Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.
Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης». Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα τους χρέους της, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ατζέντα τέθηκε και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικούς χρέους.
Δημοσίευμα του Spiegel για έξοδο της Ελλάδας από ευρωζώνη
Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του γερμανικoύ περιοδικού Der Spiegel η Ελλάδα εξέταζε την αποχώρηση από την ευρωζώνη και την αντικατάσταση του ευρώ με ένα νέο εθνικό νόμισμα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θορυβημένη από τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης συγκάλεσε σε μία έκτακτη συνάντηση αντιμετώπισης της κρίσης στο Λουξεμβούργο. Στη συνάντηση θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και αντιπροσωπεία της Κομισιόν. Στην ατζέντα θα τεθούν τόσο η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ θα προστεθεί και το θέμα μίας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης. Το Spiegel αναφέρει ότι αυτή η συνάντηση είναι καθοριστική για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως ποιας εκ των δύο επιλογών θα αποφασίσουν οι υπουργοί.
Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και επιζήμια για την γερμανική. Παρόλα αυτά, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν διαψεύδουν το δημοσίευμα και δηλώνουν ότι είναι αναληθές.
Διάψευση από το υπ. Οικονομικών
Σε επίσημη διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε έπειτα από το δημοσίευμα του Spiegel το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς το ως «αναληθές» και «αδιανόητη ελαφρότητα». Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.
Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μετά τη δημοσίευση του άρθρου το ευρώ υποχώρησε για λίγη ελαφρώς απέναντι στο δολάριο, ωστόσο ανέκαμψε μετά από λίγη ώρα. «Το δημοσίευμα ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη είναι αναληθές» δήλωσε ο κ. Σαχινίδης στο Reuters και συμπλήρωσε: «Τέτοια δημοσιεύματα υποδαυλίζουν την Ελλάδα και το ευρώ και εξυπηρετούν τους κερδοσκόπους».
Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Ζ. Κλοντ Γιούνκερ
Νωρίτερα, ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα του Spiegel περί έκτακτης συνάντησης απόψε στο Μεγάλο Δουκάτο, με αντικείμενο την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι εξ όσων γνωρίζει, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Βολφανγκ Σόιμπλε, τον οποίον το δημοσίευμα εμφανίζει να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο δεν βρίσκεται στη χώρα αυτή.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διαψεύδει δημοσίευμα του Spiegel online
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διαψεύδει τις πληροφορίες περί συζητήσεων για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel online διέψευσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ουδέποτε ετέθη τέτοιο θέμα προς συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Έντονη ήταν και η αντίδραση της Γαλλίας και της Αυστρίας κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» και «φαντασιόπληκτα σενάρια».
Από την πλευρά της, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ιστοσελίδα της επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο που το διαψεύδουν και μιλούν για «λάθος είδηση. Η είδηση έπεσε σαν βόμβα, αλλά η αντίδραση υπήρξε άμεση», γράφει η Handelsblatt.
Το Spiegel online λέει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της».
Το δημοσίευμα γράφει ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Jurg Asmussen».
Spiegel: Έξοδος από την Ευρωζώνη, έξοδο από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Spiegel, «ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. «Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ», επισημαίνεται στην έκθεση. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση», γράφει το Spiegel.
Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει «σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεδομένο είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπαλλήλων του Σόιμπλε, οι επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρώπης. Η αλλαγή νομίσματος θα προξενούσε μία φυγή κεφαλαίων. Η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη να θεσπίσει ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων. Αυτό δεν συνάδει με τις βασικές αρχές ελευθερίας στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Επιπρόσθετα η χώρα θα ήταν αποκλεισμένη για πολλά χρόνια από την αγορά κεφαλαίου. Επιπρόσθετα η έξοδος μιας χώρας από την ΟΝΕ θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα στις λειτουργίες της Ευρωζώνης και θα τροφοδοτούσε μια διαδικασία ντόμινο στην ευρωζώνη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel, Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου