Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η τρόικα αποφασίζει επιμήκυνση για να μην πτωχεύσουμε ...τώρα


Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η αδυναμία της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του δημοσίου, τελικά θα αναγκάσει την τρόικα – ώς διαμεσολαβητή μεταξύ των πιστωτών μας και ημών – να βρεί άλλες εφικτές λύσεις για να μην πτωχεύσουμε. Τι εννοώ: κανονικά η κακή επίδοση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου, δεν επιτρέπει τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου απο την τρόικα. Όμως αν δεν πάρουμε τη δόση δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε την επόμενη λήξη ομολόγου, συνεπώς θα αναγκαστούμε να δηλώσουμε αδυναμία πληρωμής, δηλαδή πτώχευση. Αυτό δεν το θέλει κανείς. Ούτε εμείς, ούτε οι πιστωτές, ούτε η τρόικα, ούτε η ευρωπαική ηγεσία, ούτε ο... Ομπάμα.

Η τρόικα λοιπόν ψάχνει δικαιολογίες ώστε να μας δώσει τη δόση παρόλο που εμείς δεν την αξίζουμε με βάση τα αποτελέσματα που (δεν)πετυχαίνουμε. Και η λύση, όσο κι αν ψάξουν είναι μια:

Αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Ο μόνος που δεν την θέλει είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διότι θα φανεί οτι η προσπάθεια του απέτυχε. Όλοι οι άλλοι την θέλουν και στην πράξη, θέλουν δεν θέλουν, άλλη λύση δεν υπάρχει. Η τρόικα λοιπόν θα αναλάβει την αναδιάρθρωση του χρέους μας και κατά πάσα πιθανότητα θα επιλέξει τον ηπιότερο τρόπο να το κάνει και αυτός είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας με πάγωμα του επιτοκίου εκεί που είναι ίσως και με μείωση του. Θα βρεί δηλαδή έναν μαθηματικό τύπο ώστε η αποπληρωμή των δανείων μας να συνεχιστεί και να μην πτωχεύσουμε – επισήμως διότι όπως όλοι γνωρίζουμε το δημόσιο έχει προ πολλού πτωχεύσει.

Η ήπια αναδιάρθρωση σημαίνει οτι σε αυτή την πρώτη φάση της, δεν θα γίνει κούρεμα ( haircut) των ομολόγων μας. Και αυτό διότι αν γινόταν κούρεμα, οι ελληνικές τράπεζες θα υφίσταντο τόσο μεγάλες ζημιές που ουσιαστικά η αξία τους θα ήταν αρνητική. Οι τράπεζες θα κρατικοποιούντο αυτομάτως όλες και οι μέτοχοι τους – μεγάλοι και μικροί – θα έχαναν την περιουσία τους. Αντ΄αυτού, λοιπόν θα γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας. Και αυτή η ρύθμιση, μαζί με την – αστεία και ανέφικτη δέσμευση για αποκρατικοποίηση περιουσίας με αξία 50 δις ευρώ – και μαζί και με το νέο φιλόδοξο (σε επίπεδο εξαγγελίας μόνο ασφαλώς) σχέδιο του υπουργού Οικονομικών, θα είναι η δικαιολογία της τρόικας για να γίνει η αναδιάρθρωση των δανείων μας.

Φυσικά η επιμήκυνση θα μας δώσει μια παράταση μέχρι να φτάσουμε στο κούρεμα του 2013, το οποίο επίσης είναι αναπόφευκτο. Και φυσικά, η κυβέρνηση την επιμήκυνση του χρέους θα την παρουσιάσει ώς μια ακόμη μεγάλη επιτυχία της. Θα πεί δηλαδή οτι κατάφερε να πετύχει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ενώ στην πραγματικότητα την επιμήκυνση θα την έχει επιβάλει η τρόικα για να αποφύγει την πτώχευση μας. Και φυσικά δεν πρέπε να ξεχνάμε, οτι όταν ο Θόδωρος Πάγκαλος είχε προ μηνών πεί οτι πρέπει να γίνει επιμήκυνση ολόκληρου του χρέους και όχι μόνο των 110 δις ευρώ, είχαν πέσει να τον φάνε όλοι οι «φίλοι» του πρωθυπουργού και του Παπακωνσταντίνου, εντός και εκτός κυβέρνησης. Τώρα αυτό θα γίνει και αυτό είναι πράγματι μια διέξοδος για να μην πέσουμε στον τοίχο απο τώρα.

Αν βέβαια εμείς συνεχίσουμε τα ίδια, δηλαδή να συντηρούμε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, να ταίζουμε μια γραφειοκρατεία που εμποδίζει την ανάπτυξη, να λαδώνουμε τους εφοριακούς και τους υπαλλήλους του δημοσίου, να τρώμε τα λεφτά του ΙΚΑ, να πληρώνουμε την αδιανόητα σπάταλη ελληνική Βουλή – η οποία αύξησε φέτος τις δαπάνες της σε σχέση με πέρυσι – θα πέσουμε στον τοίχο με μεγαλύτερη φόρα σύντομα. Και εκεί πιά κανείς δεν θα θέλει ούτε καν θα σκεφτεί να μας σώσει. Θα μας στείλουνε να κάνουμε παρέα με τους Παλαιστίνιους και τους Λίβυους.

Πηγή:Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...