Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

20130328-232627.jpgΑπό 37,5% έως 60% θα ανέλθει το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με το διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τη διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το κούρεμα καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου αρχίζει από 37,5% και μπορεί να αυξηθεί κατά 22,5% ανάλογα με τα αποτελέσματα μελέτης ανεξάρτητου εκτιμητή για τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας.

Όσον αφορά τους μετόχους, πρόκειται να δημιουργηθούν τέσσερις κατηγορίες, σύμφωνα με το διάταγμα.

Στην πρώτη κατηγορία, θα δοθούν στους καταθέτες μετοχές κατηγορίας Α, οι οποίες θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο, ενώ στους μετόχους παραχωρείται και το δικαίωμα ψήφου.

Στην κατηγορία Β, εντάσσονται οι κάτοχοι αξιογράφων οι οποίοι δεν επέλεξαν την μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, ενώ η κατηγορία Γ αγορά όσους δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.

Στην κατηγορία Δ, εντάσσονται οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου πριν την αναδιάρθρωσή της, με μετοχές των οποίων η αξία θα είναι απειροελάχιστη.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις άνω των €100.000 συμψηφίζονται με δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή αφαιρείται το ποσό του δανείου αν υπάρχει, από το ποσό της κατάθεσης και για το εναπομείναν ποσό κατάθεσης ακολουθείται η παρακάτω η διαδικασία.

Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης διατηρεί κατάθεση άνω των €100.000 αλλά δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, το πρώτο κούρεμα θα είναι 37,5% και στη συνέχεια ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα υπάρχουν μέχρι να καλύψει τον στόχο η τράπεζα, μπορεί να υποστεί δεύτερο κούρεμα μέχρι 22,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...