Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αντιμέτωποι με την Ιστορία...

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Καρανάσιος* 

Το πρώτο κεφάλαιο της κυβέρνησης της Αριστεράς ολοκληρώθηκε με την έντιμη και ανιδιοτελή απόφαση του Αλ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες, παρά τις όποιες παραλείψεις και την εύλογη απειρία μας, αφήσαμε σαφές στίγμα τόσο στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας όσο και στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους δανειστές.
Η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης, οι 100 δόσεις, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, το νομοσχέδιο για την υπηκοότητα και άλλες πολλές παρεμβάσεις, που έγιναν σε αυτό το διάστημα, δίνουν πεντακάθαρα δείγματα γραφής για έναν διαφορετικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο διακυβέρνησης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα των πεπραγμένων των προηγούμενων κυβερνήσεων της τελευταίας περιόδου.

Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση εξάντλησαν όλα τα όρια και μέσα που διέθεταν σε μια σκληρή μάχη με δυσμενείς συσχετισμούς για τη χώρα μας.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ρήγματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και ταυτόχρονα, το σημαντικότερο, μέσα από αυτήν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αποκαλύφθηκε στους ίδιους τους λαούς της Ε.Ε. το πραγματικό πρόσωπο των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ε.Ε.

Με το δημοψήφισμα καταφέραμε να αποκρούσουμε το σχέδιο Γιούνκερ, που θα βύθιζε τη χώρα σε μια παρατεταμένη ύφεση και αβεβαιότητα, καθώς όχι μόνο περιείχε επώδυνα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα δεν εξασφάλιζε ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας.
Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, παρότι είναι επώδυνη, ήταν η μόνη λύση για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων για δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της χώρας και τη συνέχεια της προσπάθειας για μετασχηματισμό της Ε.Ε. σε Ευρώπη των Λαών.
Τα τρία σενάρια που είχαν μπροστά τους ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική μας ομάδα ήταν ξεκάθαρα:

■ Ατακτη χρεοκοπία και Grexit.
Υπάρχει μεγάλη κριτική για το ότι δεν υπήρχε σχέδιο από τη κυβέρνηση και το κόμμα για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπήρξε γιατί δεν μπορούσε να υπάρχει. Δεν βγαίνουν οι αριθμοί.
Μια χώρα χωρίς αξιόπιστη πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή, μια χώρα που εισάγει πρώτες ύλες από το εξωτερικό σχεδόν σε όλους τους τομείς παραγωγής της, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να έχει αυτάρκεια. Ακόμα και αυτοί που εδώ και αρκετό καιρό υποστηρίζαν το εθνικό νόμισμα και την έξοδο από την Ε.Ε., δεν έχουν καταφέρει να εκπονήσουν αξιόπιστο σχέδιο πάνω σε αυτήν τη λογική.
Η μόνη συγκροτημένη πρόταση για Grexit ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε, και η οποία συνομολογούμε όλοι ότι ήταν άκρως καταστροφική.

■ Μη συμφωνία και παραίτηση.
Η λογική του Πόντιου Πιλάτου. Νίπτω τας χείρας μου και παραδίδω σε αυτούς που διαχειρίζονταν αυτές τις πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ όμως γνωρίζουμε τι διαχείριση θα κάνουν. Γνωρίζουμε ποια λαϊκά στρώματα θα επωμισθούν τα βάρη. Γνωρίζουμε σε ποιες τσέπες θα πάνε τα όποια αναπτυξιακά πακέτα. Γνωρίζουμε για το εάν χτυπηθεί η εγχώρια διαπλοκή ή όχι. Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό θα ήταν μια παραίτηση της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην Ευρώπη. Οτι δεν τελείωσε απλά μια μάχη, αλλά τελείωσε ο ίδιος ο πόλεμος και εμείς είμαστε οι ηττημένοι…

■ Συμφωνία επώδυνη, δύσκολη.
Η συμφωνία αυτή, όσο σκληρή και αν είναι, μας δίνει κάποια βασικά εργαλεία. Δίνει το περιθώριο να συνεχίσουμε τον πόλεμο. Μας δίνει τη δυνατότητα να κατανείμουμε εμείς τα βάρη με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο.
Μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο ξήλωμα της εγχώριας διαπλοκής. Μας δίνει τη δυνατότητα ανασύνταξης και αντεπίθεσης σε σύντομο χρόνο από καλύτερες θέσεις και συσχετισμούς μέσα στην Ευρώπη.
Μας δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να κάνουμε κινήσεις ανασυγκρότησης της παραγωγής σε ένα βαθμό ώστε να μπορούμε να εκπονήσουμε ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό plan b, όχι για να βγούμε από την Ε.Ε. και το ευρώ, αλλά για να αποτελέσει όπλο μας για επόμενες διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις.
Είναι γεγονός ότι κάποιοι σύντροφοι δεν αντέξαν το βάρος της ευθύνης και προτιμήσαν τη φυγή. Δεν θα μιλήσω σήμερα για αυτούς. Οσοι παραμένουμε, ξέρουμε ότι η δική μας Αριστερά δεν παραιτείται! Η δική μας Αριστερά μάχεται και επιμένει!
Σε αυτές τις εκλογές, ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει για το βιβλίο της Αριστεράς.
Είμαι σίγουρος πως θα επιλέξει να γυρίσει σελίδα στο δεύτερο κεφάλαιο και όχι να κλείσει το βιβλίο...

* Μέλος Συντονιστικού Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...