Κλυδωνισμοί σημειώνονται στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία, δέκα ημέρες πριν τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές της 5ης Μαίου και το ταυτόχρονο δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι ανταγωνίζονται σε απαξιωτικές δηλώσεις και επιθέσεις ένθεν - κακείθεν σε βαθμό που να μοιάζουν πολύ μακρινές οι εγκάρδιες εικόνες και δηλώσεις των κυρίων Κάμερον και Κλεγκ, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν συμφωνούσαν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων.
"Φίλια πυρά"
'Ολοι οι εχθροί του πρωθυπουργού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΚλεγκΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού, ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ, σε συνέντευξη του στην Ιντιπέντεντ, καταγγέλλει τον εταίρο του και Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ως επικεφαλής μιας ακροδεξιάς μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα που απεργάζεται σχέδιο καθυπόταξης της χώρας σε άκρως συντηρητικές επιλογές. Την ίδια στιγμή κορυφαία στελέχη των Φιλελευθέρων και μέλη της κυβέρνησης αποκαλούν δημόσια τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ ΄Οσμπορν και την Πρόεδρο των Συντηρητικών Βαρόνη Βάρση, αναίσχυντους ψεύτες. Όλα αυτά εν όψει των περιφερειακών εκλογών της 5ης Μαΐου και του δημοψηφίσματος για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις, δείχνουν καταβαράθρωση των Φιλελευθέρων και μεγάλη νίκη των Εργατικών.
Όσο για το δημοψήφισμα το Όχι στην αλλαγή του Νόμου προηγείται κατά 10 μονάδων του Ναι. Στις δημοσκοπίσεις φαίνεται καθαρά, επίσης, ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων υποστηρίζει το Οχι, αποκλειστικά για να δώσει ένα μάθημα στους Φιλελευθερους που παραβίασαν όλες τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις όσον αφορά την οικονομία και την κοινωνική πρόνοια, συναινώντας σε μια πολιτική περικοπών που επιστρέφει τη χώρα στη θατσερική περίοδο. Τα "σύνεφα" θα φέρουν "βροχή";
Πολλοί αναλυτές, δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών εκλογών, στους επόμενους μήνες. Μια εκτίμηση που απορρέει από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα θα βρεθεί μπροστά σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο. Αν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απορριφθεί από πολίτες, το κόμμα του Νικ Κλεγκ χάνει και το τελευταίο έρεισμα για συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά άμεση προσφυγή στις κάλπες ισοδυναμεί με τον αφανισμό του. Κάτι που γνωρίζει καλά ο Ντειβιντ Κάμερον ο οποίος έχει ρίξει το προσωπείο του διαλλακτικού και συνεργάσημου εταίρου και σπρώχνει τους εταίρους του είτε προς την πλήρη υποταγή είτε στο πολιτικό διαζύγιο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου