Νομοθετική παρέμβαση για την ποινικοποίηση των «δώρων», που δίνονται χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με αξιόποινες πράξεις, αλλά απλώς και μόνον για δημιουργία «ευνοϊκού κλίματος» για... μελλοντικές «δουλειές», ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, μιλώντας σε χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο με θέμα «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς».
Κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς αναφορά στο σκάνδαλο της Siemens και την πρακτική του Μ. Χριστοφοράκου να μοιράζει καφετιέρες, ψυγεία κ.λπ. σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τέντες πρότεινε να διευρυνθεί η έννοια της διαφθοράς, ώστε να εμπίπτουν σ' αυτήν «παροχές μη οφειλομένων ωφελημάτων που δεν συναρτώνται με συγκεκριμένη υπηρεσιακή ενέργεια, αλλά δίδονται απλώς για τη δημιουργία "ευνοϊκού κλίματος". Δηλαδή, μιας ευνοϊκής προδιάθεσης του λήπτη, με απώτερο στόχο πράξεις που θα προκύψουν στο μέλλον». Οπως είπε, σε μια από τις γνωστές πολύκροτες υποθέσεις που συνταράσσουν ακόμη την κοινωνική και πολιτική μας ζωή, γινόταν λόγος για «καλλιέργεια τοπίου». Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε τη διαφθορά φαινόμενο εξαιρετικά επικίνδυνο, με διεθνείς διαστάσεις, που γιγαντώθηκε την τελευταία εικοσαετία, με συνέπεια όχι μόνον να παρεμποδίζεται η οικονομική ανάπτυξη, αλλά να τίθενται σε κίνδυνο το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε, ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες ποινικές υποθέσεις που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας έχουν άμεση σχέση με τη διαφθορά, γι' αυτό και γίνεται μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης των θεσμών του κράτους, ώστε να καταστεί ικανό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η θεσμοθέτηση ειδικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος με πανελλήνια εμβέλεια.
Βουλευτική ασυλία
Υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας και κατά της άδικης παραγραφής αξιόποινων πράξεων υπουργών τάχθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η κοινοβουλευτική ασυλία οδηγούν στο ποινικά ακαταδίωκτο, ευνοούν αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και υποθάλπουν την ευνοιοκρατία, εκτοπίζοντας την αξιοκρατία, ανέφερε.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών. *
πηγη ελευθεροτυπια.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου