Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

“Κόλλησε” στην Μπρατισλάβα η επανεκκίνηση της Ευρώπης

Δεν λύθηκαν, ως φαίνεται, οι διαφορές των κρατών-μελών της ΕΕ και τα εσωτερικά ρήγματα μεταξύ Βορρά-Νότου, στη Σύνοδο της Μπρατισλάβας.
Παραμένει ζητούμενο το νέο όραμα για την Ευρώπη, όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας παρά την προσπάθεια Μέρκελ και Ολάντ να δώσουν την εικόνα μιας γενικής συμφωνίας σε ένα σχέδιο προτάσεων που θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν την ΕΕ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέρκελ: χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και συμβιβασμούς

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σήμερα μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επανέλαβε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου, τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, αλληλεγγύη και συνεργασία πάνω στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην ατζέντα της Μπρατισλάβα, λέγοντας πως τα 27 κράτη μέλη συμφώνησαν να παρουσιάσουν νέα σχέδια για την ενδυνάμωση της Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2017.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν ότι η παράνομη μετανάστευση πρέπει να σταματήσει ή να μειωθεί και ότι πρέπει να επιδιωχθούν περισσότερες συμφωνίες με άλλες χώρες, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία.
Υπογράμμισε επίσης πως η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερη συνεργασία στο θέμα της άμυνας. «Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, ειδικά στον τομέα της άμυνας. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε ακόμα» σημείωσε.

Ολάντ: η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει μπροστά

Η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το Brexit και μπορεί να το κάνει μόλις αποκτήσει προτεραιότητες οι οποίες θα εκπληρώνουν τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε από την πλευρά του ο Φρασνουά Ολάντ.
Όσον αφορά την προσφυγική κρίση, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η ασφάλεια είναι πάνω από όλα προστασία των εξωτερικών συνόρων, υπογράμμισε.

Ρέντσι: είμαστε ακόμη μακριά

«Η Μπρατισλάβα ήταν ένα βήμα μπροστά», σημείωσε από τη μεριά του ο ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι. Όπως σημείωσε ωστόσο «είμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη “ιδέα μας” για την Ευρώπη».
Ορμπάν: απέτυχε η Σύνοδος
Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την "αυτοκαταστροφική και αφελή" μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Η «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας»

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...