Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Κάμερον: οι πολίτες μπούχτισαν πια με τα αιολικά! Φτάνει πια! Επιδοτήσεις τέλος!

Η Επιτροπή Συνδέσμου (Liaison Committee) της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας τρεις φορές το χρόνο συνεδριάζει δημόσια μαζί με τον πρωθυπουργό, για να ενημερωθεί με μια διαδικασία ερωτήσεων/απαντήσεων σε τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.
Η Επιτροπή αποτελείται απ’ τους 32 Προέδρους Επιτροπών της Βουλής των Κοινοτήτων και τον Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άνω & Κάτω Βουλής.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2014 συνεδρίασε για την κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές, ενώ ζήτησε επίσης ενημέρωση για …
την αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων και τον εξτρεμισμό στα σχολεία.
Ολόκληρη τη διάρκειας 90 λεπτών συνεδρίαση μπορείτε -αν σας ενδιαφέρει- να παρακολουθήσετε από τον ειδικό σύνδεσμο του BBC, αλλά αυτά που είπε ο Κάμερον για τα χερσαία αιολικά μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα, (στα 40:00-40:30 του βίντεο), έκαναν το γύρο του διαδικτύου: «People are fed up with so many wind farms being built – Οι πολίτες μπούχτισαν πια με τα [χερσαία] αιολικά». 
«Let’s get rid of the subsidy, put them into the planning system. If they can make their case, they will make their case. I suspect they won’t and we’ll have a reasonable amount of onshore wind, we’ll have safer electricity supplies as a result but enough is enough and I’m very clear about that. – Ας ξεφορτωθούμε την επιδότηση, ας βάλουμε τα αιολικά στο σχεδιασμό του συστήματος. Εάν μπορούν να σταθούν, θα σταθούν. Υποπτεύομαι πως δεν θα σταθούν και θα έχουμε μια λογική ποσότητα χερσαίων αιολικών, θα έχουμε πιο ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά το αρκετό είναι αρκετό και είμαι πολύ σαφής σ’ αυτό.»
Μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα ο Κάμερον ξετίναξε τα χερσαία αιολικά, αλλά δεν είπε τίποτα για τα πανάκριβα υπεράκτια αιολικά, τα οποία και αναπτύσσονται τώρα στη Βρετανία.
Ωστόσο και σ’ αυτά έχει περιορίσει πολύ τις διαθέσιμες επιδοτήσεις και δεν πρόκειται να κατασκευαστούν όλα τα έργα που ήδη έχουν πάρει έγκριση υλοποίησης.
Νωρίτερα, (στα 19:45 του βίντεο), ο Κάμερον το είχε φέρει πιο μαλακά: «Δώσαμε επιδοτήσεις στα χερσαία αιολικά όταν ήταν μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία, για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Τώρα έχει φθάσει να καλύπτει το 10% της ενέργειας κι αυτό -κατά την άποψή μου- είναι αρκετό για την ισορροπία του συστήματος εφοδιασμού. Αν θα γίνουν και όλα τα έργα που έχουν αδειοδοτηθεί θα περάσουμε το 10% κι αυτό είναι αρκετό, δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις, γιατί μ’ ενδιαφέρει να μη φθάσουν οι λογαριασμοί στα ουράνια. Θα πάρουμε τις επιδοτήσεις και θα τις δώσουμε πίσω στο σχεδιασμό του [ηλεκτρικού] συστήματος και θ’ αφήσουμε τις τοπικές κοινότητες ν’ αποφασίσουν αν θέλουν άλλα χερσαία αιολικά«.
Αλλά όταν λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανέφερε πως 1-2 μέλη της κυβέρνησης δεν ακολουθούν τις συστάσεις των επιστημόνων για την «κλιματική αλλαγή», ο Κάμερον «τα πήρε» και τη «μπουμπούνισε» στα χερσαία αιολικά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ταυτόχρονα και το περίφημο «Get Rid of All the Green Crap«. 

Πώς βλέπει την προσαρμογή στην «κλιματική αλλαγή» ο Κάμερον; Δίνει μεγάλη σημασία στο αν θα αποδειχθεί αποτελεσματικό το σύστημα CCS, (συλλογής και αποθήκευσης του CO2), προκειμένου να συνεχίσει ανεμπόδιστα την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Και θέλει να προωθήσει τις γεωτρήσεις για σχιστολιθικό φυσικό αέριο.
Αυτοί είναι οι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι της Βρετανίας κι αυτούς θέλει να προωθήσει ο Κάμερον. Μερικά πράγματα είναι απλά θέμα κοινής λογικής. Όχι όπως στην Ελλάδα, που ο εγχώριος πόρος είναι ο λιγνίτης και κάποιοι πολιτικοί, για ευνόητους λόγους, προωθούν το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Προωθεί επίσης το πυρηνικό εργοστάσιο στο Hinkley Point C, που δίνει αξιοπιστία εφοδιασμού.
Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ο Κάμερον έχει εκλογές το Μάιο, οπότε έχει ανάγκη τόσο την πυρηνική βιομηχανία όσο και τη βιομηχανία φυσικού αερίου, που δίνουν δουλειές στους Βρετανούς. Και θέλει να ξεφορτωθεί τις επιδοτήσεις των αιολικών, που έχουν φορτώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού των νοικοκυριών, εξαγριώνοντας τους ψηφοφόρους.
Αλλά ό,τι κι αν κάνει με τα ενεργειακά, πάει για τρίτος στις εκλογές, πίσω απ’ το UKIP και τους Εργατικούς, καθώς η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στη Βρετανία από την εποχή του Μπλερ έχει δημιουργήσει έντονες κοινωνικές ανισότητες.
Η πολύχρονη ασυδοσία των καθαρών δεξιών και των σοσιαλδημοκρατικών δεξιών κομμάτων οδηγεί σταδιακά σε μια άλλη Ευρώπη, με ανάδειξη παντού άλλων, νέων δυνάμεων και καταβαράθρωση των παλαιών. 
Η ελπίδα των πολιτών για μια κυβέρνηση των πολλών κι όχι της ολιγαρχίας πεθαίνει πάντα τελευταία …

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...