Ξημερώματα ώρα Ελλάδας και στην Αμερική δόθηκαν τα φετινά βραβεία Οσκαρ. Πρόκειται φυσικά για τη μεγαλύτερη γιορτή του κινηματογράφου, με γκλαμουριά, διάσημους και πολύ… συγκίνηση στο Kodak Theater.
Όμως, επειδή δεν είμαστε πολιτιστικό σάιτ, αλλά εναλλακτικό πολιτικό, εκτός από την πραγματική λίστα των νικητών, θα σας παρουσιάσουμε και τους νικητές στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Αυτούς που δικαιούνται ένα αγαλματάκι για την εντυπωσιακή παρουσία που είχαν την προηγούμενη χρονιά στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Και που θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στη διεθνή σόου μπιζ. Εχουμε και λέμε λοιπόν. Τα Ελληνικά Οσκαρ παίρνουν:
Καλύτερης ταινίας:
Η κυβέρνηση Παπανδρέου. Γιατί μας χάρισε άφθονο γέλιο σε συνδυασμό με άφθονο κλάμα. Τέτοια δραματική ταινία σε συνδυασμό με κωμωδία μέχρι δακρύων δεν είχαμε ξαναδεί.
Α’ Ανδρικός ρόλος:
Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί έχει καταφέρει να υποδυθεί το ρόλο του θύματος του κ. Παπανδρέου. Και φυσικά το ρόλο του mega-ήρωα που ανέλαβε να σώσει την οικονομία και τα κατάφερε ως νέος Μπρους Γουίλις. Και που τις τελευταίες εβδομάδες, εκτός από σωτήρας της Ελλάδας θέλει να γίνει και σωτήρας του πεθαμένου ΠΑΣΟΚ.
Β’ Ανδρικός ρόλος:
Λουκάς Παπαδήμος: Γιατί έχει καταφέρει να πείσει με την ερμηνεία του ως πρωθυπουργός, ότι κι αυτός σώζει την Ελλάδα κι όχι τους τραπεζίτες. Τόσο πειστικό ρόλο από κομπάρσο που έγινε ξαφνικά πρωταγωνιστής είχαμε να δούμε από την εποχή του Ζολώτα.
Α’ Γυναικείος ρόλος:
Άννα Διαμαντοπούλου: Η υπουργός Παιδείας παίζει άριστα το ρόλο της. Από τη μια το… παίζει υπουργός Παιδείας σε μια διαλυμένη εκπαίδευση κι από την άλλη είναι η αιώνια διάδοχος στο ΠΑΣΟΚ. Καταθέτει πολιτικές πλατφόρμες, γράφει άρθρα υπέρ του Παπαδήμου και κατά της κακιάς δεξιάς την ίδια στιγμή που έχει καταφέρει να βγάλει τη σχολική χρονιά με μισά βιβλία. Αξια, είναι η νέα… Κατίνα Παξινού (να μας συγχωρέσουν για την ταύτιση).
Β’ Γυναικείος ρόλος:
Ντόρα Μπακογιάννη: Η «αγαπημένη» σε όλους κόρη της Αγίας Οικογένειας. Εντυπωσιακή στο ρόλο της πολιτικού που έχει πάθει επιλεκτική αμνησία. Ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο, κατακεραύνωνε όσους δεν το ψήφιζαν, έγινε το αποκούμπι του Παπανδρέου και στη συνέχεια του Παπαδήμου. Και η καλύτερη υποκριτική της; Τόσα χρόνια στην πολιτική σκηνή δεν ήξερε, δεν άκουγε, δεν έβλεπε. Σκέτη παρθενογένεση.
Καλύτερη σκηνοθεσία:
Η τρόικα, μαζί όμως με τον Γ. Παπανδρέου: Σκηνοθέτησαν με τον καλύτερο τρόπο την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο, διέλυσαν την κοινωνία, παραδίδουν στον επόμενο μια χώρα καθημαγμένη και έδωσαν ουσία στη φράση «καμένη γη». Εξελίσσονται διαρκώς, από τον… Τιτανικό περάσαμε στην σκηνοθεσία… το μεγάλο κραχ της Ελλάδας.
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο:
Η κυβέρνηση Παπανδρέου: Ότι έκανε ήταν μοναδικό, δεν έχει προηγούμενο. Τόσα λάθη μαζεμένα, τόση πρωτοτυπία στα πλήγματα που επέφερε στην ελληνική κοινωνία, τόσα νέα και πρωτότυπα μέτρα δεν έχουμε ξαναδεί. Και φυσικά ορισμένες μοναδικές στην ιστορία κινήσεις όπως το δημοψήφισμα.
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο:
Η κυβέρνηση Παπαδήμου: Άξιο το αγαλματάκι αφού μπόρεσε να μεταμορφώσει την κυβέρνηση Παπανδρέου σε κυβέρνηση Παπαδήμου χωρίς να το καταλάβουμε. Τόσο ίδιες κυβερνήσεις που όμως προσπαθούν να μας τις πασάρουν ως διαφορετικές. Ο Παπαδήμος είναι μανούλα στη σκηνοθεσία και στη συγγραφή σεναρίου. Τώρα ετοιμάζεται για το μεγάλο κόλπο. Τη συνέχιση της κωμωδίας, συγγνώμη της κυβέρνησής του, μέχρι το 2013.
Καλύτερα κοστούμια:
Από κοινού οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου: Τόσυς μασκαράδες μαζί δεν είχαμε ξαναδεί. Φοβερά κοστούμια, τρομερό μακιγιάζ και μεγάλο παραμύθι ώστε ο κόσμος να νομίζει ότι είναι κάτι διαφορετικό. Το βραβείο έχασε για λίγες ψήφους ο Καρατζαφέρης που ετοίμαζε κοστούμια εξουσίας και τώρα μόλις που μπαίνει στη Βουλή, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας που έφτιαξε κοστουμάκι πρωθυπουργού, αλλά θα μείνει στο ντουλάπι αφού το πουκάμισο είναι… αδειανό.
Καλύτερο Μακιγιάζ:
Φώτης Κουβέλης: Ο συμπαθής πολιτικός με το μακιγιάζ του κατάφερε να πείσει (μέχρι ώρας) ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Και μέσα στο ευρώ, και απέξω, και ολίγον χρεοκοπία, και ολίγη από δραχμή, αλλά και τα κοινοτικά κονδύλια εξασφαλισμένα. Λίγο απ’ όλα αχταρμάς για να τσιμπήσει ο κόσμος.
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία:
ΠΑΣΟΚ: Εννοείται στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου που μιλά καλύτερα αγγλικά από Ελληνικά και που τον καταλαβαίνουν καλύτερα οι ξένοι παρά οι… ιθαγενείς.
Καλύτερα οπτικά εφέ:
Στον… άγνωστο εκατομμυριούχο βουλευτή.
Αλλά και στους άλλους εκατομμυριούχους που έχουν καταφέρει να καλύψουν καλά τα ίχνη τους με τα μοντέρνα εφέ που χρησιμοποιούν.
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι:
Money, money, money: Παλιό γνωστό ταργουδάκι που οι Ελληνες το τραγουδούν για πρώτη φορά αφού μόνο σε τραγούδι το βλέπουν.
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων:
«Οι καραγκιόζηδες που μας κυβερνούν»: Τόσοι πολλοί άθλιοι και ανίκανοι δε θα μπορούσαν να μαζευτούν χωρίς να υπάρχει σχέδιο. Τόσα καρτούν μαζί που κάνουν την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων των τελευταίων ετών.
Και για τους πραγματικούς σινεφίλ η λίστα με τα Όσκαρ είναι:
Καλύτερη ταινία: The Artist
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Μέριλ Στριπ για την ταινία Η Σιδηρά Κυρία
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία The Artist
Β’ Γυναικείος Ρόλος: Οκτάβια Σπένσερ για την ταινία Οι Υπηρέτριες
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Κρίστοφερ Πλάμερ για την ταινία Οι Πρωτάρηδες
Καλύτερη σκηνοθεσία: Μισέλ Αζαναβισιούς για την ταινία The Artist
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων: Rango
Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο: Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο: Οι Απόγονοι
Καλύτερη διεύθυνση: Hugo
Φωτογραφία: Hugo
Καλύτερα κουστούμια: The Artist
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Undefeated
Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: Saving Face
Καλύτερο μοντάζ: Το Κορίτσι με το τατουάζ
Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Ένας Χωρισμός
Καλύτερο μακιγιάζ: Η Σιδηρά Κυρία
Καλύτερη πρωτότυπη μουσική: The Artist
Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι: «Μan or Muppet»
Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: The Shore
Καλύτερος ήχος: Hugo
Καλύτερα ηχητικά εφέ: Hugo
Καλύτερα οπτικά εφέ: Hugo
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου