Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Εγραψαν τα Luxleaks στα παλιά τους τα παπούτσια

  Μπάμπης Μιχάλης
Οχι μόνο δεν σταμάτησαν τις «μυστικές συμφωνίες φοροελάφρυνσης» των πολυεθνικών μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks, αλλά αντίθετα τις αύξησαν και μάλιστα κατά 50%!
Ο λόγος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες, παρότι στην πλειονότητά τους τάσσονται σήμερα υπέρ της φορολογικής διαφάνειας, στην πραγματικότητα υποθάλπουν την αδιαφάνεια συνάπτοντας μυστικές συμφωνίες που επιτρέπουν στις πολυεθνικές εταιρείες να φοροαποφεύγουν.

Οπως αποκαλύπτει σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad) που δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, μόνο το Λουξεμβούργο -η χώρα στην οποία εκδηλώθηκε το σκάνδαλο Luxleaks- συνήψε, σαν να μην έγινε τίποτα, το 2015 μετά τις αποκαλύψεις ακόμα 172 μυστικές φορολογικές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες.

Αύξηση κατά 160%!

Η έρευνα του Eurodad δείχνει ότι σε σύνολο 18 ευρωπαϊκών χωρών, οι μυστικές ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες εκτοξεύθηκαν μέσα σε μια διετία αγνοώντας το σκάνδαλο Luxleaks. Από 547 το 2013 έφτασαν τις 972 το 2014 και τις 1.444 στα τέλη του 2015. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια υπήρξε αύξηση των συμφωνιών κατά 160%!
Πρωταθλητές στη σύναψη αυτών των συμφωνιών ήταν το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Luxleaks και σε διάστημα μόλις ενός χρόνου συμφωνίες φοροελάφρυνσης των πολυεθνικών αυξήθηκαν στο μεν Βέλγιο κατά 248%, ενώ στο Μεγάλο Δουκάτο κατά 50%. Ομως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνέχισαν να υπογράφουν και υπερβολικά προβληματικές φορολογικές συμφωνίες με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι συμφωνίες αυτές αρκετές φορές διευκολύνουν τη φοροαποφυγή των διεθνικών επιχειρήσεων καθώς επιβάλλουν περιορισμούς στα φορολογικά συστήματα των αναπτυσσόμενων (και των πιο αδύναμων) χωρών.
Η έκθεση κατέγραψε συνολικά 752 τέτοιες συμφωνίες, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά 3,8%.
Η έκθεση χαρτογράφησε και τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων για τη φορολογική διαφάνεια.
Διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά οι κυβερνήσεις που τάσσονται υπέρ της διαφάνειας –υποστηρίζοντας για παράδειγμα τη δημιουργία δημόσιων μητρώων όπου θα καταγράφονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων- είναι περισσότερες από αυτές που τάσσονται κατά.
Από την άλλη πλευρά όμως προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δηλώνουν αντίθετες στην ιδέα να προσφερθεί μία θέση στις αναπτυσσόμενες χώρες για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσει τα νέα διεθνή φορολογικά πρότυπα.
Ούτε μία κυβέρνηση μάλιστα δεν τοποθετήθηκε ενεργά υπέρ αυτής της πρότασης.
Η Τόβε Μαρία Ρίντινγκ, μία εκ των συντακτών της έκθεσης και συντονίστρια επί των θεμάτων φορολογικής δικαιοσύνης του Eurodad, τόνισε σε δηλώσεις της ότι «είναι και απρόσμενο και ανησυχητικό το γεγονός ότι ο αριθμός των μυστικών συμφωνιών έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη λες και το σκάνδαλο των Luxleaks δεν συνέβη ποτέ…
Ακόμη πιο απροσδόκητο όμως είναι το ότι μία από τις χώρες που εμφανίζει δραματική άνοδο είναι το Λουξεμβούργο…
Από την άλλη πλευρά όπως διαπιστώθηκε από τη δίκη των πληροφοριοδοτών του Luxleaks, οποιοσδήποτε αποκαλύπτει το περιεχόμενο αυτών συμφωνιών κινδυνεύει με μηνύσεις και φυλάκιση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...