Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μέρκελ, Μόντι και Παπαδήμου, άνοιξε μεν μια χαραμάδα αισιοδοξίας σχετικά με την έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επέμεινε στη σκληρή γραμμή του, συνεχίζοντας τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα και αποδεικνύοντας πως η Ολλανδία «βγαίνει μπροστά», κάθε φορά που η Γερμανία, για λόγους τακτικισμού, υποχρεώνεται να κάνει ένα βήμα πίσω.
«Η απόφαση για εκλογές, πότε, πού και πώς θα διεξαχθούν, είναι απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού κοινοβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους, απορρίπτοντας τα περί παρέμβασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.
Διευκρίνισε παρ’ όλα αυτά ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ακυρώνει τη δήλωσή του, σχετικά με το παράδειγμα της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα και για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όπου οι πολιτικές δυνάμεις δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας.
Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπήγκελ αναφέρει πως η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Φέκτερ φέρεται να δήλωσε ότι «ο σκεπτικισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των χωρών που το αξιόχρεό τους έχει αξιολογηθεί με ΑΑΑ, όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία) για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει».
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γιαν Ντε Γιάγκερ, ο οποίος δήλωσε πως «με την παρότρυνση ορισμένων χωρών, η σύνοδος της Ευρωομάδας αναβλήθηκε επειδή σκεφτήκαμε ότι θα κατέληγε σε αποτυχία. Σε διαφορετική περίπτωση εγώ, ο Γερμανός και ο Φιλανδός ομόλογός μου δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και θα είχαμε μόνο τη δυνατότητα να πούμε όχι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με το στόχο της μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
«Έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που εκφράζει την άποψη ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι στο 120%. Είμαστε μακριά από τον στόχο αυτό. Με όλες τις συζητήσεις που θα έχω μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα προσπαθήσω το νούμερο αυτό να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο», δήλωσε.
Πάντως, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, το 48% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ σε αντίστοιχη έρευνα πριν από δύο εβδομάδες το «ναι» είχε συγκεντρώσει 50% και το «όχι» 40%.
Πρόταση για πάγωμα λογαριασμών
«Πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών των Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, περιορισμό των αμυντικών δαπανών, πολιτική κατά της ανεργίας και «Σχέδιο Μάρσαλ» για τη Νότια Ευρώπη προτείνει από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Γκάμπριελ διερωτάται «γιατί δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πάγωμα λογαριασμών πλούσιων Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού, μέχρι αυτοί να καταβάλουν τους φόρους που χρωστούν, τη στιγμή που η ίδια προσφέρει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβάλει στην Ελλάδα η τρόικα, ο επικεφαλής του SPD κάνει λόγο για πολιτική η οποία «πλήττει τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους» και προειδοποιεί ότι «έχουμε ήδη φθάσει στο όριο της αντοχής» των πολιτών.
Παράλληλα, επικρίνει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, όπως λέει, οδηγεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη σε βαθιά οικονομική κρίση.
«Η κ. Μέρκελ έχει κάνει τη διάγνωση: Η Ελλάδα είναι παχύσαρκη. Αρκεί λοιπόν μια αυστηρή δίαιτα. Η Ελλάδα όμως είναι καρδιοπαθής. Χρειάζεται βηματοδότη και ενδοφλέβιο ορό, αλλιώς ο ασθενής θα πεθάνει», δηλώνει και ζητεί την εφαρμογή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» με επενδύσεις σε τομείς ανάπτυξης.
Πάντως, οι εικόνες από την μαθητική διαδήλωση στο Σύνταγμα, δείχνουν πως η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον κύκλο της βίας…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου