Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πάνω από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων κατάσχεσαν Interpol και Europol Tι τρώμε;

Ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Interpol και η Europol, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων και ένα εκατομμύριο λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς, πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας. Εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη, ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό, κρέας μαϊμούς και άλλα πολλά εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Opson V, που διενεργήθηκε σε 57 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κατασχέσεις έγιναν και στην Ελλάδα…

Τα ευρήματα ανατριχιαστικά.

Στη γειτονική μας Ιταλία, οι αστυνομικές αρχές βρήκαν δεκάδες χιλιάδες τόνους ελιές από παλιές σοδειές, οι οποίες ήταν εμποτισμένες με θειϊκό χαλκό για να φαίνονται περισσότερο πράσινες. Επειδή δεν κατατάσσεται συνήθως στις ουσίες που δίνουν χρώμα στα τρόφιμα, οι Αρχές δεν κάνουν ελέγχους για την παρουσία του θειϊκού χαλκού, μια χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια και δυνητικά και τον θάνατο. Βρέθηκαν ακόμη χιλιάδες τόνοι λάδι που θα πωλούνταν σαν ιταλικό, αν και προερχόταν από την Τουρκία ή τη Συρία.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Europol, εντοπίστηκαν τρία παράνομα εργαστήρια παραγωγής νοθευμένου αλκοόλ, ενώ κατασχέθηκαν και χιλιάδες πλαστά μπουκάλια που έφεραν ετικέτες γνωστών ποτών. Βρέθηκε ακόμη μεγάλη ποσότητα συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία πωλούνταν από το Διαδίκτυο και δεν είχαν καμία αξία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αρχές εντόπισαν επίσης πάνω από 10 χιλιάδες λίτρα νοθευμένων ποτών.
Πολλοί ήταν αυτοί που εντοπίστηκαν να προσπαθούν να περάσουν ακατάλληλα τρόφιμα μέσω αεροδρομίων. Στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών εντοπίστηκαν πολλά κιλά κρέατος μαϊμούς, ενώ στη Γαλλία οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέστρεψαν 30 κιλά γρύλους και κάμπιες!
Σοκολάτες και γλυκά που προορίζονταν για παιδιά και εντοπίστηκαν σε Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Ρουμανία. Στην Ουγγαρία εντόπισαν επίσης δύο τόνους κρέας πάπιας που θα πωλούνταν σαν φουά γκρα, το οποίο όμως, φτιάχνεται από το συκώτι της πάπιας.
Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Σουδάν.
Στην Ταϊλάνδη βρέθηκαν τουλάχιστον 4 τόνοι κρέατος που είχε εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Αστυνομικοί επιπλέον εντόπισαν και κατέστρεψαν πάνω από 30 τόνους κρέατος από μοσχάρι και βοοειδή που δεν ήταν κατάλληλα για να καταναλωθούν από ανθρώπους και τα οποία προορίζονταν για να πωληθούν σε σούπερμαρκετ.

Στη Βόρεια Κορέα εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας άντρας που πουλούσε διαδικτυακά διαιτητικά προϊόντα, τα οποία ήταν επικίνδυνα.  
Στην Ινδονησία, οι αρχές εντόπισαν 70 κιλά εντοσθίων κοτόπουλων τα οποία διατηρούνταν σε φορμόλη.

Χιλιάδες κονσέρβες με σαρδέλες που βρέθηκαν στη Βολιβία, έφεραν ετικέτα γνωστής μάρκας του Περού και θα διοχετεύονταν στην αγορά σαν να ήταν αυτής της εταιρείας.
Στην Αυστραλία, τέλος, κατασχέθηκαν 450 κιλά μελιού με προσμίξεις και ξηροί καρποί που είχαν ανασυσκευαστεί και που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τους αλλεργικούς καταναλωτές.
Και η λίστα είναι ακόμα μεγάλη…
Η Europol τονίζει ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πέφτουν πιο συχνά στην αγορά τέτοια παράνομα και αλλοιωμένα τρόφιμα. Πρόκειται, προσθέτουν οι Αρχές, για μια παγκόσμια επιχείρηση με τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία βάζει σε προφανή κίνδυνο τους πολίτες. Τέλος, συνιστάται μεγάλη προσοχή στο τι επιλέγουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...