Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς Πέτερ Κάιτελ, μιλώντας χθες ενώπιον στελεχών του τραπεζικού τομέα, τόνισε ότι τα κράτη που δεν μπορούν να απεξαρτηθούν από τα διεθνή προγράμματα στήριξης θα πρέπει να προχωρούν στην αναδιάρθρωση του χρέους τους με ταχύτατες διαδικασίες, αν είναι δυνατόν και σε μια νύχτα, ώστε να αποφεύγεται ο κλονισμός των αγορών από μια μακρά διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, αφού τη μεγαλύτερη και παραγωγικότερη περίοδο της καριέρας του την πέρασε στην κατασκευαστική Hochtief (1988-2007), η οποία είχε την ευθύνη κατασκευής του Αεροδρομίου της Αθήνας, που βρίσκεται υπό τη συνιδιοκτησία της γερμανικής εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο Κάιτελ αφιέρωσε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η δυνατότητα της χώρας να επανέλθει σε υγιή οικονομική κατάσταση ίσως αποτελεί ψευδαίσθηση. Αν φθάσουμε στο σημείο, τόνισε ο Κάιτελ, να χρειάζεται μια μόνιμη επιχείρηση διάσωσης κρατών όπως η Ελλάδα, τότε «θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας κρατικής χρεοκοπίας, που δεν θα πρέπει να κρατήσει εβδομάδες ή μήνες, αλλά να έχει ολοκληρωθεί σε 24 ώρες και να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα».
Σε αυτή την περίπτωση, επισήμανε ο εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων, ίσως δεν υπάρχει άλλη «ρεαλιστική εναλλακτική», όπως είπε, από τον αποκλεισμό της χώρας που χρεοκοπεί από την ευρωζώνη. Ουσιαστικά, δηλαδή, η συνταγή των Γερμανών βιομηχάνων προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους με ταχύτατη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και επιστροφή της χώρας στη δραχμή, χωρίς να διευκρινίζεται αν μιλούν για μόνιμο αποκλεισμό, ή για μια προσωρινή επιστροφή στο πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα, ώστε αυτό να υποτιμηθεί αρκούντως για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή στο ευρώ με νέα εσωτερική σχέση δραχμής-ευρώ.
Οι δηλώσεις Κάιτελ αποτελούν το δεύτερο ισχυρό «χτύπημα» στην Ελλάδα από γερμανικές πηγές τα τελευταία 24ωρα, καθώς μόλις την Δευτέρα το περιοδικό “Spiegel” δημοσίευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ έχει ήδη προτείνει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξετάσουν το σενάριο άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα του μνημονίου. Το ρεπορτάζ του “Spiegel” διαψεύσθηκε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (κυβέρνηση, ΔΝΤ, Κομισιόν), αλλά οι εντυπώσεις που δημιούργησε ήταν αρκετά έντονες και ήδη πληροφορίες αναφέρουν, ότι τις τελευταίες ημέρες εντάθηκαν οι εκροές καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών πέρασε χθες δύσκολες ώρες ενώπιον των βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, οι οποίοι αντιμετώπισαν με έντονη δυσπιστία τις προβλέψεις του για μείωση του ελλείμματος στο 1% το 2015 χωρίς «οριζόντια μέτρα» περικοπών, όπως είπε, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του, ότι δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βάσω Παπανδρέου, προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο, όταν δήλωσε ότι θεωρεί πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους το 2013.
Οι εξελίξεις του επόμενου τριμήνου μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αναμένονται «πυκνές», καθώς ουσιαστικά όλες οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου έχουν παραμείνει χωρίς οριστική επικύρωση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές, καθώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης κλιμακώνεται και ήδη αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης της Πορτογαλίας με προσωρινή χρηματοδότηση, μέχρι να εκλεγεί νέα κυβέρνηση, που θα διαπραγματευθεί ένα «πακέτο» διάσωσης.
Το βέβαιο είναι ότι οι αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, που δεν έχουν ακόμη «κλειδώσει» οριστικά, αφού έμειναν αρκετές εκκρεμότητες, δεν έχουν συμβάλει όπως αναμενόταν στην αποκλιμάκωση της έντασης της κρίσης χρέους. Αντίθετα, οδήγησαν σε νέα δραματική κορύφωση, που ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να αλλάξει πορεία, χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κορυφωθεί οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, στο «τρίγωνο» κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών και αγορών. Μένει να φανεί το προσεχές τρίμηνο ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν τον Ιούνιο στο «πακέτο» της 25ης Μαρτίου, που αποδείχθηκε «ελαφρύτερο» από όσο απαιτούν οι περιστάσεις.
πηγή...Ελεύθερη σκέψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου