Η Γερμανία πρέπει να «πειστεί για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης, της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης, στη βάση όμως της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών», δήλωσε σήμερα ο Ολι Ρεν ξαφνιάζοντας με την γλώσσα που χρησιμοποίησε για να δείξει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ευρωζώνη.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση της Γερμανίας: «Για να το θέσω κομψά, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πληθώρα απόψεων και υπάρχει μια αντιπαράθεση όσον αφορά τα ευρωομόλογα.Θα χρειαστεί ακόμα αρκετή προσπάθεια προτού οι......
πολίτες στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, προτού γίνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση, είναι να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση προς μια δημοσιονομική ένωση».
Στο σημείο αυτό ξάφνιασε ακόμα περισσότερο εξαπολύοντας επίθεση στην Γερμανία: «Μια πιο στενή ένωση όμως πρέπει να προκύψει ως μια κοινότητα και όχι ως δικτατορία δύο ή περισσότερων κρατών», κάτι που θα συμβεί μόνον… «εάν η Γερμανία αποφασίσει να συνεργαστεί με τους εταίρους της».
Την ίδια ώρα ο κ. Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση για μια πιο δυναμική απάντηση στην κρίση, λέγοντας πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για να αντιμετωπιστεί «η δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών πρέπει να συνοδευτεί από δομικές μεταρρυθμίσεις και από μια πιο ισχυρή κεντρική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Αν η ευρωζώνη δεν προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, το ευρώ δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο για να καταλήξει: «Η Ε.Ε ή θα προχωρήσει, ή θα βουλιάξει»…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου