Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ! Μαγείρεψε ακόμα και τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών!

Τελικά φαίνεται ότι οι Έλληνες έχουμε μία παράξενη σχέση με τις στατιστικές. Και δεν εννοούμε μόνο την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ που βρίσκεται στο επίκεντρο από το ξεκίνημα της Ελληνικής Κρίσης μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών, αλλά αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και αγγίζει την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ)!
Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε το ζήτημα που ανέκυψε πρόσφατα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον τουρισμό το Α’ εξάμηνο του ’16 με τους Ρώσους tour operatos να δηλώνουν έκπληκτοι από τις διαφορές στα στατιστικά των δύο χωρών. Συγκεκριμένα η Ρωσική Στατιστική Αρχή Rosstat, είχε δώσει 260.000 αφίξεις στη χώρα μας για το ‘Α εξάμηνο 2016, που σημαίνει αύξηση 22,1% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, ενώ η ΤτΕ μόλις 162.000 αφίξεις, δηλαδή αύξηση 7,7%.
Το θέμα βέβαια θα έκλεινε εκεί, αν δεν είχε καταγραφεί και νέα σημαντική απόκλιση στοιχείων, αυτήν την φορά από τη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας κατέγραψε αύξηση 6,1% στις αναχωρήσεις από τα Γερμανικά αεροδρόμια με προορισμό την Ελλάδα κατά το πρώτο 6μηνο του έτους, δίνοντας 1,1 εκατ. αφίξεις! Η ΤτΕ είχε διαφορετική άποψη όμως και έδωσε οριακή αύξηση στο εξάμηνο, μόλις 0,8% (888.000 αφίξεις).
Χωρίς καμιά διάθεση για αμφισβήτηση του τρόπου που συγκεντρώνει η ΤτΕ τα στατιστικά της στοιχεία για τον τουρισμό, οφείλουμε να καταγράψουμε δυο σημαντικές αποκλίσεις των στοιχείων για τις αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, που δόθηκαν από τη δική μας κεντρική τράπεζα και τις επίσημες αρχές της Ρωσίας και της Γερμανίας, που αποτελούν δυο μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού. Οι διαφορές αυτές είναι αρκετά μεγάλες σε νούμερα, επηρεάζοντας προφανώς και τα στοιχεία των εσόδων του τουρισμού.
Ίσως θα πρέπει η ΤτΕ να ερευνήσει πού οφείλονται αυτές οι τεράστιες διαφορές. Όπως η ίδια αναφέρει, όλα τα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώνονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, επομένως, τουλάχιστον επιστημονικά δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης των στοιχείων.
Τι συμβαίνει τελικά με τα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ; Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες μεγάλες αποκλίσεις με τα στατιστικά που δίνουν επίσημα χώρες όπως η Γερμανία και η Ρωσία;
Μετά είναι να μην απορούμε πως φτάσαμε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...