Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

O Tόμσεν μας είπε αυτό που ξέραμε…

ekthesi-troika-triti-dosi-625x469Γράφει ο Δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας

Το πρόγραμμα λιτότητας ήταν λάθος, είπε ο Τόμσεν. Σε ποιόν έκανε εντύπωση; Σε όλους εμάς που το φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή (είμαστε δεν είμαστε οικονομολόγοι ή γνώστες της οικονομίας) ή σε όσους απλά ενημερώνονται;

Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο με τον Τόμσεν είχε πει και πριν ένα χρόνο η ίδια η Μέρκελ, σε συνέντευξή της σε έξι μεγάλες εφημερίδες από το Παρίσι όπου βρισκόταν (τη γαλλική Le Monde, τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τη βρετανική The Guardian, την ιταλική La Stampa, την ισπανική El Pais και την πολωνική Gazeta Wyborcza).

Όλοι το γνώριζαν από την αρχή, ωστόσο συνεχίζουν να μην αντιπροτείνουν κάτι διαφορετικό. Από την παραδοχή της Μέρκελ μέχρι και σήμερα, ένα χρόνο μετά, το μόνο που έγινε ήταν η πιστή τήρηση του προηγούμενου προγράμματος, με επιπλέον επώδυνα μέτρα. Ακόμα και οι πολιτικές για την εφαρμογή των μέτρων να ήταν λανθασμένες, ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας όπως αυτό που προσπάθησε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία. Γιατί δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία που μπορούν να ταράξουν μια οικονομία.

Όπως φάνηκε στη συνέχεια, αν δεν υπάρχει ψυχολογία στην πραγματική οικονομία (σ.σ. κατανάλωση) τότε θα «στεγνώσουν» τα πάντα, όπερ και εγένετο! Αν κόβεις μόνο μισθούς και συντάξεις και βάζεις συνεχώς φόρους, αυτό δεν λέγεται πρόγραμμα διάσωσης, αλλά καταστροφής. Κι αυτό το γνώριζαν πολύ καλά εξ αρχής.

Καταληκτικά, αν οι δανειστές πιστεύουν ότι οι πολιτικοί της χώρας μας (καθοδηγούμενοι από κέντρα και τη διαπλοκή) «πάγωναν» τις μεταρρυθμίσεις (αποκρύπτοντας λίστες, σώζοντας τραπεζίτες, επιχειρηματίες κτλ), γιατί συνεχίζουν και μιλούν μαζί τους; Αν προσπαθήσει να απαντήσει κάποιος ότι αυτό κάνουν τώρα με τον Στουρνάρα, να του θυμίσουμε εμείς τα έργα και της ημέρες του “τεχνοκράτη” που προσπαθεί να χτίσει πολιτικό προφίλ, επί ημερών Σημίτη. Το ίδιο και με τον Παπαδήμο, που ως τότε διοικητής της ΤτΕ έβαλε τη χώρα στο ευρώ κι γι’ αυτά τα “greek statistics” μπήκαμε σε μνημόνιο. Πως γίνεται, λοιπόν, οι ίδιοι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία, να παρουσιάζονται ταυτόχρονα και ως «σωτήρες» της;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...