Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Για "χρεοκοπία" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλά η Κομισιόν

Για στάση πληρωμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσον αφορά τα δάνεια ύψους 270 εκ. ευρώ που έχουν λάβει συνολικά με προνομιακούς όρους, κάνει λόγο η Κομισιόν, με αφορμή ερώτηση έλληνα ευρωβουλευτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών που τα έχουν χορηγήσει.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία το παραπάνω προκύπτει από την απάντηση που δίνει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χουακίν Αλμούνια σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της "Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη" και προέδρου του κόμματος Δράσης, Θοδωρή Σκυλακάκη.
Αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης: “Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη”.
Ο Επίτροπός Αλμούνια απαντά: “Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013”.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα επιχειρείται να σβηστούν οι όποιες ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών. Με τροπολογία κατατεθειμένη εκπροθέσμως και υπερψηφισμένη εσπευσμένως στις αρχές Απριλίου του 2013, απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ.
Από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Πιο γενναιόδωρη τράπεζα, η διαλυθείσα πλέον Αγροτική, με ροές 198 εκατ. προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση που θα ελάμβαναν τα κόμματα και το προσδοκώμενο έσοδο υπολογιζόταν βάσει τρέχοντος εκλογικού ποσοστού.
Μετά την εκλογική συρρίκνωση όμως του περασμένου καλοκαιριού και με σωρευμένο ήδη δανεισμό, τα κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ, με αναλόγως συρρικνωμένη επιδότηση, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου βρίσκονται εκτεθειμένες και οι χορηγούσες τράπεζες, που δεν ασφάλισαν τα χρήματα των καταθετών τους.
Με την τροπολογία νομοθετείται ότι οι τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για τα θαλασσοδάνεια, και μάλιστα η ασυλία έχει αναδρομική ισχύ: "Η διάταξη καταλαμβάνει και τα ήδη χορηγηθέντα ή εκκρεμή δάνεια". 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...