Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Θέλει να είναι Δημοτική η Μαρίνα Ιτέας


Ο νέος πρόεδρος της Δ.Κ. Ιτέας κ. Γουόρθ στην πρώτη του συνέντευξη προτείνει

- Συνεννόηση με τους πολίτες και λαϊκές συνελεύσεις για την λύση των προβλημάτων της περιοχής - Θέλει την Ιτέα τουριστικό λιμάνι και όχι καρνάγιο.
Να περάσει στα χέρια του Δήμου το στολίδι της Ιτέας, η Μαρίνα, επιθυμεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Τέντ Γουόρθ. Όπως επισημαίνει σε συνέντευξη του στην ΩτΦ, θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να μην  περάσει σε ιδιώτη θεωρώντας ότι  αυτή θα πρέπει να  είναι η τελευταία λύση, αφού θα έχουν εξαντληθεί όλες οι υπόλοιπες.

Ο κ. Γουόρθ ξεκαθαρίζει ακόμα πως το λιμάνι της Ιτέας πρέπει να είναι αποκλειστικά τουριστικό επισημαίνοντας πως δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να καταντήσει καρνάγιο και αγκυροβόλιο για «βρώμικα» πλοία.
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Γουόρθ προτίθενται σε όλη τη θητεία του να πραγματοποιεί Λαϊκές Συνελεύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα 0που θα απασχολήσουν την Ιτέα, ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δώσει και στον εθελοντισμό τον οποίο υποστηρίζει φανατικά.


«Η Ιτέα με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Είχα πει ότι κάποτε θα γυρίσω πίσω σε α
υτόν τον τόπο»


«Το 1963 ο πατέρας μου, έστειλε τα δύο μου αδέρφια και εμένα ταξίδι στην Ευρώπη όπου ο τελευταίος προορισμός ήταν η Ελλάδα. Με τα αδέρφια μου μία από τις μέρες παραμονής μας στην Ελλάδα, πήραμε το λεωφορείο για να επισκεφθούμε τους Δελφούς. Μόλις αντίκρισα από ψηλά τον κόλπο της Ιτέας γοητεύτηκα και τους είπα πως θέλω να πάω εκεί κάτω. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε το παραλιακό σημείο που με εντυπωσίασε αλλά είχα πει τότε πως μια μέρα θα γυρίσω πίσω», ανέφερε ο κ. Τεντ Γουόρθ  διηγώντας μας, πως ήρθε σε επαφή με την Φωκίδα αλλά και την Ιτέα για πρώτη φορά. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε πως είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ με εκείνον τον κόλπο που αντίκρισε όταν έφτασε στους Δελφούς κι έτσι όταν επέστρεψε στην πατρίδα του έψαξε και βρήκε ότι το μέρος που τόσο πολύ του άρεσε στην Ελλάδα, λέγονταν Ιτέα… Ο κ. Γουόρθ κράτησε το λόγο που είχε δώσει στον εαυτό του κι έτσι μετά από τέσσερα χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα για να επισκεφθεί την Ιτέα, η οποία τελικά τον «πλάνεψε» κι έτσι το 1974 αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην χώρα μας. Αρχικά δούλεψε σε ένα σχολείο στην περιφέρεια της Αθήνας και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ιτέα, όπου ζει μέχρι και σήμερα.

Η ανάμειξή του με τα κοινά και η συμμετοχή του στο συνδυασμό του κ. Παναγιωτόπουλου


Στην ερώτησή μας, πως αποφάσισε να «ανακατευτεί»  με την τοπική αυτοδιοίκηση  ο κ. Γουόρθ, ξεκαθάρισε πως εδώ και αρκετά χρόνια είχε εκφράσει στο συγγενικό του περιβάλλον πως αν του προταθεί η συμμετοχή σε κάποιον ανεξάρτητο συνδυασμό θα το έκανε με μεγάλη χαρά. Έτσι ακριβώς προέκυψε και η συνεργασία του με τον κ. Θανάση Παναγιωτόπουλο. «Σε συζητήσεις με τη γυναίκα μου, τους φίλους και τους συγγενείς μου, είχα πει πως αν κάποιος μου προτείνει να κατέβω υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δεχόμουν με χαρά. Η μοναδική παράμετρος που είχα θέσει  ήταν η συμμετοχή μου σε ένα ανεξάρτητο κομματικά συνδυασμό. Ο Θανάσης λοιπόν ήρθε  με βρήκε κι εγώ αποδέχθηκα την πρότασή του», ανέφερε ο κ. Γουόρθ.

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Γουόρθ έχει ήδη ενημερωθεί από την απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας κ. Βούλγαρη για όλα τα τρέχοντα και μη ζητήματα της πόλης, έχουν ήδη πραγματοποιήσει μία αρχική συνάντηση ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει κι άλλη όπου θα συζητηθούν 

όλα τα προβλήματα διεξοδικά. Μάλιστα ο κ. Γουόρθ επεσήμανε στην ΩτΦ, πως διατηρεί άριστες σχέσεις με την κα Βούλγαρη αλλά και την Αντιδήμαρχο κ. Γιώτα Λαϊνη.

«Συνεννόηση και συνεργασία με τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει»

Η πολιτική που θα ακολουθήσει ο κ. Γουόρθ την ερχόμενη πενταετία θα εστιάζει κυρίως στη συνεννόηση και τη συνεργασία με τους πολίτες για όλα τα προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν την Δημοτική Κοινότητα Ιτέας. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει πως η συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο είναι το κλειδί για την λύση όλων των προβλημάτων. «Δυστυχώς αυτό το στοιχείο λείπει πολύ στις μέρες μας και αυτό θα θέσω ως βασική προτεραιότητα. Για παράδειγμα στην Ιτέα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με τη μουσική των νυκτερινών καταστημάτων. Τα Σαββατοκύριακα ειδικά, η μουσική κλείνει τις πρώτες πρωινές ώρες. Προσωπικά για το συγκεκριμένο πρόβλημα θα καλέσω όλους τους καταστηματάρχες και τους περίοικους για να βρούμε τη ‘χρυσή τομή’ ώστε να μην θίγεται κανείς περισσότερο από κάποιον άλλον. Αν για παράδειγμα συμφωνήσω με τους καταστηματάρχες και κλείνουν τη μουσική 6 το πρωί, σαφώς και οι γείτονες θα αντιδράσουν. Αν πάλι πω στους επιχειρηματίες κλείστε τη μουσική στις 12:00 θα είναι εις βάρος τους και δεν θα μπορούν να δουλέψουν. Γι’ αυτό όπως σας είπα, θα καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε την ιδανικότερη λύση. Βλέποντας οι πολίτες προσπάθεια από τον Πρόεδρο θα παραδειγματιστούν και θα προσπαθήσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους να λύνονται τα ζητήματα από κοινού και με κουβέντα. Θεωρώ πως όλα τα προβλήματα έχουν λύση όταν υπάρχει συνεννόηση, χωρίς φωνές και τσακωμούς και φυσικά χωρίς αδιαφορία», επεσήμανε ο κ. Γουόρθ.

Στα χέρια του Δήμου θέλει την Μαρίνα

«Η Μαρίνα θεωρώ πως πρέπει να περάσει στο Δήμο και να την δουλέψει μόνος του», επεσήμανε ο κ. Γουόρθ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας για το πώς θα χειριστεί ο ίδιος μαζί με τη Δημοτική Αρχή το συγκεκριμένο θέμα.  
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το συγκεκριμένο θέμα και ακόμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. 
Ο κ. Γουόρθ πάντως θεωρεί ιδανική λύση να περάσει η Μαρίνα στα χέρια του Δήμου και από εκεί και πέρα αν έχει τα μέσα να την  δουλέψει μόνος του σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί σε ιδιώτη. Πάντα όμως να μένει στην κυριότητα του Δήμου.  Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως η τελευταία λύση θα είναι να δοθεί σε ιδιώτη και πως θα παλέψει μέχρι τέλους το στολίδι της Ιτέας να μείνει στο Δήμο. 

«Η Ιτέα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι καρνάγιο»

«Η Ιτέα είναι αποκλειστικά τουριστικό μέρος», αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κ. Γουόρθ απαντώντας στην ερώτησή μας, αν μπορεί να συνδυαστεί η μεταλλευτική ή η εμπορική δραστηριότητα με την τουριστική ανάπτυξη. Όπως ο ίδιος τόνισε θεωρεί πως μόνο τουριστικά πλοία πρέπει να πλησιάζουν στην περιοχή και σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να καταντήσει το λιμάνι καρνάγιο. «Και το εμπορικό κομμάτι σαφώς δεν παύει να είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να φέρει χρήματα στην περιοχή. Όμως διαφωνώ κάθετα στο να έρχονται στο λιμάνι μας, «βρώμικα» πλοία ή πλοία για επισκευή», υποστήριξε.

«Να αποφασίζουμε μαζί με τον κόσμο για πολιτικά ζητήματα όπως το Κ.Υ.»

«Χρησιμοποιώ συνεχώς τη λέξη συνεννόηση, όχι όμως ως δικαιολογία, απλά επειδή πιστεύω πολύ σε αυτή την έννοια. Θεωρώ ότι ακόμα και πολιτικά ζητήματα, που δεν είναι αρμοδιότητάς μας θα πρέπει να συζητιούνται με τους πολίτες, να ενημερώνονται και για τη λύση τους να είμαστε ενωμένοι όλοι σαν μία γροθιά», ανέφερε ο κ. Γουόρθ, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Συνεχίζοντας ανέφερε πως οι άνθρωποι δυστυχώς σε  πολλές περιπτώσεις έχουν άγνοια για κάποια θέματα και ότι ο ρόλος του σε τέτοια ζητήματα θα είναι ενεργός και  πρωτίστως στην ενημέρωση. 
«Ο κόσμος πρέπει να μάθει γιατί δε λειτουργεί το Κέντρο Υγείας. Θα συγκαλώ Γενικές Συνελεύσεις, θα ενημερώνονται οι πολίτες και θα αποφασίζουμε όλοι μαζί πως θα κινηθούμε. Πιστεύω πως εάν παλεύουμε κάποιο πρόβλημα ενωμένοι θα έρθει η λύση», ανέφερε. 

Σε συνέλευση κατοίκων η Λαϊκή

Με Λαϊκές συνελεύσεις είναι διατεθειμένος ο κ. Γουόρθ να λύσει αρκετά προβλήματα της πόλη, όπως για παράδειγμα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη Λαϊκή Αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ΩτΦ, τέτοια ζητήματα πρέπει να τίθενται στους πολίτες και να αποφασίζουν οι ίδιοι για το τι πρέπει να γίνει στην πόλη. Ορθότερη λύση πάντως για τον κ. Γουόρθ είναι η Λαϊκή να εναλλάσσεται ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε δύο σημεία της πόλης, ώστε να μην αδικείται μονάχα μία μερίδια πολιτών. Ωστόσο όπως ο ίδιος τόνισε θα εξετασθούν από την αρχή όλες οι πιθανές λύσεις, θα τεθούν προτάσεις εκ νέου και θα μεταφερθεί εκεί που επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων.

Στροφή στον εθελοντισμό

Μεγάλη βαρύτητα στις εθελοντικές δράσεις αναμένεται να δώσει ο κ. Γουόρθ, κατά τη διάρκεια της θητείας του. 
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εφημερίδα μας, η Ιτέα έχει την τύχη να διαθέτει κάποιες ομάδες πολιτών που προσφέρουν μεγάλο και χειροπιαστό έργο στην περιοχή. Ως παράδειγμα έφερε μια δράση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ιτέα με κυρίαρχο σύνθημα «Εθελοντισμός ανθρώπινη λύση». Σημείωσε δε, πως η ομάδα αυτή ανέλαβε τον καθαρισμό κάποιων σημείων της πόλης, κάποιες άλλες ομάδες κατά καιρούς έχουν φυτέψει λουλούδια στο πάρκο και τα φροντίζουν καθημερινά, τονίζοντας πως υλοποιούνται  πολλές άλλες δράσεις που όχι μόνο επικροτεί αλλά προτρέπει όλους τους πολίτες να συμμετέχουν. «Με την ενίσχυση του εθελοντισμού θέλω να αποδείξω στους πολίτες ότι είναι εφικτό να γίνουν κινήσεις είτε για να ομορφύνουν την πόλη, είτε για την πολιτισμική ανάτασή της, χωρίς να απαιτούνται χρήματα. Χρειάζεται απλά μία καλή συνεννόηση με τους πολίτες για το κοινό καλό», τόνισε.

Πολιτισμικές, τουριστικές δράσεις και καθημερινότητα

Στις προτεραιότητες του ο κ. Γουόρθ, αναφορικά με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, θέτει πρώτα από όλα να αξιοποιηθούν ιστορικά στοιχεία της περιοχής και προσωπικότητες όπως ο Καποδίστριας και ο Άστιγγας. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε στην ΩτΦ, πως θα προωθήσει άμεσα την πρόταση της κα Λαϊνη να κατασκευαστεί ένα άγαλμα προς τιμήν του Καποδίστρια, το οποίο θα τοποθετηθεί στο Μώλο προκειμένου αυτό να αποτελεί την πρώτη επαφή με τους τουρίστες, που είτε κατεβαίνουν από τα πλοία είτε φθάνουν οδικώς.  
Ένα άλλο σημαντικό σημείο που εστίασε ο κ. Γουόρθ είναι το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο όπως τονίζει θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ο αρχαίος ιππόδρομος που έχει εντοπιστεί από αρχαιολόγους στα όρια Ιτέας – Κίρρας. «Ο ιππόδρομος αποτελεί για μένα το Νο1 για την ανάδειξη και των δύο περιοχών. 
Αναφορικά με τον τομέα της καθημερινότητας ο κ. Γουόρθ ανέφερε πως με τα εργαλεία που διαθέτει στα χέρια του ο δήμος και με εθελοντικές δράσεις των πολιτών, η Ιτέα μπορεί να γίνει μια πεντακάθαρη και όμορφη πόλη. «Πρώτη μέριμνά μου θα είναι να καθαριστεί η παραλία και να κλαδευτούν τα δέντρα, που παραμένουν  ακλάδευτα για χρόνια. Η καλή εικόνα μιας πόλης δεν εξαρτάται μόνο από το αν έχουν  μαζευτεί τα σκουπίδια. Πρέπει τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες να διατηρούμε την πόλη όμορφη. 
Σε αυτά τα πλαίσια συμφωνώ και με την πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου να πεζοδρομηθούν κάποια συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως ένα μεγάλο κομμάτι από την Ιτέα μέχρι την Κίρρα αλλά και τη δημιουργία εμπορικού πεζόδρομου. 
Αναφορικά με το Λιμενικό Ταμείο, άποψη του κ. Γουόρθ είναι περάσει στα χέρια του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...