Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δύσκολες στιγμές για το MEGA

Δύσκολες στιγμές για το MEGAΣτην κόψη του ξυραφιού λόγω της απόφασης των με­τόχων του να επιβάλουν, με κάθε μέσο, το σκληρό μνημό­νιο περικοπών αλλά και λόγω συνεχόμενων πληγμάτων στην αξιοπιστία του βρίσκεται το Mega.
Η κόντρα που ξέσπασε την περασμένη εβδο­μάδα με... τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μετά την άρνησή του να αποδε­χθεί πρόσκληση εμφάνισης στο κεντρικό δελτίο ειδήσε­ων, προστέθηκε στη μακρά αλυσίδα καταγγελιών για τη στάση που κρατά το Mega ως κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης στη διαμόρφωση του πολιτι­κού σκηνικού.

Η σοβαρότερη πτυχή των εξελίξεων στη Μεσογείων είναι σαφώς οι μετοχικές ανα­ταράξεις. Η πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κε­φαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ έχει λάβει παράταση για το Μάιο. Πρακτικά, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα φα­νερωθούν οι προθέσεις των βασικών μετόχων για το αν θα παραχωρήσουν μέρος των μετοχών τους και σε τι ποσο­στό σε νέους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πως οι μικρότεροι μέτοχοι Β. Ρέστης και Χρ. Κοπελούζος, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα γίνονται αυτό το διάστημα στο Mega.

Ένα δεύτερο σημείο-κλειδί για την επόμενη φάση στη λειτουργία του Mega είναι η λήψη του ομολογιακού δανεί­ου έως 15 εκατ. ευρώ, αλλά και η ανανέωση ή η μη ανα­νέωση του συμβολαίου του διευθύνοντος συμβούλου του σταθμού Ηλία Τσίγκα.

Το τελευταίο διάστημα, τα σενάρια που θέλουν τον μάνατζερ του Mega να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Μεσογείων πληθαίνουν, γεγονός που επιβεβαι­ώνει την επικρατούσα ρευστότητα. Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, πως τουλάχιστον από τη μια πλευρά των μετόχων έχει ήδη ανοίξει ζήτημα αλλαγής στη διοικητική ομάδα, την περίοδο των εσωτερικών διαπραγματεύσεων και πιέσεων για την ανάγκη οικονομικής στήριξης του Mega.

Ο σταθμός έχει κάνει, μέχρι στιγμής, περικοπές στη λειτουργία και το κόστος προγράμματος έως και 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι πιέσεις, ωστόσο, για νέα μείωση άνοιξαν το χορό των απολύσεων. Ήδη έχουν αποχωρήσει από τη Μεσογείων περίπου 35 εργαζόμενοι και ο δρόμος δεν έκλεισε. Αντιθέτως. Η απαίτηση υπογρα­φής νέων ατομικών συμβάσεων προκάλεσε νέο, ηχηρό αυτή τη φορά, κραδασμό στο εσωτερικό του Mega. Με μεγαλύ­τερη ένταση η κρίση εμφανί­ζεται στον τομέα των ειδήσε­ων, ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που βάλλεται σε τόσο έντονο βαθμό.

Η είδηση ότι δόθηκε πα­ράταση ως τα μέσα Μαΐου για την υπογραφή των νέων ιδιωτικών συμφωνητικών, το κείμενο των οποίων προκάλε­σε μίνι «ανταρσία» από προβε­βλημένα στελέχη και παρου­σιαστές του καναλιού, δεν έσβησε τη φωτιά που καίει στο κανάλι της Μεσογείων. Τουναντίον, φαίνεται ότι επι­τάχυνε τις διαδικασίες αποχωρήσεων με ή χωρίς συμφωνία με τη διοίκηση.

Ήδη πολλοί παρουσιαστές και συντάκτες του δελτίου ειδήσεων, ανάμεσά τους η Μαρία Καρχιλάκη η οποία το ανήγγειλε ήδη, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, η Μαρία Παπουτσάκη, η Μαίρη Λαμπαδίτη και αρκετοί ακόμη γνωστοί δημοσιογράφοι που αποτελούν το σήμα κατατεθέν στο δελτίο του Mega, δηλώνουν πως δεν θα υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις. Επιλέγουν την αποχώρηση, με αντάλλαγμα την αποζημίωση απόλυσής τους.

Η εικόνα για τις ειδήσεις του Mega, ωστό­σο, θα ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι. Οι διαπραγματεύσεις με τα πρώτα ονόματα του δελτίου, την Όλγα Τρέμη, τον Γιάννη Πρετεντέρη, τον Παύλο Τσίμα, τον Μα­νώλη Καψή, κανείς δεν γνωρίζει αν θα οδηγήσουν σε έξοδο από το κανάλι ή σε συμφωνία συνέχισης συνεργα­σίας με άλλους, διαφορετικούς και χειρότερους όρους. Ακόμη κι αν πολλά από τα πρόσωπα του σταθμού επιδιώκουν επα­φές με άλλα κανάλια, η τελική έκβαση θα κριθεί και από τις μετοχικές αλλαγές στο Mega.

Την ίδια ώρα,
για σοβαρά προβλήματα για τα ελληνικά παραδοσιακά ΜΜΕ, καθώς πολλές εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης, μιλάει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Μετά από 15 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας, η Βάλια Καϊμάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη εργασιακή κατάσταση. Η «Ελευθεροτυπία», μια από τις παραδοσιακά μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες, βρίσκεται εδώ και μήνες σε οριακό σημείο με κίνδυνο να βάλει οριστικό λουκέτο εάν δεν ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα βρίσκονται σε απεργία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας αξιώσεις για οφειλόμενους μισθούς από τον Αύγουστο του 2011. Οι εργαζόμενοι κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τις εργασιακές τους θέσεις και να αποτρέψουν το «μοιραίο» ωστόσο έχει ζητηθεί η κήρυξη της εφημερίδας σε πτώχευση.

Η «Ελευθεροτυπία» ιδρύθηκε το 1975. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένα από τα έντυπα μέσα μεγάλης κυκλοφορίας με δεκάδες χιλιάδες αναγνωστών. Εντούτοις, όπως σημειώνει η Βάλια Καϊμάκη, οι λάθος χειρισμοί σε επίπεδο διοικητικής και οικονομικής ηγεσίας οδήγησαν την εφημερίδα στο σημερινό της σημείο.

«Όταν με προσέλαβαν στην εφημερίδα μου εξήγησαν – και στη συνέχεια το είδα και μόνη μου - ότι ‘εδώ είναι ΔΕΚΟ’. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα ανίψια μας, τα αδέρφια μας, τους γείτονες, τους δικούς μας ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα οι πιο καλοί στον χώρο τους αλλά οι πιο έμπιστοι μας», δήλωσε στη Deutsche Welle η κ. Καϊμάκη. Η ίδια αναφέρει μάλιστα περιπτώσεις ατόμων που έφταναν να παίρνουν μισθό έως και 30.000 € το μήνα.

Η κ. Καϊμάκη άρχισε να εργάζεται στην Ελευθεροτυπία το 1998 ως διευθύτρια της ελληνικής σύνταξης της «Le monde diplomatique» κατά τη χρυσή εποχή των ελληνικών ΜΜΕ. Ιδιοκτήτες εφημερίδων και άλλων μέσων επωφελήθηκαν των συγκυριών, επένδυσαν στο χρηματιστήριο και δανειοδοτήθηκαν με ευνοϊκούς όρους στηρίζοντας τον προσωπικό τους πλουτισμό σε κακοπλημένο εργατικό δυναμικό με αμφιλεγόμενες συμβάσεις εργασίας. «‘Ηταν μια αιμοκτική σχέση μεταξύ δημοσιογραφίας, πολιτικής και οικονομικών παραγόντων», αναφέρει η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η τεράστια εξάρτηση του ελληνικού τύπου από το κράτος μέσω της κρατικής διαφήμισης (…). Σύμφωνα με εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο περιφερειακός τύπος έχει 100% εξάρτηση από την κρατική μηχανή», δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, οικονομικός αναλυτής και επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ) στην Ελλάδα. Και συνεχίζει: «Όλοι μιλούν για διαφθορά αλλά κανένα μέσo δεν πηγαίνει σε βάθος».

Ωστόσο ο Έλληνας αναλυτής, παραμένει αισιόδοξος: «Υπάρχει βέβαια μια ελπίδα. Μέσα στη γενικότερη κατάρρευση το πιθανότερο σενάριο είναι να επιβιώσει το υγιέστερο κομμάτι των ελληνικών ΜΜΕ και ίσως μέσα σε μια δεκαετία ή δεκαπενταετία το όλο σκηνικό αρχίσει να αλλάζει».

BriefingNews. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...