Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Βομβα Κάμερον Δεν ενεργοποιεί τωρα το άρθρο 50

Παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις των Βρυξελλών, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε αυτό το στάδιο και ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.  
Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.
Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν ότι το «διαζύγιο» πρέπει να βγει το γρηγορότερο δυνατό. Πριν από μερικές ώρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα το άρθρο 50.
Κατά την δήλωσή παραίτησής του την Παρασκευή, ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων αυτών αλλά ότι αυτό το έργο θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ο επόμενος πρωθυπουργός θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που ανακοινώθηκε από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Κομισιόν Καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύει από την Παρασκευή ότι επιθυμούν να επισπευστούν οι διαδικασίες, δείχνοντας ότι επιθυμούν ένα διαζύγιο-εξπρές από τη Βρετανία.
Αντίθετα, το Βερολίνο φαίνεται ότι «υιοθετεί» μια πιο χαλαρή στάση ως το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας αλλά τάσσεται κατά μιας ειδικής μεταχείρισης.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει «μπαράζ» διαβουλεύσεων ώστε το «διαζύγιο» να μην είναι επώδυνο για καμία από τις δύο πλευρές. Στο ίδιο πνεύμα φαίνεται ότι κινούνται και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβακία.

Τον Σεπτέμβριο οι διαπραγματεύσεις λέει και το στρατόπεδο του Brexit
Στο δρόμο που χάραξε ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται ότι ακολουθεί και το στρατόπεδο του Brexit. O Μάθιου Έλιος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την απόφασή του να καθυστερήσει η διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να βιάσουμε αυτή τη διαδικασία» είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, και συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας γίνονταν συζητήσεις για άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως –κυριολεκτικά το πρωί της Παρασκευής- αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός δικαίως πάτησε φρένο και έτσι η σκόνη θα καθίσει λίγο, οι άνθρωποι θα φύγουν διακοπές θα γίνουν ορισμένες άτυπες συζητήσεις και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα το σκεφτούμε».

Προσπάθεια εφησυχασμού και από τον Όσμπορν
Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζορτζ ΄Οσμπορν παραχώρησε σήμερα το πρωί έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία διαβεβαίωνε ότι η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι μόνο η Βρετανία μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 –μια δήλωση που ερμηνεύτηκε ως απάντηση στις πιέσεις των Ευρωπαίων για γρήγορο διαζύγιο. «Κατά την άποψή μου, πρέπει να το κάνουμε όταν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις νέες διευθετήσεις που επιζητούμε με τους ευρωπαίους γείτονές μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τους τόνους έριξε ακόμα και ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη βιασύνη» για να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε.

Η ειδική ομάδα Brexit
Εκπρόσωπος Τύπου του κ. Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι η ειδική ομάδα θα αρχίσει να προετοιμάζει το Brexit και υπογράμμισε ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Τόσο η Σκωτία όσο και η Ιρλανδία έχουν διαχωρίσει τη στάση τους, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ομάδα αυτή «θα διασφαλίσει ότι έχουμε κάνει την προεργασία για έναν νέο πρωθυπουργό» και κατά τη συνέπεια το έργο της είναι να προετοιμάσει «όλο το εύρος των ζητημάτων που θα πρέπει να εξετάσουμε, όπως τα θέματα μετάβασης», ανέφερε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού. Διευκρίνισε δε, ότι δεν θα λαμβάνει αποφάσεις δεδομένου ότι η ομάδα αυτή δεν θα λαμβάνει αποφάσεις, έργο που θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός και η νέα του κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...