Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές"

http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/62EB07904E393681147FAFDA8C8771A7.jpgΜε τη φράση "Αν ήμουν Έλληνας θα είχα κάνει μήνυση στους δανειστές μου για σωματική βλάβη" περιγράφει τις εμπειρίες της στην Ελλάδα πολυπληθής συντακτική ομάδα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt στην Αθήνα.
 Πριν από μερικές ημέρες ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ, ο διευθηντής της Handelsblatt σκέφτηκε να κάνει έρευνα για την Ελλάδα, η οποία θα δείχνει το «αμακιγιάριστο πρόσωπο» της κρίσης. Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι ρεπόρτερ. 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κος Στάινγκαρτ θα έκανε κάποια ειδική ενέργεια σχετικά με την κρίση στη χώρα μας. 
Στις 3 Μαΐου 2010, λίγες εβδομάδες αφού είχε αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας, πραγματοποίησε καμπάνια με στόχο το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί για την Ελλάδα στις αγορές αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Το πολυσέλιδο αφιέρωμα που δημοσιεύθηκε τότε στην «Handelsblatt» είχε τον τίτλο «Αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα» και στο άρθρο του ο Στάινγκαρτ ανακοίνωνε ότι παρήγγειλε ελληνικά ομόλογα αξίας 5.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη καμπάνια συμμετείχαν επιφανείς προσωπικότητες της Γερμανίας, ανάμεσά τους οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Χανς Αϊχελ και Μάνφρεντ Λάχνστιν, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας DZ Bank Βόλφγκανγκ Κιρς, ο διευθύνων σύμβουλος της Bahlsen GmbH Βέρνερ Μπάχλσεν και πολλοί ακόμα. Ολοι τους εξηγούσαν γιατί προτίμησαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
O χρόνος για την προετοιμασία του νέου, σαφώς πιο δαπανηρού από το προηγούμενο, πρότζεκτ ήταν μόλις τρεις ημέρες. Η ομάδα των δημοσιογράφων κατάφερε να πάρει μέχρι την περασμένη Τετάρτη πάνω από 20 συνεντεύξεις από οικονομολόγους, αξιωματούχους του Δημοσίου, επιχειρηματίες, αγρότες, φοιτητές… Ανάμεσα στις εκτυπώσεις στον τοίχο διακρίνονταν οι φωτογραφίες του Λουκά Παπαδήμου, του Κώστα Μποτόπουλου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, του Ηλία Κικίλια από τον ΟΑΕΔ. Ακόμα, μια γιαγιά και ένας παππούς σε μανάβικο, ένας καλλιεργητής στην Μεσσηνία. «Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλο το φάσμα», λέει ο Γιώργος Κοκολογιάννης, ομογενής δημοσιογράφος, μέλος της ομάδας της «Handelsblatt».
Έχοντας πάρει λοιπόν μία γεύση από την Ελλάδα, μετά από συνομιλίες τους με πολιτικούς και τον κόσμο, μεταφέρουν στο γερμανικό αναγνωστικό κοινό μία εντελώς διαφορετική οπτική της κρίσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Είδαν "μία εξαντλημένη χώρα" που υποφέρει από ένα διπλό βάρος. Το χάος του χρέους που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της και την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που κάνει τα πράγματα χειρότερα.
 
Μέχρι να ξεκινήσει αυτό το πρότζεκτ, οι γερμανοί δημοσιογράφοι που εξειδικεύονται σε όλους τους τομείς του οικονομικού ρεπορτάζ έβλεπαν την Ελλάδα σαν αριθμούς για το έλλειμμα, το χρέος και τα επιτόκια των δανείων από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Καθημερινά η εφημερίδα τους κάλυπτε με εκτεταμένα ρεπορτάζ και αναλύσεις την πορεία της κρίσης χρέους στη χώρα μας. Τώρα όμως βλέπουν τα πράγματα από κοντά, ζωντανά. Για την «Handelsblatt», το κόστος αυτού του πρότζεκτ είναι περισσότερο μια επένδυση που θα προσφέρει στους αναγνώστες μια εικόνα διαφορετική από τις ψυχρές οικονομικές αναλύσεις, εστιάζοντας στην ουσία του θέματος: τη ζωή στην κρίση, τα χαμένα δισεκατομμύρια των τελευταίων δεκαετιών, τις ευκαιρίες που δεν αξιοποίησε η χώρα. «Μας ενδιαφέρει πώς αισθάνεται ο κόσμος, πώς αισθάνεται ο Ελληνας, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει κάποιος στην κοινωνία. Σε πολλούς που έχω μιλήσει υπάρχει η ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης», λέει ο Κοκολογιάννης.
Ενα από τα θέματα που αναλύει η ομάδα της «Handelsblatt» στο αφιέρωμα που δημοσιεύεται σήμερα είναι τα εργασιακά, η δομή της αγοράς εργασίας, η παραγωγικότητα. «Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλό», σχολιάζει ο Ντίτριχ Κρόιτζμπεργκ, υπεύθυνος για το συγκεκριμένο τμήμα του ρεπορτάζ. «Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα είναι πολύ πιο σκληρές από αυτές που έγιναν στη Γερμανία το 2005», συμπληρώνει ο γερμανός δημοσιογράφος.
Φόβοι εκτροπής
Εκείνο που αποκόμισαν είναι το κλίμα απογοήτευσης, οργής, αγανάκτησης, απελπισίας, ακόμα και την υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη για την οποία προειδοποιούν τη γερμανική κοινή γνώμη.
Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν ακόμα και για τον κίνδυνο "εκτροπής", θυμίζοντας σε όλους πως η εφαρμογή ακραίων πολιτικών και οικονομικών "θεραπειών" στο παρελθόν είχε οδηγήσει σε δικτατορίες.
Μιλούν για μια  αποκαρδιωτική εικόνα, για την  οικονομική ζωή που τελμάτωσε, την  ανεργία που καλπάζει, τους νέους  που σκέφτονται να φύγουν μετανάστες όπως οι παππούδες τους.
"Αν ήμουν Έλληνας θα είχα μηνύσει τους δανειστές μου και το βράδυ θα κατέβαινα στο Σύνταγμα για να διαδηλώσω μπροστά στο Κοινοβούλιο, ώστε να εκφράσω την διαμαρτυρία μου για μια πολιτική της κρίσης που το μόνο που κάνει είναι να την επιδεινώνει", γράφουν χαρακτηριστικά.
Προειδοποιούν παράλληλα πως, ενώ η λαϊκή οργή φαίνεται και εκδηλώνεται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν υποβόσκουν και άλλες "καταστάσεις".
Αναφέρονται μάλιστα "στη στρατιωτική μηχανή που κυβερνούσε από το 1967 ως το 1974 και που μπορεί να ψάχνει την ευκαιρία να δράσει. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: οι θεραπείες - σοκ είναι εχθροί της Δημοκρατίας", σημειώνουν.
"Δρ. Σοκ" στην Ελλάδα
Στο αφιέρωμα υπάρχει και η άποψη  του αρχισυντάκτη της εφημερίδας που παρομοιάζει τις αποφάσεις  που έλαβαν όλο αυτό το διάστημα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας για λογαριασμό μας.
"Η θεραπεία που δίνεται στην Ελλάδα τώρα θυμίζει την προσέγγιση του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέφρι Σακς που δοκιμάστηκε στη Ρωσία του Γιέλτσιν: ραγδαία απελευθέρωση του εργασιακού τοπίου και της οικονομίας, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και τεράστιες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Κάτι που δημιούργησε τελικά το είδος του καπιταλισμού της Άγριας Δύσης που ακόμη κρατά τη ρωσική κοινωνία διχασμένη σε δισεκατομμυριούχους και φτωχούς. Ο Σακς που έμεινε γνωστός ως "Δρ. Σοκ" αναγκάστηκε να βγει και να απολογηθεί στους Ρώσους", επισημαίνει.
"Αυτός ο ρόλος του "Δρ. Σοκ" έχει τώρα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και η ίδια θεραπεία εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Όπου και πάλι έχουν αναλάβει άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και στους ανθρώπους που εργάζονται", καταλήγει το δημοσίευμα.
 News247.gr
Νεα online

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...