Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το μετέωρο βήμα του ευρώ.



Εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μετά το αμφιλεγόμενο πακέτο Μέρκελ- Σαρκοζί και την επίθεση του οίκου αξιολόγησης S&P.


http://files.capital.gr/photodb/thumb-big/2148.jpgΜε στόχο η Σύνοδος Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου να φέρει κάποια συμφωνία που θα αποτρέψει τα χειρότερα, δηλαδή το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης,  οι αρχηγοί Γερμανίας και Γαλλίας παραδίδουν αύριο στον πρόεδρο του Συμβουλίου Herman Van Rompuy την πρότασή τους. Περιέχει λίγες αλλαγές από προηγούμενες προτάσεις,  λέει όχι σε ευρωομόλογο και  δεν λέει κουβέντα για δημοσιονομική ενοποίηση ή αναπτυξιακό πακέτο που θα στηρίξει το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ανά την ΕΕ το οποίο τίθεται σε εφαρμογή.


Η αντίδραση στις ανακοινώσεις των δύο ηγετών  ήταν μεικτές. Αρκετοί αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν ότι πρόκειται για μία καλή αρχή.


Άλλοι αξιωματούχοι όμως εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Εκτιμούν ότι  είναι πολύ βασικό να υπάρξει την Παρασκευή έστω κάποια συμφωνία. Προσθέτουν όμως ότι ίσως, και πάλι να μην αρκεί, αφού «σε όλες τις Συνόδους της τελευταίας 2ετίας η ΕΕ ακολουθούσε απλά τις εξελίξεις». «Σφικτή δημοσιονομική πολιτική σε περιβάλλον ύφεσης δεν πετυχαίνει. Οι προοπτικές μείωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης καθιστούν ανέφικτο ένα  μονόπλευρο σχέδιο υποχρεωτικής και αυστηρής μείωσης  των ελλειμμάτων» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.


Ανησυχία προκάλεσε και η αντίδραση της S&P. Προειδοποίησε χθες το βράδυ για το ενδεχόμενο υποβάθμισης 15 χωρών της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η κίνηση ερμηνεύεται από ευρωπαίους αξιωματούχους ως μία επιπλέον απόδειξη ότι πλέον απαιτείται αποφασιστική δράση.


Η πρόταση Μέρκελ - Σαρκοζί προβλέπει την αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ είτε σε επίπεδο 27 κρατών μελών είτε υποχρεωτικά για τα 17 κράτη της ευρωζώνης και εθελοντικά για τους υπόλοιπους. Ανακοινώθηκε η αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τους «παραβάτες» που έχουν έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ και συνταγματική διασφάλιση της μείωσης του χρέους μέσω της υποχρεωτικής τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών (τα κράτη θα ελέγχονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο)...


Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας, θα διενεργείται σύνοδος κορυφής ευρωζώνης κάθε μήνα, η ΕΚΤ παραμένει ανεξάρτητη, ενώ το ESM ενεργοποιείται έναν χρόνο νωρίτερα, το 2012.  Το  περίγραμμα για τις τροποποιήσεις στη Συνθήκη της ΕΕ θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τον προσεχή  Μάρτιο και το ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι αν έως τότε θα «αντέξουν» το σφυροκόπημα των αγορών κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...