Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τι σημαίνει η κατάργηση της ΤΡΡ από τον Donald Trump;

Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Με μια λακωνική δήλωσή του, ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανέφερε ότι θα στείλει την TPP στον κάλαθο των αχρήστων! Τι σημαίνει η κίνηση αυτή, αν υλοποιηθεί, για όλους μας; Είναι η καταστροφή ή η πανάκεια του καπιταλισμού;

Ο Donald Trump έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ανεύθυνος πολιτικός, όμως η απόφασή του για κατάργηση της ΤΡΡ (Trans- Pacific Partnership), αν πραγματοποιηθεί, επηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας. Έντρομος ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης, χώρας που εμπλέκεται πρωταρχικά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος της Ασίας, ανησύχησε! Χαμένες φαίνεται να βγαίνουν πολυεθνικές εταιρίες που ‘επένδυσαν’ στη δημιουργία ‘εργασιακών κατέργων’ και αποεπένδυσαν συστηματικά προς ‘επενδύσεις’ μηδενικής προστιθέμενης αξίας, περιλαμβανομένων Ιαπωνικών εταιριών, ξεπλένοντας παράλληλα υπερκέρδη, από ειδικές συνθήκες, σε εξωτικούς προορισμού.
Η ΤΡΡ ‘ακουμπάει’ πάνω στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς επηρεάζει όχι μόνο χώρες όπως ΗΠΑ και Αυστραλία, αλλά και εκείνες της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ αλλά και της Κίνας.
Συνολικά επηρεάζει άμεσα 12 χώρες του Ειρηνικού ωκεανού: Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδά, Χιλή, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ, δημιουργώντας προνομιακές φορολογικές, επενδυτικές και νομοθετικές συνθήκες για 300 ουσιαστικά εταιρίες, για ένα μάτσο πανίσχυρες πολυεθνικές.
Η εφιαλτική αυτή συνθήκη, όπως και η TIIP και η CETA, έχει προωθηθεί από το διεθνές διευθυντήριο 300 πολυεθνικών, και δεν έχει καμιά σχέση με ελεύθερο εμπόριο. Αντίθετα, δημιουργεί προνομιακές συνθήκες για πολυεθνικές. Κάτω από τον 'αθώο' τίτλο ΝΒΤ (nontariff barriers to trade), τσουβαλιάζει τα δικαιώματα καταναλωτών, πολιτών, εργαζομένων και εταιριών ως ‘μη φιλικά’ για τις επενδύσεις των 300 αυτών εταιριών και δημιουργεί ‘κράτος εν κράτει’ για τις πολυεθνικές, υπεράνω καταναλωτών, άλλων εταιριών, κυβερνήσεων και πολιτών, δίνοντας τους τη δυνατότητα να εισπράττουν... αποζημιώσεις εναντίον καταναλωτών, κυβερνήσεων, πολιτών, εταιριών, με εξωδικαστικό τρόπο σε οτιδήποτε εξέλιξη είναι αντίθετη με τα συμφέροντά τους! Το προϊόν αυτό εκβιασμού, ήταν όπως και η TIIP και η CETA αποτέλεσμα πολύχρονου εκβιασμού κυβερνήσεων από το λόμπι πολυεθνικών, ώστε να περάσουν σε ‘παγκόσμια διακυβέρνηση’ με ειδικό καθεστώς. Σκοπός του δεν είναι απλά να κάμψουν την Κίνα αλλά και κάθε άλλη κυβέρνηση, καθώς θα επέβαλλαν δασμούς σε οποιονδήποτε ήταν έξω από το γκρουπ χωρών που υπογράφουν τη συνθήκη! Αποτελεί απειλή για την δημοκρατία για τις χώρες που αφορά, αλλά και παγκοσμίως, καθώς βάζει τα συμφέροντα πολυεθνικών πάνω από τους πολίτες, κράτη, άλλες εταιρίες!
Τα προνομιακά καθεστώτα δεν έχουν καμιά σχέση με το χαμήλωμα των δασμών, το αντίθετο συμβαίνει. Οδηγούν σε υποεπένδυση και στρέβλωση του ανταγωνισμού. Ευθύνονται, για την οικονομική ανισότητα, την κατάρρευση της μεσαίας αστικής τάξης και τελικά την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος παγκοσμίως. Γι' αυτό η κατάργηση της ΤΡΡ από τον Donald Trump, αν όντως προχωρήσει σε αυτή, και φαίνεται αποφασισμένος να το κάνει, είναι κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, κίνηση προς ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, του φιλελευθερισμού και της δημοκρατίας!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...