Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Κ. Βέργος: Το παγκόσμιο σύστημα της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα

Συνέντευξη στον Στρατή Αγγελή
Η διαρροή των "Panama Papers" είναι σημαντική διότι χτυπάει το παγκόσμιο σύστημα της φοροδιαφυγής, που αποτελεί ένα ζήτημα τεχνικό, οικονομικό και βαθύτατα πολιτικό, λέει σε συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Βέργος, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οποίος σημειώνει τον ειδικό ρόλο των ΗΠΑ.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων όσοι παρακολουθούν το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων.

 * Το πρώτο που αναρωτήθηκα ήταν ποιος / ποιοι έδωσαν στον Τύπο αυτόν το τεράστιο όγκο πληροφοριών με τα "Έγγραφα του Παναμά" ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η "ανώνυμη πηγή".
Είναι άγνωστο ποιος έδωσε αυτά τα έγγραφα. Όμως, οι άνθρωποι που τα ανέλυσαν αποτελούν τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων Ερευνητών (ICIJ), καταξιωμένοι δημοσιογράφοι με μαχητική παρουσία. Οι βασικότεροι, όμως, από αυτούς, αποτελούν μέλη της αμερικάνικης ΜΚΟ "OCCRP", που χρηματοδοτείται, όπως αναφέρει η ίδια, μεταξύ άλλων από την USAID (που είναι οργάνωση της αμερικάνικης κυβέρνησης) και το Open Society Foundation του Ιδρύματος Σόρος. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις οικονομικών διασυνδέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση.
* Πώς είναι δυνατόν να απουσιάζουν αμερικανικά ονόματα; Είναι "ενάρετοι" οι Αμερικανοί πολιτικοί, επιχειρηματίες, αθλητές κ.λπ. ή μήπως κρύβονται αλλού;
Υπάρχουν 3.072 αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται. Γιατί δεν αποκαλύφθηκαν έως τώρα είναι ένα μεγάλο μυστήριο, όμως η οικονομική σχέση της OCCRP με την αμερικανική κυβέρνηση, που αναφέραμε προηγουμένως, ίσως μας "διαφωτίζει" επί αυτού!
* Τι σηματοδοτεί αυτή η "διαρροή" για τη διακίνηση και συσσώρευση κεφαλαίων; Είναι σύμπτωση το ότι έγινε λίγο πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ ή μήπως αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου;
Δεν ξέρουμε αν η χρονικότητα είναι σύμπτωση. Όμως, η διαρροή είναι σημαντική διότι χτυπάει το παγκόσμιο σύστημα της φοροδιαφυγής, που αποτελεί ένα ζήτημα τεχνικό, οικονομικό και βαθύτατα πολιτικό. Οι εταιρείες που συστήνονταν έτσι είχαν ειδικό τύπο μετοχών με ανωνυμία και μυστικότητα (bearer shares) που δεν επιτρέπει τον εντοπισμό των κατόχων μετοχών! Οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή καταρχήν για να σταματήσουν τη νομιμοποίηση του χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες (εμπόριο όπλων, πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών, μίζες).
Ο δεύτερος λόγος είναι πως, παρ' ότι τα κράτη έχουν χαμηλώσει τους φόρους για να διευκολύνουν τις επενδύσεις, τα τελευταία χρόνια (οι φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχουν μειωθεί κατά το ένα τέταρτο τα τελευταία 20 χρόνια!) ένα αυξανόμενα μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων παγκοσμίως είναι καθαρά κερδοσκοπικό και φοροδιαφεύγει, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πλούτου να μην πληρώνει το «μερίδιό του στον φόρο».
Αυτή η φοροδιαφυγή υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής (σύνταξη, υγεία, εκπαίδευση) του μέσου πολίτη σε ΗΠΑ, Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Καθώς μάλιστα η έννοια του επιχειρηματία έχει μεταλλαχθεί, μέσα από τα χρηματιστήρια, από παραγωγό (βιομήχανο, έμπορο, βιοτέχνη) σε «fund manager με ορίζοντα επένδυσης ενός έτους», ουσιαστικά δημιουργείται μια ελίτ αφορολόγητων κερδοσκόπων που, αποκομμένοι από το επιχειρηματικό περιβάλλον, διαλύουν εταιρείες και καταστρέφουν σε βάθος χρόνου το ίδιο το σύστημα, τον ίδιο τον καπιταλισμό.
Τα κράτη χρεοκοπούν το ένα πίσω από το άλλο, διότι ακριβώς υπάρχει απίστευτη φοροδιαφυγή από αυτούς, ενώ ο παγκόσμιος καπιταλισμός σταδιακά μετατρέπεται σε σύστημα «καζίνο», κάτι που έχει προβληματίσει τις αρχές, κυρίως των ΗΠΑ, που έχουν σημαντική κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα. Οι ΗΠΑ όμως επίσης έχουν στρατηγικό σκοπό να μαζέψουν το χρήμα πίσω στις ΗΠΑ, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της χώρας τους με πιο χαμηλό κόστος κεφαλαίου. Όλα αυτά παρότι οι ΗΠΑ έχουν τρεις πολιτείες όπου το καθεστώς είναι παρόμοιο με υπεράκτιων χωρών!
* Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία; Οι αποκαλύψεις θα φέρουν χρήμα σε δημόσια ταμεία;
Ναι, θα έχει αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ σε βάθος χρόνου σκοπεύουν να εξαλείψουν όλα τα κέντρα ξεπλύματος χρήματος (Ελβετία, Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη) παγκοσμίως και να βάλουν ξανά τον παγκόσμιο καπιταλισμό σε κίνηση.
Το χρήμα να επιστρέψει προς τα δημόσια ταμεία και να χρηματοδοτήσει την παραγωγή κυρίως και τις κοινωνικές ανάγκες δευτερευόντως. Γι' αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια διαφάνειας, αποκάλυψης σκανδάλων, όπως αυτό του "Panama Leaks" είναι τελικά προς τη σωστή κατεύθυνση, προς ένα δικαιότερο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...