Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΙΤΕΑ: Μαγική νύχτα Αυγουστιάτικης πανσελήνου μ' Ελληνοκαταλανικό αντάμωμα κι εξαίσιες μουσικές (29-08-2015).

    Στη μεγάλη γιορτή του Ελληνικού καλοκαιριού, η πανσέληνος ελκύει σ' αρχαιολογικούς χώρους, συναυλίες και άλλδες ευφρόσυνες εξόδους. Την τελευταία πανσέληνο του κακοτυχημένου και περίεργου φετεινού καλοκαιριού διάλεξε η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας να διοργανώσει μια αξέχαστη και μοναδική καλλιτεχνική βραδιά.
Η ιστορία του τόπου που βαραίνει τους ώμους των υποψιασμένων ανθρώπων, γράφει μ' ευγνωμοσύνη άτομα και λαούς που έχουν συμπαρασταθεί στον Ελληνισμό, ιδίως στις δύσκολες στιγμές και μελετά αναδεικνύοντας περιόδους ικανές να φωτίσουν και να προβληματίσουν θετικά ή αρνητικά και στις σύγχρονες συγκυρίες.
    Αναβαθμισμένες ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία στην περιοχή μας οι Ελληνοκαταλανικές σχέσεις με επίκεντρο την έρευνα των γεγονότων του 14ου αι, έχουν γεννήσει φιλίες στέρεες και γόνιμες ανταλλαγές, αμοιβαία επωφελείς και μ' επιτυχία εξελισσόμενες στο μέλλον. Από μια καλή πρόθεση, που έγκαιρα προβλέφτηκε ότι θ' ακολουθούσε το... δρόμο για την κόλαση, σαν plan B,  η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας πρόθυμα, μεθοδικά κι αποτελεσματικά, ανέλαβε κι έφερε εις επιτυχές πέρας μια λίγο παραπάνω επιπόλαια ματαιωθείσα εκδήλωση διεθνούς ακτινοβολίας.
   Η αγάπη για την Ελλάδα κι αυτό ιδιαίτερα το κομμάτι της, η πολύ πρόσφατη έκδοση ενός σημαντικού βιβλίου για τη μετάφραση ποιημάτων του Καβάφη στα καταλανικά και μια συναυλία που ο διάσημος τροβαδούρος  ήθελε ευγενικά να την προσφέρει, κινητοποίησαν ανθρώπους, δυνάμεις, σκέψεις.
Η όμορφη δυτική πλευρά της μαρίνας της Ιτέας δέχτηκε μια πρόχειρη εξέδρα και δεκάδες καθίσματα που από νωρίς με όρεξη και χαμόγελο τα τοποθετούσαν οι άνθρωποι της Λέσχης. Πριν δύσει ακόμη ο ήλιος στην εξέδρα o Josep Tero, χαμογελαστός κι ευδιάθετος με την κιθάρα του σε πρόβα, να ξεπερνά τα εμπόδια του αέρα και να δοκιμάζει τα μηχανήματα απόδοσης του ήχου. Κι οι φίλοι και συντελεστές της εκδήλωσης από κοντά κι αυτοί από νωρίς. 


Έδυσε ο ήλιος κι άρχισαν να φτανουν απ' την Αθήνα ο Νίκος Μάλλιαρης, πρόεδρος της «πρωτοβουλίας Ελληνοκαταλανικής φιλίας», απ' το Γαλαξείδι η κα. Ροδούλα Κούμαρη με τα παιδιά της, απ' την Αγ. Ευθυμία ο Σπ. Κυριάκης με τη σύζυγό του, φίλοι απ' την Άμφισσα, το Χρισσό, τους Δελφούς, το Λιδωρίκι και βέβαια απ' την Ιτέα, δεκάδες άνθρωποι λάτρεις των Γραμμάτων και τους Μουσικής με καλές προσδοκίες της βραδιάς της πανσελήνου.

Την ώρα που το ολόγιομο φεγγάρι είχε πάρει τη θέση του στον ουρανό και καθρεφτιζόταν στη θάλασσα τη μαγευτική βραδιά, η Β. Μπεμπή απ' την Κινηματογραφική Λέσχη καλωσόρισε τους εκλεκτούς καταλανούς προσκεκλημένους, το δήμαρχο κι όλους τους παρευρισκόμενους δίνοντας το λόγο στους συντοπίτες εκπαιδευτικούς Γ. Κολιαβά και Δ. Παλούκη.

Αυτοί δεν αρκέστηκαν στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Eusebi Ayensa «Ο Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία» αλλά ανέτρεξαν κατατοπιστικά και σύντομα στην ιστορική πορεία του καταλανικού λαού, τις διαρκώς εμπλουτιζόμενες και εμβαθυνόμενες ελληνοκαταλανικές σχέσεις, σταθμούς και πρωτοπόρους ανθρώπους. Μίλησαν για το σπουδαίο, γόνιμο κι εκτεταμένο έργο του Eusebi Ayensa ολοκληρώνοντας με περιεκτική αναφορά στο νεοεκδοθέν βιβλίο για τον καταλανό ποιητή Κ. Ρίμπα, την ελληνοβάσκα συγγραφέα φίλη του, Ιουλία Ιατρίδη και τη μετάφραση 66 ποιημάτων του Καβάφη για πρώτη φορά στα καταλανικά από τον Κ. Ρίμπα. Δυστυχώς ο άνεμος δεν ήταν σύμμαχος και μια δυνατή ριπή του διέκοψε απότομα τη συνέχιση της προβολής των συνοδευτικών εικόνων που παρουσίαζαν οι ομιλητές στο κοινό.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Eusebi Ayensa ελληνιστής, καθηγητής Πανεπιστημίου
στη Χιρόνα, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Θερβάντες Αθήνας και βραβευμένος συγγραφέας, σε άπταιστα ελληνικά χαιρέτισε το κοινό, ευχαρίστησε τους 2 φίλους του για την παρουσίαση του βιβλίου του κι όσα καλά είπαν και εισήγαγε κατάλληλα στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, τη συναυλία του Josep Tero (Τζουζέπ Τέρου) παρουσιάζοντας τον αισθαντικό τροβαδούρο, καταλανό με διεθνή καριέρα, στο κοινό.
Με έξοχες αναγνώσεις των μελοποιημένων ποιημάτων του Καβάφη εναλλάξ οι Κωνσταντίνα Γεωργαντά, ηθοποιός, Εβελίνα Αλτιπαρμάκη, φιλόλογος και Χριστίνα Αλτιπαρμάκη φοιτήτρια της φιλολογίας, προϊδεάζουν κατάλληλα κι ο Josep Tero με την κιθάρα του τραγουδούσε κάτω απ' τον Ιτιώτικο ουρανό, πλάι στη θάλασσα σε μια άλλη ακτή της Μεσογείου, μακριά απ' την Λ'Ασκάλα τη σημερινή πόλη πλάι στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας Εμπόριον, στην Καταλονία, αλλά συνεπαίρνοντας το κοινό με μια πολύ κοντινή στη νεοελληνική αισθαντικότητα κι αγγίζοντάς το και με όσα παρακάλεσε τον Eusebi Ayensa να πη στα ελληνικά για τη σχέση του με τον Ζ. Μουστακί, κι έπειτα με το αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα του τραγούδι «Όταν λέω Λ'Ασκάλα» μια αναδρομή στη δύσκολη νιότη των φρανκικών κατατρεγμένων στην Καταλονία.

Το κοινό καταχειροκρότησε τον καλλιτέχνη τα τραγούδια που μετά τη συναυλία του στη Νάξο ο Josep Tero θα μπει στο στούντιο να τα ηχογραφήσει σε CD με αναγνώσεις των ποιημάτων απ' τη Μ. Φαραντούρη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης μ' ευχαριστίες απ' την πρόεδρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιτέας κα. Βαγγελιώ Μπεμπή, σφράγισε μια αλησμόνητη βραδιά για όσους είχαν την τύχη να τη ζήσουν.
Σχέδια για μελλοντικές δράσεις, προτάσεις και προσκλήσεις, συνομιλίες σε πηγαδάκια συνεχίζονταν για ώρα μετά την εξαίρετη εκδήλωση.
Ο Γ. Κολιαβάς ο μόνος Έλληνας από τους παρευρισκόμενους που μιλά καταλανικά βοήθησε μεταφράζοντας στη συζήτηση. Η ιστορία, οι αγώνες, τα διαρκώς αναδυόμενα κοινά σημεία, οι ανταλλαγές σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, διευρύνουν πολύ ευοίωνα στις μέρες μας τους ορίζοντες, φέρνουν κοντά ανθρώπους και θεμελιώνουν φιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο λαών, ανατρεπτικές των σχεδίων υποβάθμισης, εξόδων, αποκλεισμών και νεοαποικιακής εκμετάλλευσης απ' τους μη μεσογειακούς, βόρειους κλπ. Περνώντας απ' τα 40 κύματα κι άπειρες δυσκολίες ο ελληνισμός εύρισκε απ' έξω συμπαραστάτες, που φιλέλληνες αποκαλούμενοι βοηθούσαν πολλαπλά τις εθνικές μας υποθέσεις. Τώρα που το έθνος προόδευσε, μπορούμε κάπως να συμπορευόμαστε αλληλοϋποστηριζόμενοι κι εμπνεόμενοι απ' τα αρχαιοελληνικά ανθρωπιστικά ιδεώδη, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της μέθεξης στην υψηλή τέχνη. Η ξεχωριστή εκδήλωση (διεθνούς εμβέλειας) της 29 Αυγούστου στην Ιτέα, οι αποφασισμένοι και δημιουργικοί συντελεστές της κι απ' τις δυο πλευρές, δείχνουν με τον πιο πειστικό τρόπο τις δυνατότητες που πραγματικά υπάρχουν για κάτι τέτοια...


Το κείμενο είναι από τον εκπαιδευτικό κ. Γιάννη Κολιαβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...