Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΔΩ μας έφτασε η πολιτισμένη Ευρώπη: Σούπερ Μάρκετ με ληγμένα τρόφιμα!

Εκεί μας έχουν καταντήσει ή εκεί επιδίωκαν εξ αρχής να μας οδηγήσουν οι “εξουσιαστές”. Πλήρης εξαθλίωση φέρνει την πλήρη υποτέλεια. Διαβάστε λοιπόν τι θα γίνει σύντομα και στο Ελλαδιστάν, όχι ότι δεν “παίρνουμε ήδη ληγμένα”…. :

“Από τη μία η εκστρατεία κατά της κατασπατάλησης των τροφίμων. Από την άλλη η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Και στη μέση τα σουπερμάρκετ με τα ληγμένα τρόφιμα που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Ευρώπη της λιτότητας. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα που μετά τη Δανία και την Γαλλία απέκτησε το δικό της σουπερμάρκετ που πουλά «απόβλητα» – όπως λέγονται – τρόφιμα. Πρόκειται για τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους, έχουν λήξει πολύ πρόσφατα ή είναι χτυπημένα τα ίδια ή οι συσκευασίες τους και δεν μπορούν να μπουν στα ράφια των «κανονικών» μαγαζιών. Το νέο αυτό κατάστημα άνοιξε μετά την επιτυχία μιας σειράς από καφετέριες και εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που σερβίρουν φρέσκα γεύματα που παρασκευάζονται από τρόφιμα που προορίζονταν για τα σκουπίδια. Η πρωτοβουλία συγκεντρώνει καθημερινά σε δωρεές 2-10 τόνους τροφίμων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δωρίζει με τη σειρά της σε σχολεία καθώς δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας ένα μεγάλο περίσσευμα τροφίμων γεννήθηκε η ιδέα να τα συγκεντρώνει σε έναν χώρο και να έρχεται εκεί ο καθένας και να παίρνει ότι θέλει, αφήνοντας ότι μπορεί....
Το «Real Junk Food Project» βρίσκεται στο Πάντσεϋ, κοντά στο Λιντς και διαθέτει τα πάντα. Φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, χυμούς, γλυκά. Και η τιμή τους; Ο καθένας δίνει ότι έχει. Αυτός είναι άλλωστε και ο τρόπος που αυτού του είδους τα μαγαζιά ξεπερνούν τα νομικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν την πώληση ληγμένων προϊόντων, καθώς κινούνται στη γκρίζα ζώνη της εθελοντικής προσφοράς του καταναλωτή. Το νέο κατάστημα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ώστε να διατίθενται τα περισσότερα δυνατά τρόφιμα στην τοπική κοινότητα και η ανταπόκριση είναι μέχρι στιγμής μεγάλη. Όπως ο ιδρυτής του Adam Smith λέει, το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες όπως οι άστεγοι ή οι άνεργοι αλλά σε αυτό είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Όσον αφορά το από που προέρχονται αυτά τα τρόφιμα; Από σουπερμάρκετ, από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, τράπεζες τροφίμων αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. 
Περισσότεροι από 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετάγονται ή χαλάνε κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ περίπου 795 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται τακτική πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Η εξεύρεση τρόπων για να καταλήξουν κάποια από αυτά τα χαμένα τρόφιμα σε ανθρώπους που υποφέρουν από υποσιτισμό έχει οφέλη τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το περιβάλλον και αυτό προσπαθούν να επιτύχουν τέτοιου είδους σούπερμάρκετ. 
Από την άλλη βέβαια υπάρχει πάντα και το ερώτημα γιατί να αναγκαζόμαστε εν έτει 2016 να τρώμε κάτι που θα πετάγαμε στα σκουπίδια.”...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...