Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Βαθαίνει ο διχασμός



Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ενώπιον της οποίας ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών, Γιάννης Ραγκούσης, εξέθεσε τα σχέδιά του σε ό,τι αφορά το θέμα των ταξί.

Πριν ακόμη λάβει το λόγο ο υπουργός, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βάσω Παπανδρέου, εξαπέλυσε πυρά, κάνοντας λόγο για μία χαοτική κατάσταση και πλήγμα στον τουρισμό. Όπως τόνισε η κα Β. Παπανδρέου δεν ταλαιπωρούνται μόνο οι τουρίστες αλλά οι Έλληνες και η κυβέρνηση, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά του κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να είχε λυθεί από χθες. (σ.σ η άκαρπη συνάντηση της Δευτέρας).


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε εκ νέου η Βάσω Παπανδρέου, η οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα για δεύτερη φορά κατά του κ. Ραγκούση: «το Υπουργείο λέει πως θα ανακοινώσετε τις αποφάσεις σας στο τέλος Αυγούστου. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Μας λέτε ότι το Υπουργείο δεν έχει θέσεις και θα τις φέρετε στο τέλος του μήνα; Εν μέσω τουριστικής περιόδου να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση; Ειλικρινά εγώ εκπλήσσομαι».

Στο σημείο αυτό ο κ. Ραγκούσης προσπάθησε να παρέμβει λέγοντας στη Βάσω Παπανδρέου ότι έχει πει δύο πράγματα που δεν είναι ακριβή, αλλά η κα Παπανδρέου ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν του έδωσε το λόγο.


Στο βάθος… αδιέξοδο


Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις των ιδιοκτητών των ταξί με τον υπουργό η χρυσή τομή δεν βρέθηκε. Είναι προφανές ότι υπάρχει αδιέξοδο, καθώς και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν νερό στο κρασί τους. Παράλληλα, ο κλοιός γύρω από τον Γιάννη Ραγκούση σφίγγει, καθώς πέραν των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει ενεργοποιηθεί και το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», όπως φάνηκε και από τους υψηλούς τόνους της κυρίας Παπανδρέου. Αποτέλεσμα της διαφωνίας είναι η δυσφορία των στελεχών και οι συνεχείς ενδοκυβερνητικές τριβές, οι οποίες απορρέουν από την απόρριψη του προεδρικού διατάγματος Ρέππα.


Ωστόσο, παρά τις κινητοποιήσεις χιλιάδων ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, ο κ. Ραγκούσης υπεραμύνεται της
απόφασής του να προχωρήσει στο άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί «με όρους και κανόνες».

«Η απελευθέρωση με κανόνες», τόνισε, «πατάσσει την φοροδιαφυγή, άρα υπηρετεί το επιτακτικό δημόσιο συμφέρον. Το άνοιγμα με κανόνες τονώνει την απασχόληση».


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και δεν κάνει πίσω. «Το άνοιγμα με κανόνες θα προχωρήσει. Μέσα από διάλογο, αλλά θα προχωρήσει. Αυτό άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου», υπογράμμισε.


Ο υπουργός Υποδομών έκανε ακόμη γνωστό ότι το προσεχές διάστημα, που το υπουργείο θα γνωστοποιήσει τη συνολική πρόταση και τους κανόνες που θα διέπουν την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, θα δώσει στους ενδιαφερόμενους εύλογο και επαρκή χρόνο προκειμένου να επισημάνουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και τα σημεία στα οποία διαφωνούν. «Μέχρι τότε είναι παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποίησης και μάλιστα με θύμα το κοινωνικό σύνολο», τόνισε.


Κατηγόρησε ταυτόχρονα τους ιδιοκτήτες ταξί πως όταν μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια «εννοούν τέτοια πληθυσμιακά κριτήρια, ώστε το επάγγελμα να παραμείνει κλειστό, ώστε να μην προκύπτει η δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών».


Aποπομπή Ραγκούση ζητά η ΝΔ


Την αποπομπή του Γιάννη Ραγκούση από τον πρωθυπουργό ζητά η ΝΔ μετά και τη σημερινή του παρουσία στην Επιτροπή της βουλής.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, τονίζει πως «ο κ. Ραγκούσης, με τη σημερινή εμφάνισή του στη Βουλή, ξεπέρασε το χειρότερο εαυτό του» και απέδειξε πως «σκόπιμα πυρπόλησε την τουριστική περίοδο, ακυρώνοντας το Προεδρικό Διάταγμα Ρέππα και αρνούμενος να λύσει το θέμα».


Ο κ. Μιχελάκης επικρίνει τον κ. Ραγκούση ότι ομολόγησε παιχνίδια που παραπέμπουν σε σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις και αρνήθηκε, παρά τις πιέσεις ακόμη και βουλευτών του κόμματός του, να δεσμευτεί για άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί με κανόνες, όπως γίνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.


Κρίσιμη σύσκεψη των σωματείων


Η Τετάρτη είναι μία κρίσιμη ημέρα, όσον αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, μετά από 16 ημέρες
απεργίας, αποκλεισμών λιμανιών και αεροδρομίων, καθώς και εθνικών οδών. Αύριο θα συνεδριάσουν τα σωματεία των ιδιοκτητών ταξί προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Στα γραφεία του ΣΑΤΑ στη Μάρνη θα συγκεντρωθούν αύριο οι ταξιτζήδες αναμένοντας τις σχετικές ανακοινώσεις από τον πρόεδρό τους, Θύμιο Λυμπερόπουλο.


Από την έκβαση της αυριανής συνεδρίασης που έχει συγκαλέσει η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ταξί Ελλάδας, θα εξαρτηθεί η στάση των αυτοκινητιστών νομού Θεσσαλονίκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σωματείου τους, Δημήτρης Καρατάκης.


Όπως σημείωσε, σε σύσκεψη που έκαναν αργά το απόγευμα αποφάσισαν να συγκεντρωθούν όλοι οι αυτοκινητιστές του νομού Θεσσαλονίκης με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους στο πλακόστρωτο στην παραλία, μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και να περιμένουν την απόφαση της ομοσπονδίας. Σε περίπτωση που δεν δουν κάποιο «φως» στο τούνελ, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποίηση, τη μορφή της οποίας θα αποφασίσουν επί τόπου.


Αναστολή της απεργίας στη Ρόδο


Υπό το βάρος της τουριστικής κίνησης που υπάρχει στο νησί, εφέτος είναι αυξημένη κατά 10% και της ταλαιπωρίας που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες τουρίστες οι ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου αποφάσισαν για την αναστολή της απεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απεργία ιδιοκτητών ταξί σε ολόκληρη την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...