Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Νέες περικοπές δαπανών σε συντάξεις, περίθαλψη, Παιδεία, Άμυνα και Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Νέες περικοπές δαπανών σε συντάξεις, περίθαλψη, Παιδεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σηματοδοτεί η κατάθεση (εντός της εβδομάδας ) στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της περιόδου 2015-2018. Προβλέπει επίσης περιστολή δαπανών, μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 100.000.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για αύξηση έμμεσων φόρων από καύσιμα, ποτά και ΦΠΑ με τη μεσοσταθμική αύξηση των συντελεστών (μείωση υψηλών συντελεστών, αλλά αύξηση των χαμηλών που ισχύουν για τα νησιά).
Το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 προβλέπει πολιτικές συγκράτησης των δαπανών για συντάξεις που θα προσδιοριστούν έως τον Ιούνιο του 2014. Θα ακολουθήσει αναλογιστική μελέτη ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία θα λειτουργήσει ως ο «πιλότος» των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.
 
Από το «ψαλίδι» των πιστώσεων στα υπουργεία η κυβέρνηση στοχεύει εξοικονόμηση που θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος το 2018. Το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, που θα πρέπει να μειώσει κατά περίπου 800.000.000 ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018, ώστε να διαμορφωθούν στα 11,4 δισ. ευρώ, από 13 δισ. ευρώ που θα ανέλθουν το 2014.
Ακολουθεί το Παιδείας, με περικοπές 440.000.000 ευρώ, οι οποίες θα προέλθουν από το κλείσιμο πανεπιστημίων και σχολών ΑΕΙ, και το κύμα της διαθεσιμότητας που θα σαρώσει την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στην αμέσως επόμενη θέση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα νέο νυστέρι των δαπανών του κατά 116.000.000 ευρώ.
Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζητούνται περικοπές 116.000.000 ευρώ, κυρίως από το μέτωπο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ 58.400.000 ευρώ θα αφαιρεθούν από τις πιστώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Φορολογικό
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να θέσει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 τα ακόλουθα νέα φορολογικά μέτρα:
*Εφαρμογή ενός νέου «απλοποιημένου» συστήματος ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2015, στο πλαίσιο του οποίου θα πάψουν να ισχύουν οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές. Εμμέσως πλην σαφώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αξιολόγησης προαναγγέλλει την κατάργηση όλων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί και τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών.
*Εφαρμογή ενός νέου συστήματος «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος», με το οποίο θα εξαντλείται πλήρως η φορολογική υποχρέωση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο!
 
Στέλιος Κράλογλου - Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...