Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια στο Μαξίμου μετά το τηλεφώνημα Πούτιν-Τσίπρα!

by Cassandra

Λίγες ώρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Πούτιν στην οποία επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Αθήνας να συμμετάσχει στο νέο ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ έκαναν την κίνησή τους.

Απεσταλμένος της Ουάσινγκτον πέρασε την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, για ενεργειακά θέματα, Amos J. Hochstein,συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου οι δυο τους συζήτησαν “τον ρόλο της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η πολυδιάστατη εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της χώρας”.

Ως γνωστόν Πούτιν και Τσίπρας είχαν συζητήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, την συμμετοχή μας στον νέο αγωγό που έχει σχεδιάσει η Ρωσία. Ο οποίος θα ξεκινά από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και θα περνά και από την Ελλάδα κατευθυνόμενος προς Ευρώπη. Στον χάρτη φαίνεται η πορεία του με την μπλε γραμμή σε αντιπαράθεση με τον South Stream που ναυάγησε.

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές “θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν στις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου αλλά και από την εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως.

Οι Ρώσοι από την πλευρά τους υπερθεματίζουν χαρακτηρίζοντας τον αγωγό “χρυσωρυχείο” για την Ελλάδα. Υπολογίζουν ότι τα ετήσια έσοδα θα είναι περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή του θα κοστίσει περιπου 1,7 δις ευρώ και ήδη ιδιωτικές κοινοπραξίες με ευρωπαϊκές και ρωσικές -ή και χωρίς αυτές- εταιρίες δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν και να χρηματοδοτήσουν εξ΄ ολοκλήρου το έργο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...