Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κάτω από το 66,7% το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο "κούρεμα" - Ένα βήμα πιο κοντά για την ενεργοποίηση των CACs

Παράταση στο PSI εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση - Μέχρι Τετάρτη απόγευμα το δικαίωμα για τη νέα προθεσμία ανταλλαγής 

Παράταση λίγων ημερών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση, εξαιτίας της περιορισμένης ανταπόκρισης των ιδιωτών στο PSI που απειλούνται να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι χθες δεν φαίνονταν να καλύπτεται το όριο ασφαλείας του 66,67% στο PSI προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των περίφημων ρητρών συλλογικής δράσης (CACs).
 
Πάραυτα κυβερνητικοί κύκλοι αλλά και το IIF μιλούσαν για θετικό κλίμα, το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνονταν από την αγορά μετά την άρνηση των φυσικών προσώπων να συμμετάσχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
 
Για το λόγο αυτό, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερευνά το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας –δικαίωμα που διατηρεί μέχρι αύριο στις 4 η ώρα το απόγευμα κεντρικής Ευρώπης. Κανονικά η διαδικασία ανταλλαγής ολοκληρώνεται την Πέμπτη το βράδυ 8 Μαρτίου ενώ από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου θα ακολουθήσει εκκαθάριση των ομολογιούχων.
Εφόσον δεν δοθεί παράταση στο PSI, τότε την Παρασκευή 9 Μαρτίου το πρωί η κυβέρνηση θα γνωρίζει:
 
• Αν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους απέτυχε στην πράξη επιβεβαιώνοντας τις Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για ακύρωση του PSI με καταστροφικές συνέπειες για την χώρα μας που θα έφθαναν μέχρι και την έξοδο της από το ευρώ. Σε πρώτη φάση η αποτυχία του PSI θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μία άτακτη χρεοκοπία εξαιτίας της αδυναμίας που θα είχε να καλύψει ομόλογα αξίας 14,4 δις. ευρώ που λήγουν στο διάστημα από 14 έως 20 Μαρτίου.
 Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Ε.Ε. εξαιτίας της κρίσης χρέους που μαστίζει τα κράτη της Ευρωζώνης αποφάσιζε να σώσει την Ελλάδα από το μοιραίο αυτό γεγονός. Να έδινε δηλαδή μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ-EFSF) τα λεφτά που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει αυτά τα ομόλογα. Να σημειωθεί ότι τον EFSF θα τον διαδεχθεί τον Ιούλιο (σ.σ. ίσως και νωρίτερα αν κριθεί σκόπιμο ) ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESΜ), ο οποίος θα έχει μία συνολική «δύναμη πυρός» 750 δισ. ευρώ.
 
• Αν η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα πρέπει από προαιρετική να γίνει υποχρεωτική, εφόσον τα ποσοστά συμμετοχής κριθούν ανεπαρκή. Απόφαση που θα ενεργοποιήσει άμεσα τις περίφημες ρήτρες συλλογικές δράσεις (Collective Action Clauses – CACs) εξαιτίας του πιστωτικού γεγονότος που θα χαρακτήριζε την Ελλάδα. Αυτό με την σειρά του θα ενεργοποιούσε την πληρωμή των CDS επί του ελληνικού κρατικού χρέους με το ύψος αυτών των συμβολαίων να φθάνουν τα 3,252 δισ. δολάρια. Το όριο για την ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης είναι το 66,67% κάθε ομολόγου. 
Αν το ποσοστό συμμετοχής στο PSI είναι 75%, τότε οι ρήτρες μπορούν να ενεργοποιηθούν ώστε η συμμετοχή όλων των ομολογιούχων να γίνει υποχρεωτική και να ανέλθει στο 100%. Αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά ξεπεράσει το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Μεταξύ 75% με 90% κυβέρνηση και τρόικα θα λάβουν τις αποφάσεις που θα κρίνουν απαραίτητες, αν δηλαδή θα ενεργοποιήσουν τις ρήτρες. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πάντως σίγουρη την ενεργοποίηση των CACs.
 
• Αν το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων στέφθηκε με επιτυχία συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό συμμετοχής πάνω από 90%. Ένας από τους κινδύνους που υπάρχουν στην ομαλή εκτέλεση του PSI, είναι όσοι θελήσουν να μείνουν εκτός της διαδικασίας ανταλλαγής και αποφασίσουν σε κάθε ομόλογο να σχηματίσουν το κρίσιμο ποσοστό (για παράδειγμα το 25%) με το οποίο θα μπλοκάρουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όσοι ομολογιούχοι αποφασίσουν να μην συμμετέχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έχουν ασφαλίσει τις θέσεις τους, μέσω των CDS, οπότε αν το «κούρεμα» γίνει υποχρεωτικό να πληρωθούν από τα ασφάλιστρα.
 
Η πορεία του PSI και το νέο Μνημόνιο εξετάσθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλος. Το νέο πακέτο μέτρων για τη διετία 2013 -2014 θα ανοίξει την Άνοιξη και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο. Σε αυτό αναμένεται να ενταχθούν το νέο φορολογικό, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων, φορολογικό συντελεστή 15% για επιχειρήσεις, νέα δυσμενή μισθολογικά μέτρα (μειώσεις μισθών γύρω στο 15% για τα ειδικά μισθολόγια),απολύσεις και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...