Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο αριθμός των θυμάτων καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ανέρχεται σε 20,9 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Εξ αυτών 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά. Σύμφωνα με την Europol, τα παιδιά που εξαναγκάζονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως η οργανωμένη επαιτεία και οι μικροκλοπές από καταστήματα, πωλούνται ως εμπόρευμα με τιμή 20.000 ευρώ.
Στρατηγική της ΕΕ με σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Μια νέα Στρατηγική, πενταετούς διάρκειας (2012-2016) και με συγκεκριμένα μέτρα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων υιοθέτησε, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας με χρονική καθυστέρηση τις εξελίξεις, που φανερώνουν έξαρση του φαινομένου και εντός ΕΕ.
Με τη «Στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων (2012-2016)», η Επιτροπή επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα υποστηρίξουν και θα συμπληρώσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την εμπορία ανθρώπων (οδηγία 2011/36/EΕ) την οποία τά κράτη μέλη πρέπει να ενσωματώσουν στις εθνικές νομοθεσίες και να εφαρμόσουν έως τον Απρίλιο του 2013.
Στα μέτρα της ενωσιακής Στρατηγικής περιλαμβάνεται η σύσταση εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου ειδικευμένων στην εμπορία ανθρώπων και η δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών ομάδων έρευνας για τη δίωξη περιπτώσεων διασυνοριακής εμπορίας ανθρώπων.
Η στρατηγική περιλαμβάνει την πρόληψη, την προστασία και στήριξη των θυμάτων, τη δίωξη των σωματεμπόρων, και προσδιορίζει πέντε προτεραιότητες και παρουσιάζει μια σειρά πρωτοβουλιών για την καθεμία, όπως:
Στήριξη της σύστασης εθνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου ειδικευμένων στην εμπορία ανθρώπων.
Δημιουργία κοινών ομάδων έρευνας με τη συμμετοχή της Europol και της Eurojust σε κάθε περίπτωση διασυνοριακής εμπορίας ανθρώπων.
Παροχή στα θύματα σαφούς πληροφόρησης σχετικά με τα δικαιώματα που έχουν βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ και της εθνικής νομοθεσίας, και ιδίως το δικαίωμα σε αρωγή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το δικαίωμα σε άδεια διαμονής και τα εργασιακά δικαιώματα.
Δημιουργία ενός κοινοτικού μηχανισμού για τον καλύτερο εντοπισμό, παραπομπή, προστασία και αρωγή των θυμάτων.
Σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Επιχειρήσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ενδιαφερομένων μερών.
Ίδρυση μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και παρόχων υπηρεσιών που ασχολούνται με την προστασία των θυμάτων και την παροχή βοήθειας σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες.
Υποστήριξη ερευνητικών σχεδίων που μελετούν το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, ως τα συνεχώς και περισσότερο πιο διαδεδομένα μέσα εξεύρεσης θυμάτων για τους σωματέμπορους.
Δηλώσεις Cecilia Malmström.
«Δυστυχώς, η δουλεία δεν έχει ακόμη περάσει στην ιστορία», δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström.
«Είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας να εξακολουθεί να γίνεται πώληση και διακίνηση ανθρώπινων όντων με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή την πορνεία», πρόσθεσε.
Blog:marina anastas.kourbela
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου