Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

"Ετσι το καζάνι βράζει"

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/JamesKGalbraith.gifΟ James Kenneth Galbraith (γεν. 29 Ιανουαρίου του 1952) είναι ένας Αμερικανός οικονομολόγος που γράφει συχνά και κάνει δημοσιεύσεις σχετικά με οικονομικά θέματα.
Γιός του διάσημου οικονομολόγου John Kenneth Galbraith και αδελφός του πρώην διπλωμάτη και σχολιαστή Peter W. Galbraith  
Σήμερα είναι καθηγητής στο Lyndon B. Johnson School of Public Affairs και στο Τμήμα της Κυβέρνησης, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν .  
Είναι επίσης Διδάκτωρ στο Levy Economics Institute του Bard College 
και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οικονομικού Συνδέσμου , που δημιουργήθηκε το 2011
Κάτοχος του ΒΑ (Bachelor of Arts) από το Χάρβαρντ το 1974 
και Ph.D (διδακτορικό) από το Yale το 1981,  και τα δύο στην οικονομία . 
Από το 1974 έως το 1975, ο J. K. Galbraith είχε σπουδάσει ως Marshall Scholar (υποτροφιες Μαρσαλ) στο King 's College και στο Cambridge
 Ο καθηγητής James K.Galbraith σε πρόσφατο άρθρο του σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη ( "Τhe crisis in the Eurozone"), αναφέρει χαρακτηριστικά ότι...
"Η κρίση στην Ευρωζώνη είναι μια κρίση τραπεζική που ποζάρει ως σήριαλ εθνικών κρίσεων χρεών, μπερδεμένη από αντιδραστικές  ιδέες για την οικονομια, ελαττωματτική οικονομική αρχιτεκτονική και το τοξικο πολιτικό περιβαλλον ειδικά σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα"
Οπως και η δική μας κρίση (στις ΗΠΑ), οφείλεται στον υπερδανεισμό αδύναμων δανειζόμενων (σπίτια στην Ισπανία, εμπορικό REAL ESTATE στην Ιρλανδία, δανεισμό του Δημοσίου(για υποδομές) στην  Ελλάδα.")
"Οι Ευρωπαικές τράπεζες μόχλευσαν για να αγοράσουν(τζογάρουν) οικιστικά δάνεια στις ΗΠΑ και όταν αυτά κατέρρευσαν άρχισαν να ξεφορτώνονται αδύναμα ομόλογα για να αγοράσουν ισχυρότερα ...σπρώχνοντας όλη την Ευρωπαική περιφέρεια σε κριση. Η Ελλάδα ήταν απλά το πρωτο ντόμινο στη γραμμή"


"Η δομή της Ευρωζωνης χειροτερευει τα πράγματα. Ενώ η ΕΕ έχει δώσει κάποιες αποζημιώσεις στις φτωχότερες χώρες, τα κεφάλαια αυτα δεν ήταν ποτέ αρκετά και τωρα προσκρούουν πάνω σε μη εξυπηρετήσιμες απαιτήσεις πληρωμων. Η Ευρώπη δεν διαθέτει εσωτερικά κανάλια αναδιανομής  πρός τα νοικοκυριά όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ... οι Γερμανοί συνταξιούχοι δεν πηγαίνουν σε μεγάλους αριθμούς σε Πορτογαλία, Ελλάδα όπως οι Νεουορκέζοι στην Φλόριντα."

 
"Οσο όλο αυτό ξετυλίγεται οι Γερμανοί καρπώνονται τα κέρδη και δασκαλεύουν τους νεους χρεώστες τους να κόψουν συντάξεις, σχολεία, να ξεπουλήσουν περιουσίες, Παν/μια, υγεία...Προσφατα οι διαλέξεις έγιναν διαταγές από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, δειχνοντας στους Ευρωπαίους σκλάβους του χρέους ότι δεν ζούν πια σε Δημοκρατίες! "
"Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι ξέχασαν πως η οικονομική  ενοποίηση οδηγεί σε συγκέντρωση της βιομηχανίας(και της Γεωργίας) στις πλούσιες περιοχές."

Ο καθηγητής Galbraith αναφερεται στη συνεχεια σε τεχνικές  προτάσεις που θεωρεί καλές για το ξεπέρασμα της κρίσης ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτήν των Γ.Βαρουφάκη-Σ.Χόλαντ.
Μιλάει πολυ αρνητικά για την απόφαση του Οκτωβρίου λέγοντας οτι μετατρεπει το EFSF σς ένα γιγάντιο τοξικο CDO(τοξικά επενδυτικά προιόντα που προκάλεσαν την κρίση του 2008) και στη συνέχεια σε ενα γιγάντιο τοξικό CDS(αφου "εγγυάται" τα ομόλογα που θα εκδοθούν).
"Από τις καλές προτάσεις που υπάρχουν καμιά δεν θα ακολουθηθεί...Η Τραπεζική κρίση υπάρχει άρνηση στο να αντιμετωπισθεί. Η τυχη των αδυνάτων είναι στην καλύτερη περίπτωση αφημένη στην τύχη."

Μιλώντας για το μετά την ιδέα Παπανδρεου για Δημοψήφισμα σκηνικό, λεει πως "Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια χούντα υπαλλήλων πιστωτων αν βρεθεί κα΄ποιος για να αναλάβει τη δουλειά"

"Δεν θα υπάρχει κανείς που να θέλει να ζήσει στην Ελλάδα μετά από αυτό" λεει ο Galbraith!!

Aν υπήρχε εύκολη έξοδος  από το Ευρώ η Ελλάδα θα είχε ήδη φύγει. Η Ελλάδα όμως δεν είναι Αργεντινή με σόγια και πετρελαιο για την Κινέζικη αγορά...Αυτή είναι μια επιλογή που μόνο η Γερμανία μπορεί να κάνει. Οι άλλοι εχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε καρκίνο και καρδιακή προσβολή, βαζοντας εμποδια σε ενα μετασχηματισμό της Βόρειας Ευρώπης που ούτε οι πιθανες νίκες σοσιαλιστων σε Γερμανία, Γαλλια μπορούν να δώσουν.

"Ετσι το καζάνι βράζει" λεει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
"Παρ όλα αυτά- κι αυτή είναι μια διαφορά σε σχεση με την Αμερική- ο λαός εκεί δεν έχει ξεχασει να παλεύει. Πορείες, διαδηλώσεις, απεργίες, Γενικές Απεργιες ξεσηκώνονται. Ειμαστε στο σημείο όπου οι πολιτικές δομές δεν δίνουν ελπίδα και η σκυτάλη περνάει σύντομα στα χέρια της Αντίστασης..."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...