Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κατάργηση των Μονάδων Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και υποβάθμιση- μέσω συγχωνεύσεων των Μονάδων Νοσηλείας της Μεσογειακής Αναιμίας σε πολλά νοσοκομεία της χώρας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση των Μονάδων Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και υποβάθμιση- μέσω συγχωνεύσεων των Μονάδων Νοσηλείας της Μεσογειακής Αναιμίας σε πολλά νοσοκομεία της χώρας».

Οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της χώρας, λειτουργούν βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου (ΦΕΚ Β’, 2267/28-11-2007), στο οποίο ορίζεται ρητά ότι λειτουργούν ανεξάρτητα χωροταξικά και υπάγονται διοικητικά και επιστημονικά στον Παθολογικό τομέα . 
Το τελευταίο διάστημα όμως σε κάποια νοσοκομεία της χώρας όπως το Γενικό νοσοκομείο Λάρισας επιχειρείται η συγχώνευση των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας με τις Παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων. Στην περίπτωση του νοσοκομείου Λάρισας κατέθεσε έγγραφη διαμαρτυρία και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, δηλαδή ο Δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο που έχει ως μέλη 26 συλλόγους και εκπροσωπεί 5.000 ασθενείς και τις οικογένειες τους.
Παράλληλα όμως την ίδια περίοδο βάλλεται και η πρόληψη της Μεσογειακής Αναιμίας, αφού οι Μονάδες Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας δεν συμπεριλαμβάνονται στους νέους αναμορφωμένους οργανισμούς των νοσοκομείων. Η λειτουργία των μονάδων πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αποτελεί την πιο θετική και αποτελεσματική ενέργεια ώστε να περιορισθεί η γέννηση πασχόντων με Μ.Α , ακόμη και να εξαλειφτεί πλήρως στο μέλλον. Εξάλλου η σωστή εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ιδιαίτερα ο αριθμός γεννήσεων πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.
Εκτός από την ανθρωπιστική-κοινωνική πλευρά, το ζήτημα πρόληψης της Μ.Α. έχει ακόμη μία διάσταση, την οικονομική. Σε κάθε ασθένεια η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη από κάθε άποψη μέθοδος αντιμετώπισης. Ιδιαίτερα στη Μ.Α που μέσα από μια απλή εξέταση όλος ο αναπαραγωγικά ενεργός πληθυσμός μπορεί να ελεγχθεί το εάν είναι φορέας στίγματος Μεσογειακής αναιμίας.

Επομένως, μία επικείμενη συγχώνευση Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας συνεπάγεται με μία σειρά προβλημάτων που έχουν ως αποδέκτη την κοινωνία, δεν έχει να προσθέσει κάτι θετικό , ενώ θα δημιουργήσει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων.
-Επειδή, μία επιχειρούμενη κατάργηση των Μονάδων Πρόληψης των Περιφερειακών Νοσοκομείων της χώρας, μέσω της μη συμπερίληψής τους στους πρόσφατα αναμορφωμένους Οργανισμούς των Νοσοκομείων αποτελεί οπισθοδρόμηση στον αγώνα για την μείωση της Μεσογειακής Αναιμίας και της Δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και θα επιφέρει πρωτίστως ανθρωπιστική-κοινωνική αλλά και οικονομική ζημιά.
-Επειδή, η ενοποίηση σε «Διατομεακό Τομέα» των Μονάδων Νοσηλείας των πασχόντων από Μ.Α. με τις αντίστοιχες Μονάδες Πρόληψης στα Νοσοκομεία όπου υφίστανται και οι δύο αποτελεί στρέβλωση του νόμου, που ορίζει την ανεξάρτητη χωροταξικά λειτουργία τους (ν. 2267/2007) και θα δημιουργήσει ολέθριες συνέπειες στην ασφάλεια και τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των θαλασσαιμικών ασθενών.

-Επειδή οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας απευθύνονται σε πάσχοντες από Μ.Α και Δ.Α, όπου μεταγγίζονται και νοσηλεύονται σε αυτές, ενώ οι Μονάδες Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας απευθύνονται στο γενικό πληθυσμό για προληπτικό έλεγχο και δεν προκύπτει κάποιος προφανής λόγος για τη συγχώνευση τους.

-Επειδή η ασφάλεια και η υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των πασχόντων από Μ.Α και Δ.Α πρέπει να είναι ο πυρήνας και ο στόχος κάθε επιχειρούμενης αλλαγής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε «Διατομεακό Τομέα» των Μονάδων Νοσηλείας των πασχόντων από Μ.Α. με τις αντίστοιχες Μονάδες Πρόληψης στα Νοσοκομεία όπου υφίστανται; Θα προχωρήσουν οι χωροταξικές συνενώσεις των μονάδων Μ.Α και των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων όπως αποφασίστΗΚΕ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας; Είναι σύννομη μια τέτοια ενέργεια σύμφωνα με το ν. 2267/2007 που ορίζει την ανεξάρτητη χωροταξικά λειτουργία των μονάδων Μ.Α.;
Ποιες εγγυήσεις μπορεί να παρέχει σχετικά με την ασφάλεια και την σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στη χώρα μας, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου κατάργησης και παράλληλης συγχώνευσης των εν λόγω Μονάδων;
Αναγνωρίζει την ανεκτίμητη προσφορά των περιφερειακών μονάδων πρόληψης μεσογειακής αναιμίας στην ελάττωση γεννήσεων πασχόντων από Μ.Α στη χώρα μας; Τι θα κάνει ώστε να υπάρξει άμεση επανένταξη τους στου νέους Οργανισμούς των νοσοκομείων όπως γινόταν μέχρι σήμερα;
Κρίνετε πραγματικά σκόπιμες και ωφέλιμες σε οποιοδήποτε επίπεδο τέτοιες ενέργειες, οι οποίες εκθέτουν σε κινδύνους τους πάσχοντες και την κοινωνία ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Μιχαλάκης Νικόλαος, Κυριακάκης Βασίλης, Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη, Γαϊτάνη Ιωάννα 
Ξανθός Ανδρέας, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...