Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Σήμερα το βράδυ η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους μαζί με βροχή από πεφταστέρια

Σήμερα το βράδυ Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς τα χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, θα κορυφωθεί η βροχή των διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων.
Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την υπερ-πανσέληνο, που θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ (02:05 ώρα Ελλάδος), την τελευταία εντός του 2016 μετά τις προηγούμενες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αναμένεται γεμίσει φως τον ουρανό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το φεγγάρι, θα φαίνεται 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από ό,τι συνήθως. Για το λόγο αυτό, η βροχή των Διδυμίδων δεν θα είναι τελικά τόσο ορατή, αφού θα «σκεπάζεται» από το φως της σελήνης, λένε οι ειδικοί.
Η βροχή των Διδυμίδων, (διαττόντων αστέρων) συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, δημιουργούν τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος.
Οι Διδυμίδες αποκαλούνται και «βασιλιάδες» των διαττόντων, καθώς μπορούν να «παράγουν» έως δύο φωτεινά πεφταστέρια το λεπτό, σε διάφορα σημεία στον ουρανό (όχι μόνο από ένα σημείο). Τα συγκεκριμένα μετέωρα (πεφταστέρια) κινούνται με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.
Οι Διδυμίδες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής -ή, κατά άλλους, νεκρός κομήτης-«3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μετέωρα των Διδυμίδων μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον «3200 Φαέθωνα», όταν είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο. Για κάποιους επιστήμονες πάντως, το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει λυθεί οριστικά.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...