Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη ευρωπαϊκή κρίση ξεκίνησε: 27 ημέρες ακόμη!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει ένα πραγματικό «ασανσέρ» συναισθημάτων τον τελευταίο καιρό.
Η ελληνική κρίση ας πούμε ότι λύθηκε, αλλά η επόμενη υπαρξιακή κρίση ήδη σιωπηλά και αθόρυβα εκρήγνυται και όχι στην Ελλάδα. 
Τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να ξεχνούν ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει εξαγγείλει πρόωρες εκλογές, αλλά το ίδιο πράγμα συνέβη στην Καταλονία, μια αυτόνομη περιοχή στην Ισπανία.
Μετά την τροφοδότηση των εθνικιστικών αισθημάτων για αρκετό διάστημα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Artur Mas ζήτησε νέες εκλογές, ελπίζοντας να λάβει μια ακόμα ισχυρότερη εντολή για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. 
Όπως ίσως θυμάστε από πέρυσι, η Καταλονία έχει ήδη κάνει δημοψήφισμα για να δει την άποψη των ανθρώπων περί ανεξαρτησίας και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης έκανε ό, τι μπορούσε για να το σαμποτάρει. Και η Μαδρίτη είχε δίκιο, καθώς σχεδόν το 80% των ψηφοφόρων ψήφισε «ναι» στην ερώτηση εάν θα ήθελαν να δουν την Καταλονία ως ανεξάρτητο έθνος. Η προσέλευση ήταν πολύ χαμηλή, αλλά θα περιμέναμε το ναι και το όχι να είναι πολύ κοντά.
Ο Mas είναι πολύ δημοφιλής στην περιοχή και έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας λαμπρός πολιτικός αυξάνοντας και ενδυναμώνοντας ήσυχα την «καταλανική ταυτότητα» και η περιοχή έχει υποστεί μια πραγματική μεταμόρφωση τα τελευταία 10-15 χρόνια, καθώς έχει απομακρυνθεί ήσυχα και όσο πιο πολύ μπορεί, από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.
Ως μέρος της δημιουργίας / τονισμού της καταλανικής ταυτότητας, η χρήση της καταλανικής γλώσσας (η οποία φαίνεται να είναι ένα περίεργο μείγμα από ισπανικά και γαλλικά) έχει ενθαρρυνθεί και τώρα είναι η επίσημη γλώσσα στα καταλανικά σχολεία (παρά το γεγονός ότι αμφισβητήθηκε από το ισπανικό Ανώτατο δικαστήριο). Στη Μαδρίτη όχι μόνο δεν άρεσε αυτό, αλλά η κεντρική κυβέρνηση ήταν επίσης έξω φρενών που στο εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας δεν χρησιμοποιούν καν τα ισπανικά ως πρώτη γλώσσα. 
Τα καταλανικά είναι παντού: στις πινακίδες στο δρόμο, στα σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς.
Και δεν σταμάτησε στη γλώσσα. Η Καταλονία έχει αποκτήσει σιγά-σιγά πρόσθετη αυτονομία. Δημόσιες συγκοινωνίες: Ξεκίνησε με τα λεωφορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια, η Καταλονία έχει πάρει πραγματικά τα ηνία των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως επίσης, λειτουργεί σήμερα όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο εσωτερικό της περιοχής. Περιττό να πούμε ότι η «καταλανική ταυτότητα» βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από όταν η Βαρκελώνη κατακτήθηκε από τον ισπανικό στρατό το 15ο αιώνα.
spain_hartis_perifereion
Έχει εξελιχθεί ακόμη και στο σημείο όπου πόλεις και χωριά κυματίζουν τώρα όχι μόνο την καταλανική σημαία, αλλά τη σημαία που συμβολίζει την καταλανική ανεξαρτησία (με το λευκό αστέρι στην μπλε περιοχή). Έχουμε ξαναδεί αυτό το είδος της δημιουργίας ταυτότητας: στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Θα κερδίσουν τα αυτονομιστικά κόμματα; Υπάρχει μια καλή πιθανότητα, όπως φαίνεται να υποδεικνύουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καθώς δεν υπάρχει σαφής νικητής ακόμα, αλλά σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν πλέον συνασπιστεί και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.
Άλλες αυτόνομες περιοχές παρακολουθούν τις περαιτέρω εξελίξεις και ο πρόεδρος της Αραγονίας, μια γειτονική περιοχή, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι ανοικτός σε διερεύνηση για να συμπεριλάβει τα καταλανικά ως επίσημη γλώσσα της περιοχής του.
Αν οι Καταλανοί εθνικιστές κερδίσουν τις εκλογές, η Μαδρίτη θα έχει σοβαρούς πονοκεφάλους καθώς μια καθαρή ψήφος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας υπονομεύει την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης. Συν τοις άλλοις, η Μαδρίτη δεν μπορεί να προσφέρει πραγματικά στην Καταλονία πολύ μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς η πλειονότητα των πιο σημαντικών τομέων έχουν ήδη μεταφερθεί στην Καταλονία (εκπαίδευση, δημόσια μέσα μεταφοράς, τα καταλανικά ως πρώτη γλώσσα, …). Οπότε, αν οι Καταλανοί ήθελαν να πιέσουν για περισσότερη αυτονομία, η Μαδρίτη θα παρέλυε.
Και δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά αυτό. Η Καταλονία είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας. Έτσι, για χάρη των στατιστικών στοιχείων, η κατάσταση της Ισπανίας θα ήταν τόσο κακή όσο και η κατάσταση στην Ελλάδα χωρίς την Καταλονία.
Μια συνταγματική κρίση στην Ισπανία θα πυροδοτήσει μια κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μια παράλυτη Ισπανία υπό την πίεση μιας ώθησης για ανεξαρτησία, δεν θα είναι πλέον σε θέση να επικεντρωθεί στην τήρηση των δεσμεύσεων χρέους και προϋπολογισμού. Η Ισπανία θα αναζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η τελευταία δεν θα είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε. Γιατί; Πολύ απλά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρέμβει σε συνταγματικά ζητήματα μέσα σε ένα κυρίαρχο κράτος, εφόσον δεν υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαιώματος.
Κρατήστε αυτό για την Ισπανία, καθώς πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή θα προκαλέσει την επόμενη κρίση ταυτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή θα είναι μια κρίση που δεν θα μπορεί να επιλυθεί ανοίγοντας τα τυπογραφεία.

zerohedge

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...