Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Θυελλώδεις άνεμοι κατά της ΕΕ στη Βρετανία


Του Μιχάλη Ψύλου. 

Το κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του δεξιού λαϊκιστή ηγέτη Νάιτζελ Φάρατζ,που ζητεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα παίξει πιθανότατα πρωταγωνιστικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Γηραιά Αλβιώνα τον προσεχή Μάιο.Μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαίου με 27% ,το UKIP κέρδισε ήδη την πρώτη του έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια. Από το 1993 που ιδρύθηκε …
Την περασμένη Πέμπτη, ο υποψήφιος του UKIP,Ντάγκλας Κάρσγουελ κέρδιζε με το εντυπωσιακό 60% την έδρα της περιοχής του Κάκτον,στο Εσεξ .«Το μόνο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει τη Βρετανία είναι να βγεί από την Ευρωπαική Ενωση» ήταν το κεντρικό του σύνθημα. Ο Κάρσγουελ ήταν επι 9 χρονια βουλευτής των Συντηρητικών. Παραιτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το κόμμα ,αλλά και από βουλευτής δηλώνοντας ότι «οι Τόρις δεν συνιστούν μια αρκετά ισχυρή δύναμη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ».Εντάχθηκε στο κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ ,που έχει πρώτο στόχο την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και διεκδίκησε ξανά την έδρα στο Κάκτον. Κατατρόπωσε τους υποψήφιους των Συντηρητικών και των Εργατικών που έλαβαν μόλις το 24,6% και το 11,9% αντίστοιχα. «Το Κάκτον είναι μόνο μία από τις 650 εκλογικές περιφέρειες στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά η συμβολική έννοια της νίκης του UKIP είναι τεράστια» γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung
Δεν ήταν όμως μόνο το Κάκτον. Το UKIP λίγο έλλειψε να πάρει και δεύτερη έδρα στη βουλή ,στις επαναληπτικές εκλογές στο Χέιγουντ, στην περιοχή του Μάντσεστερ ,που θεωρείται προπύργιο των Εργατικών. Ο υποψήφιος του κόμματος της Ανεξαρτησίας πήρε στις αναπληρωματικές εκλογές το 39% ,δεκαπλασιάζοντας το ποσοστό του από το 2010.Εχασε μόλις για 600 ψήφους την έδρα από τον υποψήφιο των Εργατικών. Τον επόμενο μήνα διεξάγονται επίσης επαναληπτικές εκλογές στο Ρότσεστερ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης νίκη του UKIP .To περιοδικό New Statesman σημειώνει ότι το UKIP «συνιστά πλέον μια απειλή για τους Εργατικούς ,καθώς αποκτά όλο και ισχυρότερες προσβάσεις στη βρετανική εργατική τάξη» ,όπως δείχνει η κοινωνική κατανομή των ψήφων του κόμματος. Το βρετανικό περιοδικό διερωτάται μάλιστα αν με την μαζική προσέλευση εργατικών ψήφων, μπορεί να υπάρξει «μια νέα πολιτική δύναμη : Το Κόκκινο UKIP» .
Το τέλος του δικομματισμού
Η εξασφάλιση μιας έδρας στη βρετανική βουλή δεν είναι απλά συμβολική . Οπως γράφει η ισπανική El Pais « οι δύο επαναληπτικές εκλογές στο Κάκτον και το Χέιγουντ θα μπορούσαν να θεωρηθούν δύο μικρά επεισόδια, αν δεν ήταν μέρος μιας μεγάλης ιστορίας που έχει να κάνει στη βρετανική πολιτική μπροστά στις επόμενες γενικές εκλογές: Η εμφάνιση του UKIP οδηγεί στο τέλος του δικομματισμού στη Βρετανία» . Ούτε οι Εργατικοί ,ούτε οι Συντηρητικοί μπορούν πλέον να ξεπεράσουν το 35% των ψήφων ,ενώ ο τρίτος πόλος-το κόμμα των Φιλελευθέρων,πνέει τα λοίσθια. Αλλωστε,η δεξιά κυβέρνηση της Βρετανίας υλοποιεί την πιο ακραία πολιτική λιτότητας που έχει γνωρίσει η χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,ενώ οι Εργατικοί κάθε άλλο παρά πείθουν ότι θα ακολουθήσουν διαφορετική πορεία ,αν κερδίσουν στις εκλογές.
Την ίδια ώρα,δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην «The Mail on Sunday» την περασμένη Κυριακή δίνει στο UKIP το 25%. Αν αυτές οι τάσεις διατηρηθούν τότε το κόμμα της Ανεξαρτησίας «ενδέχεται να κερδίσει έως και 128 έδρες» στις γενικές εκλογές του Μαΐου του 2015», εκτίμησε ο Τζον Κέρτις καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Στράθκλαϊντ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ωθεί σε σαφώς αντι-ΕΕ κατεύθυνση ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία .Το UKIP πρωτοστατεί στην κατεύθυνση αυτή,γεγονός που υποχρεώνει τα δύο μεγάλα κόμματα να παίρνουν πλέον πιο αντι-ευρωπαικές θέσεις για να αποτρέψουν την αιμορραγία των ψήφων τους προς το κόμμα της Ανεξαρτησίας .
Η γερμανικη Frankfurter Allgemeine Zeitung με τρόμο προβλέπει «φαινόμενο Ντόμινο» στη Βρετανία. «Με την εκλογή επιτυχία του UKIP, θα αυξηθεί η πίεση προς τον Κάμερον για να ακολουθήσει μια πιο ευρωσκεπτικιστική πορεία ,ενόψει και του δημοψηφίσματος του 2017. Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 100 από το 303 βουλευτές των Συντηρητικών συμφωνούν με την αντι-Ευρωπαϊκή πολιτική του UKIP.Αν γίνει όντως το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον με το ερώτημα «να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ;», η έκβασή του θα είναι σε μεγάλο βαθμό προκαθορισμένη και η Γηραιά Αλβιών θα αποχαιρετήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!
Τιτανικός η ΕΕ
Ο ευρωσκεπτικισμός του UKIP στηρίζεται βέβαια και στα συμφέροντα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτού που οι δημοσιογράφοι συνηθίζουν να αποκαλούν Σίτι του Λονδίνου και το οποίο είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη.Το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αρνείται φυσικά να παραδοθεί στους Γερμανούς – να υπαχθεί δηλαδή σε περιοριστικούς κανόνες που θα υπαγορεύσει το Βερολίνο, οι οποίοι βεβαίως θα αποσκοπούν κατεξοχήν στον περιορισμό της ισχύος του Σίτι που μέχρι τώρα απολαμβάνει πλήρη ασυδοσία δράσης και κερδοσκοπίας χωρίς συνέπειες.
Ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών των συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον, ο επιχειρηματίας Άρον Μπανκς, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι αποσύρει την οικονομική του υποστήριξη προς τους Τόρις για χάρη του Κόμματος για την Ανεξαρτησία .Η ανακοίνωση αυτή θα παρακινήσει κι άλλους υποστηρικτές των Συντηρητικών να πράξουν το ίδιο, σχολιάζει το Reuters. «Έχω στηρίξει τους συντηρητικούς επί σειρά ετών, αλλά έχω συνειδητοποιήσει ότι μόνο το UKIP είναι σύμφωνο με τις θέσεις μου. Το να είναι κάποιος μέλος της ΕΕ είναι σαν να έχει εισιτήριο για την πρώτη θέση στον Τιτανικό», ανέφερε ο Μπανκς .

περιοδικό Επίκαιρα (τεύχος 259 16-22/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...