Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. (Βίντεο 30/7/2015)

"...Η πρώτη κυβέρνησης της αριστεράς, είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή θεώρησαν ότι δεν είναι πια τόσο αριστερή"
 Η ομιλία Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε έκτακτο συνέδριο για τον προσεχή Σεπτέμβριο, προκειμένου να συζητηθούν επιμέρους ζητήματα εντός και εκτός του κόμματοςΓια το δίλημμα το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει έπειτα «από 6 μήνες αγώνα» μίλησε στην έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το δίλημμα αυτό ήταν: «Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, είναι όμως μια δύσκολη επιλογή που αναλάβαμε τις τελευταίες ημέρες».

»Είχαμε να επιλέξουμε αν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων ή στην καταστροφή μας. Αυτό είναι φαινομενικά επιλογή, ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε σήμερα μπροστά στην ελληνική κοινωνία. Ήρθε η ώρα να πούμε την άποψή μας χωρίς περιστροφές και να εξηγήσουμε ποιες ήταν οι επιλογές που είχαμε μπροστά μας, είπε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Η άτακτη χρεοκοπία προφανώς και δεν αποτελεί επιλογή. Ορισμένοι λένε ότι υπήρχε και 3η επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ».

H τρίτη επιλογή
Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας καταφέρθηκε κατά της τρίτης άποψης κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σενάριο Grexit και λέγοντας πως «η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ακραία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και εκ νέου προσφυγή στο ΔΝΤ για στήριξη του νομίσματος». Απευθυνόμενος σε όσους δεν το παραδέχονται αυτό είπε πως είτε εθελοτυφλούν είτε κρύβουν την αλήθεια.

«Δεν υπήρχε βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε με ένα πρόγραμμα που εμείς δεν θα επιλέγαμε να πάρουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές για όσους «θεωρούν από την μια μέρα στην άλλη ότι το κόμμα υπέστη μετάλλαξη και θέλει να ασπαστεί τον νεοφιλελευθερισμό».

Η θέση αυτή είναι «ακραία. Πιστεύω ότι όσοι τα λένε αυτά δεν τα πιστεύουν κατά βάθος. Αυτοί που τα λένε αποκρύβουν το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα και μάλιστα απροσδιόριστη στους τομείς που επηρεάζει» συνέχισε.

Σχετικά με τη διαπραγματευτική πολιτική που ακολουθήθηκε στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους, είπε πως «επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας πως θα φτάσουμε σε μία λύση. Όχι να οδηγήσουμε την χώρα σε καταστροφή. Την απόφαση αυτή την πήραμε όχι κοιτώντας στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά κυρίως με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού που θα πλήττονταν από την χρεοκοπία».

Υπεραμυνόμενος της τακτικής αυτής ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτή η κυβέρνηση εξήντλησε κάθε περιθώριο, τα όρια της εντολής του λαού και τα όρια της οικονομίας. Όσα είχαν κατατεθεί στις συνεδριάσεις μας ως πλάνα έγιναν πραγματικότητα. Θέσαμε το ζήτημα του χρέους, φτάσαμε σε δημοψήφισμα, έχοντας αφήσει το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει, όχι με δική μας υπαιτιότητα, και είδαμε τι συμβαίνει σε μια τέτοια εκδοχή. Και βεβαίως αναδείξαμε το ελληνικό πρόβλημα ως παγκόσμιο».

Δύσκολος συμβιβασμός
Σχετικά με την απόφαση να επιλέξουν τον δύσκολο συμβιβασμό, ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Επιλέξαμε αυτό τον δρόμο, του δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία καλύτερη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, να το υποστηρίξει ανοιχτά και να πει με ποιους όρους. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια καλύτερη εναλλακτική να διατυπώσει και να τεκμηριώσει αυτή την άποψη. Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, πρέπει να διατυπωθεί. Αν υπάρχει η άποψη ότι η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια και αυτό πρέπει να εξηγηθεί με επιχειρήματα».

Η ερμηνεία του δημοψηφίσματος

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε και στην ερμηνεία που απέδωσε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ισχύει ότι το δημοψήφισμα ήταν εντολή ρήξης και επιστροφή στην δραχμή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να τεθεί πριν το δημοψήφισμα. Δεν έλεγαν αυτό οι ανακοινώσεις, ούτε οι δηλώσεις των μελών. Έκανα επίθεση στο μιντιακό σύστημα και στο πολιτικό που προσπάθησαν να δείξουν ότι το δημοψήφισμα αφορούσε το grexit.

Είπα πριν το δημοψήφισμα ότι η εντολή που ζητάω είναι για διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Δεν ασκήθηκε κριτική. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες…

Για αυτή τη μάχη που δώσαμε στο όνομα του δίκιου του ελληνικού λαού, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, γιατί δεν είχαμε κρυφά χαρτικά, για αυτή την μάχη πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι.

Ασφυξία και capital controls

Σχετικά με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αντιμετωπίσαμε την χρηματοπιστωτική ασφυξία που οδήγησε στα capital controls, φτάσαμε στο σημείο παγώματος πληρωμών, και καταφέραμε σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε μερικά πράγματα. Αναδείξαμε την σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στην ηγεμονία στην Ευρώπη».

»Αυτή η αμφισβήτηση και κριτική δεν περιορίζεται πλέον στα όρια της Αριστεράς. Ακόμα και μεγάλα συγκροτήματα τύπου, πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν το μοντέλο λειτουργίας της ένωσης του ευρώ ως μη βιώσιμο, πρόσθεσε.

Η διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος

Στις επιτυχίες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας συγκαταλέγει τη «διεθνοποίηση» του ελληνικού ζητήματος. Ειδικότερα όπως είπε: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη επανατοποθετούνται στην ελληνική κρίση. Η ελληνική κρίση με την δραματική εξέλιξη και κατάληξη της διαπραγμάτευσης ανοίγει μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρώπη που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της ηπείρου. Η σκληρή διαπραγματευτική μάχη και οι αγώνες το λαού αυτό το εξάμηνο έπαιξαν τον ρόλο του καταλύτη ώστε να αναδειχθούν τα όρια της ευρωζώνης και να ξεσπάσει η συζήτηση».

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οδηγεί όλες τις δυνάμεις στο να αναδιαταχθούν. «Σε αυτή τη συγκυρία η Αριστερά πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση. Έχει ή δεν έχει υποχρέωση να παίξει κεντρικό ρόλο, να συνεχίσει να πυροδοτεί τη σύγκρουση; Σε αυτό το ερώτημα, αν υπάρχει χώρος και ρόλος για μια αριστερή κυβέρνηση σε αυτή την Ευρώπη, πρέπει να απαντήσουμε. Πιστεύω θετικά και καταφατικά» είπε.

»Δεν μπορεί να αποτελεί λύση ότι με κάποιον τρόπο μπορούμε να δραπετεύσουμε από αυτούς του συσχετισμούς. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που να μπορεί να μας γλυτώσει από αυτούς του συσχετισμούς. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, ούτε η νομισματική υποτίμηση, πρόσθεσε.

«Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Όποια απόφαση και αν λαμβανόταν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για δύο όψεις το ίδιου νομίσματος. «Κανένα από αυτά τα σχέδια δεν είναι βιώσιμο. Το θέμα είναι τι μπορεί να κάνει η Αριστερά. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Πρέπει ο αναστοχασμός του στρατηγικού σχεδίου να μην γίνει με όρους υποτίμησης και μηδενισμού του αγώνα και της μάχης και των όσων καταφέραμε παρά την χρηματοπιστωτική πίεση που δεχτήκαμε».

Απολογισμός έργου

Σύμφωνα μες τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση κατάφερε «μια σειρά από παρεμβάσεις που αποκαλύπτουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει διαφορετική πολιτική, ότι είναι διατεθειμένη να παλέψει. Ξεκινήσαμε με μια σειρά από νομοσχέδια, σε δύσκολες συνθήκες, να τηρούμε το πρόγραμμά μας. Και αυτά δεν πρέπει να τα ξεγράψουμε. Κάναμε τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, περάσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις, αποκαταστήσαμε μια σειρά από αδικίες στον δημόσιο τομέα, την αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό των αδικιών της περιόδου 2010-14, επαναλειτουργήσαμε την ΕΡΤ με όρους διαφάνειας, νομοθετήσαμε την απόδοση ιθαγένειας, καταργήσαμε το εισιτήριο των 5 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία, προχωρήσαμε σε μία σειρά από παρεμβάσεις παρά τις αντίξοες συνθήκες» είπε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «μέτωπα» που είναι ανοιχτά «στα οποία οφείλουμε να δώσουμε μάχη για να αφήσουμε το στίγμα μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν με την συμφωνία μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτή την λογική. Η απάντηση που εγώ δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής γιατί οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο άρσης της κυριαρχίας της».

Το χρέος η ρίζα του κακού-Χρειάζεται οργανωμένη λύση
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η βασική αιτία και το εργαλείο επιβολής της σκληρής επιτήρησης είναι το χρέος «και το έχουμε θέσει. Οι απαντήσεις δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ, ούτε απερίσκεπτα. Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα χωρίς κραυγές και χωρίς μαγικές λύσεις που μπορούν να λύσουν τα προβλήματα. Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με συμφωνία που μας οδηγεί σε μνημόνιο σκληρότερο από τα προηγούμενα και μας δένουν τα χέρια. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση».

»Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα κινούνται σε σκληρή κατεύθυνση, πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα αλλά ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει την συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει τη κατάσταση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Η συμφωνία είναι ηπιότερα από τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως όσον αφορά τα πλεονάσματα. Δεν υπάρχει δέσμευση για 16-17 θα προκύψει ανάλογα από την οικονομία, υπάρχει υποχρέωση για το 18 να έχουμε πλεονάσματα όσο και οι υπόλοιπες χώρες της τάξης του 3,5%» πρόσθεσε.

Για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, εκτίμησε ότι είναι παραπάνω από ορατή. Το ζήτημα που προκύπτει, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι σε τι βάθος θα γίνει ώστε να είναι αποτελεσματική. «Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση τρέχει, έχουμε την δυνατότητα να προτείνουμε αντισταθμιστικά μέτρα και πρέπει να δώσουμε την μάχη, όπως και στο θέμα το εργασιακό ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ακραίο σενάριο

Στη συνέχεια της ομιλίας του έθεσε το ζήτημα του «ακραίου σεναρίου» ενώπιον της Επιτροπής, καλώντας έμμεσα όλους να συμπορευθούν μαζί και να παλέψουν έως την τελευταία στιγμή: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα; Με ποιο σχέδιο, με ποια προοπτική; Έχουμε άλλη επιλογή περά από το να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή. Έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες; Δύσκολα τα ερωτήματα, δύσκολες και οι απαντήσεις».

»Είμαστε αναγκασμένοι από τα πράγματα να πάρουμε εμείς το βάρος αυτής της μάχης και της συμφωνίας. Όχι γιατί είναι αυτό που μας αρέσει ή επιλέγουμε αλλά γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που μας πίστεψε. Δεν μετουσιώνεται η πίκρα σε απογοήτευση αλλά στέκεται δίπλα μας και επιλέγει πάλι εμάς να δώσουμε την μάχη με το κατεστημένο και το παλιό πολιτικό σύστημα είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τα ανοιχτά θέματα

Σχετικά με τα ανοιχτά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είπε: «Υπάρχουν πέρα της διαπραγμάτευσης πάρα πολλά ανοιχτά θέμα, εντός της χώρας» και τα απαρίθμησε:

-Το πεδίο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της διοικητής ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα και το μέτωπο της διαπλοκής, των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα.

-Το πεδίο της οικονομίας που θέλει αλλαγές και τέλος

-Το μέτωπο των αντισταθμιστικών μέτρων που πρέπει να πάρουμε ακριβώς για να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Δεν θα είναι εύκολο, αλλά εκτιμώ ότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική αυτή την ώρα. Οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν, μπορούν όμως να τις διαμορφώσουν, να παλέψουν για το αλλάξουν. Αυτό είναι το καθήκον μας» είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του προανήγγειλε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Επίσης πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...