Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Οι «ανεπιθύμητοι» διώκτες των μνημονίων !! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ!!

Για τους μεγαλόσχημους Eλληνες δημοσιογράφους είναι δύο ασήμαντοι δικηγόροι. Για τα Ηνωμένα Εθνη είναι δύο από τους σημαντικότερους εν ζωή επιστήμονες στον χώρο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Ελληνες πολιτικούς των μνημονίων ήταν απλώς μια ενοχλητική φωνή που θα μπορούσε να ενισχύσει τη χώρα απέναντι στους δανειστές της
Το πρώτο καθήκον κάθε κράτους είναι απέναντι στους πολίτες του.
Σεφάς Λουμίνα

Eίχαν περάσει ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ο Σεφάς Λουμίνα έφτασε στο ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας. Τα Ηνωμένα Εθνη τού είχαν αναθέσει ως ειδική αποστολή να εξετάσει τις επιπτώσεις των μνημονίων στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφησε τις βαλίτσες του στο δωμάτιο και κατέβηκε να συναντήσει την ομάδα εμπειρογνωμόνων και μεταφραστών που είχε έρθει να τον υποδεχτεί. Ηταν η στιγμή που άκουσε περίεργους θορύβους από το λόμπι του ξενοδοχείου. Περαστικοί αλλά και αστυνομικοί μαζεύονταν έξω από την πόρτα για να δουν τι είχε συμβεί. Οπως του εξήγησαν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, κάποιος είχε νοικιάσει ένα δωμάτιο στον έκτο όροφο, άνοιξε το παράθυρο και πήδηξε στο κενό. Στο σημείωμα που άφησε εξηγούσε ότι δεν άντεχε άλλο την κατάσταση στην οποία τον οδήγησε η οικονομική κρίση.
«Και αυτές ήταν μόνο οι πρώτες μου ώρες στην Ελλάδα» μου εξήγησε ο Σεφάς Λουμίνα, πριν αρχίσει να παραθέτει αμέτρητα περιστατικά εξαθλίωσης και απόγνωσης που κατέγραψε τις λίγες ημέρες που βρισκόταν στην Αθήνα. Η έκθεση την οποία παρουσίασε στα Ηνωμένα Εθνη ήταν πραγματικός κόλαφος όχι μόνο για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων η έκθεση σύστηνε στους δανειστές (άρα και στην Ε.Ε.) να διακόψουν κάθε πρόγραμμα «βοήθειας», εάν αυτή παρέχεται υπό όρους ταπεινωτικών πολιτικών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να συμπεριλάβουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί και ο ίδιος, μετατρεπόταν σε persona non grata για την Ε.Ε. και την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Απέναντί του δεν είχε απλώς συγκεκριμένα πρόσωπα που προσπαθούσαν να αποσιωπήσουν την έρευνά του για να προωθήσουν τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά θεσμούς που αδιαφορούσαν για την καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», μου εξηγεί ο διακεκριμένος καθηγητής, «ήταν εξαιρετικά εχθρική στην αποστολή του ΟΗΕ για το εξωτερικό δημόσιο χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στρεφόταν εναντίον κάθε σχετικού ψηφίσματος». Και όταν ο ίδιος ρωτούσε γιατί συνέβαινε αυτό η απάντηση ήταν πως «το να εξετάζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με το χρέος αποτελεί σπατάλη χρημάτων».
Ο Σεφάς Λουμίνα δηλώνει εξαρχής ότι «μια χώρα οφείλει να αποπληρώνει τα χρέη της». Σπεύδει όμως να συμπληρώσει ότι κανείς δεν μπορεί να απαιτεί την αποπληρωμή εάν αυτή στερεί από το κράτος την ικανότητα να εξυπηρετήσει πρωταρχικές υποχρεώσεις του απέναντι στον πληθυσμό του». Παρά την εχθρική στάση της Ε.Ε. πίστεψε προς στιγμήν ότι η έκθεσή του θα προσέφερε ένα πανίσχυρο όπλο στην τότε ελληνική κυβέρνηση για να διαχειριστεί ή και να διαγράψει τα χρέη της. Αυτό που δεν μπορούσε να διανοηθεί είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας θα στρεφόταν εναντίον του γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί την Ελλάδα σε βάρος των πιστωτών. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοια αντίδραση» μου εξηγεί. «Πίστευα πως κάθε κυβέρνηση θα αγκάλιαζε μια έκθεση η οποία την βοηθούσε να ενισχύσει τη θέση των πολιτών της».
Η ελληνική κυβέρνηση όμως, η οποία καταδίκαζε κάθε σχετικό ψήφισμα στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεν ήταν ο μοναδικός του αντίπαλος. Οταν ο Σεφάς Λουμίνα επέστρεψε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, ως μέλος πλέον της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, έπεσε και αυτός θύμα της προσπάθειας αποδόμησης που ενορχήστρωναν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. 
Το παρακάτω απόσπασμα από τη στήλη του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» συνοψίζει τη στάση αρκετών δημοσιογράφων που διαλαλούσαν την άγνοιά τους ως προσόν: «Ευτυχώς η “Αυγή” αποκάλυψε μερικές από τις “σημαντικές προσωπικότητες” της Επιτροπής – δεν θα αναφέρω τα ονόματα, είναι παντελώς άγνωστα. Μετέχουν λοιπόν (σύμφωνα με την εφημερίδα) ένας δικηγόρος “με ειδικότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ένας “πρώην(!) ειδικός για το δικαίωμα στην τροφή”(!)…».
Δεν υπήρχε αμφιβολία πως ο «δικηγόρος» ήταν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Σεφάς Λουμίνα. Αναζητώντας όμως και τον «πρώην ειδικό για το δικαίωμα στην τροφή» συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, Ολιβιέ ντε Σούτερ, ο οποίος μετέχει επίσης στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Ηδη από την πρώτη στιγμή που καθίσαμε μαζί του για μια συνέντευξη καταλάβαμε γιατί είχε περάσει στη μαύρη λίστα των «τιτάνων» της ελληνικής δημοσιογραφίας. «Οι δανειακές συμβάσεις», μου εξηγεί ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, «μπορεί να είναι άκυρες εάν αποδειχτεί ότι η μια πλευρά έπεσε θύμα εξαναγκασμού – εάν δηλαδή δεν δόθηκε στην Ελλάδα καμία άλλη επιλογή από το να τις αποδεχτεί».
souter
Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή
Αν και εξετάζουν διαφορετικές χρονικές στιγμές των δανειακών συμβάσεων (τη σύναψη και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους) οι δυο καθηγητές και πρώην εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ φαίνεται να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι δανειακές συμβάσεις θα μπορούσαν να κηρυχθούν άκυρες είτε γιατί υπογράφηκαν υπό καθεστώς εξαναγκασμού είτε γιατί η εφαρμογή τους θα οδηγούσε αποδεδειγμένα σε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ποιος θέλει όμως να ακούσει δύο καθηγητές του ΟΗΕ που «απέτυχαν» τόσο οικτρά στην καριέρα τους, ώστε δεν κέρδισαν την αποδοχή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης;

Άρης Χατζηστεφάνου
ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ

πηγή:analystsforchange.org

Aυτοκτονιών συνέχεια. Έβαλε τέλος στην ζωή του λόγω ανεργίας 46χρονος βιολόγος!

Τέλος στη ζωή του έδωσε ένας 46χρονος στο σπίτι που διέμενε στην Ξάνθη, λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Ο αυτόχειρας άφησε ιδιόχειρο σημείωμα αναφέροντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην τελευταία του πράξη, που ήταν η ανεργία.

Ο 46χρονος βιολόγος, με σπουδές στο εξωτερικό, δεν άντεξε την πολύχρονη ανεργία που του δημιούργησε συμπτώματα κατάθλιψης με αποτέλεσμα να κόψει τις φλέβες του μέσα στο μπάνιο όπου και βρέθηκε σε θέση οκλαδόν.
Από τις αρχικές εκτιμήσεις τις αστυνομίας αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια και διατάχθηκε νεκροψία και νεκροτομή.

Τον κ. Δ. Καραγιάννη απομάκρυνε απο την θέση του Αντιδημάρχου Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών.

Με απόφασή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος και μετά από τροποποίηση των αποφάσεων περί ορισμού Αντιδημάρχων, απομακρύνει από τη θέση του Αντιδημάρχου Άμφισσας τον κ. Δημήτρη Καραγιάννη.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβει στην ενέργεια αυτή διότι σύμφωνα και με την απόφαση, προέκυψε ζήτημα ηθικής τάξης, που έχει να κάνει με την θητεία του κ. Καραγιάννη ως Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  τον Ιούνιο του 2013.
Ακολουθεί η σχετική απόφαση με θέμα "Ανάκληση Ορισμού Αντιδημάρχου Δελφών"  ( ΑΔΑ: 9ΒΩ0Ω9Θ-ΘΕ3)

1. Τροποποιούμε τις υπ’ αριθμ. πρωτ. 24614/03-09-2014, 25669/15-09-2014 και 9817/30-04-2015 Αποφάσεις Δημάρχου Δελφών περί ορισμού Αντιδημάρχων & τη Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων του ως εξής:
Ανακαλούμε από σήμερα 29/09/2015 τον ορισμό του Αντιδημάρχου Δελφών κ.Δημητρίου Καραγιάννη του Νικολάου για τον κάτωθι σημαντικό λόγο: Ότι, όπως προκύπτει από το ως άνω υπ΄ αρ. πρωτ. 23998/29.09.2015 έγγραφοτου Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  υφίσταται σημαντικό διαχειριστικό θέμα κατά τη θητεία του κ. Καραγιάννη ως Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης το οποίο ανάγεται στον Ιούνιο του 2013. Το ζήτημα αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τα αρμόδια όργανα στα οποία θα παραπεμφθεί από τη Σχολική Επιτροπή  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέχρι τη διαλεύκανσή του δημιουργείται σοβαρό ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξεως.
Κατά τα λοιπά ισχύουν απολύτως οι υπ’ αριθμ. πρωτ. 24614/03-09-2014 (ΑΔΑ:
7ΚΛ2Ω9Θ-Ω58), 25669/15-09-2014 (ΑΔΑ: 7ΟΕΕΩ9Θ-8ΚΣ), 29552/20-10-2014
(ΩΧΤ7Ω9Θ-ΧΗΠ) και 9817/30-04-2015 (ΑΔΑ: Ω9ΘΥΩ9Θ-ΤΟΩ) Αποφάσεις Δημάρχου Δελφών.
2. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευτεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια εφημερίδα του νομού και να αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», στην ιστοσελίδα του Δήμου και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συντάξεις από 300 ευρώ και ποσά ανάλογα με τις εισφορές – Καταργείται το κατώτατο όριο

- Τα πάνω, κάτω με το νέο ασφαλιστικό, συντάξεις πείνας για όσους έχουν μικρό μισθό
- Δεν θα πάρουν ούτε τα 486 ευρώ της κατώτατης σύνταξης χιλιάδες ασφαλισμένοι
- Οι περικοπές στα ποσά ξεκινούν από φέτος για χιλιάδες συνταξιούχους
 
Όποιος δεν βγαίνει σε σύνταξη στα 67 δεν θα δικαιούται την κατώτατη σύνταξη αλλά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές του. Ουσιαστικά με εγκύκλιο του νέου μνημονίου καταργείται το κατώτατο όριο σύνταξης, δεν θα δικαιούνται την εγγυημένη σύνταξη των 486 ευρώ (όπως διαμορφώνεται σήμερα) αλλά μόνο το ποσό που αναλογεί στις εισφορές τους μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
 
Ο νόμος αφορά όσους αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή (μόνο για φέτος και μεταξύ όσων κατέθεσαν αίτηση) υπολογίζεται ότι πλήττονται τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένοι.
Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος έχει 18 έτη ασφάλισης και είναι 62 ετών δεν θα πάρει τα 486 της εγγυημένης σύνταξης, αλλά περίπου 300 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα το λάβει ως σύνταξη μόνο όταν φτάσει στα 67. Ακόμη χειρότερα όσοι βγαίνουν με καθεστώς πρόωρης σύνταξης τότε θα έχουν και το πέναλτι του 10% λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ένας ασφαλισμένος που έχει στο ΙΚΑ 15 χρόνια, εκ των οποίων 11 μέχρι το 2010 και 4 από το 2011 ως το 2015, αν αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη, θα πάρει 439 ευρώ, ενώ αν δεν καταργείτο το κατώτατο όριο θα έπαιρνε 486 ευρώ. Αν όμως αποχωρήσει 5 χρόνια πριν από το κανονικό όριο ηλικίας, δηλαδή στα 62 αντί 67, τότε θα έχει την ποινή μείωσης 5 έτη πρόωρης αποχώρησης που είναι 6% μείωση σύνταξης για κάθε έτος, δηλαδή 30% (5 έτηΧ6%=30%) και επιπλέον θα έχει άλλο ένα 10% ποινή, δηλαδή συνολικά η σύνταξη θα μειωθεί κατά 40% και θα πάρει 263,45 ευρώ.
 
Σημειώνεται πάντως ότι σε καμία περίπτωση η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι όλες οι συντάξεις θα πάνε στα 300 και στα 445 ευρώ, αλλά αυτό που λέει ο νόμος είναι ότι το κράτος δεν θα συμπληρώνει τις χαμηλές συντάξεις, όπως συνέβαινε για δεκαετίες, και πλέον τα ποσά που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι είναι αυτά που αντιστοιχούν στις εισφορές και στα χρόνια ασφάλισής τους. Οσοι λοιπόν βγάζουν σύνταξη πάνω από τα 300 ή τα 450 ευρώ, θα παίρνουν το ποσό που τους αναλογεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ένας ασφαλισμένος με 27 χρόνια στο ΙΚΑ, εκ των οποίων τα 22 μέχρι το 2010, και μέσο όρο αποδοχών 1.350 ευρώ, θα βγάλει πλήρη σύνταξη με το νέο σύστημα 784,74 ευρώ. Αν αποχωρήσει με πρόωρη 2 χρόνια νωρίτερα, θα έχει ποινή 12%+10% από το έξτρα πέναλτι, δηλαδή 22%, και θα πάρει 690,57 ευρώ.
 

Παραπέμπονται για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πρώην διοικήσεις, γνωστοί επιχειρηματίες αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που είχαν προκαλέσει σάλο πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι δικαστικοί λειτουργοί αποφαίνονται να παραπεμφθούν σε δίκη 35 πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων που εγκρίθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που διατέθηκαν και χωρίς τις προβλεπόμενες εγγυήσεις. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι απιστία και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί και η εισαγγελέας κ. Σούκουρα η οποία με πρότασή της είχε εισηγηθεί την παραπομπή πρώην στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιχειρηματιών και άλλων.

Μεταξύ των πιο γνωστών προσώπων που παραπέμπονται είναι οι: πρώην επικεφαλής του ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, και Δημήτρης Μπακατσέλος, αλλά και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Στις 6 Μαΐου, βάσει της εισαγγελικής πρότασης υπόλογοι στη Δικαιοσύνη ήταν οι:

Δημήτρης Κοντομηνάς
για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Περικλής Λίβας για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Δημήτριος Μπακατσέλος (κουνιάδος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου) για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας, άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Βίκτωρας Ρέστης και Γ. Δασκαλάκης για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ, (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας), σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.

Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) άμεσης συνέργειας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και β) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.


Άγγελος Φιλιππίδης, για τις αξιόποινες πράξεις της, α) απάτης από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστίας από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.

Υπέρ της παραπομπής των κατηγορουμένων είχε ταχθεί και η εισαγγελέας κ. Μαρία Σουκαρά-Κατσικάρδη η οποία στην περίπου 1000 σελίδων πρόταση της αναφερόμενη στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία ανέφερε ότι: «Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση του Ταμιευτηρίου είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 μετά από εντολή της Εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 οπότε και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για την υπόθεση, ενώ εκδόθηκαν από τους ανακριτές Διαφθοράς που παρέλαβαν την δικογραφία εντάλματα σύλληψης σε βάρος κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων ο κ. Φιλιππίδης ο κ. Κοντομηνάς και το ζεύγος Γριβέα.
 

Ρεπορτάζ: Φίλιππος Καραμέτος, Χρήστος Μαζάνης
zougla.gr

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
 
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας με τη συνεργασία του Γραφείου Σχολικού Συμβούλου στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν βιωματικές δράσεις, ερευνητικές εργασίες, Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, και των διευθυντών και διευθυντριών των σχολικών μονάδων που θα αναπτύξουν συνεργασίες με φορείς στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου σας προσκαλεί στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα:
«Βιωματική Μάθηση και Κοινωνικό Σχολείο: προτάσεις για δράσεις και συνεργασίες»,
την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 17.30-20.30, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
 

17.30: Προσέλευση- χαιρετισμοί από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας κ. Αλωνάρη Ιωάννη, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θιας Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου Χρήστο, από τον Δήμαρχο Δήμου Δελφών κ. Παναγιωτόπουλο Αθανάσιο και τον Αντιδήμαρχο Δήμου Δελφών κ. Μίχο Νεκτάριο.
17.45-18.00: Παπαδάκη Ευθαλία, ΠΕ02 Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων:
Η βιωματική μάθηση στο ωρολόγιο πρόγραμμα (βιωματικές δράσεις ερευνητικές εργασίες)
18.00-18.10
: Μισιρλή Ασημένια, ΠΕ06 Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων & Κοινωνικού Σχολείου: Σχολικά Προγράμματα και Κοινωνικό Σχολείο
18.10-18.20: Αθανασίου Ασημίνα, ΠΕ16 Υπεύθυνη Κ.Ε.Σ.Υ.Π. : Ο θεσμός του Κ.Ε.ΣΥ.Π. και τα προγράμματα αγωγής σταδιοδρομίας
18.20-18.30
: Δασαργύρη Χρύσα, ΠΕ06, Υπεύθυνη ΣΣΝ: Ο θεσμός του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και πώς μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο έργο των εκπαιδευτικών
18.30-18.40
: Μπεμπή Ευαγγελία, ΠΕ04, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. : Τι είναι το Ε.Κ.Φ.Ε. και πώς μπορεί να υποστηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών που υλοποιούν βιωματικές δράσεις και ερευνητικές εργασίες
18.40-18.50:
Γεροσίδερη Ιωάννα, Υπεύθυνη Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. : Η λειτουργία του  Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. (Διαγνωστικό και Υποστηρικτικό Κέντρο)
18.50-19.00
: Θεοχαρόπουλος Μιχάλης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Άμφισσας: Ο θεσμός των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η συμβολή τους στη βιωματική μάθηση

19.00-19.20 δ ι ά λ ε ι μ μ α


19.20-19.30: Ψάλτη Αθανασία, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας: Αρχαιολογία και Παιδεία
19.30-19.40: Καλλία Ιωάννα, Υπεύθυνη του δικτύου ΑΚΕΣΩ: Τι είναι το δίκτυο ΑΚΕΣΩ και τι συνεργασίες μπορεί να αναπτύξει με τα σχολεία
19.40-19.50: εκπρόσωπος του Κέντρου Πρόληψης ΔΙΑΔΡΟΜΗ σε συνεργασία με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ: Προτάσεις για δράσεις και συνεργασίες με τις σχολικές μονάδες του νομού
19.50-20.00
: Παπαϊωάννου Δέσποινα, εκπρόσωπος της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας: Συνεργασίες με τις σχολικές μονάδες στα πλαίσια του Κοινωνικού Σχολείου, πρόγραμμα
ERASMUS+ «Αυτοπροστα-σία στην αυτοκαταστροφικότητα: πρακτικές αυτοπρόληψης» για ομάδες εφήβων
20.00-20.20:
εκπρόσωποι λεσχών, σωματείων, συλλόγων και τοπικών φορέων που υλοποιούν δράσεις και αναπτύσσουν συνεργασίες με σχολεία του νομού

20.20-20.30: συζήτηση-ερωτήσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ


Θέμα «Ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Βιωματική Μάθηση και Κοινωνικό Σχολείο»  

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας δια των ΥπευθύνωνΣχολικών Δραστηριοτήτων, Κ.Ε.Σ.Υ.Π. και Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και σε συνεργασία με το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν βιωματικές δράσεις, ερευνητικές εργασίες, σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, πολιτιστικών θεμάτων, αγωγής υγείας και αγωγής σταδιοδρομίας και των διευθυντών και διευθυντριών των σχολικών μονάδων του νομού που προτίθενται να αναπτύξουν συνεργασίες με εγκεκριμένους εξωσχολικούς φορείς στα πλαίσια και τη θεματική του Κοινωνικού Σχολείου (άθληση/ευ ζην/ διατροφή/ενημέρωση και πρόληψη μολυσματικών ασθενειών/ σχολικόςεκφοβισμός/ναρκωτικά/αλκοόλ/κάπνισμα/χουλιγκανισμός/
πρόληψη ατυχημάτων/διαδίκτυο/ρατσισμός και ανθρώπινα δικαιώματα (καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και ενσωμάτωση των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή/αισθητική αγωγή/σεξουαλική αγωγή/Ολυμπισμός και Κοινωνία)
δ ι ο ρ γ α ν ώ ν ε ι ε ν η μ ε ρ ω τ ι κ ή   η μ ε ρ ί δ α με τίτλο:
«Βιωματική Μάθηση και Κοινωνικό Σχολείο: προτάσεις για δράσεις και συνεργασίες»  την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015, 17.30 -20.30 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δελφών, Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα



ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ.

Στην προετοιμασία υποβολής του φακέλου για την υποψηφιότητα του Δήμου Δελφών ως "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021", απαραίτητο συστατικό, καθοριστικό για την επίτευξη του στόχου, είναι δίχως άλλο, η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Το γεγονός ότι τουλάχιστον 150 Συλλογικοί Φορείς δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου μας συμβάλλοντας στην παραγωγή πολιτιστικού έργου, καλλιεργώντας αίσθημα άμιλλας και συνεργασίας, προβάλλοντας ανελλιπώς τα ήθη, έθιμα, την κουλτούρα του τόπου μας, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης αξιακής και οικονομικής, δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Κάθε τέτοια δράση, κατά το διάστημα που ο Δήμος Δελφών υποβάλλει την υποψηφιότητα για την διεκδίκηση του τίιλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 μπορεί να συντελέσει στην ουσιαστική υλοποίηση του έργου.
Ο Δήμαρχος Δελφών, καλεί τους εκπροσώπους όλων των Συλλόγων, σε συνάντηση για το παραπάνω θέμα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11.30πμ στο Δημοτικό Κατάστημα Δελφών (Βασ. Παύλου & Φρειδερίκης, αίθουσα συνεδριάσεων 1ος όρ.)


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ.

Άνεργη «έσβησε» τα χρέη της προς την τράπεζα


Cassandra 

Άνεργη δανειολήπτρια βρέθηκε μετά από δικαστική απόφαση να μην οφείλει ούτε ευρώ στην τράπεζα αν και το χρέος της ξεπερνούσε τις 74.000 ευρώ.Το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε να «μηδενίσει» τα χρέη μιας άνεργης και με αναπηρία γυναίκας, η οποία είχε χρέος προς τράπεζα άνω των 74.000 ευρώ, ορίζοντας «μηδενικές δόσεις».

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα cretapost.gr, το Ειρηνοδικείο, αφού μελέτησε το φάκελο της δικογραφίας – σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης – εξέδωσε  την υπαρ.737/2015 ,Προσωρινή Διαταγή, όπου ορίζεται:
α)Δέχεται την αίτηση,
β)Διατάσσει, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αιτούσας.
γ)Διατάσσει, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας  της αιτούσας έως την συζήτηση της κρινόμενης αίτησης
δ)Απαγορεύει, κάθε μορφής πράξη εκτέλεσης σε βάρος της αιτούσας
ε) Ορίζει ,για την ικανοποίηση της Τράπεζας, την καταβολή από την αιτούσα μηδενικών δόσεων αρχής γινομένης από την δημοσίευση της παρούσας και για χρονικό διάστημα τριών ετών,
ε) Ορίζει για την προστασία της κατοικίας της προς την μοναδική της πιστώτρια του ποσού των είκοσι (20) ευρώ μηνιαίως, μετά την παρέλευση της τριετίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι (1) τηρήθηκε η προδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την διαμεσολάβηση της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, βάσει του άρθρου 2 του Ν.3869/210, ενώ (2) εξαιρέθηκε από την ρευστοποίηση η κύρια κατοικία  της δανειολήπτριας, και (3) ορίστηκαν “μηδενικές καταβολές” για  το χρέος των 74.148,27 ευρώ.

«Φολκσβάγκεν, η μικρογραφία της Γερμανίας»

Του Κώστα Βαξεβάνη:
Το σκάνδαλο της VW, δεν είναι μια δυσάρεστη παρένθεση στη Γερμανική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
Το γεγονός δηλαδή πως η εταιρεία εγκατέστησε σε 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ένα έξυπνο λογισμικό το οποίο όταν γινόταν έλεγχος καυσαερίων κατάφερνε να παρουσιάζει ψευδώς μικρούς ρύπους ενώ στην πραγματικότητα ήταν 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο, δεν είναι μεμονωμένη παρέκκλιση.
Σκεφθείτε πως για να δημιουργηθεί αυτό το λογισμικό, δούλεψαν αρκετά άτομα ενώ χρειάστηκε η συνενοχή και η σιωπή αρκετών ακόμη, από την κεφαλή της διοίκησης της εταιρείας ως τη βάση, προκειμένου να εγκατασταθεί στα αυτοκίνητα. Ο εκπρόσωπος της VW στις ΗΠΑ όπου εντοπίστηκαν ήδη 500.000 αυτοκίνητα της εταιρείας διαμορφωμένα ώστε να κλέβουν και να εξαπατούν, δήλωσε συντετριμμένος και απογοητευμένος. Πρόκειται απλώς για μπούρδες που λέγονται μπροστά σε μία κάμερα όταν, όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να ειπωθεί αυτό που ταιριάζει, δηλαδή «είμαστε απατεώνες και κλέφτες».
Η VW δεν είναι μια εταιρεία. Είναι σύμβολο της γερμανικής ηθικής και οικονομίας. Προσφέρει «τίμια», ανθεκτικά και ασφαλή αυτοκίνητα την ώρα που μέσα από αυτό το ιδεατό σχήμα απογειώνει την γερμανική οικονομία. Ένα στα οκτώ αυτοκίνητα που πωλούνται παγκόσμια ανήκει στον Όμιλο VW.
Η αλήθεια είναι πως η VW από τη δεκαετία του 30 εκφράζει τη Γερμανία και τους προσανατολισμούς της. Μπορεί για του Γερμανούς το να θυμίζει κάποιος την ιστορία της VW και μερικών ακόμη εταιρειών όπως η Thyssen ή η Bayer στην περίοδο του ναζισμού να θεωρείται λαϊκισμός, αλλά η ιστορία είναι ιστορία και σίγουρα δεν είναι τυχαία.
Η VW ανέλαβε να δημιουργήσει το φτηνό «αυτοκίνητο του Λαού» για το Χίτλερ και σκότωσε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ανάμεσά τους και βρέφη) τους οποίους έσυρε από τα στρατόπεδα στα δικά της κάτεργα. Μετά τον Πόλεμο η VW ως σύμβολο πάντα της γερμανικής ισχύος μετασχηματίστηκε στη γερμανική καπιταλιστική σταθερότητα που ήταν γεμάτη από υποσχέσεις.
Όπως φαίνεται, η πραγματικότητα για τη VW είναι διαφορετική, όπως άλλωστε και για πολλές ακόμη αμαρτωλές εταιρείες. Τα μαύρα ταμεία της SIEMENS για παράδειγμα ή οι επιτροπές εκμαυλισμού και διαφθοράς για την Thyssen των υποβρυχίων, είναι οι πραγματικές δυνάμεις για τη γερμανική οικονομία και όχι τα πολιτικά κηρύγματα ηθικής και αυστηρού οικονομικού προτεσταντισμού.
Η VW εκφράζει αυτό που υπάρχει στη Γερμανία. Ένα ανελέητο ανήθικο καπιταλισμό, που επικαλείται την ηθική και το κοινωνικό όφελος υποκριτικά. Όπως ακριβώς το λογισμικό της VW που τα διαμόρφωνε όλα να φαίνονται καθαρά.
Το γερμανικό όραμα της δημοσιονομικής σταθερότητας και της τακτοποίησης , τελικώς συντηρείται για να κρύβει την απληστία του γερμανικού κεφαλαίου που κυβερνά τη Γερμανία και την Ευρώπη. Η σχέση της Μέρκελ με όλα αυτά δεν είναι μόνο οι φωτογραφίσεις της δίπλα στα μοντέλα της VW. Είναι η ίδια της η πίστη πως οι Γερμανοί πρέπει να προχωρήσουν με κάθε τρόπο. Και με τον ανέντιμο, αρκεί να κουνούν έντονα το δάχτυλο στους άλλους.
 

koutipandoras.gr

ΣΥΛΛΗΨΗ "ΒΟΜΒΑ" ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ!

by olympiada 

Συνελήφθη ο Λιακουνάκος!!!
Ο ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ στα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ.
Ο ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΣ ΟΠΛΩΝ και ΕΚΛΕΚΤΟΣ της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ και της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ & ΣΑΜΑΡΑ.
Έπιασε άμεσα τόπο η έρευνα του Πάνου Καμμένου και οι Φάκελοι που εστάλησαν απ’ ευθείας στην δικαιοσύνη και όχι στο πλυντήριο της βουλής.
Έπιασε τόπο και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού δια στόματος Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ότι οι εισαγγελείς θα έχουν την πλήρη ανεξαρτησία και την απόλυτη στήριξη για να χτυπήσουν ονόματα, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Την ειδηση  αποσιωπούν προκλητικά και επιδεικτικά οι νταβατζήδες στα πρωτοσέλιδα και τα κανάλια τους! Εάν αυτό είχε γίνει σε οποιαδηποτε δυτική χώρα, θα ηταν πρώτη ειδηση σε όλα τα δελτία.
Μιλάμε για έναν επιχειρηματία που διατηρούσε στενές σχέσεις με την πολιτική και μιντιακή εξουσία. Η ένοχη σιωπή τους λοιπόν, παραπέμπει και στην ροή της μίζας. Ως γνωστόν, ουδείς συγκαλύπτει την αλήθεια με το αζημίωτο.

Μιλάμε για μια υπόθεση που έσκασε τεκμηριωμένα από το 2013, αλλά έμενε στα συρτάρια για δύο ολόκληρα χρόνια.

Πάντως η αρχή έγινε, η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Καναδική μεταλλευτική εταιρεία ρίχνει 1 εκατ λίτρα κυανίου σε ποτάμι της Αργεντινής #skouries

Ευκαιρία να διαλυθούν και οι μύθοι που μας "ταΐζουν" εδώ στην μπανανία.

Επί τρεις ολόκληρες μέρες η εταιρεία αρνιόταν ότι είχε συμβεί οτιδήποτε το ασυνήθιστο. Όμως τα κοινωνικά δίκτυα της Αργεντινής και τα τοπικά ΜΜΕ βούιζαν από τις 12 Σεπτεμβρίου για την διαρροή κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Veladero της Καναδικής Barrick Gold στην επαρχία Σαν Χουάν.
Όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να το παραδεχθεί, έκανε λόγο για διαρροή ποσότητας μόλις 15.000 λίτρων της τοξικής ουσίας που «δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία»…
Μια εβδομάδα αργότερα ανέβασε την εκτίμηση της ποσότητας στα 224.000 λίτρα κυανιούχου διαλύματος…
Kαι στις 23 Σεπτεμβρίου (δέκα μέρες μετά) επιβεβαίωσε ότι η διαρροή ήταν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη και ξεπερνούσε τα 1.000.000 λίτρα….

Πάνω από 8.000 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Jachal διαδήλωσαν ζητώντας το κλείσιμο του μεταλλείου, ενώ στην πλατεία της πόλης γίνονται μέχρι σήμερα καθημερινές συνελεύσεις. Οι τοπικές αρχές κατηγορούνται για μεγάλη καθυστέρηση, αδιαφάνεια στο χειρισμό του θέματος και διαπλοκή με την εταιρεία. Σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις «Eίναι πολύ δύσκολο να μάθουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση γιατί υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος βαθμός συνενοχής μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και της εταιρείας».
Δυο διαφορετικοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα για ποινικές ευθύνες, τόσο των στελεχών της εταιρείας όσο και των τοπικών αξιωματούχων που αδειοδότησαν τη δραστηριότητα. Παράλληλα, ειδικοί του ΟΗΕ έχουν πάρει δείγματα νερού από τα ποτάμια της περιοχής για ανάλυση.
Άλλο ένα «ατύχημα» σε μεταλλείο από αυτά που συμβαίνουν κάθε τρεις και λίγο, με διαρροή επικίνδυνων τοξικών ουσιών που δηλητηριάζουν γη και ποτάμια. 

Eυκαιρία για να καταρριφθούν επιτέλους ορισμένοι μύθοι που κυκλοφορούν και εδώ στην Ελλάδα και αφορούν την Eldorado Gold:

ΜΥΘΟΣ 1ος: Η «μεγάλη και σίγουρη εταιρεία κλπ»

Πόσο πιο μεγάλη; Η Καναδική Barrick Gold είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού του κόσμου. Στο Διοικητικό της Συμβούλιο έχει έναν πρώην Πρωθυπουργό του Καναδά, ενώ πρώην στελέχη της βρίσκονται στο Δ.Σ. του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά (CPP). Με άλλα λόγια, η Barrick είναι ένας από τους «πυλώνες» της Καναδικής μεταλλευτικής βιομηχανίας και απολαμβάνει πλήρη προστασία, χρηματοδότηση και διπλωματική υποστήριξη.
Η «μεγάλη και σίγουρη» εταιρεία έχει μακρύ ιστορικό παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συστηματικής υπονόμευσης δημοκρατικών θεσμών, περιβαλλοντικών καταστροφών, βάρβαρης καταπίεσης τοπικών πληθυσμών κλπ. Τον Μάιο 2013 της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,4 εκατ. δολαρίων από την κυβέρνηση της Χιλής – το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας – για παραβάσεις περιβαλλοντικών κανονισμών στο μεταλλείο Πάσκουα-Λάμα, στα σύνορα Χιλής-Αργεντινής. Για όλα τα «κατορθώματα» της Barrick δείτε: protestbarrick.net.

ΜΥΘΟΣ 2ος: «Η εταιρεία νοιάζεται για το περιβάλλον, τους κατοίκους κλπ»

Νοιάζεται τόσο ώστε, ενώ γνώριζε τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κυανιούχο νάτριο που είχε διαρρεύσει στο ποτάμι, δεν ενημέρωσε ούτε τους κατοίκους ούτε τις τοπικές αρχές αλλά το απέκρυπτε για μέρες. Νοιάζεται τόσο ώστε μετά έλεγε ψέμματα κατά συρροή για τη σοβαρότητα του «ατυχήματος»: από το «καμμία διαρροή», πήγαμε στα 15.000 λίτρα, μετά στα 224.000 λίτρα και τέλος στο 1.000.000 λίτρα – και ποιος ξέρει άραγε αν και αυτό είναι πραγματικό.
Τυπική συμπεριφορά εταιρείας που δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων προκειμένου να αποφύγει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, αρνητική δημοσιότητα και πτώση της κερδοφορίας. Τυπική συμπεριφορά εγκληματία.

ΜΥΘΟΣ 3ος: «Δεν μπορεί να συμβεί κανένα ατύχημα γιατι διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα επικίνδυνα υλικά, έχουμε ελέγχους, διαδικασίες σχέδια εκτάκτου ανάγκης κλπ»

Και η Barrick είχε. Η πραγματικότητα, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει ότι τα σχέδια επί χάρτου ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η αιτία του κακού μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η αστοχία μιας βαλβίδας σε σωλήνα μεταφοράς διαλύματος κυανιούχου νατρίου. Η βαλβίδα αυτή στο Veladero θα έπρεπε να είχε διακόψει τη ροή του κυανιούχου διαλύματος, αλλά δεν την διέκοψε και έτσι το δηλητήριο εισήλθε στο ποτάμι.  
Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης της εταιρείας αποδείχθηκε άχρηστο και το διάφραγμα έμεινε ανοικτό για πολλή ώρα χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Αποτέλεσμα: 1.000.000 λίτρα!
Βεβαίως αφού δεν λειτούργησε το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που θα έπρεπε να μηδενίσει ή να περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις της όποιας αστοχίας, η εταιρεία όφειλε να κάνει το αυτονόητο:  
Να ενημερώσει αμέσως τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές και να συνεργαστεί μαζί τους για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών της διαρροής.
Αλλά αυτό μας φέρνει στον προηγούμενο μύθο… Δεν υπάρχει ηθική μπροστά στα κέρδη. Και δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ εταιρεία αυτού του είδους που μην προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί τα εγκλήματά της. Το έργο το βλέπουμε ήδη να παίζεται μπροστά στα μάτια μας με πρωταγωνίστρια την Eldorado Gold και τις μικρές ή μεγαλύτερες παραβιάσεις της νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Αν κάποιος πιστεύει ότι σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος με τοξικές ουσίες, αυτή η εταιρεία θα σπεύσει αμέσως να ενημερώσει τους κατοίκους και τις αρχές …τότε μάλλον πιστεύει και στον Άγιο Βασίλη.
Nα τελειώνουμε με τις εταιρείες-δολοφόνους.

Πηγές:
Canada Mining Company Spills Tons of Cyanide in Argentine River

Barrick’s cyanide
spill five times larger

UN experts analyze water samples in San Juan after cyanide spill

Mine Finally Owns Up to Cyanide Spill in San Juan

http://antigoldgr.org

ΒΟΜΒΑ στο συνταξιοδοτικό: Πέντε Ανατροπές που Θα Φέρουν τα Πάνω - Κάτω…!

ΠΡΟΣΟΧΗ…
Πέντε ανατροπές στη συνταξιοδότηση 400.000 εργαζομένων σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας φέρνουν οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν πριν από ενάμιση μήνα για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας.
Για τους παραπάνω ασφαλισμένους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992, έρχονται οι εξής αλλαγές όπως αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:

1. Αυξάνεται άμεσα, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 14/8/2015, ενώ η ισχύς του, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο, αρχίζει από τις 19/8/2015, που είναι η ημερομηνία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης. Στις εγκυκλίους που ετοιμάζονται θα αποσαφηνιστεί αν η ημερομηνία που θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ηλικίας των 58-60 ετών θα είναι η 14η ή η 19η Αυγούστου 2015. Οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία που προσδιορίζεται με ειδικό άρθρο, δηλαδή από τις 19/8.

2. Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τους παλαιότερους -μέχρι το 1982- ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπλήρωναν την 35ετία, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας! Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος σε Ταμείο ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) που συμπλήρωσε την 35ετία μετά το νόμο και ήταν 54 ετών θα βγει στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν συμπληρώσει το 58ο έτος. Θα περιμένει δηλαδή 4 χρόνια μέχρι να γίνει 58 (που τα κλείνει το 2019) και θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας των 60,5 ετών που ισχύει για όσους κλείνουν τα 58 το 2019. Στην ουσία φορτώνεται 6,5 χρόνια εργασίας επειδή για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων (των μέχρι το 1982) μπαίνει όριο ηλικίας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.


3. Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και επιπλέον έτη ασφάλισης, πέραν και των 40 ετών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είχε 37 έτη το 2012, και ήταν 56 ετών, αν συμπληρώνει το 60ό έτος το 2016 θα φορτωθεί 5 μήνες επιπλέον στην ηλικία αποχώρησης και θα συνταξιοδοτηθεί στα 60,5 με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41 έτη.

4. Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο νόμος ανοίγει παραθυράκι για να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον παλιό τρόπο χωρίς μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς, όπως αναφέρεται, ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους «αποχωρούν» από 1/1/2015 και όχι για όσους «υποβάλουν αίτηση» από 1/1/2015. Η αναφορά αυτή καλύπτει τους ασφαλισμένους σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι, βάσει καταστατικής διάταξης, δεν θα επηρεαστούν στις αποδοχές τους, αν δήλωσαν αποχώρηση από την υπηρεσία τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015. Στην πράξη γλιτώνουν μειώσεις συντάξεων της τάξης του 3% έως 7%.

5. Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Μέχρι την ψήφιση του νόμου οι υπάλληλοι μπορούσαν να «κλειδώσουν» την ηλικία αποχώρησής τους με το όριο ηλικίας που ίσχυε όταν συμπλήρωναν την 25ετία. Με το νέο νόμο, η δυνατότητα αυτή καταργείται και πλέον όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων θα αποχωρούν με αυξημένο όριο ηλικίας.
Για παράδειγμα, με τις παλιές διατάξεις ένας υπάλληλος που είχε 25 έτη ασφάλισης το 2012 θα έπαιρνε σύνταξη όποτε συμπλήρωνε το 59ο έτος και είχε συνολικά 37 έτη ασφάλισης. Αν δηλαδή συμπλήρωνε τα 59 το 2020, θα έβγαινε στη σύνταξη. Με το νέο νόμο, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας και, αν συμπληρώνει τα 59 το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί στα 61,3 μήνες.

  «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 300 και 600 ευρώ

Τα ΚΕΠ με ανακοίνωσή τους ενημερώνουν πως από 1/9/2015 έως 31/12/2015 ισχύει η κατάθεση των αιτήσεων για τις οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών μελών της Ε.Ε, σχετικά με την «Εισοδηματική Ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών έτους 2015» που φτάνει έως και τα 600 ευρώ.

Tο ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του :

-σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 ) ετησίως και

-σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN
Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2015 για εισοδήματα του 2014 – φορ. έτος 2014).

Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.
Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, προς την ΥΔΕ περί της μη ύπαρξης σε βάρος του κανενός στοιχείου εκχώρησης ή κατάσχεσης.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται πάνω από δύο μέλη).

Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου. Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας νοικοκυριού διευκρινίζεται:

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη.

Κατόπιν αυτού ως οικογένεια θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο -αρχηγό της οικογένειας. -Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ITEA: Απο την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων για την επετειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης. (φωτος + βίντεο)

Με την προσέλευση των επισήμων και την καθιερωμένη δοξολογία στον ιερό ναό του 
«Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου» ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Αγκάλης. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιδήμαρχος της  Ιτέας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. 
Στη συνέχεια εψάλει  επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του τόπου.
Τέλος στην παραλιακή οδό της πόλης πραγματοποιήθηκε μεγάλη παρέλαση τμημάτων μαθητών και συλλόγων. Στην παρέλαση επίσης συμμετείχαν στρατιωτικό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, η φιλαρμονική της Άμφισσας και η Φιλαρμονική της Ιτέας.
Το εορταστικό 2ήμερο έκλεισε με απόλυτη επιτυχία σκορπώντας την ικανοποίηση στους συμπολίτες μας, οι οποίοι μόνο καλά λόγια και συγχαρητήρια είχαν να πουν για όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια.
Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την παρέλαση.


















petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...