Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Αναπτυξιακά μοντέλα στην Ελλάδα Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον (Μεταμεσονύκτιες εκδόσεις)

Η αναφορά στα «αναπτυξιακά μοντέλα» για την Ελληνική οικονομία αποτελεί ένα ζήτημα που συνεχώς επανέρχεται στην δημόσια -πολιτική και όχι μόνον- συζήτηση τα τελευταία χρόνια.
Δεν πρόκειται όμως ούτε για κάτι το καινούργιο, ούτε για κάτι το ιδιαίτερο: σ' όλη την περίοδο του ελεύθερου βίου της χώρας, και κυρίως στον 20ό αιώνα, η αναζήτηση της ανάπτυξης ήταν ένα εμμονικό ζητούμενο, παραμένοντας συχνά ανεκπλήρωτο.

Στο βιβλίο αυτό, 11 ερευνητές σε 5 ομάδες, προσεγγίζουν πέντε διαδοχικά «αναπτυξιακά μοντέλα»: από τον Παναγιώτη Χαλικιόπουλο (του 19ου αιώνα) με την έμφαση στην Ελληνική γεωργία και το Δημήτρη Μπάτση (στην τραγική μεταπολεμική περίοδο) και την «βαριά βιομηχανία» του, μέχρι την εναλλακτική προσέγγιση κρατικού παρεμβατισμού του Κυριάκου Βαρβαρέσου, τον εκλεκτικό φιλελευθερισμό του Ξενοφώντα Ζολώτα και την ριζοσπαστική/νεομαρξιστική ανάγνωση του Αντρέα Παπανδρέου· πρόκειται για μια σπονδυλωτή αφήγηση της ιστορικής διαδρομής της Ελληνικής οικονομίας.
Σκοπός λοιπόν των μελετών αυτών είναι «να καταθέσουν ένα λιθαράκι προς την κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας τροφή σκέψης για τον διάλογο που μέλει να γίνει», εξηγεί ο καθηγητής και εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, που είχε και την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό τη Δευτέρα 24/10 και ώρα 12.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συγγραφείς και εκλεκτούς καλεσμένους. Επίκειται επίσημη ανακοίνωση της εκδήλωσης από τον ιστότοπο του Ιανού.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...