Είναι 5.500 ετών και άρα κατά 1.000 χρόνια γηραιότερο των Πυραμίδων της Γκίζας. Το αρχαιότερο δερμάτινο υπόδημα ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο στην Αρμενία σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στις συνθήκες που του εξασφάλισε η σταθερά χαμηλή θερμοκρασία, αλλά και η κοπριά ζώων που το κάλυπτε.
Το παπούτσι είναι ουσιαστικά ένα απλό, ενιαίο κομμάτι δέρμα, το οποίο έχει δουλευτεί έτσι ώστε να παίρνει μαλακά το σχήμα του ποδιού του ανθρώπου που το φορούσε. Ηταν άνδρας ή γυναίκα δεν ξέρουμε. Το νούμερο όμως, αν ήταν γυναικείο, θα ήταν 37,5. Μη φανταστείτε τίποτα εξεζητημένο στον σχεδιασμό: το κυρίως σώμα του είναι από δέρμα αγελάδας που μάλιστα έχει περαστεί με φυτικό έλαιο, ενώ για καλύτερη εφαρμογή έχει δερμάτινα κορδόνια περασμένα μέσα από τις ειδικά ανοιγμένες τρύπες. Το υπόδημα βρέθηκε να περιέχει χορτάρι, οι αρχαιολόγοι όμως δεν είναι βέβαιοι αν ο λόγος ήταν για να κρατιέται το πόδι ζεστό ή για να έχει καλύτερο σχήμα το παπούτσι. Οι επιστήμονες όμως είναι σε θέση να πουν ότι πρόκειται για το δεξί παπούτσι. «Είναι ορατό το αποτύπωμα του δεξιού μεγάλου δακτύλου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, αρχαιολόγος του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Κορκ της Ιρλανδίας, Ρον Πινάζι. Το έσωσε η κοπριά...
Το υπόδημα βρέθηκε στο τεράστιο σπήλαιο Αρένι-1 της επαρχίας Βαγιότζ Ντζορ της Αρμενίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράν. Σώθηκε γιατί ήταν θαμμένο κάτω από σωρούς κοπριάς προβάτων. Εκτός από το παπούτσι, οι αρχαιολόγοι βρήκαν κρανία τριών ενηλίκων μέσα σε κεραμικά σκεύη, κάτι που παραπέμπει σε θρησκευτικές τελετουργίες. Σε ένα σκεύος μάλιστα βρέθηκε αποξηραμένος ιστός εγκεφάλου, κατά περίπου 500 χρόνια αρχαιότερος του παπουτσιού. Σε άλλα σκεύη βρέθηκαν αποξηραμένα φρούτα. Η χρονολόγηση έγινε από δύο ινστιτούτα των ΗΠΑ με τη μέθοδο του άνθρακα και έδειξε ότι το παπούτσι και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ευρήματα είναι από τη Χαλκολιθική περίοδο της Εποχής του Χαλκού (3900 π.Χ.-2500 π.Χ.). Την έρευνα χρηματοδότησε η εταιρεία National Geographic.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου