Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Σχέδιο σωτηρίας του Ασωπού

Στο πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος ρύπανσης του Ασωπού από το εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο φιλοδοξεί την προσεχή τριετία να έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην περιοχή.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, έως το τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού». Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους είναι 18 μήνες, ενώ άλλο τόσο διάστημα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα.
Στόχος είναι να λυθεί το υδρευτικό και αρδευτικό πρόβλημα της περιοχής με τη μεταφορά νερού από τον Μόρνο και παράλληλα να γίνει εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής με νερό από την Υλίκη.
«Το έργο αυτό αποτελεί ένα μικρό κομμάτι για να λυθεί το σύνθετο πρόβλημα της λεκάνης του Ασωπού, το οποίο για πολλά χρόνια η Πολιτεία δεν αναγνώριζε. Είναι η αρχή της προσπάθειας για την εξυγίανση και την απορρύπανση των εδαφών αλλά και την απενοχοποίηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής», σημείωσε ο κ. Τσιρώνης.
Το έργο, το οποίο είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014, είναι συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων ευρώ, με υπευθύνους το υπουργείο Περιβάλλοντος, την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Τανάγρας.
Θα προηγηθούν οι σχετικές μελέτες και στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Κώστας Παπαδόπουλος, θα ξεκινήσουν τα έργα για τη μεταφορά νερού από τον αγωγό του Μόρνου για ύδρευση και άρδευση με την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας νερού, δυναμικότητας 1.200 κυβικών μέτρων την ώρα, την κατασκευή τροφοδοτικού αγωγού μήκους 25 χιλιομέτρων, τη δημιουργία δικτύου ύδρευσης στη βιομηχανική ζώνη και ταμιευτήρων-δεξαμενών χωρητικότητας 8.500 κυβικών μέτρων, από τις οποίες θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί.
Στο δεύτερο έργο θα επιχειρηθεί η περιβαλλοντική ανάκτηση των υπόγειων νερών με τη δημιουργία ενός αγωγού μήκους 5,5 χιλιομέτρων για την παροχή 20.000 κυβικών μέτρων πλεονάζοντος νερού την ημέρα από την Υλίκη για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα μέσω γεωτρήσεων σε συγκεκριμένες θέσεις. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ετήσιες απώλειες στον Ευβοϊκό από την Υλίκη υπολογίζονται σε 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκ των οποίων στην εξάτμιση οφείλονται περίπου 30 εκατομμύρια. Ετσι αποφασίστηκε να ενισχυθεί η καθημερινή εισαγωγή νερού στην κοίτη του Ασωπού, ώστε να υπάρχει μια σταθερή ροή καθαρού νερού και όχι λιμνάζοντα ύδατα.
Ελλειψη προσωπικού
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων έχει εντοπιστεί ρύπανση από ανθρώπινη δραστηριότητα. Ωστόσο τα μόλις 12 άτομα που μετρά το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δεν είναι σε θέση να προβαίνουν σε καθημερινές μετρήσεις ώστε να ελέγχονται ενδεχόμενες νέες βλαβερές δραστηριότητες από στερεά απόβλητα ή υγρές διαρροές.
Σήμερα στην περιοχή, στην οποία ζουν περίπου 70.000 άνθρωποι, υπάρχουν περί τις 800 βιομηχανίες και βιοτεχνίες, εκ των οποίων σε λειτουργία βρίσκονται περίπου 500 και απασχολούν 25.000 εργαζομένους. Πρόκειται επίσης για τον νομό με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση βιομηχανικών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, η οποία ξεπερνά το 27%. Ηδη, πάντως, εξετάζεται πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης των βλαβών του Ασωπού που θα αναλάβει επιχείρηση της περιοχής, ενώ δεν αποκλείεται, αν το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, το πρόγραμμα να επεκταθεί.
Στις επόμενες κινήσεις του υπουργείου για την περιοχή συγκαταλέγεται η χωροθέτηση της βιομηχανικής περιοχής, καθώς επίσης και η χωροθέτηση και δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Να σημειωθεί ότι ως προς τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα, το μεγαλύτερο ποσοστό παράγεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (27,3%) και ακολουθούν η Αττική (26,9%), η Κ. Μακεδονία (18,9%), η Θεσσαλία (13,8%), ενώ για τις λοιπές περιφέρειες τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε χαμηλότερες τιμές.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...