Εκτός ελέγχου βρίσκεται από χθες η χώρα μετά την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «Όχι» και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Άμυνας και τελικά του συνόλου των επισήμων, που υποχρεώθηκαν από το διαμαρτυρόμενο πλήθος να εγκαταλείψουν τον χώρο, ουσιαστικά φυγαδευόμενοι από την πίσω πλευρά.
Τα τρομερά επεισόδια αποτελούν την απαρχή μιας νέας εποχής και οι εξελίξεις δρομολογούνται στην πράξη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ευρισκόμενο στην Κρήτη για την συνεδρίαση ειδικής επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Αραβική Άνοιξη, προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες σε μικρές μειοψηφίες.
Η πραγματικότητα είναι πως προφανώς κάποιες ομάδες έκαναν την αρχή, αλλά τελικά στην απαίτηση να αποχωρήσουν όλοι οι πολιτικοί από την παρέλαση προσχώρησε το σύνολο του συγκεντρωμένου πλήθους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από το γεγονός ότι ο κόσμος αποκάλεσε και τον ίδιο «προδότη», αλλά ακόμη και αυτό το φαινόμενο δεν αξιολογήθηκε σωστά – ούτε από τον ίδιο.
Ο εορτασμός του «Όχι», συνέπεσε πράγματι με σειρά «Ναι» από την πλευρά της κυβέρνησης, με κορυφαίο το τελευταίο, αυτό για τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου.
Για πολλές ώρες σε όλη τη χώρα επικράτησε το αίσθημα κατά του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος συνολικά – κάτι το οποίο επίσης δεν αξιολογήθηκε σωστά από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.
«Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπής τους. Και είναι και νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα το ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ''Παπούλια προδότη''. Ποιος είναι προδότης; Να ντρέπονται. Να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Έρχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη», πρόσθεσε.
Τελικά, η παρέλαση (των πολιτικών τμημάτων) έγινε κανονικά με το πλήθος να σχίζεται στα δύο και να χειροκροτεί.
Όσο για τον πρωθυπουργό, παρακολούθησε τα γεγονότα από την Κρήτη, από όπου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπούλια για να του εκφράσει τη λύπη του!
Κι’ αν τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν στην ματαίωση, για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου, επεισόδια και διαμαρτυρίες σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα, με διαμαρτυρίες πολιτών και μαθητών, αρχής γενομένης από την κεντρική μαθητική παρέλαση στην Αθήνα.
Οι εικόνες από τα επεισόδια έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν εικόνες, εξηγώντας ότι συνέβησαν στη διάρκεια των εορτασμών για τους αγώνες της Ελλάδας κατά του ναζιστικού Άξονα.
Φραστικές επιθέσεις δέχθηκαν τόσο τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσο και βουλευτές των άλλων κομμάτων, που τελικά υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τους χώρους των παρελάσεων.
Για «φασίζουσες μειοψηφίες» μίλησαν ο πρωθυπουργός και υπουργοί, αλλά το πρόβλημα παραμένει:
Δεν πρόκειται να υπάρξει εκτόνωση χωρίς την διενέργεια εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσα στην γενική σύγχυση, ο διεθνής οίκος Fitch ανακοίνωσε χθες πως «κούρεμα» της τάξης του 50% ισοδυναμεί με χρεοκοπία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου