Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Η διακήρυξη – προπομπός της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν!

Ανακοίνωση του Συμβουλίου Σύστασης του Ομοσπονδιακού Συστήματος της Rojava/Βόρειας Συρίας

Προς τη συριακή και διεθνή κοινή γνώμη
 
Σε απάντηση στην έκκληση του Γενικού Συντονιστικού Φορέα των Τομέων της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης (Al Jazira, Kobane και Afrin), όλες οι πολιτικές δυνάμεις, κόμματα και κοινωνικοί φορείς των καντονιών της Rojava και των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τις τρομοκρατικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν μια σημαντική συνάντηση, με όραμα μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση για τη Συρία και στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας πάνω στο σύστημα διαχείρισης της Rojava/Βόρειας Συρίας.

Το μοντέλο αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο και για την υπόλοιπη Συρία, παρέχοντας μια εφικτή λύση για τη συριακή κρίση.
Εμείς, οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών, συναντηθήκαμε στο διάστημα 16 και 17 Μαρτίου 2016, με τη σκέψη μας στους μάρτυρες του λαού μας, οι οποίοι έγραψαν με το αίμα τους το ιστορικό της μεγάλης, ηρωικής αντίστασης. Είναι οι μάρτυρές μας που οδήγησαν, με τις θυσίες τους, το λαό μας στο ιστορικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται σήμερα.

Η συνάντηση κατέληξε στις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Η μελλοντική Συρία ανήκει σε όλους τους Σύριους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα, βασιζόμενο σε όλες τις κοινωνικές συνιστώσες.
2. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε για την καθιέρωση ενός δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος για τη Rojava/Βόρεια Συρία.
3. Οι συμπρόεδροι εξελέγησαν από το Συμβούλιο και υποστηρίζονται από 31 μέλη.
4. Στην Οργανωτική Επιτροπή ανατέθηκε η προετοιμασία ενός κοινωνικού συμβολαίου και ενός ολοκληρωμένου πολιτικού και νομικού πλάνου για το σύστημα αυτό, εντός προθεσμίας που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες.
5. Το μεταβατικό όργανο της δικαιοσύνης που ενσαρκώνει το δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα για την περιοχή της Rojava/Βόρειας Συρίας θα οριστεί από το Ιδρυτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει το ρόλο της προσωρινής διοίκησης, εν αναμονή των γενικών εκλογών, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.
6. Η ελευθερία της γυναίκας είναι από τις βάσεις του δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα στην ίση συμμετοχή και στη λήψη αποφάσεων. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται ισότιμα σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και πολιτικών πτυχών.
7.
Τα άτομα και οι κοινότητες που ζουν στο Ομοσπονδιακό Σύστημα της Rojava/Βόρειας Συρίας, θα μπορούν να αναπτύξουν πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και κάθε είδους δημοκρατικές σχέσεις κατά το δοκούν, με όποιες ομάδες ή άτομα μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις και την ίδια κουλτούρα, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με την προϋπόθεση ότι οι σχέσεις αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους και τα συμφέροντα του Ομοσπονδιακού Συστήματος.

8.
Οι περιοχές που απελευθερώθηκαν με τη βοήθεια των δημοκρατικών δυνάμεων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να γίνουν με κατάλληλο τρόπο μέρος του Ομοσπονδιακού Συστήματος της Rojava/Βόρειας Συρίας.

9.
Ο στόχος του Ομοσπονδιακού Συστήματος της Rojava/Βόρειας Συρίας, σε περιφερειακό επίπεδο, είναι η επίτευξη μιας δημοκρατικής ένωσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και η δημοκρατική πρόοδος όλων των λαών που ζουν στη Μέση Ανατολή, στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Αν ξεπεράσουμε τα σύνορα των εθνικών κρατών, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και με ασφάλεια μεταξύ μας.

10.
Η υλοποίηση ενός δημοκρατικού Ομοσπονδιακού Συστήματος θα λάβει χώρα εντός μιας κυρίαρχης Συρίας.


Προς τους λαούς της Συρίας, του Κουρδιστάν, της Rojava, προς όλες τις ομάδες και τις κοινωνικές τάξεις:

 

Ζούμε σήμερα μια ιστορική φάση και σε κρίσιμες συνθήκες. Σήμερα η Συρία βιώνει τη χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της. Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν εκτοπιστεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η ζημιά στις υποδομές της χώρας είναι τεράστια. Παρόλα αυτά, έχουμε τη σημαντική εμπειρία της Rojava, η οποία προστατεύτηκε από το αίμα των μαρτύρων μας και τις μεγάλες προσπάθειες όλων μας. Πολλά έχουν επιτευχθεί στο διάστημα αυτής της περιόδου. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματική ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό Ομοσπονδιακό Σύστημα. Είμαστε, δε, βέβαιοι ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα μπορούσε να δώσει τη λύση στη συριακή κρίση.
Βάσει των αποφάσεων που έχουμε λάβει, καλούμε πρώτα από όλα τις γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν μια νέα και ελεύθερη ζωή, τους νέους, τις κοινότητες, τους εργαζόμενους και όλους τους κοινωνικούς φορείς. Τους καλούμε να ενταχθούν σε αυτό το Ομοσπονδιακό Σύστημα, να δημιουργήσουν και να οργανώσουν κι άλλα δημοκρατικά ομοσπονδιακά συστήματα. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια.
 

Ζήτω η αποφασιστικότητα των λαών μας, η συνύπαρξή τους και η ενότητά τους!
Οι ιδρυτές του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης Rojava/Βόρειας Συρίας. (17 Μαρτίου 2016)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...