Μεγάλη ποικιλία ορυκτών κοιτασμάτων και αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών διαθέτει η Ελλάδα, γεγονός που της δίνει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα αυτό, στις χώρες της ΕΕ.
Σε έγγραφο που διαβίβασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα, αναφέρεται ότι στον τομέα παραγωγής του βωξίτη, η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.
Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη της Ελλάδας ανέρχονται περίπου σε 130.000.000 τόνους και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 2.400.000 τόνους. Μεγάλη είναι και η αξία των εξαγωγών, που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στη Φωκίδα, τα γεωλογικά αποθέματα φθάνουν στους 100 εκατ. τόνους, ενώ η αξία τους εκτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ.
Η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας έχουν αξία 28 δισ. ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι απώλειες από τη μετατροπή των γεωλογικών αποθεμάτων σε εκμεταλλεύσιμα.
Διαγωνισμοί για τα δημόσια μεταλλεία
Το υπουργείο περιβάλλοντος, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έχει συγκροτήσει επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού όλων των δημόσιων μεταλλείων, η οποία ήδη έχει προτείνει στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη την αξιοποίηση 7 μεταλλευτικών χώρων, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκμίσθωσή τους μέσω τριών διεθνών διαγωνισμών.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των στοιχείων των πρώτων 30 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων από τους 100 και πλέον που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Στόχος του δημοσίου είναι να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε όλους τους χώρους που υπάρχουν μεταλλευτικά κοιτάσματα.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στο Μεταλλευτικό Κώδικα, προκειμένου να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία και να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις για τα αδρανή υλικά, τα μάρμαρα και τα βιομηχανικά ορυκτά.
olympia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου