Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μίντια, ανακοίνωσε ο Τσίπρας

 Η Ομιλία στη Βουλή

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μίντια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα παρουσίασε 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη, που έχτισαν το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
«Σήμερα στη Βουλή, ανοίγουμε τη συζήτηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για τη Δικαιοσύνη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.
«Είναι μία συζήτηση που έπρεπε να γίνει είπε ο πρωθυπουργός, ώστε να μην παραδοθούν στη λήθη τα έργα και οι μέρες των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημείωσε και τόνισε ότι η ΝΔ προκαλώντας αυτή τη συζήτηση ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.
«Οι παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οι πολιτικές αλλά και επεμβάσεις από τις επιχειρηματικούς κύκλους», είπε ο πρωθυπουργός. «Όταν κάποιος λέει το γνωστό κλισέ “έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη”, όλοι σε αυτή τη χώρα διαισθάνονται ότι η Δικαιοσύνη είναι ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η πολυνομία και η κακονομία είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς γνώσης του τρόπου που λειτουργεί το νομοθετικό σύστημα του κράτους. Είναι αποτέλεσμα νομοθετών που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν το ποινικό τους ταλέντο για να δημιουργήσουν αυτό το σύστημα», σημείωσε αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση. «Πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη και δομημένη νομική τεχνολογία, που ηθελημένα δημιουργεί καθυστερήσεις, παραλείψεις ακόμα και συγκαλύψεις», σημείωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικογραφίες Βγενόπουλου και διερωτήθηκε ποιος ζήτησε τη συνάντηση με τον Παπαγγελόπουλο και γιατί έφτασαν στα χέρια της κ. Τσατάνα οι δικογραφίες. Αναφορικά με την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε ποια ήταν η παρέμβαση; Και απάντησε ο ίδιος η έκφραση της νομικής γνώμης του υπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης ότι πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Κύπριου υπουργού Δικαιοσύνης και ζήτησε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννήματα όσο κι από την αξιωματική αντιπολίτευση μια απάντηση για τις καταγγελίες που είδαν αυτό το διάστημα το φως της δημοσιότητας (Τσιρώνης - Σηφουνάκης) σχετικά με την υπόθεση. «Είναι θράσσος να μιλάτε εσείς για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποδεικνύουν το αντίθετο.
1) Ο νόμος 4024/2011 νομιμοποιθήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις στον οργανισμό Σχολικών Κτιρίων
2) Απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη για χρέη Δημοτικές επιχειρήσεις
3) Επαυσαν οι ποινικές διώξεις σε ΟΑΕΕ
4) Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή παροχή δώρων. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.
5) Με το νόμο 4046 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και της ΤτΕ για το PSI
6) Ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις σε ΔΣ επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν
7) Με νόμο απαλλάσσονται τα μέλη ΔΣ της Λαρκο από αστική και διευθυντική ευθύνη
8) Σταμάτησαν ποινικές διώξεις για τα ΔΣ αγροτικών συναιτερισμών
9) Ανεστάλησαν διώξεις για χρέη προς το δημόσιο από νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
10) Όπως είπε ο πρωθυπουργός αντικαταστάθηκε με παρέμβαση Αθανασίου, άρθρο του ποινικού κώδικα που προέβλεπε ότι στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία τιμωρούνται με αυστηρότατες ποινές. Με την κατηγορία αυτή ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών του Δημοσίων Επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Η τροπολογία κατατέθηκε 6 Μαϊου 2014 και αφού ψηφίστηκε και ίσχυσε καταργήθηκε μερικές ημέρες αργότερα με το επιχείρημα ότι ήταν λάθος. Η ύπαρξη του νόμου για μερικές ημέρες έδωσε το δικαίωμα σε πολλούς να δικαστούν με αυτό το νόμο. Ευτυχώς ο Αρειος Πάγος την χαρακτήρισε Αντισυνταγματική.
11) Ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, τα οποία βάζαν ως εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις και στην τροπολογία που όπως είπε ψηφίστηκε νύχτα και απάλλαξαν τους υπευθύνους με δόλο από τις ευθύνες τους. Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη του θύμισε ότι τα χρέη της ΝΔ ανέρχονται στα 210 δις ευρω και τα 197 προέρχονται με αυτή τη διαδικασία. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και το ΠΑΣΟΚ, για το οποίο υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέχεια ότι τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θα σβήσουν σε μία νύχτα με μία τροπολογία που εκείνα κατέθεσαν. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το πόρισμα θα βγει μέχρι το τέλος Μαϊου όπως είπε ο πρωθυπουργός.
12) Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία τροπολογία που φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατάφερε να ψηφιστεί την 5η τελικά φορά, και όριζε τη νομιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών. Είπε επίσης χαρακτηριστικά, ότι κάπιιοι τότε έκοβαν συντάξεις για να χαρίζουν χρέη σε μεγάλους ομίλους.
13)  Η χειρότερη και 13η,  αφορά στον ορισμό των προισταμένων των δικαστηρίων επί υπουργίας Αθανασίου, είπε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων για να ευνοηθούν οι εκλεκτοί της τότε κυβέρνησης, με τροπολογία του Αθανασίου, υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά. Υπάρχει σχετική καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κατατίθεται στα πρακτικά της Βουλής.  Έλεγε η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η αιφνιδιαστική τροποποίηση ελάχιστες ημέρες πριν τις εκλογές δημιουργεί ερωτηματικά. Η καθιέρωση δύο σταυρών αντί για έναν δημιούργησε την υπόνοια για άτυπες συμμαχίες και να διευκολύνει την εκλογή ορισμένου υποψηφίου έστω και ως αναπληρωματικού μέλους. Αυτή η παρέμβαση εξυπηρέτησε ποια άραγε σκοπιμότητα; Αυτές είναι παρεμβάσεις και όχι ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να μιλήσει με τον κ. Παπαγγελόπουλο.», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια της παρέμβασης του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην μη θέληση της προηγούμενης κυβέρνησης να παραλάβει τη λίστα Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία, την λεγόμενη λίστα Μπόγιαρνς, με απόφαση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Μπόυρα.
Είπε επίσης ότι θα ζητήσει την εξέταση του συνόλου των δικογραφιών που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή και εξήγγειλε ότι με τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα τελειώσει η «ντροπή» όπως τη χαρακτήρισε του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τέλος αναφερόμενος στην εμπλοκή Παπασταύρου στη λίστα Λαγκάρντ, απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας τον γιατί συνεχίζει να καλύπτει το δίδυμο Παπασταύρου - Μητσοτάκη. Και επέμεινε, ρωτώντας τον γιατί καλύπτει τον Παπασταύρου σαν να ήταν να συνεταίρος του, αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία που είχε με τη γυναίκα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εταιρία της.
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο σκάνδαλο Siemens. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής ότι θα διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens. Απευθυνόμενος δε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε με νόημα, ότι «με τις γνωριμίες του με τα στελέχη της εταιρίας θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...