην ύφεση (6,1% μας είπε ο ΟΟΣΑ), εκτίναξε την ανεργία και φτωχοποίησε τη χώρα.


Και το ακόμη χειρότερο: Ο κ. Παπανδρέου αποκαλεί «βελτιώσεις» όλες εκείνες τις αποφάσεις (Μαρτίου και Ιουλίου) που προκάλεσαν τελικά την επιλεκτική χρεοκοπία – με… μέγιστη βελτίωση τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, που ο ίδιος θέλησε να θέσει σε δημοψήφισμα.


Επειδή δε ο δολοφόνος επιστρέφει συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος, προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους κατέβασε την ιδέα περί δημοψηφίσματος.


Ήταν αναγκαίο, λέει, «είτε ένα δημοψήφισμα που θα κινητοποιούσε την ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, είτε μια κυβέρνηση που θα την στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης»!


Προκάλεσε δηλαδή όλη αυτή την αναταραχή, για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα υπουργικό συμβούλιο πενήντα ατόμων που ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ – εκτός από το να πρωταγωνιστεί σε δημόσιους διαπληκτισμούς.


Και… και… θεωρεί ο κ. Παπανδρέου «περιττό» να τονίσει ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου. Αυτό και θα γίνει με τρόπο, ώστε να τηρηθούν οι στόχοι τους οποίους συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος».


Πόθεν παρακαλώ είναι περιττό να τονιστεί κάτι τέτοιο; Εξαιτίας αθέτησης δέσμευσης δεν φτάσαμε ως εδώ;


Κι’ αν στην επιστολή προς τους εκπροσώπους της τρόικας και της ΕΚΤ ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται ως ο… αρχιτέκτονας της εθνικής συμφιλίωσης, στην επιστολή προς τους 26, δεν αντέχει να αποστεί από την τακτική της συκοφάντησης.


Υποστηρίζει πως ο ίδιος και η φοβερή και τρομερή κυβέρνησή του βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια «τριπλή αποτυχία»:


Την αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας να διαχειριστεί με υπευθυνότητα τον προϋπολογισμό και την οικονομία της – ενώ ο ίδιος τα διαχειρίστηκε όλα αυτά με απόλυτη υπευθυνότητα, όπως με απόλυτη υπευθυνότητα γινόταν η διαχείριση και από όλες τις κυβερνήσεις στις οποίες μετείχε (υπουργός από το 1985, για να μην ξεχνιόμαστε) συνεχώς και αδιαλείπτως.


Την  αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση.


Αυτό πάλι δεν το καταλάβαμε – αν και ήδη τα εν Αθήναις υπουργικά παπαγαλάκια άρχισαν να το αναμεταδίδουν. Ποιοι κατά τη γνώμη του έπρεπε να ελέγχονται;


Πότε ήταν η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτήρηση; Διότι τα κιτάπια της ΕΕ δείχνουν πως αυτή ξεκίνησε το 1997, κορυφώθηκε και επισημοποιήθηκε το 2004, την επομένη της ήττας του ΠΑΣΟΚ, ενώ η χώρα βγήκε από την επιτήρηση τον Ιούνιο του 2007, ακολούθησε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ξαναμπήκαμε στην επιτήρηση το 2009.


Άλλωστε, είναι γνωστό πως το καλοκαίρι του 2004 γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Κομισιόν έκανε την αυτοκριτική της, επιρρίπτοντας ευθύνες στις κυβερνήσεις Σημίτη που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στον εαυτό της που δεν έκανε τους κατάλληλους ελέγχους, καθώς και στη Eurostat που δεν ήξερε τι της γινόταν!


Τρίτη αποτυχία, κατά τον κ. Παπανδρέου είναι αυτή της ευρωζώνης που δεν κατάφερε να προλάβει τα συστημικά προβλήματα του ευρώ, ρυθμίζοντας τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Ώστε έτσι; Το πρόβλημα ήταν συστημικό; Και τότε γιατί επί δύο χρόνια δεν γίνεται άλλη δουλειά από την συκοφάντηση της χώρας, που τελικά μετατράπηκε στο μαύρο πρόβατο που αίρει τις αμαρτίες όλων;


Όσο για την αδυναμία εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,  ο κ. Παπανδρέου την αποδίδει στο γεγονός ότι συνδυάστηκε με ένα βαρύ πρόγραμμα λιτότητας!


Και όχι στο γεγονός ότι μόλις τώρα, δύο χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να ενοχλήσει τα χαϊδεμένα παιδιά του κόμματός του, δηλαδή τις ευρωβόρες και καταχρεωμένες ΔΕΚΟ.


Κατά τα λοιπά, καταλαμβάνεται και πάλι από το «Σύνδρομο Ποτέμκιν» παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα.


Σε ενεστώτα διαρκείας, βέβαια, διότι οι ελεγκτές γνωρίζουν πως όλα είναι στον αέρα:


«Προχωρούμε τώρα γρήγορα στην ενίσχυση της ικανότητας εφαρμογής των αλλαγών, σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και την χρηστή διακυβέρνηση, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και της κατάρτισης, τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που δεν είχε καταφέρει να διασφαλίσει ένα αίσθημα κράτους δικαίου, την αναδιοργάνωση των πολιτικών απασχόλησης, τη δημιουργία του κτηματολογίου, την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων της ΕΕ, ώστε να στηρίξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, την αξιοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας για να εγγυηθούμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιωτικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας»!


Στο σημείο αυτό, παίρνει κανείς μια βαθιά ανάσα και διαβάζει τι πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:


«Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται είναι μια συστηματική στρατηγική ανάπτυξης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Μια ανταγωνιστική Ευρώπη σημαίνει επενδύσεις σε ποιότητα. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε απλώς στη βάση των τιμών και των μισθών.


Επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, πανευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, ευρυζωνικά δίκτυα, υποδομές μεταφορών, εκπαίδευση και καινοτομίες ευρείας κλίμακας, θα ενοποιήσουν την αγορά μας, θα προσδώσουν συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην ήπειρό μας και θα απελευθερώσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το δυναμικό των πολιτών μας και της βιομηχανίας μας. Η επένδυση αυτή θα φέρει επίσης ξανά θέσεις εργασίας καθώς και νέα έσοδα για τους προϋπολογισμούς μας.


Οι προϋπολογισμοί μας στην ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθούν μέσω της υιοθέτησης ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φόρου εκπομπών αεριών ρύπων και μέσω άλλων μέσων όπως τα ευρωομόλογα για επενδύσεις.


Τα λεγόμενα Ομόλογα Σταθερότητας που προτείνει η Επιτροπή δε θα σταθεροποιήσουν απλώς την ΕΕ έναντι των αγορών ομολόγων αλλά θα μοχλεύσουν επίσης την ικανότητά μας να προσελκύσουμε ιδιωτικά ή εθνικά κεφάλαια για επένδυση στο Ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα όσο και για επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών.


Παράλληλα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και τάχιστα την ανάγκη καθιέρωσης δανειοδότη εσχάτης ανάγκης, ρόλο τον οποίο διαδραματίζουν σε άλλες αναπτυγμένες χώρες οι κεντρικές τράπεζες».


Και βέβαια, κριτική:


«Κινηθήκαμε με βραδύτητα στην προσπάθεια της εποπτεία και αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη, οπότε σήμερα οι τράπεζές μας για άλλη μια φορά 'παγώνουν' μετά την κρίση του 2008. Έχουν καταστεί αδύναμες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, βαθαίνοντας περισσότερο την κρίση ανάπτυξης και χρέους.


Παρά το ότι, στις αποφάσεις μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συχνά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη δημοκρατική εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, να τύχουν ρύθμισης τα συμβόλαια CDS, να καταπολεμηθεί η κερδοσκοπία, να αποκαλύψουμε τους φορολογικούς παραδείσους και να υπάρξει διαφάνεια στην περίπτωσή τους, στην πράξη δεν το κατορθώσαμε».


Σε άλλο σημείο της επιστολής – ποταμού, ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτών (!) – ξέρετε, της διαδικασίας που μας οδήγησε στην χρεοκοπία – αλλά συγχρόνως υποστηρίζει πως τον Οκτώβριο του 2010 «η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο» και «με τη συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών, προκαλέσαμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι χώρες που έμοιαζαν πιο ευάλωτες αμέσως θεωρήθηκαν παθητικό για τους ιδιώτες επενδυτές», καθώς «οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δημιούργησαν ένα τρομακτικό κλίμα στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει «άμεσα και την πραγματική οικονομία, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, την πίστη και το αίσθημα εμπιστοσύνης, τη θέληση του ελληνικού λαού να αντέξει τις θυσίες αλλά και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Αυτό επίσης ενίσχυσε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειαζόταν ένα νέο πρόγραμμα και διαγραφή του χρέους, αλλά και ταυτοχρόνως οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα».


Επομένως, συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με την συμμετοχή των ιδιωτών; Άγνωστό. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.


Ευτυχώς που στο τέλος μας λέει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχή αλλαγών και «μιας πολλά υποσχόμενης Αραβικής Άνοιξης» και πάει η καρδιά μας στη θέση της.


Μπορεί να έχει πέσει πείνα, μπορεί να μην προλαβαίνουμε να πληρώνουμε χαράτσια, αλλά… συνορεύουμε με την Αραβική Άνοιξη!
 Σοφία Βούλτεψη

Και μάχες για την καρέκλαΗ έκτη δόση φαγώθηκε πριν φτάσει, τώρα πάμε για την έβδομη


Με τρεις μήνες καθυστέρηση και με την... τρίτη απόφαση του Eurogroup, η περίφημη έκτη δόση, που κατήντησε να γίνει το συντομότερο ανέκδοτο, θεωρητικά έχει αρχίσει να παίρνει τον δρόμο για την Ελλάδα.

Πρόκειται για 8 δις ευρώ που θα... εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την έβδομη δόση, που όμως θα είναι η πρώτη του επόμενου δανείου και επομένως θα υπόκειται σε βαρύτερες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις, καθώς θα σχετιστεί με την εφαρμογή των συμφωνιών της 27ης Οκτωβρίου.

Οι οποίες, όμως, συμφωνίες της 27ης Οκτωβρίου παραμένουν στον αέρα, καθώς θα επαναπροσδιοριστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου, μια και, όπως συνήθως συμβαίνει, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής τους άρχισαν οι αμφισβητήσεις για την επάρκειά τους.

Την ίδια ώρα, τα 13 με 14 δις ευρώ άγγιξε η εκροή τραπεζικών καταθέσεων μόνο στη διάρκεια του διμήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η εκροή αποδόθηκε από τον κ. Προβόπουλο στην πολιτική αβεβαιότητα που επικράτησε στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, αλλά και στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου - αλλά μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει τις ευθύνες του.

Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου, σα να μην συνέβη τίποτε, ως εάν να μην προκάλεσε ο ίδιος αυτήν την αναστάτωση με την ιδεά περί δημοψηφίσματος, συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη του κόμματος, με αντικείμενο την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως μάθαμε, μέσα σε μια ημέρα, είδε τους Γιάννη Ραγκούση, Φώφη Γεννηματά, Παντελή Οικονόμου, Παντελή Τζωρτζάκη, Μάρκο Μπόλαρη και Μανώλη Μπεντενιώτη!

Όλα για την καρέκλα, δηλαδή.

Και γιατί όχι; Εδώ Γαλλία και Γερμανία βρήκαν λόγο για να διαφωνήσουν, καθώς και οι δύο χώρες διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από την οποία αποχώρησε ο Γερμανός Γιούργκεν Σταρκ.

«Το Βερολίνο και το Παρίσι θεωρούν το καθένα από την πλευρά του ότι έχει δικαίωμα στη θέση», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το Παρίσι, λέει, προωθεί τον Μπενουά Κερέ, υφυπουργό των Οικονομικών, ο οποίος ορίσθηκε την περασμένη εβδομάδα μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να καταλάβει τη θέση του Ιταλού Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος παραιτήθηκε.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, προωθεί την υποψηφιότητα του Γεργκ Ασμουσεν.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, λύσεις δεν βρίσκονται, αλλά ουδείς χάνει το ενδιαφέρον του για καρέκλες και αξιώματα...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στον γίγαντα της πολιτικής κολοτούμπας....

Διάβασα και εγώ όπως πολλοί άλλοι φαντάζομαι την επιστολή υποτέλειας του προέδρου του ΛΑΟΣ. Μια επιστολή γεμάτη διαπιστώσεις(!!!) γεμάτη ψέματα, με  παντελή έλλειψη επιχειρημάτων και σκοπίμως λανθασμένα συμπεράσματα, δηλωτική (η επιστολή) του χαρακτήρα του γράφωντος. Μια επιστολή που θα μπορούσε να την ζηλέψει το έταιρο δεκανίκι και  μπουρδολόγος της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπουργός της, ο Β. Βενιζέλος.  
Σ'αυτόν λοιπόν τον τιτανοτεράστιο, τρομάρα του, πολιτικό που ευαγγελίζεται την  "Σωτηρία" μας, τον Καρατζαφύρερ κοινώς κολοτούμπα θα ήθελα να αφιερώσω μερικά αυτά τα οποία έχει κατα καιρούς πει ή έχει κάνει για να καταλάβει οτι οι μάσκες, έχουν πραγματικά πέσει και ο λαός τον οποίο υποτίθεται οτι εκπροσωπεί δεν τρώει πλέον κανενός είδους κουτόχορτο, έχει μνήμη και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας ΄΄πίσω έχει η αχλάδα την ουρά΄΄, οι εκλογές έρχονται και τότε θα δούμε τι χρώμα θα έχει το προφίλ του.
Θα ξεκινήσω απο το βιογραφικό του γίγαντα πολιτικού για να φρεσκάρο λίγο την μνήμη σας. Βάση λοιπόν της 
wikipedia o Γεώργιος Καρατζαφέρης (του Ιωάννου) είναι Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός, ιδρυτής και πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Από το 2004 μέχρι το 2009 Αντιπρόεδρος του κόμματος IND/DEM (Independence and Democracy) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
 Γεννήθηκε στις 11/8/1947 στην Αθήνα (Αμφιθέα). Το 1959 εισάγεται στη Βαρβάκειο Σχολή. Δεν ολοκλήρωσε ΠΟΤΈ τις σπουδές του διότι διεγράφη πρίν το τέλος της εξαταξίου (τότε) φοιτήσεως στο γυμνάσιο. Σε ηλικία 15 ετών έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός και το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 1977 ίδρυσε την Εταιρία Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων R.TV.P.R ΑΕ και το 1983 δημιούργησε τη βιντεοεφημερίδα «TV Press». To 1990 ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό RadioCity και τον τηλεοπτικό ΤeleCity (αργότερα Τηλεάστυ).
Το 1983 του προσφέρθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Αντενάουερ (Adenauer) και το 1994 πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας από το London School of Journalism. Το 2000 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Α1» και το 2005 την Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας. Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες «Έθνος», «Εμπρός», «Εθνικός Κήρυκας» και «Νέα Πορεία» (Επίσημο Όργανο της ΝΔ), και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Απογευματινή» και «Ελεύθερος Τύπος».
Aυτός ο αποκαλούμενος και Προφήτης ή Μάγος, λέξεις που  έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος απο το κανάλι του αναφερόμενος σε "προβλέψεις" του που επαληθεύονταν όπως για παράδειγμα τις αναφορές του απο το 2000 για
την πτώση Σημίτη με την διαδοχή του απο το ΓΑΠ, την ολιγοετή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθούμενη απο την κυβέρνηση Παπανδρέου και την απώλεια του 13ου και 14ου μισθού.
Εδώ μιλάμε για μαντική ικανότητα με ορίζοντα 10ετίας+ που θα έπρεπε να καταχωρηθεί στα ρεκόρ Γκίνες.
Θα μπορούσα να απαρρυθμήσω μια πλειάδα τέτοιων "προβλέψεων"αλλα το θεωρώ ανούσιο.
Τι είναι ή καλύτερα ποιός είναι ο Καρατζαφέρης; 
Το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας (8/6/2007) μας δίνει ένα πρώτο στίγμα του.
Μην είν’ κομμουνιστής; άμα λάχει είναι και μπολσεβίκος! Πρωτοσπαθάριος κομιτατζής της ΝιΚαΒεΝτέ και βάλε!
Μην είν’ ο κυρ Καρατζαφέρης η πατρίδα μας; τα ψηλά βουνά; ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει;
Ολα κι απ’ όλα είναι ο κ. Καρατζαφέρης μας, ό,τι τραβάει η ψυχή μας, ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές, το παιδί του μαγαζιού για όλες τις δουλειές.
Ο κ. Καρατζαφέρης είναι ο μαγικός καθρέφτης του ίδιου του του εαυτού. «Καθρέφτη-καθρεφτάκο μου, ξέρεις κανέναν πιο Καρατζαφέρη από μένα;»!
Ο κ. Καρατζαφέρης αν του πεις «άσπρο», θα σου πει «μαύρο». Είναι ικανός με τα ίδια επιχειρήματα και το ίδιο πάθος να υποστηρίξει δύο τελείως διαφορετικές θέσεις μία τη μία μέρα άλλη την άλλη ή και τις δύο μαζί ταυτοχρόνως.
Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι ο πιο ρευστός χυλός κι ο πιο ευσχημάτιστος ζελές του πολιτικού συστήματος: σε όποιο σχήμα τον ρίξεις, αυτό το σχήμα παίρνει, κύβος, ρόμβος, σφαίρα, κώνος, κόλουρος κώνος – ένα σακί πίτουρα που περιμένει τη μυλωνού να κάτσει πάνω του, για να γίνει γλυπτό.
Αποπαίδι του συστήματος ο κ. Καρατζαφέρης και, όταν το καλούν οι καιροί, πολύφερνος νύφη, είναι ένας πολύ «χρήσιμος» παράγων.
Αλλοτε αποτελεί το έλλειπον παιγνιόχαρτο για να σχηματισθεί το σκιάχτρο του «φαιοκόκκινου μετώπου», που με κουραστική αλλά και ατελέσφορη επιμονή μηρυκάζει χρόνια τώρα η πρασινοπράσινη ρητορική.
Αλλοτε απλώς ένα «κόμμα διαμαρτυρίας» στα δεξιά της Ν.Δ. που προσπαθεί να εξορκίσει με κεντροδεξιά ξόρκια ο κ. Λούλης, κι άλλοτε ένα λαϊκιστικό μόρφωμα που καλλιεργεί στην πίσω της αυλή η Χαριλάου Τρικούπη, για να πλαγιοκοπήσει απ’ τα δεξιά τη Ν.Δ., κόβοντάς της ακροδεξιές ψήφους.
Είναι ο κ. Καρατζαφέρης ένας αποδιοπομπαίος τράγος που όλοι, πλην Λακεδαιμονίων, τον θέλουν ο καθένας μόσχον σιτευτόν στο δικό του τραπέζι, για να μαζέψει τα δικά του απολωλότα πρόβατα την κρίσιμη ώρα πίσω στο μαντρί, το δικό του οπαδικό κοπάδι, τους δικούς του πελάτες.
Κι έτσι ο κ. Καρατζαφέρης ωφελείται διαρκώς.
Ο κ. Καρατζαφέρης ωφελείται το ίδιο, και απ’ αυτούς που σκληρίζουν ότι αποτελεί φασιστικό κίνδυνο, έχοντας πάρει εργολαβία την αρνητική του διαφήμιση, και από τα παπαγαλάκια παντός τύπου, πράσινα ή μπλε, που τον καλούν (αυτόν ή τα στελέχη του) επί παντός του επιστητού στα κανάλια, σαν να καλούν τον μέγα δραγουμάνο του Χαμουραμπί, που όλα τα εξηγεί, όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, λογικά και παράλογα.
Διότι αυτό κάνει ο κ. Καρατζαφέρης. Επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ δοκησισοφίας, εξυπνακισμού, λογικών ανακολουθιών, ένας άνθρωπος χωρίς αρχές, τυχοδιώκτης του κερατά και δημαγωγός για βραδύνους
που όμως μαζί του ακκίζονται, αλληλοεπαινούνται και γλείφουν αλλήλους άπαντα τα παπαγαλάκια, και τα αφελή, και τα πεπειραμένα.
 Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι ακροδεξιός κίνδυνος, ακροδεξιό κίνδυνο δημιουργούν αυτοί που κατασκευάζουν καθημερινώς τον κ. Καρατζαφέρη να είναι οτιδήποτε χρήσιμο αναλόγως της συγκυρίας. Διότι ο ίδιος είναι ένα τίποτα, ένας χαμαιλέων που παίρνει όποιο σχήμα του δώσουν οι άλλοι, πάντα χρήσιμο στους ίδιους.
 Ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι χριστιανός, είναι ένας θεομπαίχτης με περιστέρια που του κάθονται στο κεφάλι. Δεν είναι πατριώτης, είναι επαγγελματίας έλλην.
Με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιεί μαοϊκές ρήσεις -«αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν»- ή αναφέρεται στις κοινωνικές ευαισθησίες της 17Ν (μπρρρ), με την ίδια ακριβώς ευκολία επικαλείται επίσης τον νόμο και την τάξη, τα χρηστά ήθη και την καταστολή. Και λαϊκιστής, και εθνικιστής, όμως ο κ. Καρατζαφέρης δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής, είναι ένας δημοκράτης της παρακμής της δημοκρατίας.
Και όλα αυτά προτού μπεί καν στην βουλή. Τώρα που είναι μέσα και μάλιστα και στην κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔούλα ποιός μας πιάνει παρακαλώ.
Και τώρα που το όνειρο που κυνηγούσε μετά μανίας όλα αυτά τα χρόνια, έγινε πραγματικότητα άντε να τον κρατήσεις. Που τον βρίσκεις που τον χάνεις ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια προβάλοντας σαν γίγαντας της πολιτικής και ρυθμηστής των εν Ελλάδι εξελήξεων. Άλλο ένα δείγμα του χαρακτήρα του μας το δίνει άρθρο του ριζοσπάστη (23/9/2011)
Είναι ο κύριος Καρατζαφέρης «Χίτης»; Μα φυσικά όχι. Δεν του το επιτρέπει η ηλικία του άλλωστε.
Αυτό πάντως που του επιτρέπει η ηλικία του - και προπαντός η... ιδεολογία του - είναι η αγάπη του προς τους
«Χίτες», τους γερμανοτσολιάδες και τους ταγματασφαλίτες.
Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που όχι μόνο ανακοίνωσε ότι ηγείται προσωπικώς της απόδοσης «τιμών» εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ στον επικεφαλής των «Χιτών», τον Γρίβα, αλλά, πλέον, μετά από έντολή του, το αμφιθέατρο των γραφείων του ΛΑ.Ο.Σ πήρε το όνομα του Γρίβα. Του ιδρυτή, δηλαδή, της ναζιστικής «Χ» την περίοδο της Κατοχής...
«Προσφυγή στο ΔΝΤ»!
«Το ΔΝΤ είναι ένας πράγματι σκληρός παράγων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τον
διερευνήσουμε».
(Γιώργος Καρατζαφέρης, συνέντευξη Τύπου, Θεσσαλονίκη, 8 Απρίλη 2010).
***
«Είχαμε μιλήσει με την κυβέρνηση Καραμανλή πριν από 15 μήνες για αναδιάρθρωση του χρέους και προσφυγή
στο ΔΝΤ».
(Γιώργος Καρατζαφέρης, «ΝΕΤ», 18 Μάρτη 2010).
***
Δεν ξέρουμε τι θα γράψει η Ιστορία για τον ερχομό του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Ο Καρατζαφέρης, πάντως, κατά τα
λεγόμενά του, ζητούσε την πρόσκληση του ΔΝΤ δεκαπέντε μήνες πριν αυτό έρθει. Δηλαδή... από το 2008!
Κόμμα του... «λαού»! Το όνομα αυτού «ΛΑ.Ο.Σ». Θαυμάστε, λοιπόν, ένα κόμμα του... λαού:
*
α. Ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου (5/2/2009) για να δηλώσει ότι θα στείλει
«γλυκά και λουλούδια» στον Βγενόπουλο για να τον ευχαριστήσει που πήρε την «Ολυμπιακή»!
*
β. Ο Καρατζαφέρης, στις ευρωεκλογές του 2009, μιλώντας για την επιλογή της κυρίας Τζαβέλλα ως επικεφαλής
του ψηφοδελτίου του, τη θητεύσασα σε υψηλόβαθμες θέσεις στις εταιρείες των κυρίων Λάτση, Κυριακού και
Κόκκαλη, απάντησε ότι την έθεσε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑ.Ο.Σ. γιατί είχε «συστατικές
επιστολές» από τους καλύτερους...
*
γ. Ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας «Μηχανική ΑΕ», που σε συνέντευξή του σε τοπικό κανάλι της Ξάνθης, στις 17 Ιούλη 2007, είχε δηλώσει ότι στηρίζει το ΛΑ.Ο.Σ, σε μεταγενέστερη συνέντευξή του και στο ερώτημα αν στηρίζει το ΛΑ.Ο.Σ και οικονομικά, απαντά: «Το υποστηρίζω και οικονομικά» (Πρ. Εμφιετζόγλου, τηλεόραση «Σκάι», εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», 18/10/2007).
Ολοι ξέρουν...
«(...)οι σχέσεις του Γ. Καρατζαφέρη με το νεοφασιστικό χώρο, καθώς και με τα χουντικά κατάλοιπα
καθορίστηκαν πολύ συχνά από την αμοιβαία καχυποψία. Ο πρώτος πάντα ήθελε να τους ενώσει κάτω από μία
ομπρέλα, αρχικά υπό τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια υπό τον ΛΑ.Ο.Σ. Οι άλλοι ζητούσαν πάντα αυτό που
τελικά μόνο ο Γ. Καρατζαφέρης θα μπορούσε να τους προσφέρει: βήμα στη Βουλή. Και τους το προσέφερε».
(«Καθημερινή», 14/10/2007).
Υμνητής και θιασώτης του «γύψου»
«Εν πάση περιπτώσει, ήρθαν οι συνταγματάρχες, περάσαμε μια επταετία με πολλά πλην, δημοκρατίας, ελευθερίας - αυτά ήταν τα πλην - και συν ότι είχε βάλει καθένας το κεφάλι κάτω, μια και δεν μπορούσε να
συνδικαλίζεται, δεν μπορούσε να κάνει απεργίες, πήγαν τα πράγματα καλά. Τα σωστά σωστά. Τα σύκα
σύκα και η σκάφη σκάφη»!
(Γεώργιος Καρατζαφέρης, «Τηλεάστυ», 21 Απρίλη 2008)
***
Ιδού το «ιδανικό» του Καρατζαφύρερ.
Το διατύπωσε ανήμερα της «Επαναστάσεως», από τον τηλεοπτικό του σταθμό (πολλά ανάλογα διαγγέλματα του
ευπατρίδη καταγράφονται στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, «Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη», εκδόσεις
«Αλεξάνδρεια»).
*
Είχε, βέβαια, μερικά «πλην» η χούντα, αλλά τα... «συν» της χούντας κάνουν τον Καρατζαφέρη να ξελιγώνεται!
Αυτός και το κόμμα του το λένε ευθέως: στα «συν» της χούντας ότι τότε «ο καθένας είχε βάλει το κεφάλι κάτω»,
ότι ο συνδικαλισμός και οι απεργίες είχαν τεθεί στο «απόσπασμα».
*
Πώς αλλιώς να το πει ο άνθρωπος ότι αναπολεί τις εποχές του «λοχία»!
*
Αφού, τότε, επί χούντας, κατά τον Καρατζαφέρη, «πήγαν τα πράγματα καλά»!
*
Πώς αλλιώς να το πει ο φορέας του «γύψου» ότι αυτή είναι η Ελλάδα που επιθυμεί και νοσταλγεί;
«Ολα τα σφάζω»! «Μείωση μισθών; Εάν χρειάζεται θα το κάνουμε! Για το καλό της πατρίδας»!
(Γεώργιος Καρατζαφέρης, Βουλή, 2/12/2009)
*
Τι ήταν ο 13ος μισθός των εργαζομένων; Τι ήταν το «δώρο» των Χριστουγέννων και του Πάσχα;
Μα τίποτα λιγότερο από ένα... «περίεργο κεκτημένο»!
(Γεώργιος Καρατζαφέρης, στο ρ/σ «Θέμα 9,89», 7/12/2009).
*
Αυτός είναι ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του:
Ο «πατριώτης», αυτός ο «λαγός» της βαρβαρότητας, είχε «κόψει» τους μισθούς και τα δώρα των εργαζομένων
πριν ακόμα τους κόψει το ΠΑΣΟΚ, πριν ακόμα τους κόψει η τρόικα, πριν ακόμα τους κόψει το μνημόνιο!
Μαύρη... «μαυρίλα»!
Καρατζαφέρης: ο «κύριος» που συμπεριέλαβε 4 στελέχη της «Χρυσής Αυγής» στο ψηφοδέλτιό του στις
νομαρχιακές του 2002.
Καρατζαφέρης: ο υμνητής του δικτάτορα Μεταξά.
Καρατζαφέρης: ο αμφιτρύωνας του Παττακού ανήμερα της επετείου της «εθνοσωτηρίου» (21/4/2002, στον
τηλεοπτικό του σταθμό «Τελεάστυ»).
Καρατζαφέρης: ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που είχε πρώτο σε σταυρούς υποψήφιό του στις εκλογές του 2004 τον δεδηλωμένο ναζιστή και χουντικό Πλεύρη.
Καρατζαφέρης: ο κυριος που, ως βουλευτής ακόμα της ΝΔ, δήλωνε: «Ερχόμαστε σήμερα και λέμε ότι η ΝΔ
χρειάζεται ένα συμπλήρωμα. Και ποιο είναι το συμπλήρωμα αυτό; Είναι (...) οι ευρισκόμενοι δεξιά της ΝΔ, η
"Χρυσή Αυγή", η οποία έχει πρωταγωνιστές του αγώνα, μπορεί η "Χρυσή Αυγή" με όσους έχει, πολλούς ή λίγους, να κάνει τόσο θόρυβο και να συμμετέχει. Η ΕΠΕΝ. Οι βασιλικοί. Αυτοί δεν χρειάζονται;».
Καρατζαφέρης: ο... «Δημοκράτης»! ΛΑ.Ο.Σ: Κόμμα σε ειδική «αποστολή»
Καρατζαφέρης: Ενας υπηρέτης πολλών αφεντάδων. Το 1974 υπηρέτης του Κοκού. Ηταν τότε που εξέδιδε το
έντυπο «Ελληνικόν Στέμμα» και προπαγάνδιζε την - με δόξα και τιμή - επιστροφή του Γλύξμπουργκ στην
Ελλάδα. Τη δεκαετία του '80 υπηρέτης της ΝΔ του Μητσοτάκη και κατόπιν, τη δεκαετία του '90, βουλευτής της, υπέρμαχος, έως και την αποπομπή του από τον Κώστα Καραμανλή, της σύμπηξης «κοινού μετώπου» της ΝΔ με τους βασιλικούς, τη χουντική ΕΠΕΝ και τη φασιστική «Χρυσή Αυγή».
 Σήμερα «λαγός» του ΠΑΣΟΚ, ο πρώτος που έθεσε το θέμα της περικοπής των μισθών, βασικός στυλοβάτης της εφαρμοζόμενης πολιτικής και μόνιμος θαμώνας στα τηλεοπτικά κανάλια των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των εργολάβων.
*
Ο ίδιος που το 1975 προσκαλούσε κορίτσια μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων να προστρέξουν στοΚέντρο Σπουδών Καρατζαφέρη» για να γίνουν «μανεκέν»...
Ο ίδιος που το 1987 διακινούσε τηλεοπτικές κασέτες, όπου έκανε «πολιτικά σχόλια», σκαρώνοντας «χαριτωμένα» σλόγκαν με θέμα τα «μεγάλα στήθη» της Δήμητρας Λιάνη...
Ο ίδιος που το 2010 ψήφισε το μνημόνιο και δήλωνε «μακάρι να είχαμε άλλους 20 Πάγκαλους».
*
Αυτός ο κύριος και το κόμμα του είναι που απειλούν με «εμφύλιο» και που με Ερώτηση στη Βουλή ζήτησαν
προχτές την κατάλυση των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.
Αυτός και το κόμμα του είναι που - στο συνήθη ρόλο του «λαγού» του ΠΑΣΟΚ και της τρόικας - ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει ...μέτρα κατά της λαϊκής διαμαρτυρίας, κατά των λαϊκών κινητοποιήσεων, κατά των απεργιών, κατά, τελικά, του δικαιώματος έκφρασης της λαϊκής απόγνωσης που προκαλεί η πολιτική στην οποία πρωτοστατεί ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του.
*
Καρατζαφέρης και ΛΑ.Ο.Σ: Ενας «υπηρέτης» σε ειδική «αποστολή» για λογαριασμό του ενός, τελικά αφέντη: της πλουτοκρατίας.
Αυτά για την ώρα έτσι για να μήν ξεχνιώμαστε !!!!!

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...