Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γερμανία : “Όσα παίρνει ο Άνεμος” και τα λεφτά των αιολικών πάνε στο βρόντο !

Φυσικά και δεν μας έπιασε ο πόνος πού πάνε τα λεφτά των Γερμανών. Πού πάνε τα λεφτά των Ελλήνων μας ενδιαφέρει, αφού η χώρα είναι τώρα πια χρεοκοπημένη και πρέπει να προσέχει, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, το πού κατευθύνει επενδύσεις. Είναι καλό να μαθαίνουμε απ’ τα λάθη που κάνουν άλλοι, για να μην κάνουμε κι εμείς τα ίδια.Μαύρη μελαγχολία έχει πέσει λοιπόν-κατά το Spiegel- στα αιολικά της Γερμανίας, γι’ αυτό και η εικόνα με το σκοτεινιασμένο ηλιοβασίλεμα. Η αιτία βρίσκεται στις πολύ χαμηλές αποδόσεις κεφαλαίου που απολαμβάνουν όσοι έχουν επενδύσει στα αιολικά πάρκα, αποδόσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που είχαν υποσχεθεί όταν μάζευαν τα λεφτά των επενδυτών. Αν μάλιστα είδατε στο σινεμά το Λύκο της Γουόλ Στρητ, θα βρείτε …κάμποσες ομοιότητες.
To “Gone with the Wind”, που λέει το Spiegel, είναι βέβαια λογοπαίγνιο με το θρυλικό “Όσα παίρνει ο Άνεμος”. Κι εντάξει, είναι γνωστό ότι το Spiegel δεν τρελαίνεται για τις ΑΠΕ, αλλά αυτά που παίρνει ο άνεμος είναι τα όνειρα των επενδυτών, να πάρουν ποτέ τις “εγγυημένες” αποδόσεις που τους είχαν τάξει. 
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, σε μια θεαματική συνέντευξη τύπου με τρια τηλεοπτικά βαν, 10 κάμερες και 50 δημοσιογράφους, ο διευθυντής της Prokom, μιας εταιρείας που ανέπτυξε αιολικά πάρκα στη Βόρεια Γερμανία, έλεγε, καταχειροκροτούμενος απ’ τους εργαζόμενους, ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη. Οι επενδυτές όμως, που του είχαν δώσει 1,4 δισ. ευρώ, δεν πείστηκαν, ζήτησαν ή τις αποδόσεις του 6% που τους είχαν υποσχεθεί ή τα λεφτά τους πίσω και η εταιρεία κήρυξε πτώχευση. Κι όλοι τώρα φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χρεοκοπίες. Αυτά έχουν οι επενδύσεις που γίνονται με τα λεφτά των άλλων …
Πολλά έργα ΑΠΕ στη Γερμανία χρηματοδοτήθηκαν με δημόσια εγγραφή περιορισμένου αριθμού επενδυτών, για 20ετή διάρκεια και με την υπόσχεση καταβολής ετήσιου μερίσματος. Κι επειδή το κράτος υπέγραψε συμβάσεις με εγγυημένες ταρίφες για 20 χρόνια, όλοι -πολιτικοί, επενδυτές, τραπεζίτες- θεωρούσαν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο θα αποδειχθεί εξαιρετικά πετυχημένο, θα φουσκώσει τις τσέπες των επενδυτών και “θα σώσει και το περιβάλλον”. Κάτι δηλαδή σαν αυτό που έλεγαν κι εδώ κάποτε “Σίγουρα λεφτά και εισόδημα μεγάλο”, που το ξαναβλέπουμε σήμερα σε διαφημίσεις για Φ/Β, για μικρές ανεμογεννήτριες, για σαλιγκάρια, για νέες καλλιέργειες κι ό,τι άλλο είναι της μόδας!

Ατυχώς για τους Γερμανούς, τα στοιχεία 1150 ετήσιων ενημερωτικών δελτίων για πάνω από 170 αιολικά πάρκα στη διάρκεια μιας 10ετίας, που τα συγκέντρωσε και τα επεξεργάστηκε η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, είναι απογοητευτικά. Ο μέσος όρος ετήσιας επιστροφής κεφαλαίου είναι μόλις 2,5% (και συνολικά 25% στη 10ετία), και το 20% των εταιρειών που δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια δεν έδωσαν ποτέ πάνω από 2% απόδοση. Μήπως ήταν καλύτερα να είχαν βάλει τα λεφτά σε μια προθεσμιακή κατάθεση και να γλιτώσουν και το άγχος της επένδυσης; Ενώ όλοι περίμεναν ότι στη 10ετία θα είχαν πάρει πίσω το 60-80% της επένδυσης, τώρα θα πρέπει να κάνουν και την προσευχή τους, ώστε στην καλύτερη περίπτωση να ελπίζουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους στην 20ετία.
Οι τράπεζες διαφήμιζαν την επένδυση σε αιολικά πάρκα σαν “ασφαλή, πολύ καλά υπολογισμένη και ιδανικό συμπλήρωμα της σύνταξης”. Και κάποιοι την πάτησαν, τώρα κλαίνε τις αποταμιεύσεις τους σε αιολικά πάρκα που σταμάτησαν ακόμα και την παραμικρή καταβολή. Το λέει όμως πολύ ωραία το Spiegel:
With many wind park projects, however, the only solid calculations were the fees and commissions scooped up by participating companies.
Αν λοιπόν είδατε το Λύκο της Γουόλ Στρητ, αυτή είναι η πρώτη συμβουλή που μαθαίνει ο μαθητευόμενος χρηματιστής: παράτα τις μετοχές και κοίτα να μαζεύεις τις προμήθειες, είναι τα πιο σίγουρα λεφτά απ’ όλα! 
Ποιος φταίει που τα αιολικά δεν αποδίδουν; Μα, φυσικά, ο κακός μας ο καιρός και η Μητέρα Φύση, που δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι: δεν φυσάει τόσο όσο είχαν υπολογίσει!  Μήπως σας θυμίζει κάτι ανάλογο και για τα ελληνικά αιολικά; Κι όλοι ζουν με την ελπίδα ότι μπορεί τα επόμενα χρόνια να φυσήξει περισσότερο. Αλλά αυτό μου ακούγεται κάπως σαν το δικό μας success story ότι “του χρόνου θα βγούμε στις αγορές”, “του χρόνου τελειώνει η ύφεση”, “του χρόνου αρχίζει η ανάκαμψη” : πουλάμε στον κόσμο ελπίδα κι ελπίζουμε να μην μας πάρει με τις πέτρες!
Καταλάβατε τώρα γιατί ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί τα αιολικά ως αξιοπιστίας 10%; Καταλάβατε γιατί μας είπε ο ΑΔΜΗΕ ότι το 2020 θα έχουμε πολλές ΑΠΕ αλλά, το βράδυ θα χρειαζόμαστε ή εισαγωγές ρεύματος ή γκαζόλαμπες; Καταλάβατε γιατί η συνεχιζόμενη πρακτική αυτού του τύπου δίπλα να μη βάζει μυαλό και να υπογράφει διαρκώς νέα αιολικά δεν θα μας βγει σε καλό; Δείτε μόνο τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ:
Μέσα σ’ ένα μήνα υπέγραψε για συνολικά 23 πάρκα με 878MW: ακούγονται πολλά, αλλά με 10% αξιοπιστία, είναι μόλις 88MW, κάτι παραπάνω απ’ την παμπάλαια πρώτη Μονάδα του ΑΗΣ Πτολ/δας που έκλεισαν πασιχαρείς η Μπιρμπίλη με το Ζερβό το 2010.
Το χειρότερο τώρα ξέρετε ποιο είναι; ότι με τόσα αιολικά που βάζουν πρέπει, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και επεκτάσεις των δικτύων, για να κάνουν διάχυση των προβλημάτων που προκαλούν τα σκαμπανεβάσματα ισχύος των αιολικών στο δίκτυο, που θα τις πληρώσουμε ξεχωριστά και μάλιστα με τα νέα, ακριβότερα τιμολόγια του ιδιωτικοποιημένου ΑΔΜΗΕ. Αλλά δεν θα επαρκούν μόνο τα νέα δίκτυα: θα χρειαστούμε και αντλησιοταμίευση, που είναι το καινούριο φρούτο, κάντε λίγο υπομονή και θα μας το σερβίρει κι αυτό ο Μανιάτης όταν θα είναι έτοιμοι να μοιράσουν το χρήμα, είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια!
Καταλάβατε τώρα γιατί μας λένε ότι ακόμα η Ελλάδα έχει χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη; Το γδάρσιμο που μας περιμένει στην ηλεκτρική ενέργεια, πρώτα με τη μεγάλη απάτη του ΕΤΜΕΑΡ, ύστερα με το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ κι ύστερα με την αντλησιοταμίευση, δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο! Η ΕΒΙΚΕΝ το έχει πάρει είδηση, γι’ αυτό και είναι καθημερινά στα κάγκελα και φωνάζει για το κόστος, παρά το γεγονός ότι το “μουτζούρη” της πράσινης απάτης η ΡΑΕ έχει ήδη αποφασίσει να τον φορτώσει στα νοικοκυριά κι όχι στους βιομήχανους. 
Στη Βουλγαρία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους κι έριξε την κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού. Λέτε να δούμε να γίνεται της Σόφιας κι εδώ;

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/blog-post_31.html

Έσκασε στο ΣτΕ η βόμβα της πράσινης απάτης! Και τώρα οι βιομήχανοι καλούν το ιππικό …

Η βόμβα έσκασε: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ έκρινε το Β’ Τμήμα του Συμβ. της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει πολίτες της Αττικής, καθώς και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της ΡΑΕ, με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013. Προσέξτε, οι προηγούμενες τιμές, που είναι πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές που μας επιφυλάσσει η απόφαση 663 της ΡΑΕ.
Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ “δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους, διότι δεν αντικρύζει ειδική αντιπαροχή προς τις …βαρυνόμενες με αυτό κατηγορίες προσώπων και, μάλιστα, σε κάποια αντιστοιχία προς το ύψος του, παρά σκοπεί στην οικονομική ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του Ν. 2773/1999 (δια του οποίου η ΛΑΓΗΕ ΑΕ και η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ανακτούν τα ποσά που καταβάλλουν στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), χάριν του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της χρήσης φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, καθώς και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, στο πλαίσιο δε αυτό ωφελείται αόριστος κύκλος προσώπων και όχι ειδικά οι βαρυνόμενοι με το ένδικο τέλος“.

Γράφουμε εδώ και μέρες για τη μεγάλη πράσινη απάτη του ΕΤΜΕΑΡ, που ο Βασιλάκος της ΡΑΕ κι ο Παπαγεωργίου του ΥΠΕΚΑ προσπαθούν να φορτώσουν στα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους κι όχι στους βιομήχανους. Γράψαμε για τη Γερμανία, που προσπαθεί να απαλλάξει τη βιομηχανία της απ’ τις επιβαρύνσεις που φέρνουν μαζί τους οι ΑΠΕ. Γράψαμε για τα μέτρα που τρέχουν να πάρουν το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ, ασθμαίνοντας και κατόπιν εορτής, για να αντιμετωπίσουν το αποκρουστικό τέρας των εξωφρενικών επιδοτήσεων των ΑΠΕ, που έστησαν με προεξάρχοντες τους Παπανδρέου και Μπιρμπίλη. Γράψαμε για την Κομισιόν, που εξετάζει κατά πόσο η απαλλαγή των βιομηχανιών απ’ τις επιβαρύνσεις των ΑΠΕ συνιστά αδικαιολόγητη κρατική ενίσχυση, που νοθεύει τον ανταγωνισμό
Στα ρεπορτάζ για την απόφαση του ΣτΕ χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 143 παρ. 2 περ. γ΄ του Ν. 4001/2011. Περιμένουμε να δούμε το πλήρες κείμενο της απόφασης, για να δούμε αν σχολιάζεται και η ειδική νομοθετική πρόβλεψη (Ν.3175/2003, Ν.4123/2013), με την οποία κανένας βιομήχανος δεν πληρώνει πάνω από 1 εκατ. ευρώ ΕΤΜΕΑΡ το χρόνο, ανεξάρτητα το πόσο καταναλώνει.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, (άρθρο 4, παρ. 5, απ΄τις θεμελιώδεις δηλαδή διατάξεις), “Οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους“. Η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίοι και τα μαγαζιά έχουν 12 φορές μεγαλύτερες δυνάμεις απ’ τους κατακαημένους βιομήχανους, γι’ αυτό και επιβάλλουν, με την 663/2013 απόφαση, 3,30€/MWh ΕΤΜΕΑΡ στους βιομήχανους και 38,61€/MWh στη χαμηλή τάση. Τώρα, που κατέπεσε στο ΣτΕ η προηγούμενη απόφαση του ΕΤΜΕΑΡ, το ΕΤΜΕΑΡ χαρακτηρίστηκε φόρος κι όχι τέλος και υπάρχει και σαφής αναφορά του ΣτΕ στο ύψος του ΕΤΜΕΑΡ, πώς νομίζουν ότι θα περάσει απ’ το ΣτΕ αυτή η εξωφρενική κατανομή; Τι θα μηχανευτούν για να απαλλάξουν πάλι τους βιομήχανους και να φορτώσουν τα βάρη στο λαό; Μήπως γι’ αυτό, γνωρίζοντας την απόφαση του ΣτΕ, έσπευσε να παρέμβει ο Σαμαράς και να ανακοινώσει ότι θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία; Τα βρήκαν οι βιομήχανοι σκούρα και φώναξαν το ιππικό, να πάρουν ολοκληρωτική, κι όχι μόνο μερική όπως μέχρι τώρα, απαλλαγή απ’ το ΕΤΜΕΑΡ, βαφτίζοντάς το φόρο, αφαιρώντας το εντελώς απ’ τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στέλνοντας τη λυπητερή στα συνήθη υποζύγια; 
Οι αναρτήσεις του ιστολόγιου “Λιγνίτης: ο δικός μας μαύρος χρυσός” βρίσκονται πλέον και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite !
Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας! Αλλά, προσοχή, αυτό δεν σημαίνει πλέον ότι με το Like θα σας έρχονται αυτόματα οι αναρτήσεις μας, το Facebook ζητάει πλέον να πληρώνουμε γι’ αυτό και η ενημέρωση που δίνουμε δεν γίνεται για επάγγελμα, γίνεται για προσφορά στη δημοκρατία μας!
Ανεξάρτητα απ’ το τι θα μηχανευτούν, το πρόβλημα παραμένει: η πολιτική των εξωφρενικών επιδοτήσεων των ΑΠΕ δημιουργεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στη χώρα. Με όποιο τρόπο κι αν μοιραστεί, δεν αλλάζει το συνολικό μέγεθος του βάρους. Δεν είναι το πρόβλημα πώς θα μοιράσουμε την πίτα, το πρόβλημα είναι πώς θα μικρύνει η πίτα, ώστε να μπορέσουν να ελαφρυνθούν όλοι απ’ το άγος της πράσινης παράνοιας.
Η λύση λοιπόν μπορεί να είναι μία και μοναδική: μόνο αν οι “επενδυτές” κληθούν να πάρουν χασούρες, μπορεί να υπάρξει λύση στο πρόβλημα. Αλλά χασούρες σε ίδια κεφάλαια, όχι σε ξένα κεφάλαια, όχι χασούρες στα πράσινα δάνεια, (που στην πραγματικότητα ήταν μαύρα αφού τα μοίραζαν αφειδώς οι τραπεζίτες στους εκλεκτούς και) που, αν γίνουν κόκκινα, θα μας τα ξαναφορτώσουν στο δημόσιο χρέος απ’ την πίσω πόρτα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 
Επιχειρηματικότητα, παντού στο δυτικό κόσμο, σημαίνει και ρίσκο, σημαίνει ανάληψη χρηματοοικονομικού κινδύνου. Αν κερδίσεις, κερδίζεις πολλά. Αλλά, υπάρχει και η περίπτωση να χάσεις και πρέπει να σταματάς τη χασούρα έγκαιρα. Στην Ελληνική αγορά ενέργειας τα λαμόγια έχουν εφεύρει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, που κερδίζει βρέξει-χιονίσει και με τα λεφτά των άλλων, με λεφτά που δανείζουν οι τράπεζες στους λίγους κι εκλεκτούς, ώστε οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι κι οι φτωχοί φτωχότεροι. Που κερδίζουν από νομοθετικές ρυθμίσεις, που τις εξασφαλίζουν από πολιτικούς-συνεταιράκια ή τσιράκια. Κι ακόμα κι εκείνοι, τους οποίους τσιμπάει κάπου-κάπου η Δικαιοσύνη, καταλήγουν να κάνουν χλιδάτα πρωτοχρονιάτικα πάρτυ εις υγείαν των κορόιδων! Η όλη κατάσταση θυμίζει παιγνίδι με σημαδεμένη τράπουλα, οπότε η λύση σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι αυτή που εφάρμοζαν στο Φαρ-Ουέστ: πίσσα και πούπουλα!

Και πάντα βέβαια παραμένει το ευρύτερο πρόβλημα του ενεργειακού ισοζυγίου και τι θα κάνουμε για τα επόμενα χρόνια. Απ’ αυτό το ιστολόγιο το φωνάζουμε συνέχεια:
  μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η χώρα έχει αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2020 υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, αν χρειάζεται κάτι είναι η υλοποίηση των ήδη αποφασισμένων επενδύσεων, όπως η Πτολεμαϊδα 5 και η Μελίτη ΙΙ, μια που ο λιγνίτης έδινε και θα δίνει τη φθηνότερη κιλοβατώρα. Το ενεργειακό μας ισοζύγιο σηκώνει και περισσότερο λιγνίτη μετά το 2020 και θα μπορούσαν, αφού γίνουν οι πιο πάνω, να συζητηθούν Μονάδες όπως Άγιος Δημήτριος 6 ή Πτολεμαϊδα 6 ή Αμύνταιο 3. Αποθέματα λιγνίτη έχουμε, η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι νεκρή και την προγούμενη βδομάδα η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου “της έκανε και το μνημόσυνο“. Γι’ αυτό όλοι, παντού, επενδύουν στο λιγνίτη! Επιπλέον, ο λιγνίτης είναι απόλυτα συμβατός με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στο 20-20-20 τουλάχιστον μέχρι το 2030, το έχει πει το ΥΠΕΚΑ!
Αλλά, δυστυχώς, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να αγνοεί το λιγνίτη.

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/01/blog-post_1624.html

Bloomberg: Καμμία χώρα δεν ληστεύθηκε όπως η Ελλάδα!

ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΗ ληστεία συνεχίστηκε και μετά τα CDS! Δείτε τι απέκρυψε ο Στουρνάρας στην βουλή των Ελλήνων!

Εκτός εάν γνωρίζετε εσείς κάποια αντίστοιχη “επένδυση” που να αποδίδει 500% κέρδος σε λίγους μήνες με κρατική εγγύηση! Ακόμα και στον πιο ακραίο καπιταλισμό.

Αυτό ακριβώς που αναλύαμε από την πρώτη στιγμή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η περιβόητη δόση, δεν πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά τα κοράκια του ΔΝΤ! ΑΚΟΥΡΕΥΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ!

Οι ορδές των “φίλων επενδυτών” του Παπανδρέου πενταπλασίασαν τα λεφτά τους ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ, σε κάτι που το Bloomberg χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη κερδοσκοπία πάνω σε κρατικά ομόλογα που έχει καταγραφεί. Το γράφημα που βλέπετε, είναι ξεκαθαρο.

“Κερδισμένοι”; Η οικογένεια Κλίντον, ο Σορος, ο Πώλσον. (Ο Γιώργος Παπανδρέου, τα CDS και το δημοψήφισμα.)

Εγγυητής; Ο Στουρνάρας! Πληρώνει τα ακούρευτα ομόλογα χωρίς να λογοδοτεί στην βουλή για το ΠΟΙΟΥΣ πληρώνει!

Χαμένοι; Εμείς. Η Ελλάδα. Εμείς τα πληρώνουμε και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο, δεν τα πληρώνουμε μόνο με χρήμα αλλά και με πόνο.

Διαβάστε:

Greece Sells Low, Buys High

Κανείς δεν πληρώνει περισσότερο για να αγοράσει αυτά τα ομόλογα, από ότι η Ελλάδα. Τουλάχιστον, όχι σε χρήμα. Μερικοί άνθρωποι καταβάλλουν για αυτά, πόνο.

Τώρα η Ελλάδα προσφέρει 30 με 40 σεντς στο δολάριο για τα ομόλογα. Τα hedge funds που τα αγόρασαν για λιγότερο από ό, τι αυτό, φαίνονται ευτυχή.

Αφού η Ελλάδα δηλώνει λιγότερο απεγνωσμένη πια και ότι υποστηρίζεται περισσότερο απ την τρόικα, γιατί θα πρέπει να δέχεται αυτές τις τιμές;

Δείτε από την πλευρά του επενδυτή: αν δηλαδή πήρατε την αρχική ελληνική τιμή, για τα παλιά ομόλογα σας, μέχρι τώρα, βγάζετε περισσότερο απο 25-26 λεπτά ανα δολάριο.

 Το οποίο υποθέτουμε είναι καλό πράγμα για εσάς.

Δείτε περισσότερα:

VIDEO.WSJ.Είναι αλήθεια,τα Funds αγοράζουν Ελλάδα, με 20 σεντς το δολάριο, περιμένοντας νεο PSI

http://lefteria-news.blogspot.gr/2012/10/videowsj-funds-psi.html

 

That’s the entire history of the shortest-dated of bonds targeted for a buyback at, you might notice, their all-time high price. Various people have various reactions to this but one reaction that no one can have is of the variety of “well, I paid more than that to buy it, so I’m not selling it to you for less, since I live in a non-mark-to-market dreamworld.” Nobody paid more to buy these bonds than Greece is planning to. At least, not in money. Some people paid for these bonds in suffering; others – most others – paid for them in the form of old Greek bonds, which once upon a time were, I guess, worth 100 cents on the dollar. Later, they weren’t. Eventually they were rounded up in a restructuring where every €1,000 of old bonds got exchanged into €315 face amount of new bonds, €150 face amount of let’s say par-ish EFSF notes, and €315 face amount of Greek GDP-linked securities which were worth around nothing. The total package was worth around €210-250, depending on what day you looked at it, which if you do the math assuming the EFSF bonds were worth par and the GDP warrants zero, gets you a value for those new bonds of €60-100, or 19 to 32 cents on the dollar of face amount.
Now Greece is offering 30 to 40 cents on the dollar for those bonds. Hedge funds who bought them for less than that seem happy; Greek hold-to-maturity banks are grumbly about being forced into the offer, though for no discernibly good reason. Here you can fiddle with calculations of how much Greece will save by doing this buyback.
Here you can look at additional fiddling, which does various lazy simplifying things but makes the point that if instead of offering new Greek bonds way back in the olden days of March, the Greece/Troika entity had offered this deal, they could have retired about €40ish billion of debt, rather than the €29-31ish billion they’re targeting today.
Anyway, for your consideration. (Also consider: looking at that table, why would Greece buy in any of its shorter-dated bonds? It’s paying both a higher dollar price and a higher yield for the bonds maturing in the 2020s; the higher dollar price means less “debt sustainability” bang for your buck, while the higher yields will look silly if Greece ever gets back to normal and its yield curve un-inverts. Are they trying to buy roughly equal amounts of each bond to appease the buy-and-hold investors who own the whole strip, or will they end up weighting this toward the back end?)
Obviously the dynamics have changed: that graph at the top of this post pretty much stands for the proposition “when you go around saying you’re going to buy up your debt, your debt gets more expensive.” But as someone who is generally a big believer in can-kicking, I find the math, and the overall shape of that chart, somewhat sobering. Greece hit bottom, more-or-less defaulted on its debt, and now … is coming back to ask for more. On worse terms, which makes sense: with Greece looking less desperate and more Troika-supported, why should you sell it back its bonds at a steep discount?
I guess you can look at it from the investor’s perspective: if you took the original Greek exchange, you thought you were getting 23 cents on the dollar for your old bonds (and your CDS paid out ~78.5 cents); if you held from now until then it turns out you’re getting more like 25-26 cents of value. (Plus maybe those GDP warrants will pay off?) Which I guess is a good thing: it’s always easier to get investors to take the next deal if they made out well on the last one. Perhaps this sell-low-buy-high strategy is smart in the long run.
 

http://dealbreaker.com/2012/12/greece-sells-low-buys-high/

ΒΟΜΒΑ για Ρέστη – Οικονομέα! Ποιοί άλλοι δημοσιογράφοι κάνουν παρόμοιες “εξυπηρετήσεις”;

restis oikonomeas 30-1-2014 Μάρτυρας κατηγορίας κατά του Directnews και της δημοσιογράφου Δέσποινας Μπρούσαλη ο κύριος Οικονομέας! Κατέθεσε υπέρ του Ρέστη για σκάνδαλο που είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα, ενώ ο ΣΔΟΕ λίγες ημέρες πριν είχε εκδόσει πόρισμα – καταπέλτη για σχετικό θέμα!

Δηλαδή ένας δημοσιογράφος καταθέτει κατά συναδέλφου του, υπέρ επιχειρηματία και έπειτα αποκαλύπτεται πως είχε λάβει θαλασσοδάνειο από τον ίδιον τον επιχειρηματία!

Να υπενθυμίσουμε ότι το DIRECTNEWS και η Δέσποινα Μπρούσαλη έχει δεχθεί μηνυση και από ανακρίτρια, σχετικά με αποκαλύψεις για την υπόθεση της Proton. Θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε και εκεί την έκβαση της δίκης, όπως και ποιοί θα καταθέσουν ως μάρτυρες κατά της αγωνίστριας δημοσιογραφου. Διότι αυτά τα θαλασσοδάνεια πλέον σε καναλάρχες, εκδότες και δημοσιογράφους, φαίνεται πως επιφέρουν ασύμμετρες εξυπηρετήσεις.

Αυτή η υπόθεση που είναι εξ’ ίσου σοβαρή, εγείρει τεράστια ερωτηματικά για το πως είναι δυνατόν να έχουν φτερουγίσει ο Κυριακίδης, ο γιος του μετά από μήνες αλλά και η δικηγόρος του, την ίδια στιγμή που 160 εκ. παραμένουν στην Ελβετία, στο όνομα του Κυριακίδη όπως έχει αποκαλύψει η Real News. Με αυτό θα ασχοληθούμε όμως σε επόμενο άρθρο. Διαβάστε τι αποκαλύπτει σήμερα το DirectNews.

Δάνειο ύψους περίπου 400.000 ευρώ, χωρίς καμία απολύτως υποθήκη έλαβε από την τράπεζα FBB – όταν αυτή ανήκε στον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη…

  ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας.

Αυτό προκύπτει από επίσημο δικαστικό έγγραφο που δημοσίευσε το περιοδικό HOT DOC, σύμφωνα με το οποίο ο Β. Ρέστης προκειμένου να αποφυλακιστεί από τον Κορυδαλλό, αναγκάστηκε να καταβάλει στον εκκαθαριστή που τοποθετήθηκε στην FBB το συνολικό ποσό των 22.625.333, 89 ευρώ και 1.179.000 δολαρίων ΗΠΑ, προς εξόφληση των επισφαλών δανείων που είχε χορηγήσει επί των ημερών του η τράπεζα.

Ανάμεσα στα χρήματα αυτά σύμφωνα με το έγγραφο της ανακρίτριας Κυριακής Κατσιβέλη, περιλαμβάνεται και το ποσό των 393.249,32 ευρώ που ήταν προς εξόφληση του δανείου που είχε λάβει ο Γιώργος Οικονομέας.

Σημειώνεται ότι, ο Β. Ρέστης κατηγορείται για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Το περιβάλλον του εφοπλιστή όπως αναφέρει το HOT DOC, υποστηρίζει ότι «… ο Οικονομέας ζήτησε δάνειο από τον Ρέστη, με μεσολάβηση στελέχους του ΔΟΛ. Για το δάνειό του δεν υπήρξε καμία υποθήκη και δόθηκε με εγγυητή τον ίδιο τον τραπεζίτη. Ο Γιώργος Οικονομέας δεν εξυπηρετούσε το δάνειο και έτσι ο Ρέστης, προκειμένου να αποφυλακιστεί, έπρεπε να καταβάλει το σύνολο του ποσού για το οποίο ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντι στην τράπεζα».

Σε επικοινωνία που είχε το περιοδικό με το δημοσιογράφο δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται «για μία καθαρή ιδιωτική συναλλαγή».

Μάρτυρας του Ρέστη κατά του directnews.gr

Με περίπου 400.000 ευρώ λοιπόν στην τσέπη ο Γιώργος Οικονομέας και αφού καμία δόση δεν κατέβαλε προς την τράπεζα, θεώρησε καθήκον του… να ξεπληρώσει αλλιώς το χρέος του προς τον εφοπλιστή.

Έτσι δέχθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας του Β. Ρέστη στη μήνυση που έχει υποβάλει ο τελευταίος κατά της δημοσιογράφου και  διαχειρίστριας του directnews.gr, Δέσποινας Μπρούσαλη, για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η μήνυση αφορούσε δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας (26-7-2011) για την έρευνα που γινόταν από το ΣΔΟΕ σε βάρος του εφοπλιστή σχετικά με φοροδιαφυγή ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (διαβάστε εδώ).

Ειδικότερα ο Οικονομέας προσήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2012 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κατέθεσε ενόρκως για τη συνάδελφό του Δέσποινα Μπρούσαλη τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Επιθυμείτε να δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Επιθυμώ να δώσω θρησκευτικό όρκο. Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτα.

Στη συνέχεια εξετάζεται ως ακολούθως:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι προσήλθες να καταθέσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γνωρίζω προ πολλών ετών τον κ. ΡΕΣΤΗ Βίκτωρα, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο μου είχε περιγράψει τα γεγονότα που ενέπλεξαν το όνομά του στα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να αμφιβάλω για τα όσα μου είπε. Συνεπώς επιβεβαιώνω ως αληθή όλα όσα αναφέρονται στις μηνύσεις το περιεχόμενο των οποίων έλαβα γνώση.

Καταλήγοντας μάλιστα ο γνωστός δημοσιογράφος που πήρε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την FBB, δεν ξεχνάει να παραδώσει και… μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αφού αναφέρει τα εξής:

«Επιπροσθέτως πιστεύω ακραδάντως ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα ή ανάρτηση αφορά επώνυμους ή ανώνυμους πολίτες θα πρέπει εκτός του ότι να φέρει υπογραφή να είναι υπεύθυνο γιατί από αναληθή δημοσιεύματα, γνωρίζω από τα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία έχουν κυριολεκτικά καταστραφεί οι ζωές ανθρώπων». (διαβάστε εδώ)

Δικαίωση των δημοσιευμάτων

Η μήνυση του Β. Ρέστη κατά του δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Ωστόσο δύο μήνες μετά την κατάθεση Οικονομέα σε βάρος του directnews.gr και συγκεκριμένα στις 6-12-2011 η ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά με την υπ.αριθμ. 409 απόφασή της επέβαλε στην εταιρεία συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη «ΦΑΝΤΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» πρόστιμο 31.455.950, 4 ευρώ (διαβάστε εδώ).

Εξάλλου, καταπέλτης για τις έκνομες δραστηριότητες του εφοπλιστή ήταν και το πόρισμα του ΣΔΟΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2012, λίγες μέρες δηλαδή, πριν την κατάθεση του Οικονομέα και αφορούσε τις διασυνδέσεις της «ΦΑΝΤΟΜ» με τις εταιρείες KAROUZOS DEVELOPMENT A.E και KAROUZOS CONSTRUCTION, μέσα από ένα πλέγμα offshore εταιριών με έδρα την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο αποτελείται από 250 σελίδες, κατά τις μεταβιβάσεις δύο μεγάλων ακινήτων στη Γλυφάδα από τις παραπάνω εταιρείες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται στα 8,7 εκατ. ευρώ (διαβάστε εδώ).

Νομίζουμε λοιπόν ότι ήρθε πλέον η ώρα ο Γιώργος Οικονομέας να δώσει πειστικές εξηγήσεις για το “δάνειο” των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε από την FBB με την προσωπική εγγύηση του Βίκτωρα Ρέστη…

oikonomeas 30-1-2014

directnews.gr

ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ» ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΗΝ …. ΕΚΠΟΙΗΣΗ;

20140130-214345.jpgΕΔΩΣΑΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ …ΣΠΙΤΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ) ? ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ …..ΠΑΤΗΣΕΣ !!!
ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 10 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ……ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΙΠΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ;
ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ;

ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ;
ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒUNDESBANK
Σαν αρνιά για σφαγή: Εφ’άπαξ φόρος 10% στις καταθέσεις των Ελλήνων!
Το “κούρεμα” των τραπεζικών καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών έρχεται σαν … τρένο, με την μορφή πλέον της εφ’άπαξ φορολόγησης (που σημαίνει ότι δεν καλύπτεται ούτε ο πιο μικρός καταθέτης και φυσικά δεν ισχύει το εγγυημένιο όριο των 100.000 ευρώ αφού θα πρόκειται περί φορολόγησης και όχι περί δήμευσης-”κουρέματος”, αλλά τώρα έρχεται και επίσημα με “μήνυμα” της Βundesbank (Τράπεζα Γερμανίας) η οποία προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών!
Απαντώντας στο που θα βρεθούν τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθεί το δημοσονομικό κενό της χώρας στο μηνιαιό δελτίο της η Βundesbank προτείνει την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στην ιδιωτική περιουσία των πολιτών προτού ζητηθεί η βοήθεια άλλων χωρών.
Και όταν λένε “ιδιωτική περιουσία” δεν εννούν φυσικά να φορολογηθούν τα ακίνηατα, αλλά οι καταθέσεις, οι οποίες είναι και η μοναδική “πηγή” από την οποία μπορεί να αντληθεί άμεσα ρευστότητα
Σύμφωνα με τη Bundesbank, o φόρος αυτός «ανταποκρίνεται στην αρχή της εθνικής ευθύνης, σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν απαιτηθεί η αλληλεγγύη από άλλα κράτη».
Όπως εκτιμά, μια εφάπαξ εισφορά επί του ιδιωτικού πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας, συμβάλλοντας έτσι στο να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης.
Μα αυτό είναι το κομμουνιστικό σύστημα. Όπου το κράτος παίρνει την περιουσία των πολιτών είτε με το πιστόλι στον κρόταφο, είτε με την απειλή φυλάκισης, όπως θα συμβεί τώρα.
Την πρόταση της Bundesbank για εφ΄άπαξ φορολόγηση του ιδιωτικού πλούτου στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, έσπευσε να χειροκροτήσει ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των συγκυβερντώντων στη Γερμανία, Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ.
Όπως τόνισε “ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και η εισφορά κεφαλαίου αποτελούν τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος της κρίσης τόσο οι υπαίτιοι της κρίσης όσο και εκείνοι που επωφελούνται από την παροχή κρατικής βοήθειας”.
Η γερμανική κεντρική τράπεζα διευκρινίζει μάλιστα ότι ο ειδικός αυτός φόρος θα πρέπει να επιβάλλεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με άμεσο τρόπο (δηλαδή στις τραπεζικές καταθέσεις…) προκειμένου να αποφεύγεται η φυγή κεφαλαίων.
Εξετάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε έκθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.nealondinou 28-1-14
Πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί μετά την απίστευτη και πρωτοφανή δήλωση βουλευτή τους μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ενώπιον μάλιστα του αντιπροέδρου της Βουλής Ι. Τραγάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.
Η απάθεια τους σε μία τόσο σοβαρή πρόκληση έδωσε το δικαίωμα στους σκοπιανούς πολιτικούς…
και δημοσιογράφους να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.
Δημοσιεύματα στα Σκόπια αναφέρονται στην επίσκεψη του υπουργού Άμυνας τους στο ελληνικό Πεντάγωνο κρατώντας χαμηλούς τόνους μετά το «χαστούκι» που έριξε ο Δ. Αβραμόπουλος στον ομόλογο του, λέγοντας του πώς «δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο όνομα όταν διατυπώνονται ανιστόρητες αξιώσεις».
Στέκονται όμως περισσότερο στην άνευ προηγουμένου δήλωση του βουλευτή τους Χαϊρούλα Μισίνι, ο οποίος σε δύο σημεία της ομιλίας του χρησιμοποίησε τον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτό συνέβη κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας μέσα στην ελληνική Βουλή.
Η πρόκληση του βουλευτή των Σκοπίων προκάλεσε την έκληξη ακόμη και της μεταφράστριας που «κόμπιασε» να πεί αυτό που άκουσε. Οι κ.κ. Τραγάκης και Βενιζέλος όμως (ο πρώτος προήδρευε μάλιστα), αντί να διακόψουν αμέσως τον κ. Μισίνι και να του ζητήσουν να ανακαλέσει, έκαναν πώς δεν άκουσαν τίποτα.
Ο Β. Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πώς «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν πράξη τα σχέδια των σκοπιανών, τα οποία εσχάτως εγκρίνουν, όπως φαίνεται από την αδράνεια τους, οι ως άνω πολιτικοί άνδρες».
 

Πηγή: Από: epikaira.gr κ Αναγνωστη

Γιατί οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν κατασχέσεις!

της Ευαγγελίας Αμπάζη - δικηγόρος Αθηνών

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες έλαβαν συνολικά για την ανακεφαλαιοποίησή τους περίπου 52 δις ευρώ. Ο σκοπός της χρηματοδότησης τους ή, άλλως, της ανακεφαλαιοποίησής τους, σύμφωνα με τα άρθρα 27α και 28 του Ν. 3601/2007, ήταν η αποκατάσταση των ζημιών των ιδίων κεφαλαίων τους, τις οποίες υπέστησαν και από τα μη εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα δάνεια των φυσικών προσώπων.
 
Με την προβλεπόμενη από το νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222/12-11-2012 - 3ο Μνημόνιο) και την από 13/11/2012 σχετική (με αρ. 38) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α' 223/12-11-2012) διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής των τραπεζών από το Ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες έχουν καλύψει πλήρως τις ζημίες και το κενό των «ιδίων κεφαλαίων» τους έως και την 31/12/2012. Αυτές οι ζημίες προήλθαν και από τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά δάνεια των οφειλετών τους.
Συνεπώς οι τράπεζες δεν έχουν έννομο συμφέρον να απαιτούν τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διότι -όπως προανέφερα- για όλο το απαιτητό κεφάλαιο και τους τόκους έχουν εξοφληθεί πλήρως από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο, κατά τους υφιστάμενους ακόμα κανόνες Δικαίου, περιήλθε η πλήρης κυριότητα των τραπεζών.
 
Για να αντικρουστεί το εν λόγω επιχείρημα από τις τράπεζες, αυτές οφείλουν να επιδείξουν στους Έλληνες δανειολήπτες ότι τα συγκεκριμένα ΔΙΚΑ τους δάνεια δεν καλύφθηκαν πλήρως από τις δόσεις αυτές, παραμένουν δηλαδή ανεξόφλητα. Τούτο μπορούν και οφείλουν να πράττουν κάθε φορά που απαιτούν από τους Έλληνες δανειολήπτες να αποπληρώσουν την ανεξόφλητη οφειλή τους, επιδεικνύοντας τους στοιχεία της ύπαρξης της οφειλής τους από τα «Βιβλία των λογαριασμών των επισφαλών απαιτήσεων» (ζημίες), την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει να αποδείξουν δηλαδή ότι η συγκεκριμένη οφειλή δεν έχει καλυφθεί από τις δόσεις της ανακεφαλαιοποίησής.
 
Περαιτέρω, ενώ οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, κάλυψαν τις ζημίες τους και αποκατέστησαν τα ίδια κεφάλαια των Cor Tier I  με τα 45 δις ευρώ της ανακεφαλαιοποίησής, διατήρησαν ταυτόχρονα και τις μετοχές τους αλλά και τη διοίκηση τους. Συγχρόνως όμως -και παράνομα- απαιτείται η αναγκαστική είσπραξη των ποσών της ανακεφαλαιοποίησής από τους Έλληνες πολίτες (και δανειολήπτες των τραπεζών), οι οποίοι έχουν ήδη εγγυηθεί τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησής με την εγγύηση που χορήγησε το Ελληνικό Δημόσιο στα ομόλογα CosCos (που έδωσαν οι τράπεζες στο ΤΧΣ και υπέρ του ΕSΜ).
 
Με τον τρόπο αυτό οι Έλληνες πολίτες (και δανειολήπτες των τραπεζών) καθιστάμεθα οι τωρινοί εγγυητές και, δυνητικά, οι τελικοί δανειστές των τραπεζών, σε περίπτωση που τα CosCos δεν επαναγοραστούν από τις τράπεζες σε τρία (συν δύο) χρόνια και οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου εκπέσουν υπέρ του ΕSΜ, με αποτέλεσμα οι εγγυήσεις (στα CosCos) να γίνουν πλέον ελληνικό δημόσιο χρέος υπέρ του ΕSΜ.
 
Συνεπώς, οι τράπεζες, ενώ ουδεμία ζημία έχουν υποστεί από τα «ληξιπρόθεσμα» δάνεια (οι ζημίες τους αποκαταστάθηκαν με την ανακεφαλαιοποίησή τους), απαιτούν την αναγκαστική είσπραξη των δανείων αυτών από τους εγγυητές και, δυνητικά, τελικούς δανειστές των τραπεζών, ήτοι τους Έλληνες πολίτες!
 
Τέλος, από τη συμφωνία ανακεφαλαιοποίησής των τραπεζών, όπως αυτή τελικά κατακυρώθηκε με την υπ' αριθμ. 38/9-11-2012 πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α', 223/12-11-2012), προκύπτει ότι όλες οι συστημικές τράπεζες περιέρχονται από το Νοέμβριο του 2012 στην πλήρη κυριότητα (ιδιοκτησία) του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕFSP, παρά το γεγονός ότι διατήρησαν τη διαχείριση τους, η οποία ασκείται από τα παλαιά (υφιστάμενα) μέλη των Δ.Σ., διότι μπόρεσαν (με εξαίρεση τη Εurobank) και κάλυψαν από τα ιδιωτικά τους κεφάλαια το 10% της ανακεφαλαιοποίησής τους.
 
Οι τράπεζες αυτές θα περιέλθουν και πάλι στην κυριότητα των νυν ιδιωτών ιδιοκτητών της μόνον εάν εντός πενταετίας οι τελευταίοι επαναγοράσουν από το Ελληνικό Δημόσιο, και κατ' επέκταση από τον ΕFSF, τα μετατρέψιμα ομόλογα CosCos, τα οποία κατέχει ο ΕFSF με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Συνεπώς, καμία τράπεζα δεν έχει έννομο συμφέρον να απαιτεί την εξόφληση των ήδη εξοφλημένων από την ανακεφαλαιοποίηση δανείων. 

ΕΠΙΚΑΙΡΑ (16/1/2014)

Τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (31 Ιανουαρίου 2014)





















Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗ ΓΚΙΩΝΑ και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Γράφει ο petrosdiver.
Κατά την διεξαγωγή του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δελφών, της Τρίτης 28 Ιανουαρίου 2014 και τα όσα ευτράπελα συνέβησαν κατά την συζήτηση του πρώτου θέματος της ημερησίας διάταξης, για το ποιά θα είναι η θέση του Δήμου σε σχέση με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, να αδειοδοτήσει την εταιρεία S&B, προκειμένου να κάνει έρευνες για βωξίτη σε 47,5 χιλ. στρέμματα και εξορύξεις σε άλλα 3,5 χιλ. στρέμματα στην Γκιώνα. 
Αυτά λοιπόν που συνέβησαν, αποτελούν όνειδος και ταυτόχρονα ορίζουν το μέγεθος και την κατάντια της πολιτικής εξουσίας του τόπου μας.
Με έναν απερχόμενο Δήμαρχο, λείαν επιεικός απαράδεκτο και αξιοθρύνητο, με άποψη ταυτησμένη απόλυτα με αυτή της εταιρίας S&B. 
Με έναν πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου να έχει χάσει τελείως τον έλεγχο της διαδικασίας. 
Και με τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να παραβρίσκονται σαν επισκέπτες για καφέ σε καφενείο, να λένε  ΝΑΙ στην συνέχιση της ανεξέλεγκτης καταστροφής της Γκιώνας. 
Παρά την μεγάλη και έντονη παρουσία των πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα  και παρά την προσπάθεια ανάπτυξης του θέματος και απο  δημότες των χωριών της Γκιώνας και απο τη Δημοτική Παράταξη ''Πολίτες στο Προσκήνιο'', ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου προσπάθησε με πρόσχημα τον κανονισμό λειτουργίας, να μην επιτρέψει την ολοκληρωμένη παρουσίαση των προβλημάτων που προκύπτουν απο τις εξορύξεις. 
Στον συντοπίτης μας  από τα Καστέλλια κο  Δ. Μπάκα, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε το θέμα με μηνυτήρια αναφορά εναντίον της S&B και έχει κάνει και μια εμπεριστατομένη έρευνα γύρω απο τα κοιτάσματα Βωξίτη στη Γιώνα, δεν εδόθει ο απαραίτητος  χρόνος για να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία. 
Στην συνέχεια παρουσιάζουμε αυτή την έρευνα διότι θα πρέπει όλοι οι συντοπίτες μας να ενημερωθούν και να καταλάβουν το έγλημα που συντελείτε στον τόπο μας, στο οποίο έγκλημα συνέναισε ο κ. Φουσέκης και οι συν αυτό.
(Βίντεο απο τη συζήτηση στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=1VLdgnTiEag&list=UUiUxBhuoVIFIpVNeMXwwcxg&feature=share ) 

AYTOI EINAI OI MEGALOδημοσιογράφοι που πήραν θαλασσοδάνεια από τον Ρέστη.

hot doc δημοσιογραφοι Ρεστης

ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!

Ο ένας εμπλέκεται και στο σκάνδαλο της συμμορίας Κυριακίδη που όλως τυχαίως τον έχουν λησμονήσει οι αρχές, το πολιτικό σύστημα και η …κυριούλα του δικαστικού ρεπορτάζ (γιατί άραγε).

Ο άλλος, (το Ολυμπία τον έχει αποκαλύψει εδώ και έναν μήνα) είναι το απαραίτητο Lead του “χρεοκοπημένου” Κωστόπουλου, που το Mega …συνεχίζει να βάζει κάθε πρωΐ στα σπίτια των Ελλήνων πολιτών. Προφανώς για να έχει μετά την δικαιολογία των “διεφθαρμένων Ελλήνων”, αφού τα πρότυπα που προβάλλει, τέτοιους δημιουργούν.

ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΡΕΣΤΗΣ

Η έρευνα του Hot Doc είναι εξαιρετική, γροθιά στο μαχαίρι. Πάρτε οπωσδήποτε το τεύχος για να δείτε το σκοτεινό παρασκήνιο που είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό ακόμα και από τα ίδια τα ονόματα.

Η τσίπα έχει χαθεί από τον εσμό των ελληνόφωνων “βαρώνων” της ενημέρωσης. Όχι, δεν θα τους αποκαλέσουμε “μαφία”. Η μαφία είχε μια κάποια τσίπα…

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: «Τα παλιόπαιδα» (2013)


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/1/2014
στις 9.15μμ
προβολή της ταινίας
«Τα παλιόπαιδα» (2013)
του Αντονί Μαρσιανό
Μια απολαυστική κωμωδία
Η ταινία είναι μια μεγάλη εμπορική επιτυχία (2.000.000 θεατές) του γαλλικού σινεμά που ενώνει την παλιά με τη νέα φουρνιά των Γάλλων κωμικών: τον παλαίμαχο και αγαπημένο Αλέν Σαμπά και το νέο stand-up comedian Μαξ Μουμπλίλ που έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Αντονί Μαρσιανό.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Τομά μόλις αρραβωνιάστηκε την κοπέλα του Λολά και επισκέπτονται τους γονείς της για να τους ανακοινώσουν το ευχάριστο νέο. Ο πεθερός του Τομά, ο Ζιλμπέρ, παραιτημένος και απογοητευμένος από τη συμβατική ζωή του ως οικογενειάρχης, προσπαθεί να πείσει τον μέλλοντα γαμπρό του να μην κάνει το ίδιο λάθος. Οι δυο τους παρατούν τα πάντα και ξεκινούν μαζί μια νέα ζωή γεμάτη κραιπάλες και περιπέτειες, πεπεισμένοι ότι η ελευθερία που ψάχνουν είναι κάπου ……εκεί έξω! Το να ζεις όμως τα εφηβικά σου όνειρα σε αυτή την ηλικία έχει και το αντίτιμό του!
Το trailer της ταινίας

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...