Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Παπούτσι 5.500 ετών και Νο 37,

Δερμάτινο, με κορδόνια και νούμερο 37,5 είναι το παπούτσι που 
ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Ρον Πινάζι στο σπήλαιο Αρένι-1 στην Αρμενία 
(φωτ. Ass. Press) Είναι 5.500 ετών και άρα κατά 1.000 χρόνια γηραιότερο των Πυραμίδων της Γκίζας. Το αρχαιότερο δερμάτινο υπόδημα ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στην Αρμενία σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στις συνθήκες που του εξασφάλισε η σταθερά χαμηλή θερμοκρασία, αλλά και η κοπριά ζώων που το κάλυπτε.
Δερμάτινο, με κορδόνια και νούμερο 37,5 είναι το παπούτσι που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Ρον Πινάζι στο σπήλαιο Αρένι-1 στην Αρμενία (φωτ. Ass. Press) Το παπούτσι είναι ουσιαστικά ένα απλό, ενιαίο κομμάτι δέρμα, το οποίο έχει δουλευτεί έτσι ώστε να παίρνει μαλακά το σχήμα του ποδιού του ανθρώπου που το φορούσε. Ηταν άνδρας ή γυναίκα δεν ξέρουμε. Το νούμερο όμως, αν ήταν γυναικείο, θα ήταν 37,5. Μη φανταστείτε τίποτα εξεζητημένο στον σχεδιασμό: το κυρίως σώμα του είναι από δέρμα αγελάδας που μάλιστα έχει περαστεί με φυτικό έλαιο, ενώ για καλύτερη εφαρμογή έχει δερμάτινα κορδόνια περασμένα μέσα από τις ειδικά ανοιγμένες τρύπες. Το υπόδημα βρέθηκε να περιέχει χορτάρι, οι αρχαιολόγοι όμως δεν είναι βέβαιοι αν ο λόγος ήταν για να κρατιέται το πόδι ζεστό ή για να έχει καλύτερο σχήμα το παπούτσι. Οι επιστήμονες όμως είναι σε θέση να πουν ότι πρόκειται για το δεξί παπούτσι. «Είναι ορατό το αποτύπωμα του δεξιού μεγάλου δακτύλου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχαιολόγος του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Κορκ της Ιρλανδίας, Ρον Πινάζι.
Το έσωσε η κοπριά...
Το υπόδημα βρέθηκε στο τεράστιο σπήλαιο Αρένι-1 της επαρχίας Βαγιότζ Ντζορ της Αρμενίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν. Σώθηκε γιατί ήταν θαμμένο κάτω από σωρούς κοπριάς προβάτων. Εκτός από το παπούτσι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν κρανία τριών ενηλίκων μέσα σε κεραμικά σκεύη, κάτι που παραπέμπει σε θρησκευτικές τελετουργίες. Σε ένα σκεύος μάλιστα βρέθηκε αποξηραμένος ιστός εγκεφάλου, κατά περίπου 500 χρόνια αρχαιότερος του παπουτσιού. Σε άλλα σκεύη βρέθηκαν αποξηραμένα φρούτα. Η χρονολόγηση έγινε από δύο ινστιτούτα των ΗΠΑ με τη μέθοδο του άνθρακα και έδειξε ότι το παπούτσι και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ευρήματα είναι από τη Χαλκολιθική περίοδο της Εποχής του Χαλκού (3900 π.Χ.-2500 π.Χ.). Την έρευνα χρηματοδότησε η εταιρεία National Geographic.

Το παπούτσι είχε τη δική του ιστορία...

Σανδάλια φτιαγμένα από φυτικά νήματα, που ανακαλύφθηκαν στο Ορεγκον των ΗΠΑ το 1938, είναι τα αρχαιότερα υποδήματα που έχουν έρθει μέχρι σήμερα στο φως.
Τα παπουτσάκια εκείνα φορέθηκαν από κάποιον πρόγονό μας πριν από 8.000-7.000 χρόνια. Προφανώς δεν ήταν τότε status symbol όπως είναι σήμερα υποδήματα που μπορούν να έχουν τιμή χιλιάδων ευρώ.
Τα παπούτσια φτιάχτηκαν για να προστατεύουν το πόδι, σημείο του σώματος που έχει τα περισσότερα κόκαλα. Σταδιακά εισήχθησαν σε πολλά μέρη του κόσμου και διέκριναν εθνότητες και πολιτισμούς αν και ακόμα και σήμερα υπάρχουν φυλές που δεν φορούν παπούτσια και πληθυσμοί που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να τα αγοράσουν. Το 16ο αιώνα όμως, πλούσιες Γαλλίδες και αριστοκράτες στη Βενετία φόρεσαν τα πρώτα ψηλοτάκουνα, σύμβολο της... οικονομικής άνεσής τους. Η σόλα στο παπούτσι φαίνεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται περί τον 17ο αιώνα ενώ μέχρι και το 1800 δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ αριστερού και δεξιού παπουτσιού. Η πρώτη στοιχειώδης βιομηχανία παπουτσιού φέρεται να δημιουργήθηκε στην Αμερική από τον Τζον Ντάγκιρ τον 18ο αιώνα, ενώ ο Γιαν Μάτζλενγκερ έφτιαξε ένα μηχάνημα που έβγαζε στην παραγωγή περί τα 700 ζευγάρια την ημέρα και πατεντάρησε την τεχνολογία αυτή το 1883. Τα τελευταία χρόνια η πρόοδος, ειδικά στο σχεδιασμό υποδημάτων, είναι εντυπωσιακή και ανταποκρίνεται σε κάθε ζήτηση. Αλλωστε δεν είναι και πολλοί οι άνθρωποι που φορούν παπούτσι μόνο για να προστατεύουν τα πόδια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...