Στο μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζει να υποβάλλεται η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να δείχνει πως πλέον έχει αποδεχθεί αυτή τη συμπεριφορά, την οποία ο κ. Βενιζέλος αποκάλεσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ιδιόρρυθμη κατάσταση», όπου, «συνεχώς έχουμε νέους όρους και νέες προϋποθέσεις».
Παράλληλα, έστρεψε (όψιμα) τα βέλη του προς την Ευρώπη, λέγοντας πως «υπάρχουν εμφανείς δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά, γιατί θεωρούν ότι δεν θα εφαρμοστεί η απόφαση 26ης Οκτωβρίου και θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και η αντίδραση του (παραιτηθέντος από τον προεδρικό μισθό του) κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος σε έντονο ύφος διερωτήθη «ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε», δηλώνοντας πως η Ελλάδα δεν ανέχεται προσβολές.
Η ουσία, όμως, είναι πως οι ολιγωρίες, η ανικανότητα, η δυσφήμιση και η μη άμεση αντίδραση, κατέληξαν σε συνεχείς ταπεινώσεις, αλλά και παρεμβάσεις στην ίδια την πολιτική ζωή της χώρας, με τον κ. Σόιμπλε, που ξαφνικά επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, να δηλώνει πως θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας (που σχημάτισε τεχνοκρατική κυβέρνηση η οποία θα παραμείνει στην εξουσία ως το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας).
Από την άλλη πλευρά πάλι, λίγο πριν από την χθεσινή έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η Γερμανία εργάζεται μαζί με τους εταίρους της για τη δημιουργία μιας εφικτής διαδικασίας που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, διαψεύδοντας τα περί επιθυμίας του Βερολίνου να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να βγει από το ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για αναγκαίες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας μάλιστα για «απαραίτητη προϋπόθεση», προκειμένου να εγκριθεί η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Είναι θέμα αξιοπιστίας», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πρέπει να είναι βέβαιοι ότι οι συμφωνίες θα ισχύουν και μετά τις εκλογές, αν και έσπευσε να προσθέσει ότι η Γερμανία «θα κάνει τα πάντα, ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, εφόσον θέλει να τον ακολουθήσει».
Την ανησυχία του για την προοπτική διάσωσης της Ελλάδας εξέφρασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανότερος υποψήφιος Καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες, Πέερ Στάινμπρουκ.
Η διάσωση της χώρας βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», ανέφερε σε ομιλία του σε εκδήλωση στις ΗΠΑ, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Υπογράμμισε επίσης πως εάν ήταν ακόμη υπουργός Οικονομικών θα είχε εδώ και έξι μήνες ζητήσει να μελετηθεί ένα «Σχέδιο Β» για την Ελλάδα.
«Θα προετοιμαζόμουν και για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε και πληροφορία του Ρόιτερ’ς, σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας.
Όπως αναφέρεται, η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο.
«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου