Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Εντυπωσιακή κίνηση του πρωθυπουργού

Με μια κίνηση-ματ, ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρνει καίριο πλήγμα στην ασυδοσία του ιερατείου των Βρυξελλών και της τρόικα (κουαρτέτου πλέον) βάζοντας στο παιχνίδι της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την εντυπωσιακή αυτή κίνηση, ο πρωθυπουργός αλλάζει αποφασιστικά τους όρους του παιχνιδιού, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός, που εκφράζει άμεσα και αυθεντικά, τους Ευρωπαίους πολίτες, από τους οποίους και εκλέγονται οι ευρωβουλευτές-μέλη του, με άμεση και καθολική ψηφοφορία.
Γι` αυτό και αποτελεί το μόνο θεσμικό αντίβαρο, στην ασυδοσία των τεχνοκρατικών οργάνων (τρόικα, κουαρτέτο) που χωρίς την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση, χωρίς καν να προβλέπεται η ύπαρξη τους από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, επιβάλουν βάρβαρες πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές, σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ασκήθηκε δριμύτατη κριτική, ακόμη και από εκπροσώπους συντηρητικών πολιτικών ομάδων, τόσο για τη συγκρότηση και λειτουργία αυτού του άτυπου μηχανισμού, όσο και για την αλαζονική συμπεριφορά «ανθύπατων», που επιδεικνύουν διορισμένοι, έστω και υψηλόβαθμοι, υπάλληλοι, απέναντι σε μια χώρα και μια κυβέρνηση, που προέρχεται από τη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, είχε ασκήσει κριτική στον τρόπο λειτουργίας της πρώην τρόικα και είχε ζητήσει την κατάργηση της και την αντικατάσταση της από άλλο όργανο, που, τουλάχιστον, να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναγνωρίσει τον εποικοδομητικό ρόλο και τη δημοκρατική ευαισθησία που επιδείχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ένδειξη αυτής της αναγνώρισης παραβρέθηκε και μίλησε στην ολομέλεια του, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου. Τώρα δε, με αυτή του την κίνηση, που προκάλεσε ταραχή σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επανάληψη της ασυδοσίας και της αποικιοκρατικής συμπεριφοράς, του κάθε Τόμσεν.

Αμεση εμπλοκή

Την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, ζητεί με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζει στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός, μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία. Επιπροσθέτως, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, θεωρεί πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια», καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

πηγή kontra

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...